De lokale spejdere får snart et nyt hus: Sådan kommer det til at se ud
Det er snart tre år siden, at KFUM-spejdernes hus ved beboerhuset brændte ned, og ifølge bestyrelsesformand Christoffer Nielsen forventes det, at byggeriet af det nye og moderne spejderhus kan sættes i gang efter sommerferien i år.
De lokale spejdere har manglet et permanent tilholdssted, siden deres bygning var udsat for hele to påsatte brande i sommeren 2020. Designet og udformningen af det nye hus er sket i et samarbejde mellem spejderforeningen, Aarhus Kommune og ingeniørvirksomheden Søren Jensen.
Der bliver tale om et moderne træhus i to etager med store og lyse rum, små gruppelokaler og store vindues- og dørpartier, der skal skabe åbenhed og direkte adgang til naturen omkring huset.
Aarhus Kommune har afsat 12,6 millioner kroner til genopbygningen, og pengene skal findes i kommunens interne forsikringsordning.
I snart tre år har de lokale KFUM-spejdere i Lystrup manglet permanent tag over hovedet. De har holdt til i barakkerne ved Lystrup-Elsted Beboerhus, efter at deres spejderhus i sommeren 2020 blev ødelagt af to påsatte brande.
Siden har planerne om opførslen af et spritnyt spejderhus taget form, og nu går der ikke længe, inden byggeriet kan sættes i gang. Ifølge bestyrelsesformand for KFUM-spejderne i Lystrup Christoffer Nielsen kan spaden formentlig sættes i jorden efter sommerferien.
- Det forventes, at byggeriet tager 11 til 12 måneder, så det nye hus står klar efter sommeren 2024. Vi har haft meget fokus på, at huset også skal kunne bruges af andre foreninger. Det skal ikke kun være spejdernes hus, men et hus til gavn for foreningslivet i hele byen, siger han.
Christoffer Nielsen, bestyrelsesformand i KFUM-spejderne i LystrupVi har været interesseret i at få et spejderhus, der var mere brugbart til spejderaktiviteter. Før var der en masse små rum og lange gange, fordi det var en gammel skole. I det nye kommer der større og mere åbne lokaler og små grupperum.
Udformningen af den nye bygning er sket i et samarbejde mellem spejderforeningen, Aarhus Kommune og den rådgivende ingeniørvirksomhed Søren Jensen. Og ifølge Christoffer Nielsen har den proces været god.
- Kommunen har været lydhør overfor de ønsker, vi har haft som spejdergruppe. De havde nogle idéer til, hvordan man kunne bygge huset op, men jeg og en anden forælder blev enige om, at det nok ikke var det, spejderne ønskede. Så vi lavede et andet oplæg til kommunen, og det er det projekt, man er gået videre med, siger han.
Brugbart til spejderaktiviteter
Det nye spejderhus skal placeres samme sted som den tidligere spejderbygning – i forlængelse af Lystrup-Elsted Beboerhus. Modsat det eksisterende byggeri bliver huset opført i træ og i en anden arkitektonisk stil.
Foruden facaden, som blandt andet består af trælameller, bliver brugerne budt velkommen af store vinduespartier på begge sider af bygningen, som skaber en transparent og åben bygning.
- Vi har været interesseret i at få et spejderhus, der var mere brugbart til spejderaktiviteter. Før var der en masse små rum og lange gange, fordi det var en gammel skole. I det nye kommer der større og mere åbne lokaler og små grupperum, så man kan trække sig lidt tilbage. I midten er der en stor trappe, som forbinder førstesalen og stuen, siger Christoffer Nielsen.
Mens den ene del af huset er forbeholdt spejderaktiviteter og udstyr, er det planen, at den anden sal bliver en såkaldt multisal, som kan lejes ud til forskellige foreninger og aktiviteter. Der bliver desuden opsat to tekøkkener i huset.
- Vi har lavet et gennemkig med vinduer og døre på begge sider af den store sal, så man kan gå igennem huset og på en måde trække udeområdet ind i bygningen. Indeklimaet skulle også blive markant bedre end i det gamle hus, siger Christoffer Nielsen.
Klar opgradering
Det var i juni 2020, at Lystrup-Elsted Beboerhus brændte hele to gange inden for tre uger. Den del af bygningen, hvor spejderne havde hjemme, var efter den anden brand så beskadiget, at den ikke stod til at redde.
Dele af beboerhuset tog også skade i branden, og det er Aarhus Kommune, der ejer bygningen. I april 2021 besluttede et enigt byråd at afsætte 12,6 millioner kroner til genopførelse og reparation af den gamle skole, og det er kommunens interne forsikringsordning, der dækker genopbygningen.
- Det er en klar opgradering i forhold til de midlertidige lokaler. Spejderne får det til at fungere, fordi det er det, der er muligt, men når det er midlertidige faciliteter, gider man måske heller ikke at gøre sig så umage med dem. Vi har vedligeholdt dem en del indvendigt, og der vil også komme en periode i det nye hus, hvor spejderne lige skal falde på plads, siger Christoffer Nielsen.
Østjyllands Politi kunne efter de to brande oplyse, at de efterforskede dem som påsatte. Det er ikke lykkedes politiet at finde frem til den eller de ansvarlige gerningsmænd, og de ved heller ikke, om det er de samme personer, der står bag begge brande. Efterforskningen betragtes som afsluttet.
Ingen store ændringer
Undervejs i processen for at få opført et nyt spejderhus er lederne i foreningen ifølge Christoffer Nielsen blevet spurgt til råds, og deres ønsker til det nye hus er blevet inddraget i udformningen.
- De er blevet forelagt tegningerne og er kommet med ændringsforslag, som vi selvfølgelig har arbejdet ind i projektet. Så er det Søren Jensen, der projekterer det færdigt, og kommunen der skal beslutte, om økonomien kan hænge sammen, siger han.
Hvad skete der?
- Den 7. juni 2020 udbrød der brand på den gamle Elsted Skole, som i dag rummer et beboerhus, en legestue til dagplejebørn, et musikstudie, en teatersal og lokaler til områdets KFUM-spejdere
- Knap tre uger senere den 26. juni var der igen ild i bygningen, og denne gang var branden kraftigere end første gang
- Efter den anden brand var dele af den gamle skole så beskadiget, at murværket ikke stod til at redde
- Lokalerne, som blev brugt af spejderne, brændte helt ned, mens et mødelokale og et musikrum i kælderen også blev totalskadet
- Det er Sport & Fritid i Aarhus Kommune, der ejer bygningen, som skal genopbygges og renoveres
- Østjyllands Politi har efterforsket de to brande som påsatte, men det er ikke lykkedes at finde frem til, hvem der står bag
På nuværende tidspunkt forventer han dog ikke, at der bliver lavet store ændringer i projektet, da spejderforeningen løbende har afholdt møder med kommunen.
Foruden den nye bygning skal der ifølge Christoffer Nielsen også laves ændringer på udearealerne omkring huset. Det bliver dog et senere og separat stykke arbejde.
- Der, hvor barakkerne ligger, vil vi gerne lave et aktivt udeområde med for eksempel en bålhytte eller et madpakkehus, så skolerne og SFO’erne kan bruge det. Vi vil også gerne have noget mere natur ind i pladsen, så det ikke bare bliver en parkeringsplads, siger han.