Annonce
Der blev udvekslet holdninger og idéer til, hvad et centrum i Lystrup skal indeholde og danne rammerne for, da Aarhus Kommune afholdt borgermøde onsdag aften. Foto: Mette Marie Birch Breuning
LystrupLIV

Hvad skal et centrum i Lystrup indeholde? Her er fire lokales bud

Onsdag aften var der borgermøde om planerne for en bymidte i Lystrup. LystrupLIV tog en snak med nogle af de fremmødte om, hvad byen mangler, og hvad et centrum bør indeholde.

Onsdag aften havde Aarhus Kommune inviteret til workshop om en tydeligere bymidte i Lystrup. Omkring 40 borgere var dukket op for at debattere, hvordan området omkring SuperBrugsen og Lystrup Idrætscenter kan udvikles til et stærkere centrum for byen.

Spørgsmålene kredsede især om, hvad et centrum skal bidrage med, hvad der allerede fungerer godt i Lystrup, og hvad området mangler.

LystrupLIV tog en snak med nogle af de fremmødte om deres ønsker og håb til en fremtidig bymidte.

Gerd Schmidt Nielsen

- Jeg har kun boet her i to år, men jeg kender til området fra tidligere. Det kunne være rigtig rart, hvis nogle af de små butikker, som ligger nede ved Bystævnet, lå oppe ved området omkring SuperBrugsen. Det er sådan lidt af vejen, og så får man måske ikke købt den blomst ved blomsterhandlen, som man ville, fordi det er lettere at købe den i Brugsen, når man alligevel er der.

- Så er jeg også stor tilhænger af, at biblioteket bliver flyttet. Det ville være rigtig dejligt, hvis man kunne bruge det som et kultursted. Som min sidemakker sagde, kunne det også være rart for forældrene, at de for eksempel kunne gå på biblioteket, mens deres børn var til svømning. Men det kan man ikke rigtig, som det er i dag.

- Jeg bruger også selv hallen, fordi jeg er medlem af løbeklubben, og jeg glæder mig til, at den bliver udbygget, og der måske kommer en café og nogle bedre faciliteter for at mødes.

Martin Hersom Bien

- Jeg har boet i Lystrup i 17 år og er samtidig direktør i Boligforeningen Ringgården. Vi har 500 boliger i Lystrup, så jeg ser på byen på flere måder. Lystrup er præget af at være udviklet med knopskydninger gennem mange år, og derfor ligger nogle ting lidt skørt i forhold til hinanden. Jeg synes, at en helhedsplan vil være en god idé, fordi den vil kunne beskrive, hvordan man får bundet stederne sammen på en måde, så det bliver naturligt at færdes mellem dem.

- Vi mangler et sted at samles. Når jeg har afleveret ungerne i hallen, går jeg hjem bagefter i stedet for at sætte mig og drikke en kop kaffe og møde nogle andre borgere i Lystrup. Det synes jeg virkelig, vi mangler.

- Jeg tror også godt, at man kan skrue op for idræts- og kulturlivet. Vi har et meget stærkt foreningsliv, og der er gode planer for hallen, men jeg tror, at vi kommer til at mangle kapacitet inden for 10 år. Så jeg er ikke sikker på, at det er nok. Vi kunne også godt have plads til mere kulturliv. Det kunne være et kulturhus med bibliotek og et sted at holde koncerter og arrangementer. Det tror jeg, at Lystrup er ved at være stor nok til at kunne bære.

Marie-Louise Hove Bjørn

- Vi flyttede herud for snart seks år siden, og vi har gået og manglet et eller andet mødested enten udendørs eller indendørs. Når man har kunnet se væksten i Lystrup, særligt med flere børnefamilier og unge familier, så undrer det mig, at der ikke er sket noget endnu. Derhjemme har vi snakket om, at vi godt synes, at Lystrup kan bære en eller anden form for delikatesseforretning.

- Jeg er med i den gruppe af forældre, som arbejder for at få anlagt en skaterpark. Jeg synes, at der mangler noget til børn og unge - især de lidt ældre. Et aktivitetssted hvor de kan mødes og være aktive, og som kan være et alternativ til den organiserede idræt i området. Jeg har en interesse for den by, mine børn skal vokse op i, og jeg kan mærke, at jeg har lyst til at blande mig.

- Vi bevæger os ikke indenfor en særlig stor radius i byen, men vi vil helt sikkert kunne komme til at bruge Lystrup mere, hvis man udvikler på byen og gør bymidten mere attraktiv.

Jens Rasmussen

- Jeg bor i Elstedhøj, og jeg kan godt kan se, at der er behov for en stærkere bymidte. Ganske enkelt. Det er for fragmenteret herude. Det ligner på en måde en soveby, der ikke rigtig hænger sammen, netop fordi der ikke er et center. Et center er som regel noget, der får mennesker til at samles.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kom en lidt større forbindelse mellem dem, der bor på den ene side af Sønderskovvej, og dem der bor på den anden. Der er en distance, og det er set fra begge sider.

- Vi mangler også et beboerhus. Et andet end det der ligger oppe i Elsted, for det er ikke Lystrup. Det er et fedt sted, men der er brug for noget mere og noget moderne. Du får ikke 'youngsters' til at komme derop. Og så må der gerne være blandet byggeri, for det hele behøver ikke at være ens, men jeg ser gerne, at der er en sammenhæng i det, der foregår, så det ikke kommer til at ligne Århus Ø. Det synes jeg simpelthen er rædselsfuldt. Det er frygteligt for øjnene. Ganske enkelt.

Få overblik her
LystrupLIV

Priserne på boliger stiger også i postnummer 8520, men der er ikke mere jord at bygge på

LystrupLIV

Mads Kjeldsen var en af de første, der flyttede til Nye: - I starten havde vi havudsigt tre steder, men vi vidste godt, at det nok var midlertidigt

LystrupLIV

Fugtig top og fugtig bund: Præmiebyggeri i Lærkehaven skal repareres for 14 millioner kroner

Nyhedsbrev

Er der nedrivninger og et nyt boligtårn på vej til Lystrup?

LystrupLIV

Lystrup skal have et nyt hjerte – forslag til bymidte rummer både ny dagligvarebutik og et hus i seks etager

LystrupLIV

Almen boligforening støtter nedrivning af egne boliger: - Vi tror på, at det kan styrke attraktiviteten i området

LystrupLIV

Jens Rasmussens opgang risikerer at forsvinde, men han kan godt se behovet for en stærkere bymidte

Der er intet, der er endeligt besluttet endnu, og mange ting kan stadig nå at ændre sig. Det er udgangspunktet for det projektforslag, som en gruppe grundejere og investorer har fremlagt i forbindelse med arbejdet med en stærkere bymidte i Lystrup.

LystrupLIV

Ugens undren: Hvad i alverden foregår der på parkeringspladsen foran vaskehallen?

Store betonfirkanter, som ligner overdimensionerede legoklodser, en stribe ny asfalt og tre træskure på meget høje ben.

LystrupLIV

Grøn helhedsplan for det nordlige Aarhus kan også komme borgerne i Lystrup og omegn til gode

Den bynære natur i det nordlige Aarhus er under pres, og de grønne områder bør forbindes bedre. Det er baggrunden for det udkast, som Lisbjerg-Skejby-Terp-Kasted Fællesråd og Mollerup Golf Club har fremlagt under navnet Vision Mølledalen.

Nyhedsbrev

Et bedre stisystem og kæmpestore legoklodser i beton

LystrupLIV

Høje karakterer til nyt naturprojekt

Nyhedsbrev

Monsterregn og vand i kælderen - ny engsø skal forhindre oversvømmelser

RisskovLIV og LystrupLIV

Nyt værn mod monsterregn: Pengene til ny engsø er måske på plads

RisskovLIV og LystrupLIV

På Egå Mosevej skal beboerne muligvis sælge deres jord til en ny engsø: - Det må ikke begrænse vores adgang til engen

RisskovLIV og LystrupLIV

Udpeget som kritisk vej: Enorm strækning på Lystrupvej risikerer at ligge i vand

RisskovLIV og LystrupLIV

Rigt fugleliv ved Egå Engsø: - Når havørnen kommer, letter alle fuglene undtagen svanerne

LystrupLIV

Hvad skal et centrum i Lystrup indeholde? Her er fire lokales bud