Fejl i pantstationen eller sort uheld? Det sidste, mener Dansk Retursystem, selvom Claus er blevet snydt for hundredvis af kroner to gange
Claus Rude havde brugt et halvt år på at samle til bunke, da den ombyggede pantstation ved Lystrupvej åbnede sluserne i slutningen af august. Men da han pantede omkring 10 store sække, fik han sig noget af en skuffelse. Beløbet på pantbonen var nemlig alt for lavt, og mandag den 2. januar gentog den oplevelse sig.
- Problemet opstår, når du fylder mange flasker i. Så bliver de klemt, knust eller bøjet, og så er det jo meget logisk, at scanneren ikke kan opfange pantmærkaterne, siger han.
Men ifølge Dansk Retursystem er det ikke der, fejlen ligger. Det er derimod sort uheld, at Claus Rude hele to gange har fået udbetalt et for lille beløb. Der er nemlig tale om to helt uafhængige fejl, og derfor er der heller ingen grund til, at andre brugere af pantstationen bekymrer sig om størrelsen på deres pantbon.
Spørger man Claus Rude virker det dog lidt for tilfældigt. Han opfordrer folk til at tælle deres pant, inden de hælder den i den spritnye pantmaskine.
"Putins Pariserhjul".
Der er 2.438 kilometer fra Moskva til Risskov, men Claus Rude kan ikke undlade at drage paralleller mellem pantstationen på Lystrupvej og Europas største pariserhjul i den russiske hovedstad, som præsident Vladimir Putin indviede den 11. september sidste år.
For dagen efter brød det sammen grundet tekniske problemer. Spørger man Claus Rude, er det ikke meget ulig Dansk Retursystems pantstation i Risskov, der efter et halvt års ombygning genåbnede i slutningen af august.
Claus RudeDet er jo god kundeservice, at Dansk Retursystem reagerer hurtigt og overfører penge, men nu har jeg også godt styr på mængden af pant, som jeg kommer med. Der er sikkert mange andre, der ikke reagerer, fordi de ikke kender værdien af deres pantposer.
Sidenhen har han oplevet alenlange bilkøer til den forvoksede flaskeautomat, og flere gange er han kørt forgæves på grund af tekniske nedbrud. Læg dertil, at han nu i to ud af to forsøg har oplevet at få alt for få penge retur.
- Første gang var kort efter genåbningen, hvor jeg kom kørende med et halvt års forbrug svarende til 9-10 sække med 100-130 flasker i hver, men jeg fik kun 450 kroner retur. Derfor skrev jeg til Dansk Retursystem, at jeg var overbevist om, at maskinen ikke havde fået talt for omkring 600 kroner af min pant med, fortæller Claus Rude og tilføjer:
- Efter en time eller to vendte de tilbage, og så blev der overført 600 kroner til min konto. Der var ingen nærmere forklaring, og jeg tror ærlig talt ikke selv, de anede en pind om, hvad de skyldte, men via Trustpilot kan jeg konstatere, at jeg ikke er ene om at få talt min pant forkert.
Snydt igen?
Det var deja-vu, da Claus Rude mandag den 2. januar skulle aflevere fire poser pant med omkring 30 halvanden liters flasker plus løs dåsepant. Ifølge Claus' eget estimat var der samlet set flasker og dåser til en plovmands værdi, men beløbet på bonen blev kun sølle 127 kroner.
Derfor har han atter taget kontakt til Dansk Retursystems kundeservice, for han er overbevist om, at den samme tekniske fejl har gentaget sig.
- Jeg kunne med egne øjne se, hvor fejlen opstod. Når du hælder panten ned i sluserne, ryger de ned på et transportbånd med nogle riller på, der fører den videre ind til tællemekanismen, som så scanner pantmærkatet, siger Claus Rude og fortsætter:
- Problemet opstår, når du fylder mange flasker i. Så bliver de klemt, knust eller bøjet, og så er det jo meget logisk, at scanneren ikke kan opfange pantmærkaterne.
Nu regner han med, at Dansk Retursystem igen indbetaler restsummen. Men hvad med de mange andre brugere, der måske også får for lidt penge retur for sin pant?
- Det er jo god kundeservice, at Dansk Retursystem reagerer hurtigt og overfører penge, men nu har jeg også godt styr på mængden af pant, som jeg kommer med. Der er sikkert mange andre, der ikke reagerer, fordi de ikke kender værdien af deres pantposer, siger Claus Rude.
Meget uheldigt
Men ifølge Dansk Retursystem skal brugerne af pantstationen ikke frygte, at beløbene på deres pantboner er fyldt med fejl.
I et skriftligt svar til LystrupLIV og RisskovLIV skriver kommunikationskonsulent Mette Klint, at der er tale om forbigående fejl, og at de to episoder, som beklageligvis begge har ramt Claus Rude, ikke har noget med hinanden at gøre.
- Vi har haft en forbigående fejl mandag den 2. januar på den ene af vores to tællere på pantstationen i Aarhus. Fejlen var i den optiske læser, det vil sige den scanner, som alle dåser og flasker læses i, skriver hun.
Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk RetursystemVi overvåger hele tiden anlægget, så vi er ikke afhængige af, at folk melder fejl ind. Hvis man oplever at få en helt skæv bon, så skal man selvfølgelig reagere, men det er helt tilfældigt, at den samme person er blevet ramt af to uheld. Det er ikke noget, folk skal være bekymret for.
Fejlen var der i tre timer, og Dansk Retursystem er via deres overvågning i gang med at gennemgå alle afleveringerne i tidsrummet for at tjekke, om kunderne har fået udbetalt de rigtige beløb. Har de ikke det, får de automatisk en ekstra udbetaling.
- At den samme kunde blev ramt af en fejl i september, er meget uheldigt, men de to sager skyldes to forskellige ting. Vi kan kun beklage, at det har ramt den samme kunde. I september var der et nedbrud på anlægget, lige netop da kunden afleverede sin pant, og det gjorde, at panten ikke blev udbetalt korrekt, skriver Mette Klint.
Ifølge Dansk Retursystem skyldes fejludbetalingerne altså ikke, at flaskerne og dåserne bliver krøllet eller mast på transportbåndet og dermed ikke kan aflæses korrekt. Tværtimod bliver panten spredt ud på transportbåndet, inden det rammer tælleren.
Ingen grund til bekymring
For at forhindre fejl i udbetalingerne fremadrettet er Dansk Retursystem i gang med at udvikle en løsning, der vil alarmere dem, hvis optællingen fejler, så den kan standses.
Det lyder meget tilfældigt, at lige præcis den samme kunde bliver ramt af to forskellige fejl med fire måneders mellemrum. Er det virkelig tilfældet?
- Ja, de to ting har ikke noget med hinanden at gøre. At det rammer den samme kunde, er helt vildt uheldigt, og vi er selvfølgelig i gang med at udbetale de penge, han ikke har fået, siger Mette Klint.
Jeg kan se på Trustpilot, at der også er en kunde, som har fået for få penge udbetalt ved maskinen i Fields. Det tyder altså på, at fejlen går igen på flere af jeres maskiner. Hvad gør I for at udbedre det?
- Det er ikke samme fejl, men der vil indimellem ske nedbrud på pantstationerne, ligesom med alt andet teknik. Det er også derfor, vi overvåger dem, følger op på teknikken og rengør dem for at holde dem kørende. Når vi får en henvendelse om fejludbetaling, tager vi den altid seriøst og behandler sagen individuelt. Og vi får generelt meget få tilbagemeldinger om fejludbetalinger.
Men hvordan kan I være sikre på, at der ikke er andre brugere, som har fået udbetalt for få penge? Og at I finder frem til alle fejloptællingerne?
- Vi overvåger som sagt hele tiden anlægget, men hvis man oplever at få en helt skæv bon, så skal man selvfølgelig reagere. Det er helt tilfældigt, at den samme person er blevet ramt af to uheld. Det er ikke noget, folk skal være bekymret for. Selvom jeg godt kan forstå, hvis man tænker, at fejl i to ud af to tilfælde er en voldsom statistik. Det medgiver jeg, siger Mette Klint.
En letkøbt forklaring
"Det kan jo ikke være rigtigt," er Claus Rudes umiddelbare reaktion på, at han tilsyneladende er jordens mest uheldige bruger af pantstationen langs Lystrupvej.
- Jeg synes, forklaringen om, at jeg skulle være så uheldig, virker lidt letkøbt. Statistisk set burde det nærmest ikke kunne lade sig gøre, siger Claus Rude.
At det ifølge Dansk Retursystem skulle være to forskellige fejl, der har ramt lige netop ham, vækker også undren. For i begge tilfælde er fællesnævneren, at scanneren uden problemer har talt hans små dåser og flasker med. Begge gange var det antallet af store flasker, der blev talt håbløst forkert.
- Trods nedbrud eller fejl med scanneren kan jeg jo se, at den har talt mine små flasker fint sammen. Det forstærker jo bare min mistanke om, at pantstationen generelt har svært ved at tælle den store flaskepant sammen, siger han.
Derfor opfordrer han andre brugere af pantstationen til at opgøre deres pant, så man ved, hvad den er værd, før man smider pantposerne i bagagerummet og kører mod pantstationen.
- Jeg kan godt lide systemet, og det er klart at foretrække i stedet for at stå ved flaskeautomaten i supermarkedet og få fedtede fingre. Derfor vil jeg også gerne, at systemet bare fungerer, siger Claus Rude.