6.000 par strømper blev begyndelsen på Inger-Lis’ butikseventyr: Nu lukker og slukker hun efter 31 år i Lystrups bycenter
Det bugner ikke ligefrem med forretninger i Lystrup, og fra oktober bliver byen en butik fattigere, når Inger-Lis Andersen drejer nøglen om til sin tøjforretning Cotton Look.
I mere end 30 år har hun drevet forretning fra bydelscentret sideløbende med sit fuldtidsarbejde i kantinen på Terma. Det hele begyndte i 1987 med salget af 6.000 par strømper, og selvom Lystrup ikke er den største handelsby, har hun aldrig haft røde tal.
Det er Coop, som har overtaget butikslokalerne. Dagligvarekoncernen sad med i den projektgruppe, som forrige år fremlagde et forslag til en ny bymidte. Men det projekt kan ikke gennemføres alligevel, og derfor er det uvist, hvad der skal ske med lokalerne.
Inger-Lis Andersen håber dog ikke, at de kommer til at stå tomme. Hun frygter, at det vil skabe et center, som ser dødt og forladt ud.
Det lyder umiddelbart som en svær – ja, måske ligefrem umulig – øvelse at få timerne i døgnet til at række, når man har både fuldtidsarbejde hos Terma, to børn derhjemme og ejer en tøjbutik.
Men spørger man 69-årige Inger-Lis Andersen, var det ikke så svært endda. I en lang årrække var det sådan, hendes liv så ud, og mens børnene for længst er fløjet fra reden, stoppede hun for tre år siden som kantinemedarbejder hos Terma.
Og nu har hun så også besluttet sig for at lukke sin tøjbutik Cotton Look, som ligger ved bydelscentret på Lystrup Centervej. Lokalerne har hun solgt til Coop.
- Jeg blev kontaktet af en ejendomsmægler, fordi Coop gerne ville købe lokalerne, og var det ikke sket, havde jeg nok ikke selv taget beslutningen lige nu. Jeg elsker min butik, men jeg fylder snart 70, så jeg har en god alder til at stoppe. Nogle gange møder folk butiksejere og tænker: Skal hun ikke snart på pension, hun er da ved at være for mærkelig? Det bliver jeg så fri for, at folk tænker om mig, siger Inger-Lis Andersen.
Inger-Lis Andersen, indehaver af Cotton LookJeg elsker at tale med folk og at handle, så det var meget naturligt at skabe min egen forretning. Nogle af mine kunder er kommet her i 30 år, og det er sådan et slags socialkontor, kan man sige. Folk fortæller mig alt muligt.
Siden Coop overtog butikslokalerne i slutningen af 2021, har hun lejet sig ind, og ifølge lejekontrakten skal hun være ude i slutningen af september i år.
30.000 kroner på sokker
Egentlig begyndte Inger-Lis Andersens forretningseventyr allerede i 1987. Helt tilfældigt fik hun via sin svoger fat i 72 par strømper, som skulle sælges.
Det tog hende ikke mere end to timer at gå fra dør til dør på villavejen i Lystrup og sælge dem for seks kroner per par. Og derfra tog det fart.
- Jeg ringede til min svoger og fortalte, at jeg allerede havde solgt dem, og så sagde han, at der stod 6.000 par i Randers, som jeg kunne købe for to kroner per par. Så blev jeg momsregistreret og gik i gang med at sælge dem, og da jeg var færdig med det, havde jeg tjent 30.000 kroner, siger hun.
I de efterfølgende år fik Inger-Lis Andersen samarbejdsaftaler i stand med flere forskellige tøjmærker. Forretningen drev hun fra sit hjem i Lystrup, og herfra tog hun til såkaldte ”hjemmeparties” og solgte tøj til grupper af kvinder i private hjem rundt omkring i Danmark.
Men forretningen blev snart en alt for stor mundfuld.
- Det blev bare for meget, for vi havde aldrig ro derhjemme. Så vi tog ud for at se på lokaler til en butik, og så lejede jeg mig ind i de lokaler her i bydelscentret, hvor der er solcenter i dag, siger hun.
Overnatning i butikken
Gennem årene har hun lejet sig ind to forskellige steder ved bydelscentret og i et enkelt lokale ved det gamle handelscenter på Bystævnet.
- Der var jeg i tre måneder, og der sov jeg i butikken om natten, fordi vi ikke kunne få den forsikret. Der var også indbrudsforsøg tre gange, fortæller Inger-Lis Andersen.
Men i år 2000 købte hun på opfordring af sin revisor en bodega, som blev sat til salg, og der har hendes forretning Cotton Look ligget lige siden.
Det krævede en total istandsættelse at forvandle lokalerne fra en brun bodega til en ny tøjforretning til kvinder, husker hun:
- Vi havde nær aldrig fået gulvtæppet af. Det var lavet af nålefilt, og der havde været hunde inde på bodegaen. Ledningerne i loftet var også omkranset af et stort lag af fedt, støv og røg. Det kostede 150.000 kroner at sætte det i stand, men det var godt givet ud.
Jævnes med jorden eller ej?
Det har kostet Coop 1,6 millioner kroner at overtage Inger-Lis Andersens lokaler, og det er ikke det eneste butikslokale i området, som dagligvarekoncernen har købt.
I løbet af 2021 og 2022 overtog Coop syv af de mindre butikker ved bydelscentret, hvor der i dag blandt andet er pizzeria, optiker og apotek.
Koncernen var en del af det forslag til en stærkere bymidte, som blandt andet indebar, at de mindre butikslokaler skulle rives ned til fordel for parkeringspladser. I stedet var det planen at etablere nye lokaler til butikker andre steder i den nye bymidte.
Det projektforslag er imidlertid blevet skrottet igen. Det afhang nemlig af, at to af opgangene i Elstedhøj kunne rives ned, og det har Indenrigs- og Boligministeriet sagt nej til. I stedet for arbejder Coop og Boligforeningen Århus Omegn videre med et andet forslag til, hvordan området omkring SuperBrugsen kan optimeres.
Det er endnu uvist, hvad det forslag kommer til at bestå af.
- De gamle center- og torvedisponeringer, hvor bebyggelsen reelt vender ”ryggen” til, og hvor parkeringspladserne er alt for trange, har brug for ’upshining’ og opdatering, har Coop tidligere udtalt i et skriftligt svar til LystrupLIV.
God til at holde fri
At Inger-Lis Andersen skulle ende med at blive butiksindehaver, er ikke så underligt. Hun er oprindeligt uddannet i en købmandsbutik, og kundekontakten er noget af det, hun sætter allermest pris på.
- Jeg elsker at tale med folk og at handle, så det var meget naturligt at skabe min egen forretning. Nogle af mine kunder er kommet her i 30 år, og det er sådan et slags socialkontor, kan man sige. Folk fortæller mig alt muligt, siger hun.
Hun håber ikke, at lokalerne kommer til at stå tomme, efter hun er fraflyttet. Det vil skabe en trist stemning som man har set andre steder, for eksempel i storcentret City Vest i Brabrand, mener hun.
- Så bliver det et dødt center, og det er så kedeligt at se på. Vi kan tydeligt mærke, at det er ”for hurtigt” at komme til Aarhus fra Lystrup. Der er Hornslet for eksempel langt mere en handelsby, fordi der er længere ind til Aarhus. Men jeg har aldrig haft røde tal, og folk har været så gode til at handle lokalt, siger Inger-Lis Andersen.
Selvom hun har været vant til at have travlt på arbejdsfronten, bekymrer hun sig ikke for, om hun kan få tiden til at gå som pensionist. For hun nyder faktisk at holde fri, selvom folk ofte tror det modsatte.
- Jeg kan godt lide at gå ture, se håndbold og læse. Jeg vil også gerne kunne hjælpe mine børn mere, og så har jeg fem børnebørn, som ofte besøger mig. Så jeg er ikke bange for at komme til at kede mig, siger hun.