Skal Elev og Nye være én samlet by, eller bør de holdes adskilt? Her er argumenterne for og imod
Skal Elev og Nye være to adskilte bysamfund eller et samlet lokalområde?
Det spørgsmål får du formentlig forskellige svar på afhængigt af, hvem du spørger i Elev og Nye. For mens nogle mener, at de to byer bør samles i et lokalsamfund, går andre ind for en mere eller mindre tydelig skillelinje mellem de to byer.
Står det til Dorthe Rosenlyst Andersen fra Elev, bør der etableres en bredere grøn kile mellem Elev og Nye, så der bliver taget hensyn til det eksisterende lokalsamfund i Elev og beboerne der. Omvendt mener Jens Pallesen, som tidligere har boet i Elev og i dag bor i Nye, at de to byer skal kobles sammen for at forhindre splittelse og skabe fælles fodslag for den fremtidige udvikling af området.
Tækker Group, som står bag Nye, ønsker at tilgodese de forskellige synspunkter, men lægger ikke skjul på, at der er tale om to vidt forskellige byer.
Læs mere i artiklen.
Det er umiddelbart to vidt forskellige boligområder, der ligger side om side i Elev og Nye. På den ene side af stien mellem de to byer er parcelhusene og haverne placeret som perler på en snor. På den anden er rækkehuse, etageboliger og længehuse placeret klatvis med højt græs og fællesområder imellem sig.
Men selvom områderne ser forskellige ud, er beboerne måske ikke så forskellige endda. Gode skoler, daginstitutioner med nok pædagoger, et sprudlende foreningsliv, nærheden til byen og en rig natur er bare noget af det, som optager beboerne i Elev og Nye.
Dorthe Rosenlyst Andersen, beboer i ElevNye bliver kæmpemæssig på et tidspunkt, og uden en kile mellem byerne er vi ikke længere vores egen by men en lille ”knold” på toppen af Nye, og det, mener jeg, er utroligt ærgerligt.
Alligevel kan der være forskellige grunde til, at man er flyttet til området, og forskellige holdninger til om de to byer bør forenes i et samlet lokalsamfund eller holdes nogenlunde adskilt.
Står det til Dorthe Rosenlyst Andersen, er det vigtigt at bevare Elev som selvstændig by, og det skal efter hendes mening ske ved, at der etableres en bredere, grøn kile mellem de to byer. Hun bor i Elev, og er som udgangspunkt ikke imod etableringen af Nye. For man kan som bekendt ikke hindre byudvikling. Men, siger hun:
- Det er et stort og spændende projekt, men der er nogle, som mener, at de to byer helt automatisk kan smelte sammen. Det, mener jeg – uden at virke alt for negativ – er mangel på respekt for de beboere, som har valgt at bosætte sig i netop Elev. Det er en lille by, og udviklingen af Nye må ikke blive afviklingen af Elev.
En lille knold
Dorthe Rosenlyst Andersen har boet i Elev i 16 år, og blev oprindeligt tiltrukket af det at bo i og være en del af en lille by omgivet af natur. At udsigten bliver påvirket af det nye byggeri, er en konsekvens af byudviklingen, men hun er bekymret for, at Elev bliver opslugt og lukket inde bag Nye, som skal være 10 gange så stor som den lille landsby.
- Man må hjertens gerne bygge nye byer rundt omkring, men det skal altid være i respekt for det, der ligger der i forvejen. Nye bliver kæmpemæssig på et tidspunkt, og uden en kile mellem byerne er vi ikke længere vores egen by men en lille ”knold” på toppen af Nye, og det, mener jeg, er utroligt ærgerligt, siger Dorthe Rosenlyst Andersen.
Den grønne kile mellem de to byer kan ifølge hende være med til at skabe en naturlig afstand, og så bør bygningshøjden i det fremtidige byggeri ikke overstige de nuværende ejendomme i Nye.
Hun understreger kraftigt, at hendes kritik på ingen måde er rettet mod beboerne i Nye, men derimod mod planlæggerne af byen.
- Man har valgt, at Nye skal have et andet postnummer end Elev og Lystrup, så på den måde ér det en by for sig selv, hvor der dannes et nyt fællesskab. Selvfølgelig får vi noget med hinanden at gøre, og det kommer for mange helt automatisk med den nye skole og fælles sportsfaciliteter. Det er helt udmærket, for der skal naturligvis ikke være et skarpt skel mellem ”dem og os”. Det vil jeg gerne understrege, siger Dorthe Rosenlyst Andersen.
Den ideelle verden
Men det er netop bekymringen for, at der bliver skabt splittelse mellem beboerne i Elev og Nye, der optager Jens Pallesen. Han er medlem af Elev-Nye Borgerforening, har selv boet i Elev og er nu flyttet til Nye.
Han mener, at der skal etableres et bredt og samlet fællesskab mellem de to byer.
- I en ideel verden burde Elev og Nye blive et samlet hele, hvor diverse foreninger kommunikerer med hinanden, og der bliver fælles fodslag med hensyn til aktiviteter og til videreudviklingen af Nye og Elev. For at skabe sammenhold er det efter min mening helt essentielt, at de to byer ses som bydele i samme lokalsamfund, siger han.
Jens Pallesen forudser ligesom Dorthe Rosenlyst Andersen, at Elev- og Nye-borgerne kommer til at kommunikere og have mere med hinanden at gøre, når den nye folkeskole i Nye tages i brug. Men det er i hans optik ikke tilstrækkeligt.
- For at skabe det perfekte samfund, hvor børnene trives, skal der være et samarbejde. Det andet scenarie kan risikere at bremse udviklingen ved, at der kommer en strøm af klager fra utilfredse Elev-borgere og vice versa. Det kan ende med to separate samfund, der ikke kommunikerer konstruktivt med hinanden, siger han.
Muligheder frem for gener
At Elev har en landsbylignende karakter, er ikke det indtryk Jens Pallesen har. Han anser byen som en forstad og understreger, at der i mange år har manglet indkøbsmuligheder i byen.
Derfor håber han også, at beboerne i Elev vil værdsætte de mange nye muligheder, der opstår i Nye. Han er dog enig i, at Elev og beboerne i byen bør inddrages yderligere i udviklingen af Nye.
- Efter min mening giver mulighederne i Nye basis for en stærkere kultur. Tækker Group bør lytte til Elev-borgerne og deltage aktivt i at skabe et sammenhængende samfund. Elev-borgerne bør se mere på mulighederne frem for generne, og Nye-borgerne bør inddrage beboerne i Elev, så der kan skabes aktiviteter for hele lokalsamfundet, siger Jens Pallesen.
Han foreslår desuden, at Tækker Group bliver en del af den lokale borgerforening, og at bydelene får repræsentanter, der kan kommunikere indbyrdes om aktiviteter og udvikling.
Dorthe Rosenlyst Andersen mener da også, at placeringen af den kommende folkeskole i Nye er både optimal og oplagt, da de mange børn i Elev også skal gå på den nye skole.
- Mine synspunkter, som jeg anser som konstruktivt kritiske, bunder alene i, at jeg synes, det er meget tydeligt, at Tækker Group har tilsidesat hensynet til dem, der bor i Elev. Der er også fokus på, at Elev ikke er tænkt ind i helhedsplanen. Etableringen af kilen og hensynet til byggehøjden vil være en god start, siger hun.
Respekt for begge synspunkter
Hos Tækker Group, som står bag Nye, genkender og forstår tegnestuechef Peter Boe bekymringen. Ifølge ham har spørgsmålet om, hvordan de to byer skal sameksistere, været et tilbagevendende emne siden projektets begyndelse.
- De fleste er typisk bange for det, de ikke ved, hvad er, og som kommer i fremtiden. Andre kan godt lide forandring fra begyndelsen, og vi respekterer begge synspunkter. Da vi lavede de første planer for Nye, var der et ønske fra Aarhus Kommune om, at det skulle være to adskilte bysamfund. Blandt andet derfor er der en visuel adskillelse mellem byerne. Men vi fornemmer nu – også fra kommunen – at man gerne vil have en sammenhæng, siger Peter Boe.
Peter Boe, tegnestuechef i Tækker GroupNye skal have sin egen identitet, ligesom Elev har sin egen landsbyidentitet. Det er ikke noget, Nye lægger sig op ad. Men vi er gradvist blevet mere opmærksomme på, at Nye ikke skal ekskludere nogen.
Ifølge Helhedsplan 2.0 for Nye, som afventer endelig godkendelse af byrådet, skal der være en grøn fælled mellem den nordligste del af Nye og den sydligste del af Elev. Den bliver dog markant mindre end de grønne områder, som adskiller Elev og Lystrup eller Lystrup og Hjortshøj.
Nej tak til ekskludering
Alligevel mener Peter Boe, at planlægningen tilgodeser de to modsatrettede ønsker om henholdsvis adskillelse og sammenhæng.
- Jeg synes faktisk, at fælleden mod Elev er relativt bred, og den bliver også videreført i næste etape af byggeriet. Jeg synes, at man respekterer begge parter ved at planlægge det sådan, siger Peter Boe.
At Nye har et andet postnummer end Elev, skyldes blandt andet, at Tækker Group i sin tid ønskede et postnummer, som signalerede 'by'.
Peter Boe slår fast, at Nye er og bliver et andet bysamfund end Elev, men understreger samtidig, at der vil opstå en naturlig sammenhæng mellem byerne via den kommende skole, daginstitutionerne, idrætsfaciliteterne, butikkerne og så videre.
- Nye skal have sin egen identitet, ligesom Elev har sin egen landsbyidentitet. Det er ikke noget, Nye lægger sig op ad. Men vi er gradvist blevet mere opmærksomme på, at Nye ikke skal ekskludere nogen. Det er i hvert fald ikke en dagsorden, vi har, siger han.