Annonce
Jens Christian Jensen har været i farvebranchen, siden han som helt ung var bydreng hos en farvehandler. I løbet af sin karriere har han ejet flere forskellige forretninger i og omkring Aarhus. Foto: Mette Marie Birch Breuning
LystrupLIV

Byens farvehandler takker af efter 50 år i Lystrup – ikonisk bygning med spir sat til salg

Efter 50 år som farvehandler i Lystrup har Jens Christian Jensen besluttet at gå på pension. Han har rørt utallige bøtter maling op fra bunden, men farvebranchen er uddøende, siger han. Bygningen med det kendetegnende spir er i samme ombæring sat til salg.

Der er sket meget, siden Jens Christian Jensen kom til Lystrup for lidt over 50 år siden. Både i byen og i farvebranchen.

I 1988 flyttede han sin forretning fra de første lokaler længere oppe ad Lystrupvej til bygningen på hjørnet af Bygaden og Lystrupvej, hvor den har hjemme i dag.

Her har han i årenes løb blandet utallige malerbøtter fra bunden, men spørger man ham, er farvebranchen uddøende:

- Da jeg kom til Lystrup, malede alle selv. Det er der ingen, der gør i dag. Farvehandlere er en uddøende race. Det hele sker på maskine, og der er ingen fagskole længere.

Men det er nu ikke derfor, at Jens Christian Jensen har valgt, at tiden er inde til at gå på pension. Den 76-årige farvehandler skal nyde sit otium med sin hustru i huset i Ebeltoft, og den ikoniske bygning i Lystrup er derfor sat til salg.

Jeg vil da gerne have, at bygningen får lov til at blive stående. Jeg synes, den er pæn, og at den hører til i bybilledet. Men det er min opfattelse, at de fleste af dem, som har kigget på den, er interesseret i at vælte den og bygge lejligheder.

Jens Christian Jensen, indehaver af Lystrup Farver

Det var egentlig ikke fordi, Jens Christian Jensen havde et valg. Han overtog tjansen som bydreng i en farvehandler fra sin skolekammerat, og to år efter besluttede hans far, at han skulle i lære som farvehandler.

- Der var ingen, der spurgte mig. Sådan var det bare. Slut. Så det har jeg været siden 1966, siger han.

Fem centimeter

Og selv om valget blev truffet for ham, har han ikke været utilfreds. Tværtimod. Udover forretningen i Lystrup har han drevet en lang række farvebutikker i det østjyske, blandt andet i Tilst, Højbjerg, Tranbjerg, Odder og Aarhus Nord.

Nu har han kun butikken i Lystrup tilbage, og selv om der er færre, der selv maler i dag, og de fleste vil have hvide vægge, har Jens Christian Jensen nydt at følge med i udviklingen:

- Det har da været sjovt. Tidligere kom vi meget tæt på vores kunder, fordi man valgte en farvehandler, og så kom man der. Det er det, jeg synes, er sjovt. Jeg har været her så længe, at jeg nu har fat i tredje generation af kunderne. Det giver da en vis tilfredsstillelse.

For omkring 10 år siden havde Jens Christian Jensen 14 kolleger i Aarhus-området. I dag er der to farvehandlere tilbage i samme kæde i området.

- Det har sgu været dyrt at være farvehandler en gang imellem, men det har også været sjovt. Vi har haft opture, og vi har haft nedture, fortæller han.

Bygningen, som huser Lystrup Farver, er fra 1911. Der har tidligere være købmandsforretning i ejendommen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

En af nedturene ramte forholdsvist hurtigt efter, at Jens Christian Jensen flyttede til Lystrup.

- Der var vi fem centimeter fra at gå på røven, husker han.

Men forretningen overlevede, og selvom det kostede, og den negative egenkapital på et tidspunkt var helt oppe på 1,5 mio. kroner, ville han ikke være oplevelsen foruden. I den proces lærte Jens Christian Jensen meget om sig selv, og hvad han kunne klare.

Gode råd

Noget andet, han er taknemmelig for at have lært, er nødvendigheden af at holde ferie. De første 30 år af sin tid som farvehandler i Lystrup boede han selv i byen, og selv om arbejdet altid har fyldt meget, blev balancen mellem arbejde og fritid i perioder lidt skæv.

- Da vi boede tæt på butikken, havde jeg aldrig fri. Hvis folk skulle have noget lørdag eftermiddag eller søndag formiddag, så kom de. Og på et tidspunkt blev det for meget, siger han og fortsætter:

- Det var også nemt lige at gå ned og ordne det, som jeg ikke havde nået. Og når først jeg kom herned, og der var ro, så havde jeg hurtigt brugt to timer på noget, som jeg teoretisk set godt kunne have ventet med til dagen efter.

I dag holder Jens Christian Jensen en ugentlig fridag, og så har han 14 dages ferie om året. Det lyder måske ikke af meget, men som han siger:

- Jeg kan ikke savne noget, jeg ikke har haft. Så det har vi haft det fint med.

På den lokale Facebookgruppe for Lystrup har reaktionerne på, at Jens Christian Jensen skal på pension, været mange. Flere borgere mindes de mange gode råd, de har fået hos den lokale farvehandler.

Hvorfor tror du, at det lige er det, folk husker?

- Det er svært at sige, men jeg tror, at folk har fået tillid til det, jeg siger. Nok også fordi jeg ikke pakker mine meninger ind. Hvis der er noget, jeg ikke synes, er rigtigt, eller noget, jeg mener, man bør gøre på en bestemt måde, så siger jeg det, siger Jens Christian Jensen.

Hvad med bygningen?

Hos ham er der ingen ”købetvang”, men han har det bedst, når han ved, at kunderne har fået den rette vejledning med sig.

Selv om han snart skal skifte hverdagen som selvstændig ud med en pensionisttilværelse, har han planer om at søge deltidsjob hos enten Silvan eller Bauhaus. Farverne kan han altså ikke lægge helt på hylden:

- Jeg er sikker på, at der er mange af mine gamle kunder, som følger med, hvis jeg får et deltidsarbejde et sted. Der er også kunder, som har boet i Lystrup tidligere, der kommer langvejsfra og handler hos mig.

Farverne vil Jens Christian Jensen ikke lægge helt på hylden som pensionist. Han har planer om at søge deltidsarbejde i et byggemarked. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Bygningen, som farvehandlen ligger i, er fra 1911 og har tidligere huset en købmandsforretning. Ejendommen er sat til salg for 8 mio. kroner og er 785 kvadratmeter stor. Der er mulighed for at indrette førstesalen som lejlighed, og så er 90 kvadratmeter af bygningen udlejet til cykelhandleren ved siden af.

- Jeg vil da gerne have, at bygningen får lov til at blive stående. Jeg synes, den er pæn, og at den hører til i bybilledet. Men det er min opfattelse, at de fleste af dem, som har kigget på den, er interesseret i at vælte den og bygge lejligheder, siger Jens Christian Jensen.

Han ved ikke, hvornår forretningen bliver solgt, og han har heller ikke sat en tidshorisont for, hvornår han vil gå på pension.

- Jeg vil ikke sige med hundrede procents sikkerhed, at jeg fortsætter, indtil den er solgt. Men jeg vil være ked af at have den til at stå tom, siger han.

Få overblik her
LystrupLIV

Nye får en midlertidig vandrekirke – og den skal males pink

LystrupLIV

Får Lystrup nogensinde en bymidte? Forslag til centrum hænger i en tynd tråd

LystrupLIV

Mangel på frivillige får Natteravnene i Lystrup til at lukke og slukke

LystrupLIV

Boliger skal fordeles bedre: Ny plan udpeger 8520 som område med stort potentiale til alment byggeri

LystrupLIV

Aftale om at arbejdsløse bliver sat bag i køen til boliger i Elstedhøj fortsætter: Der er stadig behov for en bredere beboersammensætning

LystrupLIV

Hos "Nøglen" i Elstedhøj er der yoga, krea-værksted, plantekasser og hjælp til at komme i arbejde

LystrupLIV

Bortløbne katte, stjålne cykler og gratis fliser: Sådan er jobbet som administrator for 12.000 medlemmer i de lokale facebookgrupper

”Vores kat Buller er løbet væk hjemmefra, og vi har ikke set ham i fire dag. Han er sort med en hvid plet på forreste pote. Skriv endelig en privatbesked, hvis I ser ham”.

LystrupLIV

Vidste du, at der engang lå et børnehjem for ”åndssvage” børn i Elev? Flere af dem boede der, indtil de nærmede sig voksenalderen

På Høvej 35 lige syd for Elev ligger der en stor sandfarvet bygning med en historie, der rækker langt tilbage i tiden. Den har ikke altid set ud, som den gør nu, men ejendommen har været ramme om flere forskellige institutioner. Først var det en højskole, derefter et mødre- og spædbørnshjem, og fra 1951 til 1984 var det et børnehjem – eller nærmere bestemt et såkaldt "ventetidshjem".

LystrupLIV

Lystrupløbet fejrer 40-års jubilæum

Det er tre år siden, at det traditionsrige Lystrupløb fandt sted sidst, og efter to års ufrivillig coronapause er det igen blevet tid til at sende energiske løbere ud på ruterne i og omkring Lystrup.

LystrupLIV

Ukrainske flygtninge mødes til netværksgruppe i Elsted: - Kun på deres modersmål lader de hjertet tale

LystrupLIV

Nadia er flygtet fra Ukraine til Lystrup: - Når jeg ser en helikopter, tænker jeg på, hvorfor folk ikke gemmer sig

LystrupLIV

Nu får skolerne i 8520 midler til ekstra toiletrengøring

LystrupLIV

Ødelagte butiksvinduer og glasskår på fliserne: Hærværk begået flere steder i Lystrup

LystrupLIV

Se hvor den nærmeste legeplads ligger - der er nok at vælge imellem

LystrupLIV

Hvorfor hedder Lystrup, Elsted og Elev egentlig det, de gør? Jo, byerne er sandsynligvis opkaldt efter personer

LystrupLIV

Hvilke boliger er særligt populære i Lystrup, Elsted og Elev? Lokal ejendomsmægler giver dig svaret

LystrupLIV

Inde midt i Trige Skov ligger Tintin-slottet Møllenborg