Den har været længe undervejs, men er stadig ikke vedtaget: Her er knasterne i den kommende helhedsplan for Nye
Det er vist ingen hemmelighed, at mange af beboerne i Elev og Nye venter på, at den reviderede helhedsplan for Nye bliver vedtaget i byrådet. For inden det sker, kan realiseringen af den nye skole, idrætsfaciliteterne og hallen ikke komme videre.
Men der er flere knaster i planen, som har fået politikerne til at holde lidt igen. Derfor blev den ikke vedtaget ved seneste byrådsbehandling, men derimod sendt til behandling i Teknisk Udvalg.
Spørger man byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne Jakob Søgaard Clausen, er det både realistisk og oplagt, at der bliver lavet ændringer i helhedsplanen på nuværende tidspunkt. Han er særligt bekymret for trafikken omkring Nye og det manglende fokus på Elev i helhedsplanen.
I artiklen kan du blive klogere på de overordnede elementer i planen, som politikerne og fællesrådet er betænkelige ved.
Det er på tide, at Nye får en ny og revideret helhedsplan. Det besluttede politikerne i Aarhus Byråd allerede i 2011, da de vedtog den første helhedsplan for den helt nye by syd for Elev.
Derfor har kommunen i flere år arbejdet på Helhedsplan 2.0, som skal udstikke de overordnede rammer for den fremtidige udvikling af Nye. Men det er lettere sagt end gjort.
Planen blev sendt i offentlig høring for halvandet år siden, og efter tilretninger og justeringer var den i januar i år indstillet til endelig vedtagelse i byrådet. Sådan gik det imidlertid ikke.
I stedet besluttede byrødderne at sende helhedsplanen en tur forbi Teknisk Udvalg, og mandag i denne uge var den på udvalgsmedlemmernes dagsorden. Men én tur i manegen kunne ikke gøre det. Planen skal også diskuteres i Teknisk Udvalg i næste uge.
Så hvad er det for nogle elementer i planen, som politikerne, de lokale borgere og fællesrådet er bekymrede for? Og hvor sandsynligt er det, at der bliver lavet ændringer i helhedsplanen på det her tidspunkt?
Lad os dykke ned i det.
Ringvejen og alternativer til bilen
En af de mest dominerende bekymringer er trafikafviklingen i og omkring Nye. Ifølge helhedsplanen skal både den interne trafik og trafikken fra de omkringliggende veje føres ad en ringvej gennem Nye kaldet Ringen, hvor man kun må køre 40 km/t.
Elstedvej lukkes, der etableres stikveje fra de omkringliggende veje til den nye ringvej, og den tværgående trafik til og fra Lystrup føres ind gennem Nye. Den idé har fællesrådet siden begyndelsen protesteret imod.
Og heller ikke byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne – og medlem af Teknisk Udvalg – Jakob Søgaard Clausen er imponeret over den trafikale plan.
- Der går rigtig mange år, før der er udsigt til, at der kommer nye veje. Det betyder, at trafikken til og fra Nye fortsat skal igennem Lisbjerg, Lystrup eller Terp. En ting er trafikken, noget andet er alt byggematerialet til at bygge en hel by. Det er bestemt ikke særlig smart, siger han til LystrupLIV.
Han mener, at en af de omfartsveje, der peges på i fremtiden, bør etableres hurtigst muligt, så trafikken kan ledes uden om de omkringliggende byer.
- Det er oplagt og realistisk, at vi laver ændringer, for der er tale om en helhedsplan, der skal sætte retningen for udviklingen de kommende 30-40 år. Vi skylder borgerne at tænke os godt om, siger Jakob Søgaard Clausen.
Han forstår godt fællesrådets bekymring for Nyes ringvejsforbindelse, og mener også, at kommunen bør se på muligheden for at etablere forbindelser på tværs af Nye, så bilisterne undgår at skulle ind på Ringen.
Også Liv Gro Jensen (SF), næstforperson i Teknisk Udvalg, deler bekymringerne om Ringen. Hun er overrasket over helhedsplanens forudsigelser om det fremtidige antal biler på ringvejen, men mener ikke, at nye veje er løsningen. Hun efterspørger til gengæld et endnu større fokus på alternative transportmuligheder for at mindske privatbilismen i Nye.
- Der er allerede et fokus på at reducere privatbilismen, men jeg kunne godt drømme om, at man gjorde endnu mere. Vi skal ikke anlægge veje alle mulige andre steder, så man kan transportere sig mere via bil, men bruge noget tid på at udvikle de alternative transportmåder, så man mindsker trangen til at have sin egen bil og køre på Ringen, siger hun.
Indbyggertal og manglende fokus på Elev
Oprindeligt var Nye tænkt som en by med plads til mellem 4.000 og 7.000 indbyggere. Allerede i helhedsplanen fra 2011 blev det besluttet at hæve det tal, og i den reviderede helhedsplan foreslås det at planlægge byen ud fra et forventet indbyggertal på 13.500 indbyggere.
Som tidligere beskrevet har det fået nogle politikere op af stolene. De frygter, at byen bliver for tæt, og at de grønne områder ikke bliver prioriteret tilstrækkeligt.
Fællesrådet havde i denne uge søgt foretræde i Teknisk Udvalg, og her gav det blandt andet udtryk for behovet for mindre og mere overskuelige byggeetaper for at sikre en velovervejet udvikling.
- Det har taget en hel del år at færdiggøre den første del af første etape, og den er endnu ikke færdig. Derfor lægger vi vægt på, at planlægningen sikrer, at byen udvikles og bebygges i en sammenhæng etape for etape, ellers risikerer man, at byen vil henligge som en byggeplads over et halvt århundrede, skriver fællesrådet.
Ifølge Liv Gro Jensen er det i forbindelse med helhedsplanen vigtigt at sikre, at der bliver taget hensyn til naboerne i den lange byggefase.
- Hvordan bliver det indtænkt i planerne, at de tætte naboer til det her område hele tiden skal være med og føle, at det er et dejligt sted at bo og være? I høringssvarene er det tydeligt, at det er en bekymring, siger hun.
Og den lokale borger Thomas Schmidt har også på vegne af 231 borgere fremsendt en meningstilkendegivelse til Teknisk Udvalg, hvor han netop understreger, at Elevborgerne føler sig glemt i planlægningen af Nye. Og det forstår Jakob Søgaard Clausen godt:
- Jeg synes, det er ærgerligt, at helhedsplanen ikke forholder sig til Elev, som ligger lige ved siden af og får en relation til Nye de kommende mange år. Det er en stor mangel i planen.
Både han og fællesrådet mener desuden, at kommunen i planlægningen af Nye har glemt at overveje, hvilken sammenhæng Nye indgår i, og hvordan den skal spille sammen med resten af Aarhus Nord.
Boliger til alle aldre og grønne kiler
Da helhedsplanen i januar blev diskuteret i byrådssalen, var der en række politikere, der stillede spørgsmål til fordelingen af boligtyper i Nye. For hvordan sikrer man, at der er plads til ældre borgere, og hvordan opnås kravet om de 25 procent almene boliger i de enkelte etaper?
- Inden for årtier begynder der at være folk i Nye, som trækker sig tilbage og på et tidspunkt også skal have hjælp. Der bliver behov for plejehjemsboliger, som er indrettet på en særlig måde, og jeg har endnu ikke fået svar på, hvorvidt det burde indtænkes i planen allerede nu, så vi får dem placeret et optimalt sted, lyder det fra Jakob Søgaard Clausen.
Mange af de lokale borgere er desuden interesseret i, at de grønne arealer i området bevares. Planen er blandt andet at etablere grønne kiler mellem Nye og Lystrup og mellem Nye og Lisbjerg Skov. Men ifølge Jakob Søgaard Clausen er der tale om landbrugsjord, som ikke har stor rekreativ værdi for borgerne.
- Det giver noget udsyn og friholdelse af areal, men det giver ikke rekreativ værdi for beboerne. Så jeg er interesseret i at se, om man kan skabe noget vild natur i kilerne, siger han.
For Liv Gro Jensen og SF er det vigtigt at sikre, at der bliver leveret på de tanker og visioner om bæredygtighed, natur og miljø, som Nye er bygget op omkring. Det drejer sig blandt andet om vedvarende energiløsninger og hensynet til grundvandet.
- Der er rigtig mange gode takter i helhedsplanen, men vi er opmærksomme på, om vi kan skrue endnu mere på det. Når vi som kommune er med til at udvikle, skal vi sikre, at vi sætter de rigtige standarder, understøtter og skubber på i samspil med Tækker. Der er store ambitioner, og vi skal sikre, at der bliver leveret på dem, siger Liv Gro Jensen.