Flere grunde i Lystrup og omegn er mistænkt for PFAS-forurening: Hvad gør regionen ved det?
Der er mistanke om PFAS-forurening på 32 grunde i Lystrup og omegn, hvor der har været eller er industri i form af blandt andet lossepladser, renserier og maskinindustri. Det viser tal fra regionerne ifølge TV2.
PFAS er en samlet betegnelse for en række fluorstoffer, som kan øge risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk, kræft og svangerskabsforgiftning. Et af stofferne, PFOS, har været ulovligt herhjemme siden 2011, men er tidligere blevet brugt i brandskum.
Selvom der er mistanke om PFAS-forurening i Lystrup og omegn, er der ifølge Morten Bondgaard, der er kontorchef i Region Midtjylland, ingen grund til hverken panik eller bekymring. Langt størstedelen af grundene er sandsynligvis ikke forurenet.
- Det er blot en oversigt over, hvor der har ligget virksomheder, som måske har anvendt PFAS, og hvor der potentielt kan være forurenet. Det er slet ikke ensbetydende med, at der er PFAS på grunden, siger han.
Sidste år frarådede Aarhus Kommune i samråd med Fødevarestyrelsen at spise fisk fanget i Egå Engsø og de omkringliggende vandløb, efter at der blev fundet forekomster af det giftige stof PFOS i vandprøver og fisk.
Og nu – knap et år senere – viser det sig, at Region Midtjylland mistænker 32 grunde i postnummer 8520 for at været forurenet med PFAS. Det fremgår af en artikel fra TV2, hvor de har samlet alle regionernes såkaldte mistankelister.
Men ifølge Morten Bondgaard, der er chef på kontoret for jordforurening i Region Midtjylland, behøver borgerne i Lystrup og omegn ikke at bekymre sig.
- Der er ingen grund til panik. Det er blot en oversigt over, hvor der har ligget virksomheder, som måske har anvendt PFAS, og hvor der potentielt kan være forurenet. Det er slet ikke ensbetydende med, at der er PFAS på grunden, og mange af lokaliteterne er i forvejen kortlagt og mistænkt for at være forurenet af andre årsager, siger han til LystrupLIV.
Morten Bondgaard, chef på kontoret for jordforurening i Region MidtjyllandHvis vi vurderer, at der er potentiale for PFAS-forurening, skal der laves en forureningsundersøgelse, og hvis der er en kraftig forurening, skal vi vurdere, om den skal renses op, hvis den truer grundvandet, eller der er boliger på grunden.
Bolden begyndte for alvor at rulle i 2021, da det viste sig, at en række borgere i Korsør havde spist kød fra kvæg, som havde græsset på arealer med for høje forekomster af PFOS.
Blandt de borgere blev der senere fundet PFOS-værdier, som kan forhøje risikoen for blandt andet kræft og nyresygdomme, og siden har debatten bredt sig til resten af landet.
200 til 300 grunde hvert år
PFAS er betegnelsen for en række fluorstoffer, som findes i blandt andet emballage og fødevarer. Et af stofferne er PFOS, som tidligere har været brugt i brandskum.
Fluorstofferne er svært nedbrydelige og sundhedsskadelige, da de blandt andet menes at øge risikoen for bestemte kræftformer, forhøjet kolesterol og blodtryk, stofskiftesygdomme og svangerskabsforgiftning.
I 2006 blev det forbudt af bruge PFOS i brandskum, og det har været fuldstændig forbudt at bruge stoffet i Danmark siden 2011. Andre fluorstoffer benyttes stadig.
På kortet nedenfor kan du se, hvilke grunde i postnummer 8520 der er under mistanke for PFAS-forurening. Du kan zoome ind og klikke på markeringerne for at se adresserne og blive klogere på, hvilke industrier der har ligget på grundene.
Langt størstedelen af de 32 grunde i Lystrup, som er på regionens mistankeliste over PFAS-forurening, ligger i industriområdet. Men det er langt fra dem alle, der bliver undersøgt yderligere og i sidste ende renset.
Regionen bruger nemlig ikke listen til at prioritere, hvilke grunde der skal undersøges for forureninger, forklarer Morten Bondgaard:
- Hvert år har vi et budget for at undersøge og oprense forurenede grunde. Vi prioriterer de grunde, hvor der enten er boliger, eller hvor der er værdifuldt grundvand i nærheden. Vi undersøger mellem 200 og 300 grunde hvert år, og i rigtig mange af de undersøgelser kigger vi også på PFAS, fordi der er mange brancher, som potentielt kan have forurenet med de stoffer.
Det er blandt andet tidligere lossepladser, brandøvelsespladser, jern- og metalindustri, gummi- og plastindustri og renserier, som kan være årsag til PFAS-forureninger.
Mange forskellige eksponeringer
Alle grundene i postnummer 8520 ligger i et område, hvor der er særlige drikkevandsinteresser. Og selvom man er bekymret for risikoen for forurening af grundvandet, vides det ifølge Morten Bondgaard endnu ikke, om nogle af grundene i Lystrup skal undersøges nærmere.
- Vi ser selvfølgelig på, hvad der reelt er foregået på grunden. Måske er der slet ikke blevet brugt PFAS, eller også er det blevet anvendt forsvarligt, og så er der ingen grund til at lave en undersøgelse. Hvis vi vurderer, at der er potentiale for PFAS-forurening, skal der laves en forureningsundersøgelse, og hvis der er en kraftig forurening, skal vi vurdere, om den skal renses op, hvis den truer grundvandet, eller der er boliger på grunden, siger han.
Der blev for nyligt fundet PFAS i 12 grundvandsboringer i Aarhus Kommune. Der er dog tale om meget små koncentrationer, som ikke kan måles i drikkevandet. Boringer med PFAS-fund bruges i mindst mulig omfang.
Morten Bondgaard understreger, at PFAS blot er et af mange stoffer, som regionen undersøger for. Blandt andet har man meget fokus på klorerede opløsningsmidler, som har været anvendt på renserier.
- Det er også vigtigt at huske, at PFAS på forurenede grunde udgør en meget lille del af den måde, man kan blive eksponeret for stoffet på. Det findes i alle mulige produkter, som tøj, tæpper, fødevareemballage og kosmetik. Så det er ikke sikkert, at det er de forurenede grunde, der er kilde til den største eksponering af PFAS overfor borgerne, siger han.
Han opfordrer borgere, som er bekymrede eller interesserede i at vide mere om PFAS, til at kontakte Region Midtjylland.