Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er et nyt og noget anderledes hotel på vej til Nye. Mere om det i dagens nyhedsbrev. Foto: Mette Marie Birch Breuning

300 hotelværelser spredt over hele Nye

Hvis du nogensinde har set tv-programmet "Nul stjerner", hvor Morten Kirckhoff og Jan Elhøj rejser til relativt utraditionelle destinationer og overnatter mere eller mindre tvivlsomme steder, så ved du formentlig, at der er stor forskel på kvaliteten af hoteller. Og at de værste scenarier i nogle tilfælde kan vendes til et eventyr.

I Nye bliver det næppe nødvendigt at vende noget som helst. Eventyret skulle gerne opstå helt af sig selv på Nyes kommende hotel – Hotel Neue.

Her bliver alle 200-300 værelser vidt forskellige, og så kommer de ikke til at ligge samlet i en stor bygning med lange gange, gulvtæpper, morgenmadsbuffet og ens døre.

Nej, i stedet bliver hotelværelserne indrettet og udsmykket forskelligt, og så skal de ligge spredt over hele byen side om side med de private lejligheder og boliger. Så gæsterne får sandsynligvis ikke en klassisk hotel-følelse.

Hvornår dørene kan slås op, hvordan det kommer til at fungere, og hvorfor Nye skal have sit eget hotel, får du Jørn Tækkers svar på i dagens første artikel. Og så kan du se billederne af det første ud af mange hotelværelser, som allerede står klart.

I Lystrup har spisestedet Delicious Food ved bydelscentret stået tomt siden slutningen af august sidste år. Her udbrød der brand i lokalerne, og siden er der ikke blevet serveret så meget som en enkelt burger fra restauranten.

Nu kan indehaver Sadam Amani melde ud, og det ser desværre ud til, at Lystrup bliver endnu et spisested fattigere.

Afslutningsvis er der gode nyheder til de boligejere, som købte deres hus i postnummer 8520 for omkring 10 år siden. Siden er værdien på det gennemsnitlige parcelhus i postnummeret nemlig steget relativt meget.

Og selvom mursten er en god investering, har jeg alligevel allieret mig med en ekspert. For kan man stadig lave en god investering, og er det en god idé at slå til netop nu? Mere om det i dagens sidste artikel.

God læselyst.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
C. F. Møllers byggeri Svinget i Nye består foruden de private boliger af Nyes første hotelværelse. Købmandsforretningen Nyma ligger også i samme bygning. Foto: Tækker Group

Se billederne: Nye får et alternativt hotel med 300 værelser spredt rundt i byen, og de første gæster kan snart booke deres overnatning

Nye får sit helt eget hotel, og det første ud af 200-300 værelser står allerede klart i byggeriet Svinget lige ved siden af købmandsbutikken Nyma. Håbet er, at alt bliver færdigt, så interesserede gæster kan booke de første overnatninger på værelset i løbet af sommeren.

Alle værelser på Nyes kommende hotel, som får navnet Hotel Neue, bliver forskellige, og så bliver de placeret rundt omkring i byen side om side med det private byggeri og de faste indbyggere. Tanken er, at gæsterne på den måde får en unik og anderledes hoteloplevelse.

For nu er det ene hotelværelse primært målrettet mulige indbyggere, som ønsker at opleve Nye, inden de flytter, eller gæster til beboerne i Nye. Prisen for en overnatning på Hotel Neue ligger endnu ikke fast, men bygherre og idémand Jørn Tækker forventer, at det kommer til at koste omkring 1.000 kroner per overnatning.

Det første af mange hotelværelser står færdigt i Nye, og inden længe kan gæsterne booke overnatninger. Hotel Neue skal bestå af mellem 200 og 300 værelser, som skal ligge spredt i hele byen.

Forestil dig, at du tjekker ind på et hotel, men i stedet for lange gange beklædt med gulvtæpper og stort set identiske værelser, er der kun et enkelt værelse, og det ligger i en ganske almindelig etageejendom omringet af private lejligheder.

Nogenlunde sådan bliver hoteloplevelsen på Nyes kommende hotel, Hotel Neue, hvor der i takt med udbygningen af byen bliver indrettet op mod 200-300 hotelværelser placeret rundt omkring i byen.

- Vores idé er, at hvert værelse bliver unikt. Enten er det udsmykket af en kunstner eller farvesat eller møbleret på en bestemt måde. Så værelserne bliver meget forskellige, og det står i stærk kontrast til de store hotelkæder. Tanken er, at det skal pirre lysten til at bo i så mange værelser som muligt, siger Jørn Tækker, bygherre og idémand bag Nye.

Så der er tre hotelværelser under opsejling, og der skal være omkring 100 værelser, for at det bliver bæredygtigt økonomisk. Nogle mener sikkert, at vi er åndssvage, men det er dejligt at være dum og naiv. Det er ikke bare et hotelværelse, vi lejer ud. Det er en oplevelse.

Jørn Tækker, bygherre og idémand bag Nye

Det allerførste hotelværelse er allerede færdigt. Det er placeret i det nyeste byggeri Svinget lige ved siden af købmandsbutikken Nyma, som indtil videre skal være hotellets reception.

- Når man ankommer, kan man hente sin nøgle i Nyma, og hvis man kommer udenfor åbningstid, får man koden til en nøgleboks. Tanken er også, at man spiser sin morgenmad i Nyma-butikken, som åbner klokken syv. På sin vis er det ligesom et almindeligt hotel, siger Jørn Tækker.

Tre værelser under opsejling

Håbet er, at alt bliver klart, så værelset kan bookes i sommerferien. Ifølge Jørn Tækker går der lang tid, før Hotel Neue er økonomisk bæredygtigt, men på nuværende tidspunkt er der to typer af kunder til hotelværelserne.

- Potentielle lejere eller købere spørger ofte, hvordan det er at være og bo i Nye, hvordan støjniveauet er og lignende. Nu kan folk tage et par overnatninger på vores hotel og opleve byen, inden de flytter ind. Den anden type kunder er beboernes overnattende gæster i tilfælde af store fester eller familiesammenkomster. Nogle af dem kan bo i beboerhusene, mens andre kan bo på hotelværelserne, siger han.

Det første af mange hotelværelser i Nye ligger i C. F. Møllers byggeri Svinget, og alle vægge, gulve og lofter er grønne. Foto: Tækker Group
Hotelværelset er omgivet af private lejligheder, så gæsterne kommer til at bo side om side med indbyggerne i Nye. Foto: Tækker Group

Allerede nu er de næste to byggerier i Nye tegnet, og Tækker Group afventer de endelige byggetilladelser, inden byggeriet kan gå i gang. Det kan du læse mere om her.

Samtidig er det tredje projekt i rækken også undervejs, og det er planen, at der i hvert af de tre boligområder skal ligge et hotelværelse.

- Så der er tre hotelværelser under opsejling, og der skal være omkring 100 værelser, for at det bliver bæredygtigt økonomisk. Nogle mener sikkert, at vi er åndssvage, men det er dejligt at være dum og naiv. Det er ikke bare et hotelværelse, vi lejer ud. Det er en oplevelse, siger Jørn Tækker.

Præcis hvilken bookingside man kan leje hotelværelserne på, er endnu ikke på plads, ligesom prisen heller ikke er skrevet i sten endnu. Jørn Tækker forventer dog, at det kommer til at koste omkring 1.000 kroner for en overnatning.

Hvad skal det koste?

Han vurderer samtidig, at en del af værelserne med tiden kommer til at ligge i det samme byggeri relativt centralt for at samle nogle af hotellets services et sted.

- Hvis vi for eksempel samler 25 værelser et sted, er det der, man mødes, henter nøgler, har reception og spiser morgenmad. Men der kommer til at gå nogle år, for vi skal være flere mennesker i Nye inden da. Men det vil være logisk at samle det et sted, siger han.

At Jørn Tækker overhovedet har tænkt et hotel ind i udviklingen af Nye, finder han naturligt taget byens fremtidige størrelse og indbyggertal i betragtning. De mange mennesker danner grobund for et rigt butiksliv med blandt andet restauranter og caféer, understreger han:

- Det gør det helt naturligt, at man kan overnatte i byen som gæst.

Hotel Neues første værelse er indrettet med eget toilet og bad samt et lille tekøkken. Foto: Tækker Group
Der er også plads til at drikke sin morgenkaffe i hotelværelset. Foto: Tækker Group

Han vurderer det også sandsynligt, at Nye med tiden kan tiltrække turister på grund af den anderledes og nye måde at udvikle byen på.

- Der er ingen tvivl om, at vi er 'first movers' på en anden måde at tænke by på. Hvis vi kan holde den retning og være forrest i bussen, er jeg sikker på, at det vil skabe international opmærksomhed. Det gør det allerede, og derfor har folk formentlig også lyst til at overnatte i byen og opleve, hvordan det er at være her, siger Jørn Tækker.

Sadam Amani nåede at drive restauranten Delicious Food i Lystrup i tre år, inden den brændte i slutningen af august sidste år. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Sadam Amanis restaurant brændte sidste år: Nu har han truffet en vemodig beslutning

Det lokale spisested Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup genåbner ikke. Det slår indehaver Sadam Amani fast overfor LystrupLIV. Restauranten har stået tom siden slutningen af august sidste år, da der af ukendte årsager udbrød brand i lokalerne.

- Jeg åbner ikke op igen, da det kommer til at koste mig en del, og jeg har ikke pengene til det. Det har været virkelig hårdt, for jeg har haft mange følelser i den forretning. Jeg har selv fået den op at stå, og jeg har lavet alt fra a til z, siger Sadam Amani.

Det er Coop, der ejer bygningen, men overfor LystrupLIV har dagligvarekoncernen ikke ønsket at udtale sig om, hvad der skal ske med de udbrændte lokaler.

Også naboen Ild Pizza har holdt lukket siden branden grundet røgskader, og sidste år lukkede Marco Pizza på Sønderskovvej, efter at lokalerne var udsat for en påsat brand.

Spisestedet Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup har stået tomt siden august sidste år, hvor der udbrød brand i lokalerne. Nu står det klart, at restauranten ikke genåbner.

De seneste otte måneder er der ikke blevet langet en eneste pizza, rullekebab, burger eller salat over disken hos Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup.

Det lokale spisested har holdt lukket siden slutningen af august sidste år, hvor der udbrød brand i lokalerne. Og selvom det oprindeligt var indehaver Sadam Amanis plan at få udbedret skaderne og sætte gang i køkkenet igen, slår han nu fast overfor LystrupLIV, at hans restaurant ikke genåbner.

- Jeg åbner ikke op igen, da det kommer til at koste mig en del, og jeg har ikke pengene til det. Jeg skulle selv betale for reparation af gulvet og loftet, og det ville koste mig cirka en million. Så jeg valgte faktisk at slå en streg over min drøm og stoppe. Det ville også tage cirka et år, før jeg overhovedet kunne starte op igen, siger han.

Jeg gik arbejdsløs i cirka otte måneder efter branden, hvilket også var en kæmpe kamp for mig og min familie både personligt og økonomisk.

Sadam Amani, tidligere indehaver af restauranten Delicious Food

Dermed bliver Lystrup endnu et spisested fattigere. Sidste år lukkede og slukkede Marco Pizza på Sønderskovvej efter det, der viste sig at være en påsat brand.

Og Ild Pizza har også holdt midlertidigt lukket siden branden i Delicious Food, da de som naboer blev ramt af omfattende røgskader.

Otte måneder som arbejdsløs

Sadam Amani havde ejet og drevet Delicious Food ved bydelscentret i cirka tre år, inden han en sensommerdag i august sidste år fik en ubehagelig overraskelse.

Branden i restauranten havde svedet lokalerne helt af, og hverken Østjyllands Politi eller brandvæsenet har kunnet fastslå brandårsagen. Noget, som ifølge Johnny Damgaard, som er operationschef ved Østjyllands Brandvæsen, er ret usædvanligt.

- Det er ikke særlig tit, at vi ikke kan se, hvor branden er startet, men butikken var rimelig udbrændt. Sædvanligvis kan vi se, hvor branden er startet, men det kunne vi ikke her, sagde han efter branden til Din Avis Aarhus.

Sådan så spisestedet ud efter branden i slutningen af august sidste år. Privatfoto
Ifølge brandvæsenet var lokalerne helt "svedet af" efter branden. Det er ikke lykkedes at finde frem til brandårsagen. Privatfoto

Selv tror Sadam Amani, at branden er opstået af en kortslutning i forretningens aircondition. Efter branden var han ramt af en følelse af chok og bekymring.

- Det var lige før, at jeg fik en depression. Det har været virkelig hårdt, for jeg har haft mange følelser i den forretning. Jeg har selv fået den op at stå, og jeg har lavet alt fra a til z. Jeg gik arbejdsløs i cirka otte måneder efter branden, hvilket også var en kæmpe kamp for mig og min familie både personligt og økonomisk, siger Sadam Amani.

På benene igen

Efter branden forsøgte han at holde sig væk fra den nedbrændte restaurant. Synet af de ødelagte lokaler og materialer var ubehageligt.

- Jeg har været dernede et par gange, og jeg fik en klump i halsen. I dag står den faktisk, som jeg har efterladt den, siger han og forklarer, at maskinerne er blevet taget ud, men at lokalerne endnu ikke er repareret.

Det er Coop, der ejer bygningen, men overfor LystrupLIV har dagligvarekoncernen ikke ønsket at udtale sig om, hvad der skal ske med lokalerne.

I dag arbejder Sadam Amani på en restaurant i Hasle, hvor han er ansat som driftsleder. Og selvom han har fundet et nyt arbejde, spøger tanken om livet som butiksejer og selvstændig fortsat hos ham.

- Der er rigtig mange, der har kontaktet mig for at høre, hvornår jeg åbner igen. Men økonomien og muligheden er der ikke. Alt er blevet meget, meget dyrere, så det kan næsten ikke betale sig at starte noget nyt op i dag. Der er mange huller, der skal dækkes, men jeg er kommet på benene igen, siger Sadam Amani.

Er du bange for, at drømmehuset bliver solgt for næsen af dig? Så skal du slå til, men ellers er det en god idé at vente. Sådan lyder anbefalingen fra finansekspert Svend Jørgen Jensen. Foto: Jens Thaysen

Så meget er parcelhusene i 8520 steget i værdi de seneste 10 år: Slå til, hvis drømmehuset er til salg – ellers vent

Prisen på det gennemsnitlige parcelhus i postnummer 8520 er steget 56 procent fra 2012 til 2022. Det viser nye tal fra Finans Danmark.

Altså er det en relativt god investering at købe mursten i Lystrup, Elsted eller Elev, men der kan være god grund til at vente lidt med at slå til. Ifølge Svend Jørgen Jensen, stifter og chefstrateg i finansvirksomheden Demetra, vil priserne på parcelhuse falde yderligere i løbet af de næste par år.

Er drømmeboligen derimod sat til salg, bør man slå til i stedet for at risikere, at det bliver solgt til anden side. Til trods for prisfald forventer han nemlig, at værdien af de huse, som bliver købt nu, er steget med 35-40 procent om 10 år.

Det er en ganske god forretning at eje et parcelhus i postnummer 8520. Men selvom fast ejendom er en god investering over tid, kan det være en god idé at vente med at købe, lyder det fra finansekspert.

Hvor mange værelser skal vi have? Hvor stor skal haven være? Hvor ligger den nærmeste skole? Hvad er energimærket? Hvordan bliver huset opvarmet? Og hvordan er støjen omkring boligen?

Spørgsmålene er mange, når man står overfor et potentielt boligkøb, og selvom det kan virke som en uoverskuelig og langhåret proces, kan det godt betale sig at investere i et parcelhus i postnummer 8520. Det viser nye tal fra Finans Danmark, som Århus Stiftstidende har fået indsigt i.

Fra 2012 til 2022 er prisen på et gennemsnitligt parcelhus i Lystrup, Elsted og Elev steget med 56 procent.

Køber man i dag, vil man på den korte bane se et prisfald de næste par år, men så stiger priserne igen. Køber du en bolig nu, vil det ikke undre mig, hvis værdien er steget med 35-40 procent om 10 år.

Svend Jørgen Jensen, stifter og chefstrateg i finansvirksomheden Demetra

Hvor køberne i 2012 måtte slippe 2.249.316 kroner for et parcelhus på omkring 140 kvadratmeter, lå det tal sidste år på 3.505.176 kroner.

Det vil altså sige, at de boligejere, som erhvervede sig et parcelhus i postnummer 8520 for 10 år siden, på nuværende tidspunkt har opnået en gevinst på 1.255.860 kroner.

Århus Stiftstidende har indhentet tal fra samtlige postnumre i Aarhus Kommune, og mens den største værdistigning på 70 procent findes i Aarhus V, er afkastet mindst i Sabro, hvor prisen på en gennemsnitligt parcelhus er steget 32 procent de seneste 10 år. Lystrup ligger nogenlunde i midten af listen.

Vent og sid til leje

Ifølge Boliga blev der i løbet af 2022 solgt 141 rækkehuse og villaer i Lystrup, Elsted og Elev, og de var i gennemsnit 136 kvadratmeter store.

Spørger man Svend Jørgen Jensen, stifter og chefstrateg i finansvirksomheden Demetra, er en investering i mursten overordnet en god investering. Men nogle har ganske enkelt også været heldige med at skulle ind på markedet, lige da det var allermest fordelagtigt.

- Uanset hvad stiger værdien af fast ejendom altid over tid, men der kommer også nogle korrektioner i økonomien. De, der købte i 2010, gjorde det på det rigtige tidspunkt, mens de, der købte i 2007-2008, gjorde det på det forkerte tidspunkt rent investeringsmæssigt, siger han, der også er blevet omtalt som en af dem, der forudså finanskrisen i 2007.

I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget priserne på parcelhuse på 140 kvadratmeter er steget fra 2012 til 2022. Stigningerne er også et udtryk for, at boligerne blev købt på et fordelagtigt tidspunkt – i kølvandet på finanskrisen.

Ønsker man at komme ind på boligmarkedet ved at lave en god investering, er det på nuværende tidspunkt en god idé at vente, forklarer Svend Jørgen Jensen:

- Hvis jeg har private kunder, som spørger, om de skal købe nu, plejer jeg at sige nej. Vent, og sid til leje, indtil vi når den næste bund, og vi er ovre konjunkturnedgangen. Hvis ikke der er en bestemt bolig, man vil have, anbefaler jeg at vente, til priserne kommer længere ned.

Følelsesmæssigt fornuftig

Står man derimod i den situation, at ens drømmebolig er blevet udbudt til salg, bør man slå til. For der er forskel på at være rationelt, økonomisk fornuftig og følelsesmæssigt fornuftig.

- Man skal købe huset, hvis ikke man kan undvære det. Så køber man det måske lidt for dyrt, men hvis man gerne vil have det, og det kun er til salg den ene gang, er det med at slå til. Det kan ikke nytte noget, at man ærgrer sig resten af sit liv, siger Svend Jørgen Jensen og uddyber:

- Køber man i dag, vil man på den korte bane se et prisfald de næste par år, men så stiger priserne igen. Køber du en bolig nu, vil det ikke undre mig, hvis værdien er steget med 35-40 procent om 10 år.

Kaster man et blik på Finans Danmarks tal, er det tydeligt, at det er husejerne i de attraktive postnumre i Aarhus Kommune, som for eksempel Højbjerg og Risskov, der har oplevet den største gevinst på deres boliger i kroner og ører.

Sidste år var et hus i Risskov, som blev købt i 2012, 2,8 millioner kroner mere værd, mens det gennemsnitlige hus i Højbjerg var 1,9 millioner kroner mere værd i 2022 end i 2012.

Prisen på et 140 kvadratmeter stort parcelhus i Aarhus Kommune er i gennemsnit steget med 1,4 millioner kroner fra 2012 til 2022.