Fra 4.000 til 15.000 indbyggere: Byrådspolitikere er bekymrede for Nyes fremtidige størrelse
Hvor mange mennesker, skal der egentlig bo i Nye? Det spørgsmål er røget på politikernes dagsorden i forbindelse med vedtagelsen af den reviderede helhedsplan. For området var oprindeligt udlagt til et indbyggertal mellem 4.000 og 7.000 mennesker, men med årene er det tal steget støt, og i den nye helhedsplan ligger det på 13.500.
Det bekymrer Gert Bjerregaard (V) og Solveig Munk (EL). De frygter, at byen bliver alt for tæt, at naturen bliver glemt, og at infrastrukturen slet ikke kan følge med. Står det til Gert Bjerregaard, skal bremsen slås i for at forhindre, at udviklingen løber løbsk.
Men ifølge Jørn Tækker, idémand og bygherre i Nye, er det nødvendigt at bygge og bo tættere, hvis man vil skabe bysamfund med et levende butiksliv og fællesskab. Dermed skal man heller ikke inddrage lige så meget landbrugsjord og natur til byggeriet.
Spørgsmålet er, om der er behov for så mange nye boliger? Og er det egentlig den slags boliger, der bliver efterspurgt? Mere om det i artiklen.
Omkring 12.000 mennesker. Så mange bor der tilsammen i Lystrup, Elsted og Elev Sogn. Et relativt stort område præget af parcelhusområder, stisystemer, grønne områder, skoler og daginstitutioner.
Men lokalområdet bliver hele tiden større og større, for der er som bekendt en helt ny by undervejs, og hvis de nuværende planer og tanker bliver til virkelighed, skal der med tiden bo op mod 15.000 mennesker i Nye.
Men det niveau har det tænkte indbyggertal ikke altid ligget på. Oprindeligt var området udlagt til, at der skulle bygges boliger til et sted mellem 4.000 og 7.000 indbyggere, men med årene er det tal nærmest blevet tredoblet. Og det bekymrer flere af byrådets partier.
- Vi har i Venstre aldrig forestillet os, at der skulle bo mere end cirka 10.000 borgere i Nye, og derfor kommer det også bag på mig, at man har det her ambitionsniveau, siger Gert Bjerregaard (V).
Jørn Tækker, idémand og bygherre i NyeMan skal simpelthen bo tættere. Man kan ikke være bekendt at bygge, som man gjorde i 60’erne og 70’erne, for det kræver alt for meget plads, og hvis de mennesker, som gerne vil bo omkring byerne, skal bo i villaer, så breder de sig langt ud i landsbrugslandskabet og naturen. Det er der ingen, der ønsker.
Han henviser til den reviderede helhedsplan for Nye, Helhedsplan 2.0, som på nuværende tidspunkt er sendt til behandling i Teknisk Udvalg. Heri fremgår det, at Nye foreslås planlagt til 13.500 indbyggere, og det er ikke kun Venstre, der har studset over indbyggertallet i den nye helhedsplan.
Hensyn til naturen
Flere af byrådets partier stillede ved seneste byrådsbehandling spørgsmålstegn ved størrelsen på byen, og derfor blev helhedsplanen sendt en tur i udvalg.
- Hvis man bygger en by til 15.000 indbyggere på et areal, der egentlig var udtænkt til 7.000 mennesker, så vil det alt andet lige give en tættere og mere kompakt by. Det bekymrer mig, hvad der bliver af de grønne åndehuller, når der også skal være flere skoler, institutioner og så videre. Jeg synes, det lyder vildt, siger Solveig Munk (EL), som er formand for Teknisk Udvalg.
Nye skal udvikles på et område, som er 150 hektar stort. Heraf disponerer bygherre, Jørn Tækker, over cirka 126 hektar.
Arealet blev udvidet i helhedsplanen fra 2011, og det var også heri, at det første gang blev foreslået at hæve indbyggertallet til 10.000-15.000. Ifølge Jørn Tækker har spørgsmålet være til løbende debat.
- Jeg ser det som en naturlig forlængelse af, at man er blevet klogere på, hvordan man bygger nye byområder i dag. Man skal simpelthen bo tættere. Man kan ikke være bekendt at bygge, som man gjorde i 60’erne og 70’erne, for det kræver alt for meget plads, og hvis de mennesker, som gerne vil bo omkring byerne, skal bo i villaer, så breder de sig langt ud i landsbrugslandskabet og naturen. Det er der ingen, der ønsker, siger Jørn Tækker.
En levende by
Men at der er tale om mange mennesker på relativt lidt plads er uomtvisteligt. Til sammenligning er Lystrup-området, hvor der altså bor omkring 12.000 mennesker, cirka 510 hektar stort.
Derfor bliver det også nødvendigt at bygge opad i stedet for udad, men ifølge Jørn Tækker bliver Nye en blandet by med mange forskellige boligformer.
- Vi har massevis af friarealer i byen, så det er jeg ikke bekymret for. Indbyggertallet er ikke afgørende for mig. Det er afgørende for trivslen i byen, at det bliver en aktiv og levende by, hvor butikker kan komme til orde, og hvor der kommer en kritisk masse af indbyggere. Vi tror på, at vi kan lave den tætte by, sammenholdt med at der er noget natur, siger han.
Spørgsmålet er bare, om det er etagebyggeri og lejligheder, som de mange børnefamilier er interesseret i. Ifølge Solveig Munk viser virkeligheden noget andet:
- Noget af det, der bliver efterspurgt fra børnefamilier i dag, er huse med jord omkring sig. Det er ikke store højhuse og etagebyggeri. Børnefamilierne flytter fra kommunen for at finde den slags boliger, og jo mere man fortætter, jo mere går man væk fra den boligform.
Ude af proportioner
I Nye er det planen at opføre både almene boliger samt rækkehuse og lejligheder, som både kan ejes eller lejes. Alle udendørsarealer er fælles, og ifølge Jørn Tækker bliver det en blandet by, hvor man kan blive boende hele livet.
- Der kommer rigtig mange rækkehusbyggerier i Nye, så der bliver masser af plads til folk, som gerne vil eje. Det er helt andre steder i Aarhus, man skal være bekymret for boligpolitikken. Hvor mange andre byudviklingsområder findes der, hvor bygherrerne laver andet end boliger til de mennesker, som bor i områderne? siger Jørn Tækker og understreger, at mange byudviklere grundet skattelovgivningen hellere vil leje ud frem for at sælge.
På Nyes hjemmeside står der, at byen har kapacitet til op mod 20.000 indbyggere eller cirka 10.000 boliger, men også Gert Bjerregaard er bekymret for balancen mellem boligerne, naturen og infrastrukturen.
Han mener, at det er det helt rigtige tidspunkt at slå bremsen i, da Aarhus Kommune foruden helhedsplanen også skal have en revideret kommuneplan klar i 2025.
- Det har aldrig været tiltænkt, at området skulle være så stort, og at man drømmer om, at der skal være plads til helt op mod 20.000 indbyggere, fortæller noget om, hvor vildt og ude af proportioner det er. Lad os finde en fælles forståelse, så det ikke kommer til at ende et forkert sted, hvor vi som kommune mister kontrollen over den her udvikling. Det vil jeg gerne advare imod, siger han.
Har man sagt a, må man sige b
Spørgsmålet er, om der overhovedet er behov for så mange nye boliger i Aarhus Kommune. Det betvivler Solveig Munk, for ifølge hende står der lige nu omkring 9.000 boliger ledige på tværs af kommunen.
- Der vil altid stå nogle boliger tomme, men det har været kraftigt stigende det seneste år, for det plejer at ligge omkring de 5.000. Det viser, at der bliver bygget alt for meget, siger hun.
Om det foreslåede indbyggertal på 13.500 bliver ændret i Helhedsplan 2.0, må tiden vise, men Gert Bjerregaard frygter, at en blåstempling af tallet kan føre til, at man efterfølgende laver lokalplaner med vide rammer.
- Vi må se, om det er der, byrådet vil hen. I Venstre er vi bekymrede for det, og det er klart, at har vi først sagt a, har vi også sagt b, siger han.
Jørn Tækker ønsker ikke at sætte et specifikt tal på, hvor mange indbyggere der ifølge ham bør bo i Nye. Han understreger dog, at der er behov for en tættere by for at kunne levere det, der er efterspørgsel efter.
- Vi tror mere på en tættere by end på den opløste by. Man er nødt til at bygge tæt, hvis man vil have noget konsensus omkring fællesskab og detailhandel. Jeg tror, at der skal være mindst det antal indbyggere, som står i helhedsplanen. Jeg ser også gerne, at der bor flere.