Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lystrup har tidligere haft to værtshuse, men i dag har byen hverken en bar, pub eller lignende. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Hvorfor har Lystrup ikke et værtshus?

Allerede som gymnasieelev kastede jeg min kærlighed på det lokale værtshus i min hjemby. Dengang var det nok mest af alt fordi, det var der, man kunne få de billigste flaskeøl, og det passede SU-pengepungen godt.

Men som jeg er blevet ældre, er det gået op for mig, at jeg godt kan lide bodegaer, fordi der på magisk vis altid er en finurlig blanding af mennesker. Unge, gamle, rygere, ikke-rygere, øldrikkere og kaffedrikkere. Bliver man længe nok, falder man med sikkerhed i snak med folk, man ikke kender, og fællessang er nærmest uundgåeligt.

De fleste byer har et værtshus eller to, men i Lystrup er der hverken en bar, pub eller bodega. Og hvordan kan det egentlig være, når byer som Hirtshals, Lemvig og Ribe – som alle har færre indbyggere end Lystrup – har stribevis af værtshuse?

Det er der flere, der undrer sig over, og den første historie i dagens nyhedsbrev er blevet til, fordi jeg faldt over en række opslag og kommentarer om netop det på den lokale Facebookgruppe.

Nogle mener at kunne huske, at det i perioder har været svært at få spiritusbevillinger i Lystrup på grund af uroligheder og kriminalitet i byen. Det skulle efter sigende være en af grundene til, at byen så at sige er tørlagt.

Men kan det virkelig passe? Det har jeg forsøgt at finde svar på, og så er jeg dykket lidt ned i byens værtshus-historie.

Vi hopper let og elegant videre til en historie om Bystævnet, hvor hastighedsgrænsen som bekendt skal sættes ned til 40 km/t. Det skulle den sådan set allerede have været, men projektet er blevet forsinket, og i løbet af sommeren og efteråret sker der formentlig ændringer på vejen.

Og det kan godt være, at du generelt skal vænne dig til at køre lidt langsommere, for forsøget skal med tiden udvides til flere veje.

Afslutningsvis får du et nyhedsoverblik med et par blandede nyheder og informationer om kommende begivenheder i dit lokalområde.

Skål og god 'lille fredag'.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Lystrup Bodega lå i sin tid ved bydelscentret på Lystrup Centervej, men lukkede i 1996. I dag er der ikke en bodega, pub eller lignende i byen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Flere undrer sig: Kan det virkelig passe, at der ikke bliver givet alkoholbevillinger i Lystrup? Og er det derfor, byen ikke har en bodega?

Har du også undret dig over, hvorfor der ikke findes en café, bodega eller bar i Lystrup, hvor man kan købe en kold fyraftensøl? Så er du langt fra den eneste.

På den lokale Facebookgruppe har flere borgere gennem årene givet udtryk for, at der mangler et lokalt vandhul i byen, og det fandtes da også engang. Lystrup Bodega holdt i sin tid til i bydelscentret på Lystrup Centervej, mens Lystrup Cafeteria og senere Lystrup Bistro lå i handelscentret på Bystævnet.

Men de seneste mange år har borgerne i Lystrup tørstet. Flere mener at kunne huske, at det i en årrække var svært – måske endda umuligt – at få spiritusbevillinger i Lystrup. Men kan det virkelig passe?

Umiddelbart har det ikke været muligt for LystrupLIV at få bekræftet det rygte. Der bliver derimod givet grønt lys til bevillingsansøgninger fra Lystrup.

Lystrup har tidligere haft hele to bodegaer, men i dag har byen ikke et lokalt vandhul, hvor man kan spille billard, se fodbold og mødes over en fyraftensøl. Rygtet siger, at det har været svært at få alkoholbevillinger i Lystrup, men passer det? LystrupLIV har søgt svar.

Der er ikke noget som en kold fyraftensøl efter en lang arbejdsdag. Eller en tur på pubben med vennerne for at se fodbold, spille dart eller kaste terninger. Men for Lystrupborgerne kræver det en bus- eller letbanetur, for byen har hverken en irsk pub, brun bodega eller bar.

Det vrimler ellers med bodegaer i de andre oplandsbyer i og omkring Aarhus. Tranbjerg har en bodega, Hinnerup har en bodega, Tilst har en øl- og vinstue, og Todbjerg har et nyt mikrobryggeri – for bare at nævne nogle af dem.

Så hvordan kan det egentlig være, at det er umuligt at opdrive en kold flaskepilsner eller fadøl i en by på størrelse med Lystrup?

Det er kommunens restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet, der er vores rettesnor. Ifølge den skal der gives bevillinger på tværs af kommunen, så folk kan komme ud at spise eller få sig en øl.

Karte Dyrholm (S), formand for Bevillingsnævnet i Aarhus Kommune

Det er der flere Lystrupborgere, der undrer sig over, og kaster man et blik på de lokale Facebookgrupper, er der både en stor efterspørgsel og et stort ønske om et lokalt vandhul, café eller samlingssted.

- Alle andre har det, hvorfor har Lystrup stadig ikke et værtshus, en café eller pub? Jeg tænker, at kundegrundlaget er enormt, da vi efterhånden er mange i vores hyggelige by. Tænk, hvis vi havde et sted at mødes og se Champions League, spille dart, pool eller bordfodbold med en Ceres Top i hånden, skriver en bruger.

Og flere andre stemmer i med kommentarer:

- Ja tak, en café hvor man kan få kaffe og kage om eftermiddag og øl og drinks om aftenen.

- En vin- og ølbar og jeg er fast kunde. Der mangler et hyggeligt sted for et voksent publikum.

Bodega, cafeteria og bistro

Og der er én bestemt forklaring på manglen på bodegaer, som går igen i kommentarsporene. Den har LystrupLIV forsøgt at få af- eller bekræftet, men allerførst spoler vi lige tiden nogle år tilbage.

Byen har nemlig ikke altid være bodegaløs. Fra 1979 til 1996 lå Lystrup Bodega i arkaden ved bydelscentret på Lystrup Centervej. Bodegaen var ejet af en kvinde, der blev kaldt Fru Møhge og var vel, hvad man vil kalde en klassisk brun bodega. Da Inger-Lis Andersen i år 2000 overtog lokalet for at omdanne det til en tøjbutik, krævede det en ordentlig omgang knofedt og istandsættelse.

- Vi havde nær aldrig fået gulvtæppet af. Det var lavet af nålefilt, og der havde været hunde inde på bodegaen. Ledningerne i loftet var også omkranset af et stort lag af fedt, støv og røg. Det kostede 150.000 kroner at sætte det i stand, men det var godt givet ud, har hun tidligere udtalt til LystrupLIV.

Efter opførelsen af handelscentret på Bystævnet i 1966 slog Lystrup Cafeteria dørene op for udskænkning. Bodegaen/barren skiftede efterfølgende navn til Lystrup Bistro. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Også i handelscentret på Bystævnet har der været bodega. Den hed i første omgang Lystrup Cafeteria og sidenhen Lystrup Bistro. Gennem årene blev den blandt andet drevet af Finn Gråbæk og senere af Gudrun og Gerda Rasmussen. Bistroen – hvor der altså også var udskænkning – lukkede i slutningen af 1980'erne.

Spoler vi tiden endnu længere tilbage, var der i sin tid udskænkning og beværtning på Lystrup Kro ved stationen. Men der har tilsyneladende ikke været en bodega, bar eller lignende i Lystrup siden 1996.

Umuligt at få spiritusbevilling?

I kommentarsporene på Facebook går det igen, at det i en årrække har været svært – ja, næsten umuligt – at få en spiritusbevilling i Lystrup. Flere kender folk, som har fået afslag. Det skulle efter sigende skyldes uroligheder og kriminalitet i byen. Men kan det virkelig passe?

Det har ikke været muligt for LystrupLIV at få det bekræftet. Hverken Østjyllands Politi eller Bevillingsnævnet i Aarhus Kommune kender til, at der systematisk er blevet givet afslag på ansøgninger i Lystrup, eller at det i perioder har været svært at få alkoholbevillinger i området.

- Det har vi intet grundlag for at sige, skriver Østjyllands Politi i en mail.

Hos politiet har de ikke kunnet finde nogen, der har behandlet alkoholbevillinger op gennem 1990’erne og 2000’erne, og det ligger også før Karte Dyrholms (S) tid. Hun er formand for Bevillingsnævnet i Aarhus Kommune og understreger, at der ikke ligger noget i vejen for at få en alkoholbevilling i Lystrup den dag i dag.

- Jeg har siddet i Bevillingsnævnet i omkring 10 år, og det står enhver frit for at åbne en bodega. Man kan ansøge hos Østjyllands Politi, og derefter kommer den ind til os. Jeg har aldrig nogensinde hørt om, at der er kommet en ansøgning fra Lystrup, som er blevet afvist, men der er selvfølgelig forskellige kriterier, som skal være opfyldt, siger hun.

Man kan altid søge

Ønsker man at få en alkoholbevilling, skal man ansøge om det hos Østjyllands Politi. Politiet indsender herefter deres indstilling til Bevillingsnævnet, som træffer den endelige afgørelse. Nævnet følger stort set altid politiets indstilling.

Alkoholbevillinger i Aarhus Kommune

Ansøgninger om spiritusbevillinger skal indsendes til Østjyllands Politi, og herefter er det Bevillingsnævnet der er myndighed og træffer den endelige afgørelse. 

Når det skal besluttes, om der skal give spiritusbevilling til for eksempel en ny bodega, bliver der blandt andet taget højde for støjgener, nærhed til bebyggelse og nærhed til skoler og institutioner.

Politiet og Bevillingsnævnet følger den gældende restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet. Heri er restaurationerne opdelt i tre typer afhængigt af, hvor belastende de er for omgivelserne: 

  • Type A: Restaurationer der er mindst belastende for omgivelserne, for eksempel restauranter, caféterier og butikker
  • Type B: Restaurationer med en højere miljøbelastning, for eksempel almindelige caféer, barer og bodegaer
  • Type C: Restaurationer med højest belastning på omgivelserne, for eksempel natklubber, diskoteker og spillesteder

Kilde: Aarhus Kommunes restaurationsplan

Det kræver en alkoholbevilling, hvis man ønsker at servere drikke med mere end 2,8 procent alkohol i, og nævnet lægger blandt andet vægt på støjgener, hensynet til de nærmeste naboer samt nærheden til skoler og institutioner.

- Det er kommunens restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet, der er vores rettesnor. Ifølge den skal der gives bevillinger på tværs af kommunen, så folk kan komme ud at spise eller få sig en øl. Hvis man følger restaurationsplanen, er der vide grænser for, hvor man kan få en alkoholbevilling, siger Karte Dyrholm.

Nævnet behandler omkring 100-130 sager om året, og i løbet af de seneste 10 år har Karte Dyrholm aldrig oplevet, at der er blevet givet afslag:

- Når ansøgningen rammer vores bord, er den blevet behandlet af politiet, og så er de ordensmæssige ting på plads. Jeg har aldrig været med til at afvise en bevilling, og man har altid mulighed for at ansøge.

Altså kan man bare sætte i gang, hvis man har en drøm om, at Lystrup skal have sin helt egen bar.

Bystævnet er en af 16 veje i Aarhus Kommune, hvor hastigheden sænkes til 40 km/t som et led i en forsøgsordning. Forsøget er dog forsinket, og første fase bliver først sat i gang i løbet af sommeren. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Forsøg med 40 km/t på Bystævnet er forsinket men på vej – og du skal formentlig vænne dig til at sætte farten ned flere steder

Forsøgsordningen fra Vejdirektoratet, hvor hastighedsgrænsen på Bystævnet skal sættes ned til 40 km/t, er blevet forsinket, og de første tiltag bliver indført i løbet af sommeren.

Projektet er delt op i fire potentielle faser, som blandt andet rummer nye farttavler, fartmålere, visuelle indskrænkninger af kørebanen og i sidste ende fysiske tiltag. Kommunen forventer og håber dog ikke, at det bliver nødvendigt at etablere chikaner eller vejbump.

Og selvom Bystævnet på nuværende tidspunkt er den eneste vej, bilisterne skal sætte farten ned på, bliver det formentlig ikke ved med at være sådan. Formålet er nemlig, at forsøget skal udvides til flere veje, og fællesrådet og de lokale borgere har mulighed for at komme med forslag.

Spørger man specialkonsulent i Aarhus Kommune Lars Clausen, er det sandsynligt, at en hastighed på 40 km/t bliver den nye standard inden for byskiltene.

I løbet af sommeren bliver hastigheden på Bystævnet sat ned til 40 km/t som led i et forsøg, og selvom projektet er forsinket, bliver det sandsynligvis ikke den eneste vej, hvor bilisterne fremover skal køre langsommere. Kommunen forventer dog ikke, at det bliver nødvendigt at etablere fartbump eller chikaner.

Det var egentlig meningen, at hastigheden på Bystævnet allerede nu skulle have været sænket til 40 km/t. Strækningen er nemlig en del af en forsøgsordning fra Vejdirektoratet, hvor i alt 16 veje i Aarhus Kommune er udtaget til fartdæmpning.

Formålet er at forbedre sikkerheden for især de bløde trafikanter og at reducere trafikstøjen i områderne, men forsøget er altså blevet forsinket, blandt andet på grund af lange leverings- og produktionstider.

- Vi har nogle udfordringer i forhold til indkøb af de fartvisertavler, vi skal anvende. Der er ret lang produktionstid på dem, så lige nu håber vi på, at det bliver på den anden side af sommerferien. Omkring august-september, siger Lars Clausen, der er specialkonsulent i Aarhus Kommune.

Fase fire er, at man begynder at anlægge fysiske ting, som skal sætte farten ned, men det er som sagt det, vi prøver at undgå med den her forsøgsordning. Vi vil helst undgå at bruge alle kommunens penge, og det er dyrt at anlægge fartbump.

Lars Clausen, specialkonsulent i Aarhus Kommune

Processen er delt op i forskellige faser, og mængden af tiltag på vejen afhænger af, om bilisterne sætter farten ned. I første omgang bliver der udlagt målekabler på vejen, så kommunen kan få et indtryk af, hvor hurtigt bilisterne kører, inden hastighedsgrænsen bliver ændret.

Visuel indskrænkning af kørebanen

Derefter er første skridt at opsætte nye farttavler med 40 km/t. Virker de ikke efter hensigten, bliver der opsat elektroniske fartvisere, som viser bilisternes fart, når de kører forbi.

- Det smarte ved de nye tavler er, at man kan fylde dem med radarer. De kan måle alverdens ting, også hvornår man accelererer og decelererer. Problemet er bare, at de er et halvt år forsinket, og derfor forventer vi først, at de kommer op i slutningen af 2023, siger Lars Clausen.

Får det heller ikke bilisterne tilstrækkeligt ned i fart, vil kommunen lave en visuel indskrænkning af kørebanen. Erfaringer fra andre strækninger viser ifølge Lars Clausen, at bilisterne som regel sænker farten, hvis der er mindre plads at køre på.

Fjerde og sidste skridt er at etablere fartbump eller chikaner på vejen, men håbet er, at det kan undgås, forklarer han:

- Fase fire er, at man begynder at anlægge fysiske ting, som skal sætte farten ned, men det er som sagt det, vi prøver at undgå med den her forsøgsordning. Vi vil helst undgå at bruge alle kommunens penge, og det er dyrt at anlægge fartbump. Derfor kommer vi til at gøre det i faser, hvor vi arbejder med blødere tiltag.

Visuelle ændringer på Bystævnet

Bystævnet er en af 16 veje i Aarhus Kommune, der er udtaget til Vejdirektoratets nye forsøgsordning med 40 km/t-zoner. Formålet er indsamle viden og erfaringer om, hvordan nedsat hastighed kan forbedre trafiksikkerheden. 

Forsøget er inddelt i fire potentielle faser – virker de første faser ikke, går kommunen videre til de næste: 

  • Fase 1: Almindelige fartskilte med 40 km/t 
  • Fase 2: Farttavler som viser bilisternes hastighed, når de kører forbi 
  • Fase 3: Visuelle indskrænkninger af kørebanen som 'nudger' bilisterne til at sætte farten ned 
  • Fase 4: Fartbump eller chikaner – et tiltag som kommunen ønsker at undgå, da det er både dyrt og omstændigt

Selvom Bystævnet i første omgang er den eneste vej i Lystrup, Elsted og Elev, hvor hastighedsgrænsen bliver sænket, skal bilisterne sandsynligvis vænne sig til at køre langsommere flere steder.

Bliver 40 km/t den nye standard?

Forsøgsordningen fra Vejdirektoratet er nemlig også inddelt i forskellige faser, og når erfaringerne fra de første 16 veje i Aarhus Kommune er indsamlet i løbet af 2024, er det planen, at de lokale fællesråd og borgere kan komme med forslag til andre strækninger, hvor hastighedsgrænsen skal sættes ned til 40 km/t.

- Borgere og fællesråd kan komme med forslag til alle de strækninger, de kunne tænke sig at sætte hastigheden ned på, og de løsninger, de synes, fungerer. Her bruger vi så erfaringerne fra forsøgsordningen til at kigge nærmere på strækningerne, siger Lars Clausen.

Og i Lystrup og omegn er der allerede nu forslag til, hvor hastigheden med fordel kan sættes ned. På Facebook foreslår nogle blandt andre Lille Elstedvej, Asmusgårdsvej og Bygaden.

Lars Clausen forestiller sig da også, at flere og flere strækninger i kommunen med tiden får en fartgrænse på 40 km/t i stedet for de nuværende 50 km/t. Faktisk kan det være, at det bliver den nye standard inden for byskiltene:

- Det har der været rigtig gode erfaringer med i andre byer, og det kan godt være, at vi ender der om 5-10 år. Det ville være smart at gøre det, uden at vi sønderbomber byen med trafikbump. Det kræver også, at vi som bilister vænner os til det, og de her zoner og strækninger kan være øvelser frem mod det.

Det skal du også vide: Ny købmand i Rema 1000, indsamling til kræftsagen og gratis koncert i beboerhuset

Her får du et kort nyhedsoverblik.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Rema 1000 i Risskov får ny købmand

Det er ingen hemmelighed, at den foretrukne dagligvareforretning for mange Lystrupborgere er Rema 1000 på Brassøvej i Risskov.

Men fra og med den 18. april skal kunderne vænne sig til en ny købmand og en ny medarbejderstab i forretningen, når den nuværende købmand Lars Bundgaard Hansen tager 20 medarbejdere under vingerne og flytter til Rema 1000 i Egå. Det skriver Århus Stiftstidende.

Det betyder, at 29-årige Kasper Hvass tager over som købmand i butikken i Risskov og på trods af sin relativt unge alder, mangler han ikke erfaring. Han vil blandt andet have fokus på butikkens frugt- og grøntafdeling, som ifølge ham skal være ”skarp og stå snorlige”.

På Facebook giver flere borgere – herunder også fra Lystrup – udtryk for, at de har været glade for den nu afgående købmand. Nogle skriver endda, at de fremover vil handle i Rema 1000 i Egå.

Det er endnu uvist, om der bliver opført en Rema 1000 i Lystrup, men dagligvarekæden har overtaget Aldis lokaler på Sønderskovvej, og har på nuværende tidspunkt tre placeringer i spil til en ny butik. Mere om det her.

Kræftens Bekæmpelse afholder landsindsamling

Søndag den 16. april afholder Kræftens Bekæmpelse sin årlige landsindsamling fra klokken 10.00 til 15.00, og du kan stadig nå at blive indsamler.

I Elev-Nye er det Lene Bisgaard, der er indsamlingsleder. Hun kan kontaktes på 29849056 og laver gerne mindre ruter, så børnene også kan være med. I Lystrup-Elsted er det Jeanett Madsen, der er indsamlingsleder, og hun kan kontaktes på 61706141.

Du kan også melde dig som indsamler via Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

På dagen er der mulighed for at støtte med både kontanter og på Mobilepay via den QR-kode, der fremgår af indsamlerens bøtte. Er man ikke hjemme, kan man overføre et valgfrit beløb til Mobilepay-nummer: 456500.

Gratis pigtrådskoncert i beboerhuset

Onsdag den 26. april er der gratis koncert i Lystrup-Elsted Beboerhus. Hobby-bandet Dustyrollers spiller pigtrådsmusik, som blandt andet leder tankerne hen på The Beatles og Rolling Stones.

Bandet består af Hans Gissel på trommer og vokal, Lars Kirkegaard på bas, Jørgen Rud på rytmeguitar og vokal samt Steen Andersen på sologuitar og vokal.

De fire fortolker primært 60'er, 70'er og 80'er rocknumre samt numre af blandt andre Kim Larsen, Gasolin, Johnny Madsen, Shu-bi-dua og Henning Stærk.

Koncerten begynder klokken 13.00, og der er gratis adgang for alle. Det er muligt at købe øl, vand, kaffe og the i baren.

Ny maleriudstilling i Elsted

Søndag den 23. april fra klokken 12.15 til 14.15 er der fernisering i sognegården i Elsted. Det er maler René Fuhlendorff, som bor i Skanderborg, der udstiller en række værker.

René Fuhlendorff har malet i over 40 år, og har blandt andet udstillet i Skanderborg Kulturhus, hos Dansk Supermarked og i Tebstrup Præstegård. Han har lavet cirka 3.500 malerier, og siger selv, at der er en rød tråd i hans værker, selvom det ikke er noget, han stræber efter.

Foruden at male fotograferer han ofte, og hans værker bliver skabt i hans underbevidsthed med det formål at være åbne for beskuerens fortolkning.

Udstillingen kan ses i sognegården til og med den 21. juni på hverdage mellem klokken 10.00 og 15.00.

Lokal selvstændig har overtaget fitnesscenter i nabokommunen

Pernille Ryge Koch, som driver sundhedshuset Power for Life i Lystrup, har per 1. april overtaget Loop Fitness i Hadsten. Det skriver Din Avis Aarhus

Fitnesscentret blev for nyligt sat til salg, og med 11 års erfaring som selvstændig i Lystrup, hvor hun blandt andet tilbyder holdtræning, kostvejledning og vægttabsforløb, var det en oplagt mulighed for Pernille Ryge Koch.

- Jeg bliver selv 50 i næste måned og kan godt lide at arbejde med modne mennesker, som er den primære målgruppe både hos Loop og i mit center i Lystrup. Det er en meget loyal og stabil målgruppe, som man kan komme rigtig langt med og hjælpe med sundhedsfremme, siger hun til Din Avis Aarhus.

Motivationen til at arbejde selvstændigt med motion og livsstil har hun fra sine forældre. For 16 år siden mistede hun sin mor til kræft, og efterfølgende blev hendes far ramt af samme sygdom. Pernille Ryge Koch bor i Lystrup med sin kæreste.