Energiselskab vil lave strøm på markerne mellem Lystrup og Egå
Alt ånder fred og idyl på markerne mellem Lystrup og Egå, men hvis energiselskabet Better Energy får sin vilje, bliver der med tiden etableret et solcelleanlæg i området.
Virksomheden har henvendt sig til Aarhus Kommune med ønske om at etablere solceller på et 49 hektar stort område, et areal på størrelse med 66 fodboldbaner. Anlægget skal årligt producere strøm svarende til 10.500 husstandes forbrug, og skal foruden solcellepanelerne bestå af et afskærmende beplantningsbælte.
En del af det ønskede areal er udpeget som egnet til solcelleanlæg i Aarhus Kommunes kommuneplantillæg for vedvarende energi, men hvis projektet skal realiseres, kræver det en ny lokalplan. Og den proces går først i gang til december.
Det ligger ikke mere end 10 kilometer fra midtbyen, men når man står på Egå Møllevej og skimter udover markerne og grupperne af træer, føles det som om, at man er langt ude på landet. Det eneste, man kan høre, er en susen fra bilerne på Djurslandmotorvejen. Ellers ånder alt fred og idyl.
Men det er ikke sikkert, at markerne får lov til at blive ved med at se ud, som de gør i dag. Står det til den vedvarende energivirksomhed Better Energy, skal der nemlig opføres et nyt solcelleanlæg på markerne mellem Lystrup og Egå.
Esben Billeskov, projektdirektør i Better EnergyVi omkranser alle vores anlæg med afskærmende beplantning, og på indersiden bliver anlægget indhegnet. Det vil derfor ikke umiddelbart være offentligt tilgængeligt, men vi har ikke indtryk af, at området benyttes rekreativt på nuværende tidspunkt.
Virksomheden har henvendt sig til Aarhus Kommune med ønske om at opføre et 49 hektar stort solcelleanlæg, som årligt skal producere cirka 42.000 MWh (megawatttimer) strøm – svarende til 10.500 husstandes forbrug.
Det viser en aktindsigt, som LystrupLIV har fået. I projektbeskrivelsen skriver Better Energy, at:
- Elproduktionen er grøn og vil bidrage positivt til såvel kommunale som nationale mål for den grønne omstilling, idet solcelleanlægget vil spare klimaet for skadelige emissioner.
Egnet til solceller
Området for det tiltænkte solcelleanlæg ligger cirka 400 meter nord for Egå og grænser op til Djurslandmotorvejen mod nord. Der er cirka en kilometer til Skæring mod nordøst og en kilometer til Lystrup mod nordvest.
At Better Energy er interesseret i området syd for Lystrup, er næppe helt tilfældigt. For lidt over to år siden vedtog byrådet i Aarhus Kommune et nyt kommuneplantillæg om vedvarende energianlæg. Heri er en del af det område, som Better Energy ønsker, udpeget som egnet til et nyt solenergianlæg.
Det har ikke været muligt at foretage et interview med Better Energy, men i en mail til LystrupLIV skriver Esben Billeskov, som er projektdirektør i virksomheden, at:
- For at et solcelleanlæg uden offentligt tilskud er rentabelt, skal det have en vis størrelse. Temaplanen indeholder mulighed for, at der kan placeres solcelleanlæg uden for de udpegede områder på baggrund af en konkret planlægningsmæssig vurdering.
Ikke synligt i Lystrup
Ifølge kommuneplantillægget skal fritstående solenergianlæg placeres indenfor områder, som er udpeget til formålet. Samtidig skal der som udgangspunkt være et afskærmende beplantningsbælte omkring selve anlægget.
- Vi omkranser alle vores anlæg med afskærmende beplantning, og på indersiden bliver anlægget indhegnet. Det vil derfor ikke umiddelbart være offentligt tilgængeligt, men vi har ikke indtryk af, at området benyttes rekreativt på nuværende tidspunkt. Er der et lokalt ønske om at benytte området rekreativt, kan det indarbejdes i den kommende planlægning, skriver Esben Billeskov.
Better Energy forventer ikke, at solcelleanlægget bliver synligt i Lystrup, da byens erhvervsområde vil fungere som afskærmning. Anlægget vil heller ikke være synligt for de nærmeste naboer og beboerne i Egå, når beplantningsbæltet er vokset til.
Den ønskede jord består af otte matrikler, som er ejet af tre forskellige lodsejere. De har indgået en 30-årig lejekontrakt med Better Energy.
Grundvandskvaliteten højnes
Projektområdet benyttes til traditionel landbrugsdrift, og spørger man energivirksomheden, er det også en fordel, at områdets anvendelse ændres.
- Better Energy arbejder med et økoparkkoncept, som bidrager til bæredygtig udvikling på flere områder end blot i forhold til energiproduktion. Det udvalgte areal tages ud af traditionel landbrugsdrift, hvilket sikrer ophør af pesticid- og nitratudledning. Dermed lettes trykket på naturen, biodiversiteten styrkes og grundvandets kvalitet højnes, står der i projektbeskrivelsen.
Kommuneplantillægget om vedvarende energi
Store, fritliggende solcelleanlæg skal som udgangspunkt:
- Placeres inden for områder der er udpeget til potentielle store fritstående solenergianlæg. Opstilling af solenergianlæg uden for de udpegede arealer kræver en særlig begrundelse.
- Placeres i terræn på en måde så de ikke er til væsentlig gene (f.eks. ved refleksion af sollys) for nærtliggende beboelse. Vigtige landskabskig skal sikres, og særlige landskabstræk understreges.
- Etableres med afskærmende beplantningsbælte medmindre det konkret vurderes, at der ikke er behov for beplantning.
- Placeres så der kan etableres stiforbindelse igennem anlægget, hvor det er hensigtsmæssigt i forhold til det omkringliggende bysamfund.
- Have en minimumsafstand på 10 meter til skel til den del af ejendommen hvor beboelse og tilhørende have er.
- Fjernes senest et år efter driften ophører. Dette gælder uanset type af anlæg og størrelse.
- I områder med bevaringsværdige kulturmiljøer og på bevaringsværdige bygninger må der kun opstilles solenergianlæg, hvis det bærende for udpegningen ikke påvirkes væsentligt.
Projektet har været undervejs i flere år, og virksomheden har derfor afholdt møder med de nærmeste naboer. I den forbindelse er det oprindelige projektområde blevet reduceret.
- Generelt ligger det os meget på sinde at forsøge at skabe lokal opbakning til vores projekter. Det er korrekt, at vi tidligere har arbejdet på et større område. I forbindelse med projektets opstart har vi haft flere drøftelser med naboer i området. Disse drøftelser har ført til en beskæring af området mod syd for at mindske indsigten til anlægget, skriver Esben Billeskov.
En stille nabo
Han forklarer, at virksomheden indimellem møder naboer, som er bekymrede for støj og refleksioner. Men solcelleanlæg er ifølge ham ”stille naboer”, og solpanelerne bliver antirefleksbehandlet for at mindske risikoen for refleksioner.
- Vi har endnu ikke modtaget klager over støj og refleksioner fra nogen af vores eksisterende anlæg, skriver han.
Skal anlægges realiseres, kræver det en ny lokalplan. Aarhus Kommune vil som udgangspunkt igangsætte lokalplanprocessen for den del af projektområdet, der er udpeget som egnet til solcelleanlæg. Den proces går i gang til december.
Better Energy håber dog, at hele det 49 hektar store område kan godkendes til det nye anlæg.
- Vi arbejder for projektet som helhed, for vi mener, at vi kan skabe et godt projekt med afskærmende beplantning til fordel for både klima og natur. Men vedtagelsen må og skal være en politisk afgørelse, skriver Esben Billeskov.
Rettigheder for naboer til solcelleanlæg
Lov om fremme af vedvarende energi (VE-loven) fastsætter rettighederne for naboerne til vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg.
Værditabsordning: Ejere af beboelsesejendomme, som bliver naboer til et nyt solcelleanlæg, har mulighed for at anmelde krav om erstatning for værditab, hvis solcelleanlægget forventes at påføre ejendommene et tab. Anmeldelsen er gratis for ejendomme, som ligger helt eller delvist indenfor 200 meter fra anlægget. Udgør værditabet en procent eller mindre, bortfalder kravet om erstatning.
Salgsoption: Ejere af beboelsesejendomme, som er helt eller delvist beliggende i en afstand af op til 200 meter fra anlægget, har mulighed for at anmelde krav om salgsoption. Det forpligter opstilleren af solcelleanlægget til at tilbyde ejeren at købe ejendommen, hvis beboelsesejendommen får tilkendt et værditab på over en procent af værdien.
VE-bonusordning: Naboejendomme til vedvarende energianlæg, herunder solcelleanlæg, skal modtage årlig kompensation fra opstilleren. Det forventes, at ejendomme indenfor 200 meter af anlægget gennemsnitligt vil få udbetalt en skattefri kompensation på cirka 2.500 kroner per husstand.
Grøn Pulje: Opstillere af vedvarende energianlæg er forpligtet til at betale et éngangsbeløb til den eller de kommuner, hvor anlægget opføres. Beløbet er fastsat til 40.000 kroner per megawatt ved solcelleanlæg. Det forventes, at der bliver fastsat regler om, at midlerne fortrinsvist skal støtte naboerne til de vedvarende energianlæg.