Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
HpH Totalbyg er i gang med at opføre fem rækkehuse på en grund på Høvej, som grænser op til Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Nye rækkehuse titter frem langs Høvej
Efter at have læst overskriften på denne uges nyhedsbrev tænker du sikkert: Ja, selvfølgelig gør de det. Skulle det være noget nyt? Tækker er jo ved at bygge en helt ny by fra bunden?
Men næ nej, der er skam slet ikke tale om Nye-byggeri. Det drejer sig derimod om et helt separat projekt, som byggefirmaet HpH Totalbyg står bag. Virksomheden har egentlig hjemme i Hinnerup, men folkene bag har kastet deres kærlighed på adressen Høvej 24 og en grund, som grænser helt op til Nye.
Måske har du allerede lagt mærke til byggeriet? Her er man ved at opføre fem rækkehuse, som forhåbentlig kommer til at passe ind i området.
I dagens første artikel har jeg talt med indehaver og direktør i HpH Totalbyg Jacob Westergreen. For hvordan kommer byggeriet til at se ud? Hvor store bliver husene? Og hvornår står de klar? Det svarer han på, og så kan du få et indtryk af byggeriet på de foreløbige visualiseringer.
Fra de nye rækkehuse bevæger vi os videre til lidt af et dilemma. Ledelsen i Lystrup-Elsted Dagtilbud har nemlig besluttet, at ni pædagogmedhjælpere skal omplaceres fra deres nuværende arbejdspladser til andre institutioner i dagtilbuddet.
Og den beslutning bliver kritiseret af forældre og fællestillidsrepræsentanten. De frygter, at det får negative konsekvenser for både personalet og børnene, men ifølge dagtilbudsleder Bente Jonsen er det et nødvendigt greb for at sikre en ligelig fordeling af erfarne medarbejdere.
I artiklen nedenfor kan du blive klogere på beslutningen og læse dagtilbudslederens svar på kritikken.
Vi afrunder dagens nyhedsbrev med en positiv, lokal nyhed. Lystrupborgeren Lars Mandrup er nemlig blevet valgt til bestyrelsesformand for DGI Østjylland, og jeg har taget en snak med ham om det arbejde, der ligger foran ham, hans forhold til foreningsidrætten og det lokale idrætsliv i Lystrup.
God Kristi Himmelfartsdag.
Mette Marie Birch BreuningJournalist
Jacob Westergreen er indehaver og direktør i HpH Totalbyg. Virksomheden har både erfaring med industribyggeri og mindre rækkehusprojekter. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Jacob Westergreen er indehaver og direktør i HpH Totalbyg. Virksomheden har både erfaring med industribyggeri og mindre rækkehusprojekter. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Se billederne: Fem nye rækkehuse står klar på Høvej til december
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
Virksomheden HpH Totalbyg er i øjeblikket i gang med at opføre fem rækkehuse på Høvej. Byggeriet er ikke en del af Nye, men boligerne kommer til at grænse op til den helt nye by.
Der er tale om rækkehuse på cirka 140 kvadratmeter med stue, køkken og fire værelser. Modsat indbyggerne i Nye får beboerne her private haver, ligesom der er parkeringspladser til alle boliger.
Netop derfor er rækkehusene – som forventes at stå klar til indflytning den 1. december – oplagte for folk, der finder Nye interessant, men som gerne vil have lidt mere privatliv. Sådan lyder det i hvert fald fra direktør og indehaver af HpH Totalbyg Jacob Westergreen.
Læs mere om de nye boliger og se visualiseringerne i artiklen.
torsdag 18. maj 2023 kl. 06:00
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
Virksomheden HpH Totalbyg er i gang med at opføre fem nye familierækkehuse på Høvej. Byggeriet er ikke en del af Nye, men boligerne bliver forbundet med byen via stisystemer. Beboerne får desuden deres egne private haver.
For de familier, der synes, at Nye er et spændende projekt, men som gerne vil have lidt mere privatliv.
Sådan beskriver Jacob Westergreen, indehaver og direktør i HpH Totalbyg, den ideelle målgruppe til de fem nye rækkehuse, virksomheden lige nu er i gang med at opføre på Høvej – nærmere bestemt på adressen Høvej 24, som grænser lige op til den nordøstlige del af Nye.
- Boligerne er som udgangspunkt målrettet børnefamilier med to eller tre børn. De bliver omkring 140 kvadratmeter og består foruden stue og køkken af fire værelser på førstesalen. Der kommer private haver til alle husene, så der er måske lidt mere privatliv, men samtidig er du en del af fællesskabet i Nye, siger han.
Byggeriet har været i gang i cirka et halvt år, og inden virksomheden overtog grunden, var der et hus og en stor have på stedet.
I Nye er alting meget åbent, og det er der nogen, der kan lide, men der er helt sikkert også nogen, som synes, at det er for åbent. Her får beboerne både for- og baghaver, og så har jeg store forventninger til vores udsigt på første sal. Alle boligerne får udsigt over Aarhus Bugt.
Jacob Westergreen, indehaver og direktør i HpH Totalbyg
Arealet er dækket af den samme lokalplan som den første etape af Nye, og det har blandt andet stillet krav til rækkehusenes udseende, som skal passe ind i området. De bliver alle fem helt ens og får træfacader.
- Vi er som udgangspunkt interesserede i små steder, hvor der kan udvikles, så det passede fint til os. Vi har en lang række mindre udlejningsprojekter rundt omkring i udkanten af Aarhus, siger Jacob Westergreen.
Tager del i Nyes koncept
HpH Totalbyg opfører foruden deres rækkehusprojekter primært industri- og erhvervsbyggeri. Og det er netop erfaringerne med at lave erhvervsbyggeri i lette konstruktioner med blandt andet træ som materiale, som virksomheden har ønsket at teste på de nye rækkehuse.
- Fem rækkehuse giver mulighed for at lære noget, uden at du slår dig selv ihjel. Det har været helt oplagt at komme herud og teste det. CO2-aftrykket er meget lille i forhold til traditionelle rækkehuse, og de mennesker, der gerne vil bo herude, køber også ind på Nyes koncept. Det ville vi gerne tage del i, forklarer Jacob Westergreen.
De fem rækkehuse bliver opført på adressen Høvej 24 (det gule markerede felt på kortet), og ligger dermed i den nordøstlige udkant af Nye. Kort: Google My Maps
Lokalplanen for første etape af Nye dækker også over det område, hvor HpH Totalbyg opfører de nye rækkehuse. Det har blandt andet haft betydning for, hvordan boligerne kommer til at se ud. Foto: Mette Marie Birch Breuning
De fem rækkehuse bliver forbundet med Nye via en ny sti, ligesom en del af områdets regnvand også fragtes ned til Nyes bæredygtige rensningsanlæg.
- Men lokalplanen siger også, at vi skal lave fællesarealer for beboerne her. Så der bliver et fællesområde med plads til legeplads, fodboldmål eller lignende, siger han.
Hvert rækkehus får desuden en privat parkeringsplads med mulighed for at opføre ladestandere til elbiler, ligesom der også bliver lavet gæsteparkering.
To haver og en god udsigt
Går det, som Jacob Westergreen tror og håber, står de nye boliger klar til indflytning den 1. december i år. Alle husene er til udlejning, og prisen lægger sig tæt op ad priserne i Nye. Han forventer, at den månedlige husleje ender på omkring 15.000 kroner.
- I Nye er alting meget åbent, og det er der nogen, der kan lide, men der er helt sikkert også nogen, som synes, at det er for åbent. Her får beboerne både for- og baghaver, og så har jeg store forventninger til vores udsigt på første sal. Alle boligerne får udsigt over Aarhus Bugt, siger han.
Boligerne ligger ud mod Høvej og grænser desuden op til Nye. De bliver forbundet til Nye via et stisystem. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Mens Nye ligger lige i baghaven, ligger den trafikerede Høvej lige i forhaven, men ifølge Jacob Westergreen bliver der opsat støjhegn for at mindske generne fra trafikken.
Han forventer ikke, at det bliver vanskeligt at udleje boligerne, når de står klar til indflytning:
- Området er fornuftigt bynært, der er busser og letbane og flot natur. Det er et område i stor udvikling, og det løfter også folks holdning til området, tror jeg. Jeg har en god mavefornemmelse af, at det er en attraktiv vare. Det skulle gerne blive en lille oase, hvor man er en del af Nye, men også kan være en selv.
Se visualiseringerne af de kommende rækkehuse her:
Visualisering: HpH Totalbyg
Visualisering: HpH Totalbyg
Visualisering: HpH Totalbyg
Visualisering: HpH Totalbyg
Ni pædagogmedhjælpere i Lystrup-Elsted Dagtilbud skal flyttes fra deres nuværende arbejdspladser til andre daginstitutioner. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Ni pædagogmedhjælpere i Lystrup-Elsted Dagtilbud skal flyttes fra deres nuværende arbejdspladser til andre daginstitutioner. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Ni pædagogmedhjælpere bliver flyttet fra institution til institution: - Jeg kan ikke se, at det her giver kvalitet for børnene
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
Det har vakt både kritik og bekymring, at Lystrup-Elsted Dagtilbud har planer om at flytte ni pædagogmedhjælpere fra deres nuværende arbejdspladser til andre daginstitutioner i dagtilbuddet.
Formålet er at sikre den pædagogiske kvalitet og en ligelig fordeling af erfarne medarbejdere på tværs af dagtilbuddet. Men både forældre og fællestillidsrepræsentant Kim Møller Hansen kritiserer beslutningen og processen. De frygter, at det får betydning for børnene, når kendte voksne bliver flyttet, og at det påvirker medarbejdergrupperne i daginstitutionerne.
Ifølge dagtilbudsleder Bente Jonsen er det et nødvendigt træk, som også sker på grund af faldende børnetal i dagtilbuddet. Alternativet havde været, at nogle af medarbejderne måtte fratræde deres stillinger.
Hun er ikke bekymret for børnene, da der under omrokeringen er faste og uændrede teams af voksne, som børnene kender og er trygge ved.
torsdag 18. maj 2023 kl. 06:00
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
Lystrup-Elsted Dagtilbud vil flytte ni pædagogmedhjælpere fra nogle institutioner til andre for at sikre den pædagogiske kvalitet og en bedre fordeling af erfarne medarbejdere. Men det går ud over både medarbejdere og børn, lyder kritikken fra både forældre og fællestillidsrepræsentanten.
De fleste ved efterhånden, hvor svært det er at tiltrække og rekruttere uddannede pædagoger til de århusianske daginstitutioner. Derfor er en stor del af børnehaverne og vuggestuerne afhængige af pædagogmedhjælpere.
For at få kabalen til at gå op har ledelsen i Lystrup-Elsted Dagtilbud besluttet at flytte ni pædagogmedhjælpere fra deres nuværende stillinger til andre daginstitutioner i dagtilbuddet. Det sker for at sikre en mere ligelig fordeling af erfarne medarbejdere.
Alle undersøgelser viser, at en øget personaleomsætning går ud over kvaliteten, og når man for eksempel flytter fem kendte voksne fra en institution, vil det skabe noget uro og utryghed blandt nogle børn. Jeg kan ikke se, at det her giver kvalitet for børnene.
Kim Møller Hansen, fællestillidsrepræsentant for pædagogmedhjælpere og assistenter i Aarhus Kommune
Men den beslutning vækker både bekymring og kritik blandt en række forældre. En af dem er Anne Krogh, hvis søn går i børnehaven Hasselhaven.
Her skal en af pædagogmedhjælperne, som har været i den samme institution de seneste 25 år, omplaceres.
- I min optik er det primære problem, at man forsøger at løse et problem i en anden afdeling eller i det samlede dagtilbud ved at flytte dygtige medarbejdere. Jeg er modstander af, at man tvinger folk til noget, selvom jeg godt ved, at man nogle gange er nødt til at træffe upopulære beslutninger, siger hun.
Forkert signal
Anne Krogh mener, at beslutningen om at flytte pædagogmedhjælperne sender et forkert signal til medarbejderne og til potentielle fremtidige kandidater. Hun mener ikke, at omplacering er den rette vej at gå.
- Det bliver ikke attraktivt at arbejde i dagtilbuddet, og jeg forestiller mig, at der er ret frie muligheder, når der er mangel på dygtigt personale. Så søger man et andet sted hen, hvor de ser en som et helt menneske i stedet for som en brik, man kan flytte rundt på, siger hun.
I stedet bør man ifølge Anne Krogh løse udfordringerne i de daginstitutioner, hvor de opstår, uden at ødelægge den gode dynamik og medarbejdersammensætning andre steder.
Ifølge dagtilbudsleder Bente Jonsen er det ikke rekrutteringsudfordringer, der er årsag til rokaden. For selvom det er vanskeligt at besætte de ledige pædagogstillinger, er det ikke svært at rekruttere medhjælpere. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Hun er bekymret for, at omplaceringerne vil få negative konsekvenser for både de enkelte medarbejdere og for børnene. Hendes søn skal starte i skole efter sommerferien og bliver derfor ikke berørt af det, men siger hun:
- Nogle børn skal sige farvel til pædagogmedhjælpere, de er glade for og trygge ved, og der skal i forvejen ofte introduceres nye medarbejdere. At der er en fast stab, som børnene kender, er en del af den sikkerhed, der gør, at man vil overlade sit barn i en institution.
Sikre pædagogisk kvalitet
Ifølge Bente Jonsen, leder af Lystrup-Elsted Dagtilbud, er beslutningen ikke en konsekvens af, at det er svært at rekruttere personale. Det er derimod et nødvendigt greb for at sikre, at der i alle afdelinger er erfarne og mindre erfarne pædagogmedhjælpere.
Hun har ikke ønsket at stille op til interview, men har svaret skriftligt på en række spørgsmål.
Der er på nuværende tidspunkt meget snak om kvaliteten i vores daginstitutioner og dagtilbud. På hvilken måde skaber omrokeringen øget kvalitet for medarbejdere og børn?
- Det sikrer en balance mellem erfarne medarbejdere og nye medarbejdere på tværs af afdelingerne, hvilket har betydning for kulturen og den pædagogiske kvalitet. Det er den pædagogiske leder og pædagogerne, der sætter retningen for pædagogikken, og det er vigtigt med den rette personalesammensætning, der i fællesskab kan sikre den pædagogiske kvalitet overfor børnene, skriver Bente Jonsen.
Hun forklarer, at børnetallet i dagtilbuddet er faldende, og at der per 1. august "mangler" 90 børn. Derfor er man nødt til at flytte nogle pædagogmedhjælpere – blandt andet fra Børneuniverset, hvor fem medhjælpere får nye arbejdspladser. Gjorde man det ikke, måtte nogle medarbejdere fratræde deres stillinger.
- Vi vil sammen lave en plan for, hvordan de berørte medarbejdere får sagt godt farvel og bliver taget godt imod i deres nye afdelinger. Jeg er i løbende kontakt med de berørte medarbejdere, medarbejderrepræsentanter og de pædagogiske ledere om at sikre den bedst mulige overgang, skriver Bente Jonsen.
Uheldig kommunikation
Kim Møller Hansen er fællestillidsrepræsentant for pædagogmedhjælperne i Aarhus Kommune. Han kritiserer selve processen og kommunikationen omkring beslutningen.
- Alle ni medarbejdere er voldsomt berørte af det, for beslutningen kommer pludseligt og uden varsel og forudgående drøftelser. Kommunikationen har ikke været heldig. Der er nogle arbejdsfællesskaber, der bliver brudt, og medarbejderne skal lære en helt ny ledelse og nye forældre-, børne- og personalegrupper at kende, siger han.
Vi har dygtige medarbejdere med en høj faglighed alle steder i dagtilbuddet, som vil sikre gode overgange for både børn og voksne.
Bente Jonsen, leder af Lystrup-Elsted Dagtilbud
Han mener ikke, at beslutningen om at flytte de ni pædagogmedhjælpere harmonerer med kommunens ønsker om at sikre kendte voksne i daginstitutionerne, fastholde seniormedarbejdere og sikre en lav personaleomsætning – altså udskiftning af medarbejdere.
- Alle undersøgelser viser, at en øget personaleomsætning går ud over kvaliteten, og når man for eksempel flytter fem kendte voksne fra en institution, vil det skabe noget uro og utryghed blandt nogle børn. Jeg kan ikke se, at det her giver kvalitet for børnene, siger Kim Møller Hansen.
Ulige fordeling
Men dagtilbudsleder Bente Jonsen er ikke bekymret for børnene. Hun understreger, at der i hver daginstitution er et uændret team af medarbejdere, som børnene kender og er trygge ved.
- Vi har dygtige medarbejdere med en høj faglighed alle steder i dagtilbuddet, som vil sikre gode overgange for både børn og voksne, skriver hun.
Ifølge Bente Jonsen arbejder Lystrup-Elsted Dagtilbud med fastholdelse af seniorer og lav personaleomsætning ved blandt andet at afholde seniorsamtaler, hvor medarbejdernes ønsker for deres arbejdsliv drøftes.
- Vi vil gerne sikre os, at vi er en attraktiv arbejdsplads for de mest erfarne medarbejdere, for vi vil rigtig gerne bruge deres kompetencer og erfaring længst muligt, skriver hun.
Lystrup-Elsted Dagtilbud
Lystrup-Elsted Dagtilbud består af otte integrerede institutioner, som både har en børnehavegruppe og en vuggestuegruppe, og en enkelt børnehave.
Derudover er der 11 kommunalt ansatte dagplejere, som hver passer fire børn i alderen 0-3 år i deres private hjem.
Afdelinger:
Blomsterhaven, Hasselhaven 3
Børnehaven Lystruplund, Lystruplund 36
Børnehuset Godthåb, Elsted Byvej 36
Børnehuset Lyset, Indelukket 5
Børneuniverset, Lystrupvej 264
Dagplejen i Lystrup og Elsted
Elsted Børnehus, Elsted Byvej 38
Hasselhaven, Hasselhaven 1
Hurlumhejhuset, Lille Elstedvej 135
Ørnereden, Ørnedalen 2-4
Desuden ansættes der ekstra voksne i institutionerne for at undgå at bruge vikarer, og i flere af afdelingerne er der ifølge hende ikke længere vikarudgifter, da de faste medarbejdere dækker ind ved kollegers sygdom:
- Det gør, at børnene har kendte voksne omkring sig og oplever et minimum af nye voksne i afdelingerne. Det er rigtigt, at afdelingerne ved omrokeringerne i en overgangsfase vil opleve en ny voksen i huset. Derfor har vi også fokus på den mindst indgribende og bedst mulige overflytning.
Savner argumenter
Bente Jonsen understreger desuden, at omrokeringen af de ni medarbejdere følger pædagogmedhjælpernes ansættelsesforhold.
- Dette er et vilkår, og det ved medarbejderne, når de ansættes i Aarhus Kommune, skriver hun.
Ifølge fællestillidsrepræsentant Kim Møller Hansen holder argumentet om, at erfaringerne skal fordeles mere ligeligt, ikke. Nogle institutioner skal afgive en enkelt pædagogmedhjælper og får en helt anden. Han savner en fyldestgørende argumentation fra ledelsen.
Men giver argumentet om, at de erfarne medarbejdere skal fordeles mere ligeligt blandt daginstitutionerne, ikke god nok mening?
- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at man skal have en ligelig fordeling af ressourcer, men det giver fejlslag i en mangeårig ansættelsespolitik i dagtilbuddet, hvor man har ansat folk, som ikke ønsker at blive. Jeg kunne forstå, hvis der var behov for at flytte en eller to medarbejdere, og det ligger også under ledelsesretten at gøre det, siger Kim Møller Hansen.
Lars Mandrup bor i Lystrup og har siddet i bestyrelsen for DGI Østjylland siden år 2000. Nu er han blevet valgt til formand. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Lars Mandrup bor i Lystrup og har siddet i bestyrelsen for DGI Østjylland siden år 2000. Nu er han blevet valgt til formand. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Lars skulle egentlig trappe ned, men nu er han formand for 240.000 medlemmer: - Et godt foreningsfællesskab kan rumme alle uanset niveau
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
62-årige Lars Mandrup fra Lystrup er for nylig blevet valgt som bestyrelsesformand for DGI Østjylland efter mere end 23-års bestyrelsesarbejde for organisationen.
Allerede som ung studerende involverede Lars Mandrup sig i bestyrelsesarbejdet i den folkedanserforening, han gik i. I år 2000 trådte han ind i DGI’s bestyrelse, og her har han siddet på forskellige poster lige siden.
Det er ikke en bestemt sportsgren, der driver ham, men derimod fællesskabet i de lokale foreninger. Her er der ifølge Lars Mandrup plads til alle uanset niveau, og i Lystrup var han blandt andet med til at starte den lokale floorball-afdeling op for omkring seks år siden.
torsdag 18. maj 2023 kl. 06:00
Mette Marie Birch Breuning membr@lystrupliv.dk
Lars Mandrup fra Lystrup er ny bestyrelsesformand i DGI Østjylland. Som barn spillede han fodbold, som ung gik han til folkedans, og i dag spiller han floorball i Lystrup. Trods skiftende idrætsgrene har kærligheden til foreningslivet været konstant.
Mens andre går til svømning, billedkunst, keramik eller klatring, har 62-årige Lars Mandrups fritidsinteresse altid været bestyrelsesarbejde.
Sådan har det været, siden han som ung studerende blev medlem af bestyrelsen i den folkedanserforening, han helt tilfældigt blev en del af sammen med sine studiekammerater.
- Mine venner foreslog, at vi begyndte til dans, og det vakte ikke den store jubel, men af en eller anden grund blev det en folkedanserforening. Pludselig fik foreningen 15 nye, unge medlemmer, og de var fuldstændig slået ud, for det havde de godt nok aldrig oplevet før, fortæller Lars Mandrup, da LystrupLIV møder ham i hjemmet i Lystrup.
Til trods for den umiddelbare skepsis over for dansen – og til trods for at Lars Mandrup aldrig rigtig nåede at føle sig som en folkedanser – var han medlem af foreningen og af dens bestyrelse i 10-12 år.
Som formand for DGI Østjylland er jeg sådan set ligeglad med, om folk spiller håndbold, fodbold eller floorball, bare de er aktive. Det er hovedformålet for mig at give folk mulighed for at være aktive i en forening eller i et fællesskab.
Lars Mandrup, bestyrelsesformand i DGI-Østjylland
Det var også i den periode, han blev medlem af DGI’s bestyrelse, og også her har han været vedholdende. For efter mere end 23 års bestyrelsesarbejde i DGI Østjylland, er han netop blevet valgt som formand.
- Min indgang til det er ikke en bestemt idrætsgren. Rigtig mange kommer, fordi de for eksempel brænder for fodbold. Min interesse er foreningstanken og det fællesskab, der er i en forening, siger Lars Mandrup.
Fodbold eller ingenting
Til daglig arbejder han på Aarhus Universitet, hvor han er lektor på Institut for Elektro- og Computerteknologi, og ligesom mange andre stiftede han bekendtskab med foreningslivet som ganske ung.
Som barn i Vivild på Norddjurs, der ifølge ham var en rigtig "fodbold-by", var der i virkeligheden kun en mulighed.
- Enten spillede man fodbold, eller også gjorde man ingenting, husker han.
Så fodbold spillede han. Folkedansen kom først senere, og i dag spiller han floorball i Lystrup – en afdeling i Lystrup Idrætsforening, han selv har været med til at starte op.
Men det er nu ikke fordi, Lars Mandrup brænder specifikt for én sportsgren.
- Som formand for DGI-Østjylland er jeg sådan set ligeglad med, om folk spiller håndbold, fodbold eller floorball, bare de er aktive. Det er hovedformålet for mig at give folk mulighed for at være aktive i en forening eller i et fællesskab. Jeg har mere følt mig som foreningsmenneske end folkedanser. Var der nogle, der havde foreslået, at vi skulle spille squash, var det sikkert blevet til det, hvis vi havde fundet et tilsvarende godt miljø, siger han.
Den modsatte tanke
At Lars Mandrup ved seneste årsmøde blev valgt som formand for DGI-Østjylland lå ikke umiddelbart i kortene. Da den forhenværende formand måtte stoppe af personlige årsager, blev Lars Mandrup konstitueret formand, mens arbejdet for at finde en afløser fandt sted.
- Det kom lidt pludseligt. Jeg har været med i så mange år, så jeg havde tænkt, at jeg skulle til at trappe lidt ned. Så tanken var egentlig det modsatte. Vi havde nogle fantastiske kandidater til samtale, men timingen var ikke helt rigtig for dem, og jeg brænder for opgaven og glæder mig til at kaste mig over arbejdet, siger han.
Hvad er DGI?
DGI er en idrætsorganisation med flere end 6.600 lokale idrætsforeninger, der tæller 1,6 millioner idrætsudøvere
DGI består af 14 landsforeninger og arbejder for at styrke motion og breddeidræt i Danmark
Organisationen har til formål at "styrke de frivillige foreninger som ramme om idræt med vægt på fællesskab, udfordring og sundhed for at fremme foreningslivets folkeoplysende kvaliteter"
DGI blev oprettet i 1992 som en sammenslutning af De Danske Gymnastik- og Ungdomsforeninger og De Danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger
I samarbejde med de lokale idrætsforeninger udvikler DGI koncepter og aktiviteter
Organisationen rummer 100.000 frivillige ildsjæle, og som en af landets største leverandører af kurser holder DGI hvert år kurser og foredrag for omkring 50.000 danskere
Valget endte altså med at falde på ham, og nu er Lars Mandrup bestyrelsesformand for DGI Østjylland, som består af 714 østjyske idrætsforeninger, knap 240.000 medlemmer og cirka 50 ansatte. For sit arbejde modtager han et vederlag på 10.000 kroner månedligt.
DGI Østjyllands arbejde går blandt andet på at skabe strategiske samarbejder med de østjyske kommuner.
I samarbejde med Danmarks Idrætsforbund har man blandt andet udviklet konceptet "Bevæg dig for livet". Her arbejder man for at gøre flere danskere aktive, blandt andet med fokus på sårbare og udsatte.
Fællesskabet større end den enkelte
DGI Østjylland har også ansat fire foreningsudviklere i Aarhus Kommune, som udvikler foreningerne og de frivillige og får aktiviteter og begivenheder stablet på benene.
- Et godt foreningsfællesskab kan rumme alle uanset niveau. Og man bliver respekteret som det menneske, man er. Hvis man skal være meget firkantet, så har fællesskabet i foreningerne større betydning end den enkelte, siger Lars Mandrup.
Også i Lystrup er der ifølge Lars Mandrup udviklingspotentiale. For selvom Lystrup Idrætsforening med sine 8.500 medlemmer er en stor idrætsforening, som har fat i mange medlemmer, er de enkelte underafdelinger i foreningen meget selvstændige.
- Jeg tror, man kunne opnå noget, hvis man lavede et mere forpligtende samarbejde mellem afdelingerne. I stedet for, at hver afdeling skal udvikle tiltag, kan man samlet se på, hvordan man får flere til at være aktive i en af idrætsforeningens afdelinger, siger han.
Og så håber han desuden, at han selv kan komme på banen igen snart:
- I efteråret var jeg så uheldig at vælte på cykel og brække lårbenet, så det sidste halve års tid har jeg ikke rigtig spillet floorball. Men jeg håber, jeg kommer i gang igen efter sommerferien.