Annonce
Elev Grusgrav blev oversvømmet i begyndelsen af 1970'erne. På bunden ligger der blandt andet en gammel Ford Taunus og en badebro. Lisbeth Grønborg og Thomas Ogola bader i søen året rundt. Foto: Mette Marie Birch Breuning
LystrupLIV

Kommunen fraråder badning i gammel grusgrav: Men vil kigge nærmere på forslag om at gøre området mere attraktivt

Der er potentiale til at skabe et stort, rekreativt område ved den gamle grusgrav i Elev, mener Lisbeth Grønborg og Thomas Ogola. Aarhus Kommune vil gerne se nærmere på mulighederne, men fraråder, at der bades i søen i den gamle grusgrav.

Det er en ganske almindelig grusvej, som fører ind til skydebanen vest for Elev. I det frostfulde og klare vintervejr er den blå himmel den eneste kontrast til jordens grå og brune farver.

Men hvis man går et lille stykke ind ad grusvejen og drejer til højre, får man øje på en stor sø. Den ligger i en gammel grusgrav, og vinden har kun lige fat i overfladen af det spejlblanke vand. Søen er omkranset af træer, som skaber læ, og det eneste, der fylder, er stilhed.

Her kommer Lisbeth Grønborg og Thomas Ogola året rundt for at bade.

- Da vi flyttede til Nye, fortalte vores naboer om søen. En dag var jeg ude at cykle med min datter, og pludselig så vi den her kæmpestore, lækre skovsø. Jeg havde tænkt, at der var en sø, men i en helt anden størrelse, fortæller Lisbeth Grønborg.

Man snakker jo meget om, at vi skal udnytte den natur, vi har i Danmark, og nogle gange behøver man ikke at tage ret langt væk for at opleve den.

Thomas Ogola

De to vinterbadere mener, at naturområdet har et stort og uforløst potentiale. For selvom mange ved, at det er der, bliver det ikke brugt lige så meget, som det kunne.

Stillestående og koldt vand

På bunden af grusgraven, som blev oversvømmet i begyndelsen af 1970’erne, ligger der flere interessante ting. Blandt andet skelettet fra en gammel Puch Maxi med pedaler og to gamle Ford-biler. Derfor bliver søen også indimellem benyttet af dykkere.

Ifølge Bettina Lerche, som er biolog ved Aarhus Kommune, egner søen i den gamle grusgrav sig ikke som badesø. Den er meget dyb, og vandet er stillestående. Derfor kan det være meget koldt lige under overfladen, hvilket kan føre til ulykker.

Det blå og grønne område ligger ved siden af Århus Flugtskytte Klubs skydebane, men Lisbeth Grønborg og Thomas Ogola mener godt, at området kan deles. Den gule streg er grusvejen ind til skydebanen, det blå felt er søen. Kort: Google My Maps

- Kommunen har på den baggrund ingen interesse i, at grusgraven anvendes til badning. Vi vil snarest beslutte, om der skal opsættes et eller flere skilte, som fraråder badning og dykning i grusgraven, skriver hun i et skriftligt svar til LystrupLIV.

Da søen ikke er en badesø, bliver der heller ikke foretaget kontrol med vandkvaliteten, som man gør det ved badestrande og svømmebade. Men selvom badning frarådes, vil kommunen gerne se på – i samarbejde med de lokale borgere – om naturområdet kan gøres mere tilgængeligt.

- Om andre faciliteter kan være relevante, vil indgå i vores fremtidige overvejelser om anvendelsen af området. Vi modtager gerne forslag fra lokalrådet med konkrete ønsker til, hvordan tilgængeligheden kan udvikles, skriver hun.

Skrald i naturen

Både Lisbeth Grønborg og Thomas Ogola er vant til at vinterbade, og de ved godt, at det ikke officielt anbefales at bade i grusgrave. En offentlig badesø er heller ikke deres primære ønske, men de har mange andre idéer til, hvad man kunne gøre.

De foreslår blandt andet, at der bliver opsat skraldespande, borde og bænke, og at der anlægges en sti rundt om søen. Håbet er, at området kan blive brugt og respekteret af flere.

Vær opmærksom ved badning

  • Flere tidligere kridt- og grusgrave i Danmark er blevet til søer. Blandt andet Lynghøjsøerne i Roskilde hvor kommunen har anlagt en badestrand.
  • Men vandet i tidligere kridt- og grusgrave er ofte meget stillestående, og derfor er der ikke særlig meget cirkulation i det.
  • Derfor kan vandet føles varmt på overfladen, men være meget koldt lige under overfladen.
  • Det kan komme som en overraskelse, og kan i værste fald føre til ulykker.
  • Husk altid de fem baderåd: Lær at svømme, gå aldrig alene i vandet, læs vinden og vandet, lær stranden at kende og slip ikke børnene af syne.

- Hvis man kunne gøre naturen tilgængelig for alle og sørge for, at stedet bliver respekteret, ville det være supergodt. Man snakker jo meget om, at vi skal udnytte den natur, vi har i Danmark, og nogle gange behøver man ikke at tage ret langt væk for at opleve den, siger Thomas Ogola og forklarer, at det ofte flyder med skrald i naturen:

- Sidste gang jeg var her, samlede jeg en masse skrald, fordi der var nogen, der havde holdt fest her. Det var så træls, og det ødelægger området.

Den nærmeste nabo til søen og det grønne område er Århus Flugtskytte Klub, hvor der på enkelte ugedage skydes. Men ifølge Lisbeth Grønborg kan skydebanen og et større rekreativt område godt sameksistere:

- Det handler om at få åbnet op, så området også kan udnyttes på andre måder. Som det er nu, kan det godt kombineres, så længe der er nogle klare forholdsregler og aftaler.

Flere hensyn

Kommunens biolog Bettina Lerche mener også godt, at området kan have flere funktioner på en gang. En del af naturen omkring den gamle grusgrav er dog beskyttet, og derfor er der flere hensyn at tage.

- En øget tilgængelighed må naturligvis ikke ske på bekostning af sikkerheden. Sameksistens afhænger af, hvor stort området er, hvor stort et areal de konkrete aktiviteter kræver og hvordan de enkelte aktiviteter påvirker, udenfor det areal de anvender, skriver hun.

Thomas Ogola bor i Søften, men besøger ofte området vest for Elev. Lisbeth Grønborg bor i Nye, og er glad for, at der er et stort naturområde tæt på hendes hjem. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Der ligger skov hele vejen rundt om søen. Langs den ene bred er der et stykke, som minder om en lille strand. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Thomas Ogola og Lisbeth Grønborg har selv overvejet at tage fat i kommunen og lokalbefolkningen for at høre om mulighederne og tilslutningen til et større, rekreativt område.

- Man har sådan en skøn natur, og det ville være fantastisk for befolkningen i området, hvis man kunne bruge den, afslutter Thomas Ogola.

LystrupLIV er et nyhedsbrevsmedie, som ugentligt udkommer med artikler om Lystrup, Elsted, Elev og Nye direkte i din indbakke. Du kan tilmelde dig her.

Få overblik her
LystrupLIV

Nye får en midlertidig vandrekirke – og den skal males pink

LystrupLIV

Får Lystrup nogensinde en bymidte? Forslag til centrum hænger i en tynd tråd

LystrupLIV

Mangel på frivillige får Natteravnene i Lystrup til at lukke og slukke

LystrupLIV

Boliger skal fordeles bedre: Ny plan udpeger 8520 som område med stort potentiale til alment byggeri

LystrupLIV

Aftale om at arbejdsløse bliver sat bag i køen til boliger i Elstedhøj fortsætter: Der er stadig behov for en bredere beboersammensætning

LystrupLIV

Hos "Nøglen" i Elstedhøj er der yoga, krea-værksted, plantekasser og hjælp til at komme i arbejde

LystrupLIV

Bortløbne katte, stjålne cykler og gratis fliser: Sådan er jobbet som administrator for 12.000 medlemmer i de lokale facebookgrupper

”Vores kat Buller er løbet væk hjemmefra, og vi har ikke set ham i fire dag. Han er sort med en hvid plet på forreste pote. Skriv endelig en privatbesked, hvis I ser ham”.

LystrupLIV

Vidste du, at der engang lå et børnehjem for ”åndssvage” børn i Elev? Flere af dem boede der, indtil de nærmede sig voksenalderen

På Høvej 35 lige syd for Elev ligger der en stor sandfarvet bygning med en historie, der rækker langt tilbage i tiden. Den har ikke altid set ud, som den gør nu, men ejendommen har været ramme om flere forskellige institutioner. Først var det en højskole, derefter et mødre- og spædbørnshjem, og fra 1951 til 1984 var det et børnehjem – eller nærmere bestemt et såkaldt "ventetidshjem".

LystrupLIV

Lystrupløbet fejrer 40-års jubilæum

Det er tre år siden, at det traditionsrige Lystrupløb fandt sted sidst, og efter to års ufrivillig coronapause er det igen blevet tid til at sende energiske løbere ud på ruterne i og omkring Lystrup.

LystrupLIV

Ukrainske flygtninge mødes til netværksgruppe i Elsted: - Kun på deres modersmål lader de hjertet tale

LystrupLIV

Nadia er flygtet fra Ukraine til Lystrup: - Når jeg ser en helikopter, tænker jeg på, hvorfor folk ikke gemmer sig

LystrupLIV

Nu får skolerne i 8520 midler til ekstra toiletrengøring

LystrupLIV

Ødelagte butiksvinduer og glasskår på fliserne: Hærværk begået flere steder i Lystrup

LystrupLIV

Se hvor den nærmeste legeplads ligger - der er nok at vælge imellem

LystrupLIV

Hvorfor hedder Lystrup, Elsted og Elev egentlig det, de gør? Jo, byerne er sandsynligvis opkaldt efter personer

LystrupLIV

Hvilke boliger er særligt populære i Lystrup, Elsted og Elev? Lokal ejendomsmægler giver dig svaret

LystrupLIV

Inde midt i Trige Skov ligger Tintin-slottet Møllenborg