Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der har længe været et stærkt, lokalt ønske om en ny cykelsti mellem Elev og Lisbjerg. Foto: Kim Haugaard

Ny cykelsti vedtaget

Jeg har efterhånden vænnet mig til at blive overhalet af elcyklister på mine mange ture rundt i Aarhus. Selv kører jeg med rugbrødsmotor, og selvom jeg har sluttet fred med at blive overhalet af gud og hver mand (og kvinde), har jeg ikke helt sluttet fred med, at jeg skal cykle klos op ad biler og busser på Park Allé og langs Hjortensgade.

I Elev og Nye har cyklisterne heller ikke stillet sig tilfredse med, at de skal køre i kanten af kørebanen på den trafikerede Elevvej gennem Lisbjerg Skov. Og efter flere års kamp er der nu godt nyt.

For i denne uge har byrådet endeligt vedtaget, at der skal etableres en ny cykelsti mellem Lisbjerg og Elev. Cyklisterne kan formentlig se frem til en dobbeltrettet og tosporet sti, som ligger separat fra kørebanen, men præcis hvor den skal ligge, vides endnu ikke. Der er flere bud på bordet.

Ikke nok med at den nye sti formentlig vil forbedre trafiksikkerheden markant, så kan den også vise sig at få betydning for Elevvejs fremtid. Mere om det i dagens første artikel.

Vi springer videre til den næste historie, hvor jeg endnu en gang er dykket lidt ned i det nuværende boligmarked i Lystrup, Elsted og Elev.

Det er vist ingen overdrivelse at sige, at det er 60’er og 70’er parcelhuse samt nyere villaer, der dominerer både landskabet og boligmarkedet i postnummer 8520. Og det er særligt huse med fire værelser, rummelige haver, samt nærhed til skoler, institutioner og indkøb, der er populære.

Men der bliver også både købt og solgt større og dyrere villaer. Jeg har set på de 10 dyreste boliger, som er til salg i postnummer 8520 lige nu, og nedenfor kan du blive klogere på, hvad de rummer. Og selvom en række af dem ligger i samme område af Lystrup, er også Elsted og Elev repræsenteret på listen.

Måske kan du huske, at jeg for et års tid siden skrev, at der skulle opføres en midlertidig pink kirke i Nye? Og måske undrer du dig over, hvad der er blevet af den? Så kan jeg berolige dig. Vandrekirken er på vej.

Lad os dykke ned i det.

Hvad skal jeg undersøge for dig?

Sidder du med en god historie, som andre bør høre?

Husk på, at du altid kan sende tips og forslag til emner, jeg bør tage op, til min mail membr@lystrupliv.dk.

Det kan for eksempel være en historie fra foreningslivet, det kan være trafik, som ikke fungerer, eller noget helt tredje.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Der kommer en ny cykelsti på strækningen mellem Elev og Lisbjerg. I dag kører cyklisterne i kanten af den trafikerede landevej. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Borgernes kamp har båret frugt – cykelsti mellem Elev og Lisbjerg vedtaget

Nu kan champagnepropperne endelig springe i Elev og Nye. Byrådet vedtog ved det seneste byrådsmøde onsdag den 10. maj, at der skal anlægges en helt ny cykelsti mellem Elev og Lisbjerg. Det betyder, at trygheden for alle trafikanterne på Elevvej bliver forbedret, når cyklisterne får deres egen separate sti.

Kommunen har foreslået, at cykelstien etableres som en tosporet sti langs Elevvej, men på baggrund af indsigelser fra borgere og drøftelser i Teknisk Udvalg skal det undersøges, om det er den bedste løsning. Alternativt kan ruten måske føres ad de eksisterende stier på kommunens egen jord i Lisbjerg Skov.

Beslutningen om at anlægge en ny cykelsti får også betydning for Elevvejs fremtid. Vejen bliver sandsynligvis ikke lukket, som det tidligere har været foreslået. Det kan betyde, at bilisterne fra Elev ikke bliver tvunget ind gennem Nye på den kommende ringvejsforbindelse.

Onsdag den 10. maj vedtog et enigt byråd, at der skal etableres en cykelsti mellem Elev og Lisbjerg. Nu skal kommunen finde ud af præcis, hvor den skal ligge. Beslutningen kan også få betydning for planerne om helt at lukke Elevvej for bilisme.

Nu er der ikke længere nogen tvivl: Der skal anlægges en ny cykelsti mellem Elev og Lisbjerg til glæde og gavn for både cyklister og bilister.

Det står fast efter byrådsmødet onsdag den 10. maj, hvor et enigt byråd valgte at vedtage indstillingen om tre nye cykelstier for samlet set 36,3 millioner kroner. Og herunder skal en af dem altså ligge på ruten mellem Lisbjerg og Elev.

Vi har skrevet i udvalgserklæringen, at vi er tilhængere af, at man undersøger to mulige linjeføringer. Enten ind gennem skoven eller ude langs vejen. Der er noget med ekspropriation af arealer. Vær klog på det, siger vi til rådmanden og forvaltningen.

Gert Bjerregaard, byrådsmedlem for Venstre

Det giver cyklisterne et alternativ til at cykle i vejkanten af den trafikerede landevej Elevvej, som særligt i vintermånederne er mørk og utryg.

- Med den her indstilling viser vi, at vi vil cyklismen ikke bare i byen men også i oplandet. Vi havde nogle rigtig gode foretræder i Teknisk Udvalg, og de har påvirket os, så vi har bedt forvaltningen kigge på, om der er mulighed for at imødekomme nogle af borgernes bekymringer, sagde Jesper Kjeldsen (S) i byrådssalen.

Kan stien genanvendes?

Ønsket om en cykelsti mellem Lisbjerg og Elev er ikke nyt. I flere år har en gruppe lokale borgere kæmpet for og råbt på en tryggere cykelforbindelse ind mod Aarhus.

De har blandt andet markeret deres utilfredshed med cykelforholdene ved at gå optog langs Elevvej beklædt i lyskæder i en kold og mørk vintermåned. Og nu har politikerne altså lyttet og prioriteret at afsætte omkring 11,5 millioner kroner til en cykelsti.

Som LystrupLIV tidligere har beskrevet, går indstillingen fra Teknik & Miljø på at anlægge en 2,5 meter bred, dobbeltsporet cykelsti på den vestlige side af Koldkilde og Elevvej. Det vil kræve, at kommunen visse steder eksproprierer.

Det ene af de to forslag til, hvor den nye cykelsti skal ligge, går på at placeres den langs Elevvej (den gule streg) og koble den på den allerede eksisterende cykelsti ved Larsmindevej (den røde streg). Alternativt skal cykelstien ligge inde i Lisbjerg Skov. Kort: Google My Maps

Men det har to grundejere i området sat spørgsmålstegn ved. De mener i stedet, at stien bør placeres langs de nuværende stier på kommunens egen jord gennem Lisbjerg Skov.

- Vi har skrevet i udvalgserklæringen, at vi er tilhængere af, at man undersøger to mulige linjeføringer. Enten ind gennem skoven eller ude langs vejen. Der er noget med ekspropriation af arealer. Vær klog på det, siger vi til rådmanden og forvaltningen, lød det fra Gert Bjerregaard (V).

Den forkerte rækkefølge

Ifølge Martin Løv Simonsen, som er mobilitetsplanlægger i Aarhus Kommune, skal kommunen til at undersøge, hvilken linjeføring der giver mest mening.

- På baggrund af drøftelserne i Teknisk Udvalg og indsigelserne ser vi også på, om vi kan genanvende den sti, som ligger inde i skoven, så vi laver færrest mulige indgreb, har han tidligere udtalt til LystrupLIV.

Også Danmarksdemokraterne mener, at der bør ses på forskellige muligheder. Men, lød det fra Jakob Søgaard Clausen:

- Det er med besked om, at vi synes, det skal gå relativt tjept.

Han ærgrer sig over processen, hvor fællesråd og borgergrupper ifølge ham er blevet inddraget for sent. Stod det til ham, var borgerne blevet hørt allerede inden den første fremlæggelse af linjeføringerne – både for cykelstien mellem Lisbjerg og Elev og de andre to cykelstiprojekter.

- Nu bliver det lidt en bagvendt proces, hvor vi siger, at vi gerne vil sætte pengene af, men det bliver med et svagt forbehold for, hvad Teknik & Miljø ender med at finde frem til. Det havde været bedre, hvis rådmanden havde gjort det, jeg opfordrede til – nemlig at involvere borgerne tidligt i processen, så vi som byråd havde haft vished om, hvordan de konkrete linjeføringer kom til at se ud, sagde Jakob Søgaard Clausen.

Elevvejs skæbne

Beslutningen om at anlægge en cykelsti på strækningen kan også få betydning for Elevvejs fremtidige skæbne. I den reviderede helhedsplan for Nye bliver det blandt andet foreslået helt at lukke Elevvej for biler og føre alle bilister ind gennem Nye på den nye ringvej kaldet Ringen.

Men i forbindelse med den politiske vedtagelse af helhedsplanen udtalte Teknik & Miljø, at man ikke ser grund til at lukke vejen, hvis cyklisterne får den nye cykelsti. Altså tyder det på, at Elevvej får lov at bestå som forbindelse mellem Elev og Lisbjerg.

Som det fremgår af kortet, foreslås det i Helhedsplan 2.0 for Nye at føre alle bilisterne fra Koldkilde (vejen i øverste venstre hjørne) ind på Nyes kommende ringvej via en ny stikvej – pilen i det øverste venstre hjørne. Men hvis Elevvej får lov at bestå, undgår trafikanterne at skulle ind i Nye for at passere byen. Kort: Tækker Group & Aarhus Kommune

Bliver der etableret en ny vejforbindelse mellem Koldkilde og den nye ringvej i Nye, skal det dog undersøges, hvilken funktion Elevvej skal have fremadrettet.

- Hvis Aarhus Byråd bevilliger penge til cykelstien, så ser Teknik & Miljø ikke behov for at lukke vejen af hensyn til bløde trafikanter. I det tilfælde, at vejforbindelsen mellem Ringen og Koldkilde etableres, vil der dog blive behov for at genoverveje funktionen af Elevvej/Koldkilde, skriver forvaltningen i et notat.

Mobilitetsplanlægger Martin Løv Simonsen forventer, at cykelstien står klar i løbet af 2025 eller 2026.

I faktaboksen nedenfor kan du klikke videre til LystrupLIVs tidligere artikler om cykelstien:

Læs mere om cykelstien mellem Lisbjerg og Elev


Både Lystrup, Elsted og Elev er repræsenteret på listen over de 10 dyreste boliger i postnummer 8520 i øjeblikket. Fotos: Home, Nybolig, Ejendomsmæglerfirmaet &Living

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed: Her er de 10 dyreste boliger til salg i 8520 lige nu

Der hersker vist ingen tvivl om, at det særligt er parcelhuse og rækkehuse på 120-160 kvadratmeter, der er i høj kurs blandt køberne i Lystrup, Elsted og Elev.

Men der bliver også solgt større og dyrere villaer indenfor postnummeret. En række af dem ligger endda i den samme del af Lystrup, og fælles for mange af dem er, at der er altaner, udsigt til bugten, stisystemer og skoler i nærheden, store haver og ro.

I artiklen kan du få et overblik over de 10 dyreste boliger i postnummer 8520, som er til salg netop nu.

Er du på boligjagt, eller er du bare nysgerrig på, hvad man skal slippe for at få fingrene i en af de dyreste boliger i Lystrup og omegn? Så får du her en liste over de 10 dyreste villaer på markedet lige nu.

Nærhed til skoler, idrætsfaciliteter og indkøbsmuligheder, begrænset støj og en god udsigt. Det er nogle af de parametre, som køberne i Lystrup og omegn ser på, når de skal beslutte, hvilke boliger de skal kaste deres hårdt tjente penge efter.

Ifølge Boliga blev der i løbet af 2022 solgt 141 rækkehuse og villaer i Lystrup, Elsted og Elev. De var i gennemsnit 136 kvadratmeter store, og havde i snit en kvadratmeterpris på 25.415 kroner. Det vil altså sige, at det gennemsnitlige hus i området havde en kontantpris på lige knap 3,5 millioner kroner.

Men der bliver også handlet både større og dyrere boliger, og selvom nogle af dem ligger i den samme del af Lystrup, er de overordnet jævnt fordelt i postnummeret. I listen nedenfor får du et overblik over de 10 dyreste boliger, som er til salg i Lystrup, Elsted og Elev lige nu.

Lad os se nærmere på det.


Elmehaven 95

Foto: Estate Allebo

Øverst på listen over de dyreste boliger i Lystrup og omegn finder vi villaen på adressen Elmehaven 95. Huset er 226 kvadratmeter stort, ligger på en grund, der er 908 kvadratmeter, og er sat til salg for 7,5 millioner kroner.

Boligen er opført i 2008, og der er seks værelser fordelt på et plan. Udenfor er der en stor terrasse med spa, hvorfra der er udsigt til Aarhus Bugt.

Ejendommen ligger på en lukket vej, køkkenet er snedkerfremstillet, og der er indbygget brændeovn i køkken-alrummet. Ejendommen blev senest solgt i 2006 for 1.450.000 kroner, og siden er der altså opført et helt nyt hus på grunden.

Boligen har været til salg i fire måneder.

Vennemindevej 51

Foto: Google Street View

Fra en bynær villa bevæger vi os til noget helt andet, nemlig en landejendom der også er udbudt til salg for 7,5 millioner kroner.

Det drejer sig om ejendommen på Vennemindevej 51, hvor man for de mange millioner får et hus på bare 160 kvadratmeter og et samlet grundareal på intet mindre en 36,8 hektar.

Stuehuset er oprindeligt fra 1871, men blev renoveret i 1990. Der er et badeværelse, et toilet, soveværelse, stue, spisekøkken, gang og viktualierum.

Foruden selve stuehuset er der fire længer, der rummer 1.484 kvadratmeter. De er delvist udlejet, ligesom dele af jorden også er udlejet til en årlig leje på 120.000 kroner.

Ejendommen har været til salg i to og en halv måned.

Elmehaven 5

Foto: Home

Vi skal tilbage til Elmehaven i den østlige del af Lystrup, hvor villaen på Elmehaven 5 er sat til salg for 6.449.000 kroner. Der er tale om en moderne murermestervilla på 225 kvadratmeter, der er bygget i 2011.

Huset ligger højt placeret på en 1.021 kvadratmeter stor grund, og der er en stor have og sydvendt terrasse, ligesom der fra husets førstesal er adgang til en sydvendt altan med udsigt over Aarhus Bugt.

I stueplan er der køkken-alrum, to værelser, badeværelse, bryggers og dobbeltgarage. På førstesalen er der stue med loft-til-kip og fritliggende bjælker, tre værelser, walk-in og et stort badeværelse med badekar. Altså rummer villaen i alt seks værelser.

Ejendommen blev senest solgt i 2016 for 4.950.000 kroner, og i denne omgang har den været til salg i knap to måneder.

Blåbærhaven 66

Foto: Nybolig

På listens fjerdeplads ligger en 257 kvadratmeter stor villa, som har adresse på Blåbærhaven 66. Boligen ligger på en grund, der er 856 kvadratmeter stor, den er bygget i 2003 og rummer i alt syv værelser.

Villaen, som er i to plan, har været til salg i tre og en halv måned, og køber skal slippe 6.195.000 kroner. Der er fem soveværelser, to badeværelser og lyse opholdsrum på begge etager.

På førstesalen er der ovenlysvinduer og store vinduespartier – også her er der udsigt til Aarhus Bugt mod syd, og der er både tagterrasse og altan til huset.

Udenfor er der en stor og lukket have med sol hele dagen. I 2011 blev der tilføjet en tilbygning til boligen.

Engelstoft 138

Foto: Estate Allebo

Også Elev er repræsenteret på listen over de 10 dyreste boliger til salg i postnummer 8520 lige nu. På Engelstoft 138 ligger en 186 kvadratmeter stor etplansvilla, som er sat til salg for 5.995.000 kroner.

Huset ligger på en grund, som er 791 kvadratmeter stor og tilbagetrukket fra vejen.

Der er tre værelser, entré, køkken-alrum, bryggers, stue og to badeværelser – hvoraf det ene har badekar. Der er desuden både en for- og baghave samt en terrasse.

Villaen er opført i 2011, og blev senest solgt i netop 2011 for 3.588.752 kroner. Huset har været til salg i ni måneder, hvilket ifølge Boliga er lang tid i forhold til lignende huse i postnummeret.

Birkebakken 22

Foto: Ejendomsmæglerfirmaet &Living

Vi bevæger os videre til en stort set spritny bolig på Birkebakken 22 i Lystrup. Huset, som er 175 kvadratmeter stort, ligger på en grund, der er 748 kvadratmeter. Det er sat til salg for 5.995.000 kroner.

Boligen er bygget i 2021 og har været til salg i knap fire og en halv måned. Fra huset er der udsigt til landsbyen i Elsted med kirken, præstegården og gadekæret.

Boligen rummer fire værelser fordelt på henholdsvis en forældre- og en børneafdeling med hver sit badeværelse og et enkelt bryggers. I køkkenet er der loft-til-kip, og huset er desuden udstyret med solceller.

Med til boligen hører desuden en ugeneret og aflukket have.

Ørnehøjen 14

Foto: EDC

Villaen på Ørnehøjen 14 er sat til salg for 5.995.000 kroner. Den ligger på en 1.082 kvadratmeter stor grund, og boligarealet udgør i alt 224 kvadratmeter.

Huset, som er bygget i 1974 og totalrenoveret i 2021, er fordelt på syv værelser. I stueplan er der entré, to værelser, køkken med viktualierum, bryggers og to badeværelser. Der er desuden udgang til en 70 kvadratmeter stor terrasse.

På førstesalen er der to værelser, toilet, kontor og en stor stue med udgang til altan. Der er en stor have, og udsigt til Aarhus Bugt, Skårupgård Skov og Hjortshøj.

Huset har været til salg i lidt over to måneder.

Elmehaven 51

Foto: Estate Allebo

Vi skal tilbage til Elmehaven, nærmere bestemt til boligen i nummer 51. Der er tale om en 175 kvadratmeter stor villa, hvor boligen er fordelt på fem værelser. Huset ligger på en grund, der er 893 kvadratmeter, og kan købes for den nette sum af 5.599.000 kroner.

Villaen er opført i 2007 og er i to plan. I stueetagen er der et lyst køkken-alrum, to værelser, badeværelser og bryggers. Der er desuden udgang til en vestvendt terrasse.

På førstesal er der en stor stue med loft-til-kip, et soveværelse, kontor og badeværelse med badekar. Fra førstesal er der udgang til en vestvendt altan med udsigt til Aarhus Bugt og Mols.

Ejendommen blev senest solgt i 2006 for 1.151.151 kroner, og har i denne omgang været til salg i lidt over to uger.

Elsted Kirkevej 38

Foto: EDC

Listen over de dyreste boliger når hele vejen rundt, og på niendepladsen ligger et 228 kvadratmeter stort rækkehus i Elsted.

Huset, som ligger på en grund, der er 415 kvadratmeter, er opført i 2008 og indeholder fem værelser. Det er sat til salg for 5.495.000 kroner.

Huset er i halvandet plan og er delvist omkranset af en stor terrasse. Der er entré, bryggers, gæstetoilet, stue, køkken-alrum, to badeværelser – hvoraf et har spabad – fire soveværelser og terrasse.

Rækkehuset blev senest solgt i 2016 for 4.285.000 kroner, og det har i denne omgang været til salg i cirka to og en halv måned.

Hasselhaven 64

Foto: Google Street View

Rosinen i pølseenden er villaen på Hasselhaven 64, som er 185 kvadratmeter stor. Den ligger på en grund, der er 830 kvadratmeter, og er sat til salg for 5.395.000 kroner.

Ejendommen har været til salg i fire og en halv måned, hvilket ifølge Boliga er længe sammenlignet med lignende boliger i Lystrup og omegn.

Huset har fire værelser, to badeværelser, en stue med loft-til-kip og et bryggers. Værelserne er fordelt i en forældre- og børneafdeling, og til huset er der tre forskellige terrasser.

Huset er opført i 1976 og er ombygget i 2002.

Planen er, at den den midlertidige vandrekirke – som mest af alt skal være et fælleshus i Nye – skal males pink. Visualisering: Tækker Group

Den skulle være klar til dåb, vielser og fællessang allerede nu, men hvor bliver den lyserøde kirke af?

Den er forsinket, men der kommer en pink vandrekirke til Nye. Kirken, som Jørn Tækker har overtaget fra Hvinningdal i Silkeborg, ligger allerede klar til at blive malet, sat sammen og opført igen, men byggetilladelsen er endnu ikke i hus.

Det skyldes, at der ifølge reglerne om kirkebyggelinjen ikke må opføres byggeri i over 8,5 meters højde i en radius af 300 meter fra kirker. Noget, som er svært at overholde i Nye.

Men ifølge Jørn Tækker bliver vandrekirken ikke en traditionel kirke under folkekirken. Den er derimod privatejet, og selvom menighedsrådet i Elev kan bruge bygningen til kirkelige handlinger, skal den først og fremmest fungere som fælleshus til diverse arrangementer.

Han forventer og håber, at opførslen af vandrekirken kan gå i gang efter sommerferien, og at dørene kan slås op til første søndag i advent.

Særlige regler for kirker betyder, at byggetilladelsen til Nyes fremtidige vandrekirke og fælleshus lader vente på sig.

Det er ikke ligefrem en bygning, man kan overse – en pink kirke i træ. Derfor ville du nok have lagt mærke til det, hvis Nyes midlertidige vandrekirke, som altså skal være pink, var blevet sat op.

Det er den ikke, og det er der ifølge Jørn Tækker, bygherre i Nye, en helt bestemt grund til. Kirken skulle have stået klar i april, men byggetilladelsen lader vente på sig.

- Hvis man bygger en kirke, må man ikke opføre byggeri i en radius af 300 meter fra den. Der er en hel masse fredningsregler. Men i virkeligheden er vandrekirken i Nye et fælleshus, som er privatejet, og som menighedsrådet bruger på udvalgte tidspunkter. Man har læst vores ansøgning som om, at det er en kirke i traditionel forstand, men det er det ikke, siger Jørn Tækker.

Den bliver indrettet, som den stod i Hvinningdal, med døbefont, alter og så videre. De elementer ejer menighedsrådet i Elev, og jeg ejer selve bygningen. Når vi bruger bygningen til andre arrangementer, bliver de ting stillet til side.

Jørn Tækker, bygherre bag Nye

Han forventer, at byggetilladelsen til vandrekirken – som ifølge ham mest af alt får karakter af et fælleshus – kommer i orden inden sommerferien, og at opførslen kan gå i gang derefter.

- Så går vi i gang med at støbe et fundament og placere kirken ovenpå. Vi håber, at vi er færdige med bygningen til første advent, siger Jørn Tækker.

Døbefont og alter

Vandrekirken skal opføres på et areal over for købmandsforretningen Nyma, og kommer foruden de sporadiske kirkelige arrangementer til at danne rum for fællesspisninger, foredrag, filmaftener og andre fællesaktiviteter i byen.

Jørn Tækker har overtaget den flytbare kirke fra Hvinningdal i Silkeborg, og planen er som nævnt at male den pink.

- Den bliver indrettet, som den stod i Hvinningdal, med døbefont, alter og så videre. De elementer ejer menighedsrådet i Elev, og jeg ejer selve bygningen. Når vi bruger bygningen til andre arrangementer, bliver de kirkelige ting stillet til side, siger han.

Vandrekirken, som altså får navnet Fællesskabets Hus, skal placeres over for købmandsbutikken Nyma ved det gule felt på kortet. Kort: Google My Maps

Farvevalget er også sket i et samarbejde med menighedsrådet i Elev, forklarer Jørn Tækker:

- Det er en drøftelse, vi har haft med menighedsrådet om at lave bygningen synlig i bybilledet. Der er positiv stemning fra menighedsrådet om, at det gerne må være en bygning, som skiller sig ud fra de andre, og vi er alle sammen ret begejstrede for farven. Vi har ikke en endelig farvekode endnu, men vi skal selvfølgelig kunne holde ud at se på den, når vi kører forbi.

Midlertidig kirke

Vandrekirken er allerede blevet pillet ned fra dens placering i Hvinningdal og er flyttet til Nye. Her ligger den og venter på at blive malet, samlet og opført igen. Jørn Tækker har overtaget den gratis fra de tidligere ejere.

- I forbindelse med nedtagningen er den blevet afmeldt som vandrekirke, og når den bliver genrejst, skal der søges om at lave vandrekirke igen. Jeg tror mest af alt, at begrebet dækker over noget midlertidighed. Det gør det også i Nye, hvor den rigtige folkekirke kommer i en senere etape, siger han.

Vandrekirken har tidligere stået i Hvinningdal i Silkeborg. Herfra har Jørn Tækker overtaget den som nyt fælleshus/beboerhus i Nye. Foto: Ib Sørensen

Ifølge reglerne om kirkebyggelinjen må man ikke placere nyt byggeri, som er over 8,5 meter højt, inden for 300 meter af en kirke. Men det kan naturligvis ikke overholdes i Nye, som jo bliver og er en tæt bebygget by. Derfor er det nødvendigt, at vandrekirken eller beboerhuset ikke anses som en traditionel kirke.

Planen er, at bygningen skal hedde Fællesskabets Hus.

- Den kan bruges af menighedsrådet til kirkelige handlinger i weekenderne, men det bliver ikke en traditionel kirke under folkekirken. Det bliver en bygning til fælles brug, siger Jørn Tækker.