Lokale borgere har kæmpet i flere år: Længe ventet cykelsti mellem Elev og Lisbjerg kan være på vej
Det har været og er fortsat et brændende ønske blandt mange lokale borgere i Elev og Nye, at der bliver etableret en tryg cykelsti langs Elevvej og Koldkilde. Og nu anbefaler Teknik & Miljø at anlægge en 1,8 kilometer lang dobbeltsporet cykelsti på netop den strækning.
Ifølge indstillingen kommer den til at koste omkring 11,5 millioner kroner, og beløbet dækker blandt andet over, at en lille del af Elevvejs forløb skal ændres, og at der skal bygges en bro over et vandløb i Lisbjerg Skov. Det er nu op til byrådet at beslutte, om der skal afsættes midler til den nye cykelsti.
En af dem, der i flere år har kæmpet for en cykelsti, er Thomas Schmidt. Han bor ved Elevvej, og det glæder ham, at beboernes ønske er et skridt tættere på at gå i opfyldelse. Han håber, at politikerne også fremadrettet vil have fokus på de nuværende Elev-borgeres ønsker og håb for området i forbindelse med udviklingen af Nye.
Et stort ønske blandt borgerne i Elev og Nye er rykket et skridt nærmere at gå i opfyldelse. I flere år har de lokale råbt på en cykelsti mellem Lisbjerg og Elev, som kunne gøre turen på cykel langs den trafikerede Elevvej mere tryg.
Og nu foreslår Teknik & Miljø i Aarhus Kommune, at der etableres cykelsti på netop den strækning. Mandag i denne uge tog magistraten stilling til forslaget om tre nye cykelforbindelser – herunder den mellem Elev og Lisbjerg – og nu er det altså op til byrådet at beslutte, om de nødvendige midler skal afsættes.
Martin Løv Simonsen, cykelekspert i Aarhus KommuneMange af de veje, som ligger i det åbne land, har ikke ret meget sideareal. Så vi har ikke plads til at bygge en cykelsti, medmindre vi erhverver areal langs vejen.
De tre projekter kommer sammenlagt til at koste 36,3 millioner kroner, og forbindelsen langs Elevvej er den dyreste. Den løber op i et beløb på 11,5 millioner kroner.
- Når vi er i åbne landstrækninger, er det den bedste og mest økonomiske løsning at lave dobbeltrettede cykelstier. På den måde kan man nøjes med at bygge på den ene side af vejen, siger Martin Løv Simonsen, cykelekspert i Aarhus Kommune.
Det er ikke kun i Elev og Nye, der er et stort ønske om en ny cykelsti. Aarhus Kommune har modtaget forslag og ønsker til bedre cykelforbindelser på tværs af hele kommunen. At pilen nu blandt andet peger på netop Elev, skyldes et politisk fokus på området.
To vandløb og en bro
Hvis byrådet vælger at vedtage indstillingen, er det planen at etablere en 1,8 kilometer lang dobbeltrettet cykelsti på den vestlige side af Elevvej og Koldkilde.
Cykelstien bliver 2,5 meter bred, og skal kobles til den eksisterende cykelsti i krydset mellem Elevvej og Larsmindevej. I Elev bliver den afsluttet ved boligerne ved Koldkilde, hvor der er en intern cykelforbindelse.
- Det giver god mening at fortsætte den infrastruktur, der er i området i forvejen og bygge videre på den. Ved Koldkilde skal vi have lavet den mest sikre krydsning, og det er ikke helt afgjort endnu, hvordan den bliver. Det er noget af det, vi skal have fundet en løsning på, hvis byrådet bliver enige om det, siger Martin Løv Simonsen.
Cykelstien skal desuden krydse et par vandløb, og det ene sted bliver det nødvendigt at etablere en bro. Også Elevvejs forløb skal ændres en smule, ligesom kommunen skal erhverve noget areal langs Elevvej for at gøre plads til den nye cykelsti.
- Der er noget mark og skov langs vejen, som er privatejet, og andet er kommunalt- eller statsejet. Mange af de veje, som ligger i det åbne land, har ikke ret meget sideareal. Så vi har ikke plads til at bygge en cykelsti, medmindre vi erhverver areal langs vejen, siger Martin Løv Simonsen.
Opråb fra borgerne
Man kan som bekendt ikke få i både pose og sæk, og da den potentielle cykelsti skal føres igennem fredskov i Lisbjerg Skov, og området desuden ligger i landzone, kan der ikke opsættes belysning på cykelstien.
En af dem, som kender alt til de farlige cykelforhold på strækningen, er Thomas Schmidt. Han bor på Elevvej, og har flere gange forsøgt at råbe politikerne op. Det glæder ham, at man nu er kommet et skridt nærmere en ny cykelsti.
- Det er det, jeg hele tiden har ønsket mig. Jeg har arbejdet tæt sammen med politikerne det seneste år, så vi har virkelig kæmpet hårdt for at få det her til at lykkes, siger han.
Thomas Schmidt, beboer i ElevNye er en kæmpe gave til det her lokalområde, hvis det bliver tænkt ind i planlægningen, at vi er nogle, som bor i Elev i forvejen. Nu tager kommunen ansvar for de folk, som bor herude. Det gjorde de ikke, da vi råbte på en cykelsti, og deres løsning var at lukke Elevvej for biler.
Han kalder det for en færdiggørelse af et projekt, som allerede er gået i gang, nemlig cykelstien fra Lisbjerg som i dag ender ved Larsmindevej. At der ikke kan opsættes belysning på strækningen, er ifølge ham ikke ideelt, men han er tilfreds med, at trygheden bliver forbedret væsentligt med en separat cykelforbindelse.
- Hvis der skal være en chance for at tage cyklen på arbejde i Aarhus Nord, så er det mere trygt at køre med sin cykellygte et sted, hvor der kun er bløde trafikanter, end direkte på en hovedvej. Det giver en helt anden tryghedsfølelse, siger Thomas Schmidt.
Bred opbakning
Thomas Schmidts engagement i kampen for en cykelsti skyldes en større dagsorden. Han mener nemlig, at forvaltningen overser beboerne i Elev i hele debatten om udviklingen af Nye.
- De udvikler for Nyes borgere og ikke for Elevs. Det kræver, at politikerne stiller krav til, hvordan området udvikles. Politikerne har ansvaret for, at vores lokalområde bliver udviklet for os og ikke kun for Nye, siger han.
Han håber, at byrødderne med en eventuel ny cykelsti bliver mere opmærksomme på de ønsker, som de nuværende borgere i området har.
- Nye er en kæmpe gave til det her lokalområde, hvis det bliver tænkt ind i planlægningen, at vi er nogle, som bor i Elev i forvejen. Nu tager kommunen ansvar for de folk, som bor herude. Det gjorde de ikke, da vi råbte på en cykelsti, og deres løsning var at lukke Elevvej for biler, siger han og henviser til planerne om at lukke Elevvej og føre alle biler ind gennem Nyes kommende ringvej.
I forbindelse med høringen af Helhedsplan 2.0 for Nye udarbejdede Thomas Schmidt et høringssvar – blandt andet om behovet for en tryggere cykelforbindelse – som fik mere end 200 underskrifter. Og han oplever også, at der er politisk opbakning til den nye cykelsti på tværs af byrådets partier.
- Der er fuld opbakning fra nærmest alle partier i Teknisk Udvalg, og det er superfedt, siger han.
En af dem, som stemmer for anlæggelsen af den nye cykelsti gennem Lisbjerg Skov, er Venstres Gert Bjerregaard. Han er glad for, at projektet nu rammer byrådssalen, og han forventer også, at et enigt byråd vil afsætte de nødvendige midler.
- Det har været en lang og sej kamp, som jeg har kæmpet med de lokale borgere, og det har ikke været nemt at få det her projekt med i puljen. Derfor er jeg stolt og glad over, at det er lykkedes. Det skyldes også det lokale sammenhold, siger han til LystrupLIV.
2024 eller 2025?
Han forstår godt Thomas Schmidts bekymring for, at Elev-borgerne bliver glemt.
- Var cykelstien ikke blevet realiseret i det her samarbejde, havde man henvist til, at der om føje år kommer en cykelsti i Nye. Men der kobler man stadigvæk Elev af, og man skal se det i en større sammenhæng. Derfor er jeg glad for, at det her er lykkedes, siger Gert Bjerregaard.
I den nuværende cykelhandlingsplan er der afsat 3,3 millioner kroner årligt til cykelstier. Samtidig blev der både i 2018 og 2020 afsat puljer til cykelforbindelser i oplandsbyer, ligesom der er i den 10-årige investeringsplan 2024-2033 er afsat 200 millioner kroner til cykling og gang.
Det vides endnu ikke, hvornår forslaget om de tre nye cykelstier når byrådet, og hvis politikerne bliver enige, er det også uvist, hvornår anlægsarbejdet langs Elevvej kan gå i gang.
Ifølge Martin Løv Simonsen er der flere ting at tage hensyn til.
- Tidsplanen for lige netop cykelstien langs Elevvej er det svært at sige noget om, fordi stien skal anlægges gennem fredskov. Der er forskellige dispensationer, tilladelser og så videre. Vi er nok henne i 2024 måske 2025, før den står færdig, siger han.