Ekstra spor på ramperne eller nye afkørsler: Vejdirektoratet arbejder på to mulige løsninger for motorvejsrundkørslen
Vejdirektoratet har siden sommeren sidste år været i gang med et større analysearbejde af motorvejsrundkørslen syd for Lystrup. Der opstår nemlig alt for ofte kø, kaos og trængsel, og det skal der gøres noget ved.
Og selvom intet er fast besluttet endnu, har Vejdirektoratet sporet sig ind på to mulige løsningsforslag. Det ene er kortsigtet og kredser om at skabe mere plads på motorvejsramperne for at undgå kø på dem og nede på selve motorvejen.
Det andet er mere omfattende og langsigtet og kræver et helikopterperspektiv på hele det trafikale system i området. En mulig løsning i den pakke kunne dog være at etablere direkte afkørsler – såkaldte shunts – til og fra motorvejsramperne fra de omkringliggende veje.
Bliv klogere på Vejdirektoratets foreløbige forslag i artiklen.
Det kræver både øvelse og koncentration at køre efter reglerne i en tosporet rundkørsel, og i motorvejsrundkørslen ved Lystrup afholder frygten for at blive spærret inde ofte bilisterne fra at benytte det inderste spor.
Derfor er det kun halvdelen af rundkørslens kapacitet, der bliver benyttet, og det skaber lange køer, tilbagestuvning af biler på motorvejen og i sidste ende frustrerede bilister.
I lidt over et halvt år har Vejdirektoratet været i gang med en større analyse for at finde ud af, hvad man kan gøre for at optimere trafikforholdene og forbedre fremkommeligheden.
Mette Fynbo, afdelingsleder i VejdirektoratetFor os er det sikkerhedsmæssige aspekt det vigtigste. Det kunne man muligvis løse ved at lave to spor på ramperne i stedet for et. På den måde kan vi på plads til, at der holder flere biler i kø på selve rampen, og derved får vi bilerne væk fra motorvejen.
Det arbejde er fortsat i gang, men ifølge afdelingsleder i Vejdirektoratet Mette Fynbo har man nu sporet sig ind på to mulige løsningsforslag. Det ene er kortsigtet og konkret, det andet er langsigtet og langt mere omfattende.
- Om morgenen og om eftermiddagen er der for meget trafik til, at fordelerringen (motorvejsrundkørslen red.) kan håndtere det. Fra Vejdirektoratets side er det mest presserende problem, at der opstår kø ned ad motorvejsramperne og ud på motorvejen. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger hun til LystrupLIV.
Den kortsigtede model
Ingen af de to løsningsforslag ligger ifølge Mette Fynbo fast endnu. Vejdirektoratet skal i gang med at udforme to skitseprojekter, som derefter skal overdrages til politikerne.
- Vi har ikke selv midler til anlægsprojekterne, så det er en politisk beslutning. Vi forventer at have projekterne klar til sommer. Derefter kan vi overdrage dem til politikerne, og så har de mulighed for at pege på dem, når de skal udvælge projekter, siger hun.
Selvom intet er mejslet i sten, har Vejdirektoratet udset to modeller, som man mener kan løse nogle af udfordringerne. Den kortsigtede model kredser om motorvejsramperne og kødannelse på selve motorvejen.
- Det er det, der er det egentlige problem. At det så kan være bøvlet at komme rundt i rundkørslen, er mindre vigtigt. For os er det sikkerhedsmæssige aspekt det vigtigste. Det kunne man muligvis løse ved at lave to spor på ramperne i stedet for et. På den måde kan vi få plads til, at der holder flere biler i kø på selve rampen, og derved får vi bilerne væk fra motorvejen, siger hun.
Vejdirektoratet undersøger derfor, om der er plads til at lave to spor på de nuværende ramper, eller om det kræver en regulær vejudvidelse.
- Kan man eventuelt undvære nødsporet på den sidste del af strækningen? Det skal også være sådan, at man kan komme ind i rundkørslen via to spor. Vi tror på, at vi kan finde en løsning på det, siger Mette Fynbo.
Den langsigtede model
Men det er ikke kun kø på ramperne, der får bilisterne til at hive sig i håret. Der er også trængselsudfordringer i selve rundkørslen, hvor det er svært at navigere mellem de to spor og komme ud i tide.
Samtidig opstår der i myldretiden kø på både Lystrupvej og Sønderskovvej. Den udfordring er Vejdirektoratet også opmærksom på, og derfor arbejder de på en langsigtet model, som skal forbedre trafikafviklingen i hele fordelerringen.
Men skal man løse det, er det ikke nok kun at se på selve rundkørslen, forklarer Mette Fynbo:
- Det er en fordelerring med mange veje, hvor der er meget trafik. Derfor er det mere kompliceret end ved andre afkørselsanlæg. Det, vi er kommet frem til, er, at hvis trafikken skal glide i selve rundkørslen, skal man se på det overordnede vejsystem i området, siger hun.
Mette Fynbo, afdelingsleder i VejdirektoratetVi har valgt nogle elementer, som vi tror mest på, men vi har ikke låst os endeligt fast endnu. Vi kan ende med at blive klogere undervejs, og i så fald må vi tilbage og revurdere.
En af de løsninger, som Vejdirektoratet har sporet sig ind på, er at etablere direkte afkørsler – såkaldte shunts – fra og til motorvejsramperne fra de omkringliggende veje.
- Det kan typisk aflaste, fordi de bilister, som skal ud af den første afkørsel, ikke kommer ind i selve rundkørslen og blander sig med alle de andre bilister, siger Mette Fynbo.
Kommunen skal være med
For at den løsning bliver holdbar, skal de omkringliggende kommunale veje geares til at kunne tage imod trafikken fra afkørslerne.
- Hvis bilisterne bare kommer til at holde i kø et andet sted på de kommunale veje, har man ikke afhjulpet særlig meget. Den store løsningsmodel kræver også, at kommunen er med, fordi der både er tale om ændringer på kommunale og statslige veje, siger hun.
Som LystrupLIV tidligere har beskrevet, arbejder Aarhus Kommune og Vejdirektoratet på en forkromet plan for Lystrupvej. Det kan du læse mere om her.
Af en aktindsigt fremgår det, at parterne har drøftet muligheden for at lave fire spor på henholdsvis Sønderskovvej og den sydlige del af Lystrupvej og en ny højresvingsbane fra Sønderskovvej til Lægårdsvej. Muligheden for signalregulering i rundkørslen mellem Lystrupvej og Viengevej har også været oppe at vende, og ifølge Mette Fynbo er intet udelukket endnu:
- I de to løsningsmodeller har vi valgt de elementer, som vi tror mest på lige nu, men vi har ikke låst os endeligt fast på noget. Vi kan ende med at blive klogere undervejs, og i så fald må vi tilbage og revurdere.
Det vides endnu ikke, om og hvornår rundkørslen skal bygges om, men løsningsforslaget om at øge kapaciteten på ramperne kan ifølge Mette Fynbo igangsættes efter sommer, hvis det udmøntes politisk.