Se visualiseringerne: Rækkehuse og villaer i flere etager er på vej i Nye
Hvis alt går, som Jørn Tækker håber, kan byggeriet af de næste to boligområder i Nye sættes i gang enten til efteråret eller i løbet af foråret næste år. Kommunen mangler at give de endelige byggetilladelser til projekterne, som samlet rummer i omegnen af 200 nye boliger. Der er tale om både villa- og rækkehusbebyggelse i varierende størrelser og højder.
Det ene boligområde ligger i den sydlige ende af Nye ned mod Elstedvej og rummer foruden 100 private boliger, som er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup, også 70 almene boliger. Mens det andet byggeri, som er tegnet af tegnestuen Cebra, skal ligge blandt eksisterende byggeri i den nordøstlige del af byen.
Jørn Tækker, der er bygherre og idémand bag Nye, håber, at halvdelen af boligerne kan sælges, mens den anden halvdel skal lejes ud. Se de foreløbige visualiseringer af boligerne i artiklen.
Der er som sædvanlig fuld gang i planlægningen af og udbygningen af Nye, som med tiden skal rumme i omegnen af 13.500 indbyggere.
Det seneste skud på stammen – byggeriet Svinget – står færdigt, og købmandsforretningen Nyma er flyttet ind i stueetagen. Nu er blikket fast rettet mod de næste to byggerier, og ifølge Jørn Tækker, bygherre og idémand bag Nye, håber man at få byggetilladelserne inden sommerferien.
- Vi har to byggerier, som vi er langt med, og ansøgningerne om byggetilladelser ligger ved myndighederne. Vi forventer og håber at få tilladelse til begge projekter nogenlunde samtidig op til sommerferien, siger han til LystrupLIV.
Jørn Tækker, bygherre og idémand bag NyeDet tager omkring 14 måneder at opføre boligerne. Vi håber, at markedet når at blive så stabilt, at man begynder at købe boliger igen. Vi vil gerne sælge cirka halvdelen og leje resten ud. Det er for tidligt at sige noget om, hvad de kommer til at koste.
Der er tale om to boligområder, der skal opføres to forskellige steder i Nye. Det ene er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup, mens det andet er tegnet af tegnestuen Cebra. Begge steder er der tale om cirka 100 boliger i varierende størrelser. Byggeriet bliver op mod fire etager højt.
- Det er to vidt forskellige byggerier. Begge er rene træbyggerier fra inderst til yderst med et varierende boligudbud, siger Jørn Tækker.
Varierer i højden
Ned mod Elstedvej i nærheden af Nyes rensningsanlæg har Dorte Mandrup tegnet en gruppe rækkehuse, som drager paralleller til Kartoffelrækkerne i København.
Mellem boligerne skal der ligge små veje med enkelte parkeringspladser og begrænset trafik, grønne fællesområder og stisystemer til de bløde trafikanter.
- Det virker som traditionelle rækkehuse, men det, der gør dem specielle, er, at de varierer rigtig meget i højden. Nogle er i stue og førstesal, mens andre er i tre eller fire etager. Så de er også meget forskellige i størrelsen, siger Jørn Tækker.
Byggeriets facader bliver primært sorte, men enkelte steder bryder farverne på gavlene og indgangspartierne med det mørke udtryk. En del af byggeriet skal grænse op til Nyes fremtidige ringvej, og nogle af lokalerne er udlagt til erhverv. Indtil Nye har den rigtige størrelse, skal de indrettes til fælles beboerhuse med plads til arrangementer og aktiviteter.
Ligesom alle andre steder i Nye er alle udeområderne fælles, forklarer Jørn Tækker:
- Der kommer ingen private haver i Nye overhovedet. Man træder ud i et fællesskab på tværs af hele byen, og beboerne i de almene boliger får adgang til de samme aktiviteter.
Et mindre CO2-aftryk
Og netop almene boliger er et bærende element i det nye boligområde, der skal grænse ned til Elstedvej. For blandt de nye, private boliger skal Boligkontoret Aarhus opføre 70 almene boliger.
Selvom der ikke er sat krav om almene boliger i første etape af Nye, har Tækker Group flyttet en del af de almene boliger fra anden etape frem for at sikre en spredning i byggeriet.
- Jeg synes, at boligselskaberne over de senere år er blevet dygtige til at lave boliger, hvor man kan se, at der er brugt kræfter på arkitekturen. Det er også ambitionen her, men vi har ikke set de endelige skitser på det endnu, siger Jørn Tækker og forklarer, at de almene boliger ikke nødvendigvis behøver at ligne det private byggeri.
- Vi kan godt lide, at bygninger er forskellige, så på den måde er det nemt nok at lave noget, der ”passer ind”, siger han.
Både Dorte Mandrups og Cebras byggeri skal, foruden fundamenterne, opføres 100 procent i træ. Ifølge Jørn Tækker er det en fordel for klimaet både inde og ude:
- Der er ingen tvivl om, at vi skal bygge meget mere bæredygtigt med et mindre CO2-aftryk, og produktionen af beton er både dyr og energikrævende. Man kan tydeligt mærke, når man er i et træhus. Både på varmesituationen og på klimaet. Det er et meget venligere hus at være i.
14 måneders byggeri
Længere mod nordøst skal Cebras villa- og rækkehuslignende boliger opføres i midten af Solsikkevænget, hvor der allerede i dag ligger lejligheder.
Også her bliver der tale om boliger i varierende størrelser og højder. Af hensyn til de eksisterende beboere og til borgerne i Elev bliver etplansboligerne placeret længst mod nord, mens de højeste placeres ud mod Nyes kommende ringvej og når op i fire etagers højde.
De nordligste boliger får karakter af villaer, mens de længere mod syd ligner rækkehuse. Også her kommer der til at være beboerhuse, og så bliver en af boligerne opført som en cykelvilla med plads til cykelparkering.
- Det tager omkring 14 måneder at opføre boligerne. Vi håber, at markedet når at blive så stabilt, at man begynder at købe boliger igen. Vi vil gerne sælge cirka halvdelen og leje resten ud. Det er for tidligt at sige noget om, hvad de kommer til at koste, siger Jørn Tækker.
I begge boligprojekter er der planer om at opføre boliger, som egner sig til seniorer eller andre, som ikke ønsker trapper. Planen er, at indrette stuelejligheder i forskellige størrelser med udvendige trapper, som fører op til boliger i flere etager ovenpå.
- Vi har stor held med fordelingen af boligtyper, og hvis man bygger 300 etværelses boliger til studerende, så er man noget udstillet, hvis det viser sig, at markedet er mættet. Derfor søger vi selvfølgelig en blanding af boligtyper, både for at være sikre men også for at skabe en blandet by, siger Jørn Tækker.