Parcelhuse, seniorboliger og skov: Stort ejendomsselskab vil udvide Lystrup mod nord
Ejendomsselskabet 1927 Estate har planer om at opføre både seniorboliger og parcelhuse på markerne nord for Lystrup-Elsted. På et 135 hektar stort markareal vil virksomheden udvide byen med nye boligtyper og en stor, ny skov.
Ifølge driftsdirektør i virksomheden Bünyamin Simsek, som desuden er tidligere rådmand for Teknik & Miljø og byrådsmedlem for Venstre, taler projektet både ind i kommunens planer om at sikre seniorboliger til de ældste borgere, fastholde børnefamilierne i kommunen og beskytte grundvandet.
Men det har lange udsigter. Projektet skal først og fremmest indarbejdes i den reviderede kommuneplan, som skal være færdig i 2025.
Ifølge fællesrådsformand Flemming Larsen har fællesrådet ikke set noget konkret materiale på projektet endnu. De stiller sig dog positive overfor det foreløbige forslag, som de mener, kan komme borgerne i Lystrup-området til gavn.
Der er nærmest udsigt til marker, så langt øjet rækker, når man står i udkanten af parcelhusområdet i det nordlige Lystrup-Elsted. Små grupper af træer popper op i horisonten hist og her, og elmasterne hænger i luften tværs over markerne.
De nordligste rækker af huse udgør i dag den naturlige ende på Lystrup og Elsted, men står det til ejendomsselskabet 1927 Estate, bliver det ikke ved med at være sådan. Risskov-virksomheden ønsker nemlig at udvikle og omdanne et 135 hektar stort markareal nord for Lystrup-Elsted og gøre området til en del af byen.
Bünyamin Simsek, driftsdirektør i ejendomsselskabet 1927 EstateKommunen har ikke selv tilstrækkelige midler til at opkøbe jord fra private jordejere, og den har heller ikke midler til at rejse skov. Derfor halter det lidt bagefter. Hvis de 35 hektar til boliger kan realiseres, vil vi på den nordligste del af arealerne rejse skov.
Cirka en tredjedel af arealet skal lægge grund til nye seniorboliger og parcelhuse, mens der på resten af området skal plantes omkring 100 hektar ny skov. Det fortæller Bünyamin Simsek, driftsdirektør i 1927 Estate.
- Hvis projektet bliver en del af kommuneplanen og kan realiseres, vil vi primært bygge parcelhuse for at fastholde børnefamilierne i kommunen. Og så vil vi opføre seniorboliger, fordi vi tror på, at de seniorer, som bor i store villaer i Lystrup, har behov for at flytte til seniorboliger og bo i sociale fællesskaber. På den måde kan vi også frigive villaer til nye børnefamilier, siger han, som desuden er tidligere rådmand for Teknik & Miljø og byrådsmedlem for Venstre.
Boligområdet svarer til et areal på størrelse med 49 fodboldbaner, mens den nye skov vil svare til cirka 140 fodboldbaner. Til sammenligning er Skårupgård Skov omkring halvt så stor.
Et naturligt stop
De 100 hektar skov skal blandt andet rejses, da der er særlige grundvandsinteresser i området, og fordi området i kommuneplanlægningen er udpeget til netop skovrejsning. En ny skov vil sikre, at markerne ikke fremadrettet bliver sprøjtet og benyttet til landbrug.
- Men kommunen har ikke selv tilstrækkelige midler til at opkøbe jord fra private jordejere, og den har heller ikke midler til at rejse skov. Derfor halter det lidt bagefter. Hvis de 35 hektar til boliger kan realiseres, vil vi på den nordligste del af arealerne rejse skov, og dermed vil Lystrup som lokalsamfund for første gang få direkte adgang til et natur- og skovområde, siger Bünyamin Simsek.
Planerne går altså på at plante skov på den nordligste del af markarealet, og boliger på den sydligste – i naturlig forlængelse af parcelhuskvartererne i det nordlige Lystrup.
Samtidig vil den nye skov udgøre et naturligt stop for byudviklingen og udvidelsen af Lystrup mod nord.
- Der er borgere, som er bekymrede for, at Lystrup bliver for stor, og at man mister den intensitet, der kan være i et lokalsamfund. Det giver mening, at man – udover at give noget naturherlighed til Lystrup – får trukket en grøn streg på kortet, som markerer, at her stopper Lystrup mod nord, siger Bünyamin Simsek.
Men det bliver altså ikke i løbet af de næste par år, at Lystrup bliver udvidet, får en ny skov, eller bliver både parcelhuse og seniorboliger rigere.
De lokale kender området bedst
1927 Estates planer afhænger nemlig af kommunens planstrategi og den reviderede kommuneplan, som skal være færdig i 2025. Bliver det ønskede areal nord for Lystrup indarbejdet heri, skal der efterfølgende udarbejdes en ny lokalplan for området.
- Vi har haft en tidlig dialog med fællesrådet om vores tanker og visioner, og vi er stadig i dialog med dem om at levere et projekt, som matcher det, lokalområdet har behov for og ønsker, siger Bünyamin Simsek og understreger, at der bliver nedsat følgegrupper, som skal bestå af lokale aktører, som kan bidrage med input og forslag til udviklingen.
- Det er de mennesker, der bor i Lystrup, som kender deres lokalområde bedst. Vi vil gerne være med til at inddrage deres tanker, idéer og bekymringer, siger han.
Da der endnu ikke er tegnet på projektet, forelægger der hverken skitser om bygningernes højde eller udseende.
Ifølge formanden for det lokale fællesråd, Flemming Larsen, har fællesrådet været i dialog med 1927 Estate ad flere omgang. De har dog heller ikke set visualiseringer, skitser eller andet konkret materiale.
Bünyamin Simsek, driftsdirektør i ejendomsselskabet 1927 EstateDer flytter forhåbentligt børnefamilier ind i de boliger, som seniorerne efterlader, når de flytter ind i de nye seniorboliger. Det vil betyde, at der kommer flere børn til området, og derfor kigger vi også på at finde arealer i vores planlægning til både dagligvarebutikker og dagtilbud.
- Vi har forstået det sådan, at det er planen at kombinere en udstrakt skovrejsning på arealerne nord for Elsted med en udstykning af arealerne nord for den østlige del af Elsted, primært syd for Sastrupvej. En åbning af arealerne nord for Elsted har i mange år været på ønskesedlen, og kombineret med en skovrejsning kan det være en god ting for hele befolkningen i Lystrup-området, skriver Flemming Larsen i en mail til LystrupLIV.
Han understreger, at der bør skabes en god forbindelse mellem Elsted og skoven.
Butikker og institutioner
Da stort set alle områder i kommunen er under pres for at skaffe udvidelsesmuligheder, er en relativt begrænset udbygning med primært lave og tætte boliger at foretrække, mener Flemming Larsen:
- Naturligvis under forudsætning af, at der bliver taget størst muligt hensyn til naboarealerne, og at infrastrukturen med veje og stier samt dagligvareforsyningen kommer på plads. En sådan udbygning af byen "i bytte" for en bynær skov vil de færreste formentlig være voldsomt imod.
Foruden parcelhusene, seniorboligerne og den nye skov ønsker 1927 Estate netop at finde plads til blandt andet dagligvarebutikker og dagtilbud.
- Der flytter forhåbentligt børnefamilier ind i de boliger, som seniorerne efterlader, når de flytter ind i de nye seniorboliger. Det vil betyde, at der kommer flere børn til området, og derfor kigger vi også på at finde arealer i vores planlægning til både dagligvarebutikker og dagtilbud, siger Bünyamin Simsek.
Ejendomsselskabet har i samarbejde med den private lodsejer sikret sig retten til at bygge på det 135 hektar store areal, men præcis hvilke matrikler, der er tale om, ønsker Bünyamin Simsek ikke at udpege.
- Hvis sol, måne og stjerner står rigtigt, kan projektet være undervejs i 2027. Vi vil gerne gøre det før, men vi er i et afhængighedsforhold, hvor det ikke er os, der bestemmer tidslinjen, siger han.