Flere undrer sig: Kan det virkelig passe, at der ikke bliver givet alkoholbevillinger i Lystrup? Og er det derfor, byen ikke har en bodega?
Har du også undret dig over, hvorfor der ikke findes en café, bodega eller bar i Lystrup, hvor man kan købe en kold fyraftensøl? Så er du langt fra den eneste.
På den lokale Facebookgruppe har flere borgere gennem årene givet udtryk for, at der mangler et lokalt vandhul i byen, og det fandtes da også engang. Lystrup Bodega holdt i sin tid til i bydelscentret på Lystrup Centervej, mens Lystrup Cafeteria og senere Lystrup Bistro lå i handelscentret på Bystævnet.
Men de seneste mange år har borgerne i Lystrup tørstet. Flere mener at kunne huske, at det i en årrække var svært – måske endda umuligt – at få spiritusbevillinger i Lystrup. Men kan det virkelig passe?
Umiddelbart har det ikke været muligt for LystrupLIV at få bekræftet det rygte. Der bliver derimod givet grønt lys til bevillingsansøgninger fra Lystrup.
Der er ikke noget som en kold fyraftensøl efter en lang arbejdsdag. Eller en tur på pubben med vennerne for at se fodbold, spille dart eller kaste terninger. Men for Lystrupborgerne kræver det en bus- eller letbanetur, for byen har hverken en irsk pub, brun bodega eller bar.
Det vrimler ellers med bodegaer i de andre oplandsbyer i og omkring Aarhus. Tranbjerg har en bodega, Hinnerup har en bodega, Tilst har en øl- og vinstue, og Todbjerg har et nyt mikrobryggeri – for bare at nævne nogle af dem.
Så hvordan kan det egentlig være, at det er umuligt at opdrive en kold flaskepilsner eller fadøl i en by på størrelse med Lystrup?
Karte Dyrholm (S), formand for Bevillingsnævnet i Aarhus KommuneDet er kommunens restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet, der er vores rettesnor. Ifølge den skal der gives bevillinger på tværs af kommunen, så folk kan komme ud at spise eller få sig en øl.
Det er der flere Lystrupborgere, der undrer sig over, og kaster man et blik på de lokale Facebookgrupper, er der både en stor efterspørgsel og et stort ønske om et lokalt vandhul, café eller samlingssted.
- Alle andre har det, hvorfor har Lystrup stadig ikke et værtshus, en café eller pub? Jeg tænker, at kundegrundlaget er enormt, da vi efterhånden er mange i vores hyggelige by. Tænk, hvis vi havde et sted at mødes og se Champions League, spille dart, pool eller bordfodbold med en Ceres Top i hånden, skriver en bruger.
Og flere andre stemmer i med kommentarer:
- Ja tak, en café hvor man kan få kaffe og kage om eftermiddag og øl og drinks om aftenen.
- En vin- og ølbar og jeg er fast kunde. Der mangler et hyggeligt sted for et voksent publikum.
Bodega, cafeteria og bistro
Og der er én bestemt forklaring på manglen på bodegaer, som går igen i kommentarsporene. Den har LystrupLIV forsøgt at få af- eller bekræftet, men allerførst spoler vi lige tiden nogle år tilbage.
Byen har nemlig ikke altid være bodegaløs. Fra 1979 til 1996 lå Lystrup Bodega i arkaden ved bydelscentret på Lystrup Centervej. Bodegaen var ejet af en kvinde, der blev kaldt Fru Møhge og var vel, hvad man vil kalde en klassisk brun bodega. Da Inger-Lis Andersen i år 2000 overtog lokalet for at omdanne det til en tøjbutik, krævede det en ordentlig omgang knofedt og istandsættelse.
- Vi havde nær aldrig fået gulvtæppet af. Det var lavet af nålefilt, og der havde været hunde inde på bodegaen. Ledningerne i loftet var også omkranset af et stort lag af fedt, støv og røg. Det kostede 150.000 kroner at sætte det i stand, men det var godt givet ud, har hun tidligere udtalt til LystrupLIV.
Også i handelscentret på Bystævnet har der været bodega. Den hed i første omgang Lystrup Cafeteria og sidenhen Lystrup Bistro. Gennem årene blev den blandt andet drevet af Finn Gråbæk og senere af Gudrun og Gerda Rasmussen. Bistroen – hvor der altså også var udskænkning – lukkede i slutningen af 1980'erne.
Spoler vi tiden endnu længere tilbage, var der i sin tid udskænkning og beværtning på Lystrup Kro ved stationen. Men der har tilsyneladende ikke været en bodega, bar eller lignende i Lystrup siden 1996.
Umuligt at få spiritusbevilling?
I kommentarsporene på Facebook går det igen, at det i en årrække har været svært – ja, næsten umuligt – at få en spiritusbevilling i Lystrup. Flere kender folk, som har fået afslag. Det skulle efter sigende skyldes uroligheder og kriminalitet i byen. Men kan det virkelig passe?
Det har ikke været muligt for LystrupLIV at få det bekræftet. Hverken Østjyllands Politi eller Bevillingsnævnet i Aarhus Kommune kender til, at der systematisk er blevet givet afslag på ansøgninger i Lystrup, eller at det i perioder har været svært at få alkoholbevillinger i området.
- Det har vi intet grundlag for at sige, skriver Østjyllands Politi i en mail.
Hos politiet har de ikke kunnet finde nogen, der har behandlet alkoholbevillinger op gennem 1990’erne og 2000’erne, og det ligger også før Karte Dyrholms (S) tid. Hun er formand for Bevillingsnævnet i Aarhus Kommune og understreger, at der ikke ligger noget i vejen for at få en alkoholbevilling i Lystrup den dag i dag.
- Jeg har siddet i Bevillingsnævnet i omkring 10 år, og det står enhver frit for at åbne en bodega. Man kan ansøge hos Østjyllands Politi, og derefter kommer den ind til os. Jeg har aldrig nogensinde hørt om, at der er kommet en ansøgning fra Lystrup, som er blevet afvist, men der er selvfølgelig forskellige kriterier, som skal være opfyldt, siger hun.
Man kan altid søge
Ønsker man at få en alkoholbevilling, skal man ansøge om det hos Østjyllands Politi. Politiet indsender herefter deres indstilling til Bevillingsnævnet, som træffer den endelige afgørelse. Nævnet følger stort set altid politiets indstilling.
Alkoholbevillinger i Aarhus Kommune
Ansøgninger om spiritusbevillinger skal indsendes til Østjyllands Politi, og herefter er det Bevillingsnævnet der er myndighed og træffer den endelige afgørelse.
Når det skal besluttes, om der skal give spiritusbevilling til for eksempel en ny bodega, bliver der blandt andet taget højde for støjgener, nærhed til bebyggelse og nærhed til skoler og institutioner.
Politiet og Bevillingsnævnet følger den gældende restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet. Heri er restaurationerne opdelt i tre typer afhængigt af, hvor belastende de er for omgivelserne:
- Type A: Restaurationer der er mindst belastende for omgivelserne, for eksempel restauranter, caféterier og butikker
- Type B: Restaurationer med en højere miljøbelastning, for eksempel almindelige caféer, barer og bodegaer
- Type C: Restaurationer med højest belastning på omgivelserne, for eksempel natklubber, diskoteker og spillesteder
Det kræver en alkoholbevilling, hvis man ønsker at servere drikke med mere end 2,8 procent alkohol i, og nævnet lægger blandt andet vægt på støjgener, hensynet til de nærmeste naboer samt nærheden til skoler og institutioner.
- Det er kommunens restaurationsplan, som er vedtaget af byrådet, der er vores rettesnor. Ifølge den skal der gives bevillinger på tværs af kommunen, så folk kan komme ud at spise eller få sig en øl. Hvis man følger restaurationsplanen, er der vide grænser for, hvor man kan få en alkoholbevilling, siger Karte Dyrholm.
Nævnet behandler omkring 100-130 sager om året, og i løbet af de seneste 10 år har Karte Dyrholm aldrig oplevet, at der er blevet givet afslag:
- Når ansøgningen rammer vores bord, er den blevet behandlet af politiet, og så er de ordensmæssige ting på plads. Jeg har aldrig været med til at afvise en bevilling, og man har altid mulighed for at ansøge.
Altså kan man bare sætte i gang, hvis man har en drøm om, at Lystrup skal have sin helt egen bar.