Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Går alt som planlagt, lukker Inger-Lis Andersen sin butik Cotton Look ved bydelscentret i slutningen af september. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Lystrup bliver en butik fattigere – lokal tøjforretning lukker til efteråret

Jeg synes ærligt talt, det kræver et særligt handelsgen at se muligheder i 6.000 par strømper. Ikke desto mindre var det netop det, Inger-Lis Andersen gjorde.

I 1987 købte hun tusindvis af strømper for to kroner sættet, solgte dem videre og tjente i alt 30.000 kroner. Og så var kimen til hendes forretningsrejse lagt. Siden da har hun drevet virksomhed fra Lystrup, og de seneste 31 år har hun stået ved kassen, hængt tøj på bøjlerne og hjulpet kunderne i sin forretning Cotton Look ved bydelscentret.

Desværre får alt godt en ende, og når sommer bliver til efterår, lukker Inger-Lis Andersen sin butik. Ikke fordi det er en dårlig forretning, og heller ikke fordi hun har fået nok af at drive den.

Men da hun for lidt over et år siden blev kontaktet af Coop, fordi kæden ønskede at købe hendes lokaler, valgte hun at sælge. Og man kan vist roligt sige, at hun har fortjent sin pension.

Ikke nok med at hun har haft sin egen butik. Livet som selvstændig har hun samtidig jongleret med et familieliv med to børn og et fuldtidsarbejde i kantinen på Terma. Det er lige før, jeg bliver forpustet af bare at skrive det, men sådan har Inger-Lis Andersen aldrig følt.

I tirsdags mødte jeg hende til en snak om butikslukningen, om de mange år med tøjforretning i Lystrup og salget til Coop. Jeg synes, du skal gøre dig selv den tjeneste at læse artiklen – hvis du spørger mig, er der masser af inspiration at hente.

På Elev Skole vil skolebestyrelsen gerne have inspiration til, hvad den kommende folkeskole i Nye skal hedde. Den skal nemlig navngives på et møde i marts, og du har mulighed for at komme med input.

Nye Skole? Ny Elev Skole? Elev Nye Skole? Måske har du langt bedre bud end mig – i så fald er det nu, du skal slå til. Der er også en præmie på højkant.

Jeg afrunder nyhedsbrevet med et kort nyhedsoverblik, hvor du blandt andet kan blive klogere på et muligt seniorboligprojekt i nabobyen Gammel Egå og to fastelavnsfejringer i lokalområdet.

God vinterferie til dig der har det – og god læselyst.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Inger-Lis Andersen drejer nøglen om og lukker sin tøjbutik Cotton Look. Hun er oprindeligt uddannet i en købmandsbutik i Salling i Nordjylland. Foto: Mette Marie Birch Breuning

6.000 par strømper blev begyndelsen på Inger-Lis’ butikseventyr: Nu lukker og slukker hun efter 31 år i Lystrups bycenter

Det bugner ikke ligefrem med forretninger i Lystrup, og fra oktober bliver byen en butik fattigere, når Inger-Lis Andersen drejer nøglen om til sin tøjforretning Cotton Look.

I mere end 30 år har hun drevet forretning fra bydelscentret sideløbende med sit fuldtidsarbejde i kantinen på Terma. Det hele begyndte i 1987 med salget af 6.000 par strømper, og selvom Lystrup ikke er den største handelsby, har hun aldrig haft røde tal.

Det er Coop, som har overtaget butikslokalerne. Dagligvarekoncernen sad med i den projektgruppe, som forrige år fremlagde et forslag til en ny bymidte. Men det projekt kan ikke gennemføres alligevel, og derfor er det uvist, hvad der skal ske med lokalerne.

Inger-Lis Andersen håber dog ikke, at de kommer til at stå tomme. Hun frygter, at det vil skabe et center, som ser dødt og forladt ud.

Fra oktober bliver Lystrup en forretning fattigere. Inger-Lis Andersen, som i mere end 30 år har drevet tøjbutik i bydelscentret, har solgt sine lokaler til Coop. Nu venter en velfortjent pensionisttilværelse efter flere år som både fuldtidsansat ved Terma og selvstændig butiksejer.

Det lyder umiddelbart som en svær – ja, måske ligefrem umulig – øvelse at få timerne i døgnet til at række, når man har både fuldtidsarbejde hos Terma, to børn derhjemme og ejer en tøjbutik.

Men spørger man 69-årige Inger-Lis Andersen, var det ikke så svært endda. I en lang årrække var det sådan, hendes liv så ud, og mens børnene for længst er fløjet fra reden, stoppede hun for tre år siden som kantinemedarbejder hos Terma.

Og nu har hun så også besluttet sig for at lukke sin tøjbutik Cotton Look, som ligger ved bydelscentret på Lystrup Centervej. Lokalerne har hun solgt til Coop.

- Jeg blev kontaktet af en ejendomsmægler, fordi Coop gerne ville købe lokalerne, og var det ikke sket, havde jeg nok ikke selv taget beslutningen lige nu. Jeg elsker min butik, men jeg fylder snart 70, så jeg har en god alder til at stoppe. Nogle gange møder folk butiksejere og tænker: Skal hun ikke snart på pension, hun er da ved at være for mærkelig? Det bliver jeg så fri for, at folk tænker om mig, siger Inger-Lis Andersen.

Jeg elsker at tale med folk og at handle, så det var meget naturligt at skabe min egen forretning. Nogle af mine kunder er kommet her i 30 år, og det er sådan et slags socialkontor, kan man sige. Folk fortæller mig alt muligt.

Inger-Lis Andersen, indehaver af Cotton Look

Siden Coop overtog butikslokalerne i slutningen af 2021, har hun lejet sig ind, og ifølge lejekontrakten skal hun være ude i slutningen af september i år.

30.000 kroner på sokker

Egentlig begyndte Inger-Lis Andersens forretningseventyr allerede i 1987. Helt tilfældigt fik hun via sin svoger fat i 72 par strømper, som skulle sælges.

Det tog hende ikke mere end to timer at gå fra dør til dør på villavejen i Lystrup og sælge dem for seks kroner per par. Og derfra tog det fart.

- Jeg ringede til min svoger og fortalte, at jeg allerede havde solgt dem, og så sagde han, at der stod 6.000 par i Randers, som jeg kunne købe for to kroner per par. Så blev jeg momsregistreret og gik i gang med at sælge dem, og da jeg var færdig med det, havde jeg tjent 30.000 kroner, siger hun.

I de efterfølgende år fik Inger-Lis Andersen samarbejdsaftaler i stand med flere forskellige tøjmærker. Forretningen drev hun fra sit hjem i Lystrup, og herfra tog hun til såkaldte ”hjemmeparties” og solgte tøj til grupper af kvinder i private hjem rundt omkring i Danmark.

Ifølge den nuværende lejekontrakt skal Inger-Lis Andersen være ude af lokalerne i slutningen af september. Men hvis der er flere varer at sælge, vil hun forsøge at forlænge lejekontrakten med Coop en smule. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Men forretningen blev snart en alt for stor mundfuld.

- Det blev bare for meget, for vi havde aldrig ro derhjemme. Så vi tog ud for at se på lokaler til en butik, og så lejede jeg mig ind i de lokaler her i bydelscentret, hvor der er solcenter i dag, siger hun.

Overnatning i butikken

Gennem årene har hun lejet sig ind to forskellige steder ved bydelscentret og i et enkelt lokale ved det gamle handelscenter på Bystævnet.

- Der var jeg i tre måneder, og der sov jeg i butikken om natten, fordi vi ikke kunne få den forsikret. Der var også indbrudsforsøg tre gange, fortæller Inger-Lis Andersen.

Men i år 2000 købte hun på opfordring af sin revisor en bodega, som blev sat til salg, og der har hendes forretning Cotton Look ligget lige siden.

Det krævede en total istandsættelse at forvandle lokalerne fra en brun bodega til en ny tøjforretning til kvinder, husker hun:

- Vi havde nær aldrig fået gulvtæppet af. Det var lavet af nålefilt, og der havde været hunde inde på bodegaen. Ledningerne i loftet var også omkranset af et stort lag af fedt, støv og røg. Det kostede 150.000 kroner at sætte det i stand, men det var godt givet ud.

Jævnes med jorden eller ej?

Det har kostet Coop 1,6 millioner kroner at overtage Inger-Lis Andersens lokaler, og det er ikke det eneste butikslokale i området, som dagligvarekoncernen har købt.

I løbet af 2021 og 2022 overtog Coop syv af de mindre butikker ved bydelscentret, hvor der i dag blandt andet er pizzeria, optiker og apotek.

Koncernen var en del af det forslag til en stærkere bymidte, som blandt andet indebar, at de mindre butikslokaler skulle rives ned til fordel for parkeringspladser. I stedet var det planen at etablere nye lokaler til butikker andre steder i den nye bymidte.

Det projektforslag er imidlertid blevet skrottet igen. Det afhang nemlig af, at to af opgangene i Elstedhøj kunne rives ned, og det har Indenrigs- og Boligministeriet sagt nej til. I stedet for arbejder Coop og Boligforeningen Århus Omegn videre med et andet forslag til, hvordan området omkring SuperBrugsen kan optimeres.

Inger-Lis Andersen har boet i Lystrup siden 1970'erne. Til maj kan hun fejre 31-års jubilæum som butiksindehaver ved byens center. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Det er endnu uvist, hvad det forslag kommer til at bestå af.

- De gamle center- og torvedisponeringer, hvor bebyggelsen reelt vender ”ryggen” til, og hvor parkeringspladserne er alt for trange, har brug for ’upshining’ og opdatering, har Coop tidligere udtalt i et skriftligt svar til LystrupLIV.

God til at holde fri

At Inger-Lis Andersen skulle ende med at blive butiksindehaver, er ikke så underligt. Hun er oprindeligt uddannet i en købmandsbutik, og kundekontakten er noget af det, hun sætter allermest pris på.

- Jeg elsker at tale med folk og at handle, så det var meget naturligt at skabe min egen forretning. Nogle af mine kunder er kommet her i 30 år, og det er sådan et slags socialkontor, kan man sige. Folk fortæller mig alt muligt, siger hun.

Hun håber ikke, at lokalerne kommer til at stå tomme, efter hun er fraflyttet. Det vil skabe en trist stemning som man har set andre steder, for eksempel i storcentret City Vest i Brabrand, mener hun.

- Så bliver det et dødt center, og det er så kedeligt at se på. Vi kan tydeligt mærke, at det er ”for hurtigt” at komme til Aarhus fra Lystrup. Der er Hornslet for eksempel langt mere en handelsby, fordi der er længere ind til Aarhus. Men jeg har aldrig haft røde tal, og folk har været så gode til at handle lokalt, siger Inger-Lis Andersen.

Selvom hun har været vant til at have travlt på arbejdsfronten, bekymrer hun sig ikke for, om hun kan få tiden til at gå som pensionist. For hun nyder faktisk at holde fri, selvom folk ofte tror det modsatte.

- Jeg kan godt lide at gå ture, se håndbold og læse. Jeg vil også gerne kunne hjælpe mine børn mere, og så har jeg fem børnebørn, som ofte besøger mig. Så jeg er ikke bange for at komme til at kede mig, siger hun.

Folkeskolen skal opføres i den nordvestlige del af Nye, og skal binde Elev og Nye sammen. Ifølge skolebestyrelsen på Elev Skole må navnet på den kommende skole også gerne afspejle, at den knytter noget gammelt og nyt sammen. Visualisering: Kjaer & Richter, Christensen & Co., LYTT Architecture

Hvad skal den kommende folkeskole i Nye hedde? Nu kan du give dit besyv med

Vil du være med til at navngive den kommende folkeskole i Nye? Skolebestyrelsen på Elev Skole skal vælge navnet til den nye skole, og inden da har du mulighed for at kaste dine forslag i puljen.

Ifølge formanden for skolebestyrelsen, Mette Ager, er håbet, at det kommende navn afspejler, at skolen samler et historisk gammelt område med noget helt nyt, og at den binder Elev og Nye sammen. Og der er en præmie på højkant til vinderen.

Den nye folkeskole forventes at stå klar i midten af 2026, den bliver 14.000 kvadratmeter stor, og der er afsat 251 millioner kroner til byggeriet. Navneforslag kan sendes til skoleleder Jens Mathiasen på jenma@aarhus.dk.

Der skal bygges en helt ny folkeskole i Nye, som efter planen skal stå klar i 2026. Men allerede nu skal den navngives, og du har mulighed for at lægge dit forslag i puljen.

Der kommer til at gå tre år, før folkeskolen i Nye står klar. For de fleste er det vist ingen overraskelse, for som LystrupLIV tidligere har beskrevet, er byggeriet af skolen endnu engang blevet forsinket.

Men allerede nu skal den kommende folkeskole stænkes med metaforisk dåbsvand og navngives. Først skal navnet bare lige findes, og her kommer du ind i billedet. Du har nemlig mulighed for at give dit besyv med.

- Hvis man har gode idéer til, hvad skolen skal hedde, kan man komme med sine input og sende dem til vores skoleleder på en mail, siger Mette Ager, formand for skolebestyrelsen på Elev Skole.

Hvis man har givet det bud, som ender med at vinde, og man har en relation til et barn på Elev Skole, så får det barns klasse en præmie.

Mette Ager, formand for skolebestyrelsen på Elev Skole

Når folkeskolen i Nye er færdigbygget, flytter eleverne fra Elev Skole til de nye lokaler. Men navnet flytter næppe med, ligesom skolen sandsynligvis heller ikke bliver døbt Nye Skole.

- Hvis man foreslår Nye Skole, vinder man nok ikke. Det må godt være lidt mere opfindsomt. Historisk er området oldgammelt, men samtidig sker der en masse nyt i området. Så navnet må godt samle området lidt og skabe en forbindelse mellem det gamle og det nye, siger Mette Ager.

Alle kan deltage

Der er tale om en slags navnekonkurrence. Alle indkomne forslag bliver drøftet af skolebestyrelsen på Elev Skole i slutningen af marts, og herefter bliver det endelige navn vedtaget.

Og der er også en præmie på højkant.

- Hvis man har givet det bud, som ender med at vinde, og man har en relation til et barn på Elev Skole, så får det barns klasse en præmie. Derfor er det vigtigt at fortælle i sin mail, hvilken elev man har en relation til, siger Mette Ager.

Men selvom man ikke har børn, børnebørn, niecer eller nevøer på skolen, er man stadig velkommen til at komme med forslag, og der er ingen forkerte bud, siger Mette Ager:

- Det kan jo være, at man sidder inde med det mest geniale bud.

En klyngeskole

Foruden eleverne fra Elev Skole skal også en række af eleverne fra Hårup Skole gå på den kommende folkeskole i Nye. Byggeriet har fået projektnavnet ”Grobund”, og skolen bliver bygget som en såkaldt klyngeskole med tre separate afdelinger til henholdsvis indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen.

De tre afdelinger skal bindes sammen af et stort, transparent rum, og det meste af skolen skal beklædes i træ. Skolen bliver omkring 14.000 kvadratmeter stor, og der er afsat 251 millioner kroner til byggeriet.

Udover selve skolen skal der også etableres boldbaner, en kunstgræsbane og en idrætshal.

Elev Skole er allerede på nuværende tidspunkt udfordret af mangel på lokaler. Derfor bliver der fra skoleåret 2023/2024 opsat ekstra pavilloner til undervisningen. Mere om det her.

Har du et forslag til, hvad den nye folkeskole skal hedde, kan du sende det til skoleleder Jens Mathiasen på jenma@aarhus.dk.

Foto: Jens Thaysen

Det skal du også vide: Her kan børnene slå katten af tønden, midler uddeles til naturprojekter, og seniorboliger kan være på vej i nabobyen

Her får du et kort nyhedsoverblik.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Fastelavn er mit navn

Skolernes vinterferie er i fuld gang, og i weekenden bliver den afrundet med fastelavn. Igen i år er Elsted Kirke og KFUM-spejderne gået sammen om et fastelavns-arrangement, som finder sted ved sognegården søndag den 19. februar.

Efter en kort gudstjeneste klokken 14.00 er der tøndeslagning med kåring af kattekonger og -dronninger i forskellige aldre. Der bliver desuden serveret fastelavnsboller, kaffe og saftevand.

Også i Elev og Nye bliver dette års fastelavn fejret på traditionel vis. Festlighederne, som Elev-Nye Borgerforening står bag, finder dog sted allerede lørdag den 18. februar.

Fra klokken 10.00 er der tøndeslagning for de forskellige aldersgrupper på Elev Skole, og der er præmier til kattekonge og bedste udklædning. Derefter er der soldateroptog, hvor børnene går fra dør til dør for at samle penge ind til aftenens fastelavnsfest for børn fra 1. til og med 7. klasse.

Festen skydes i gang klokken 18.15 med indmarch og udlevering af ”løn” til soldaterne. Derefter er der diskotek, konkurrencer og knæklys.

Fondsmidler til grønne projekter

Onsdag den 22. februar er der ansøgningsfrist på Nordea-fondens pulje ”Her gror vi”, som skal styrke naturen og fællesskabet i byer med mere end 200 indbyggere. 

Den samlede pulje består af 50 millioner kroner, som skal uddeles til lokale og borgerdrevne initiativer, som skaber offentlige og grønne åndehuller.

For at søge om midler fra puljen skal ens projekt bidrage til bynaturen og styrke de blå og grønne fællesskaber. Det kan for eksempel være i form af friluftsbade, byhaver, legepladser eller saunaer.

Alle almennyttige organisationer kan søge midler fra puljen, og der kan søges fra 200.000 til en million kroner per projekt. Nordea-fonden forventer at støtte mere end 100 projekter. 

Du kan læse mere om kriterierne for ansøgningen her.

Lange ventelister hos spejderne er fortid

Der er ingen tvivl om, at interessen for spejdergerningen er stor i Lystrup, Elsted, Elev og Nye, og hos KFUM-spejderne i Lystrup har de i en længere periode kæmpet med lange ventelister til deres hold. Særligt i aldersgruppen 8-10 år, hvor man oplever den største søgning.

Men nu er der godt nyt til de børn og forældre, som gerne vil begynde til spejder.

Med opstarten af Skovspejderne i Elev og Nye, som hører under Det Danske Spejderkorps, har flere børn og voksne fået mulighed for at blive spejdere, og det har også betydet, at ventelisterne hos KFUM-spejderne i Lystrup er blevet mindsket, og at der er plads til nye medlemmer.

Det gælder i stort set alle enheder, og har man lyst til at give spejderlivet et forsøg, kan man deltage i tre prøvegange. Tilmelding kan ske til info@lystrupgruppe.dk.

Nye boliger til seniorer i Gammel Egå

Der er muligvis nye seniorboliger på vej i Lystrups naboby Gammel Egå. Det skriver Din Avis Aarhus.

Projektet, som hedder Seniorbo, går på at opføre 85 nye seniorboliger med fælleshus ved Stendigevej i nærheden af kirken i Gammel Egå. Ifølge artiklen fra Din Avis Aarhus har 65 personer allerede skrevet sig på venteliste.

Tanken er, at boligerne vil være særligt interessante for de borgere, som ønsker at fraflytte deres store parcelhuse, men samtidig har et ønske om at blive i lokalområdet.

- Vi kan ikke alle bo ude på Aarhus Ø på femte sal, og det tror jeg heller ikke, mange overhovedet er interesserede i. Når man kommer op i alderen, er etplansboliger at foretrække. Vi vil gerne bo ved jorden og ikke flytte for langt væk, siger Solveig Astrid Grud, som er en del af projektet, til avisen.

Bredgaard Invest og Boligforeningen 10. marts 1943 er med i projektet, og en eventuel realisering kræver et nyt lokalplantillæg.