Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bliv klogere på årets dyreste bolighandler i dagens nyhedsbrev. Foto: Jens Thaysen

Milliondyre villaer: Så meget kostede de dyreste huse i Lystrup i 2022

Året går på hæld, juledagene er ovre, og næste punkt på dagsordenen er nytåret. Og til nytår er det jo nærmest blevet tradition, at man skal gøre status over det år, der er gået.

Har man nået det, man gerne ville? Har man brugt nok tid med de mennesker, man holder af? Har man fået en ny hobby, eller er man blevet god til noget helt nyt? Hvad har man brugt sine penge på? Og jeg kunne blive ved.

Og for at blive i status-sporet vil jeg runde året af med at gøre status over boligsalgene i Lystrup, Elsted og Elev i 2022. De dyreste af slagsen. Jeg har snuset lidt rundt i tallene fra Boliga og Boligsiden, og i dagens første artikel får du en liste over årets 10 dyreste bolighandler i postnummer 8520.

Hvor meget har køberne måtte slippe? Hvor ligger boligerne henne, hvor store er de, og hvilke afslag blev der givet? Det kan du blive klogere på nedenfor.

Vi bliver lidt i boligsporet, men bevæger os fra de dyreste boliger, til dem der er forbeholdt ældre borgere. Jeg har nemlig været på besøg i seniorandelsforeningen på Ellebrinken. En andelsforening hvor der bor 24 seniorer.

Her har jeg talt med Jack Lykke Sørensen, som for tre år siden skiftede sit store parcelhus ud med en lejlighed på 78 kvadratmeter. Et bytte han ikke har fortrudt. Det har nemlig givet ham både frihed og et socialt fællesskab.

Hvis du læste med her på LystrupLIV i sommer, kan du måske huske den artikelserie, hvor jeg spurgte forskellige borgere fra Lystrup, Elsted, Elev og Nye, hvad det bedste og værste ved deres lokalområde er? Det har jeg gjort igen, og denne gang har jeg talt med Yrsa Lokjær, som har boet i Lystrup i knap 30 år.

Jeg begyndte nyhedsbrevet med at stille spørgsmål til året, der er gået, og jeg vil slutte det med at stille spørgsmål til året, der kommer. Har du et nytårsforsæt? Har du tænkt dig at blive vildt god til at sejle kajak, male eller lave keramik i 2023? Det kan du jo tænke lidt over, inden du dykker ned i dagens artikler.

Til sidst vil jeg sige tak for, at du har læst med på LystrupLIV i 2022.

Rigtig godt nytår!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Alle boligerne på denne års top-10 over de dyreste boligsalg i postnummer 8520 ligger i Lystrup. Foto: Mette Marie Birch Breuning

De 10 dyreste boliger solgt i Lystrup og omegn i 2022

Et enkelt plan eller en overetage? Bryggers eller ej? Fire eller fem værelser? Der er mange ting at overveje, når man skal købe en ny bolig, og med en buldrende inflation og høje priser på både dagligvarer og benzin, er de fleste nok tilbøjelige til at vende hver en øre.

Ikke desto mindre er der også i år blevet købt og solgt boliger i postnummer 8520, hvor særligt parcel- og rækkehuse er i høj kurs. I artiklen får du en liste med de 10 dyreste boligsalg i år.

Jeg kan allerede nu afsløre, at alle ejendommene er fritliggende villaer, og at alle de 10 dyreste handler har fundet sted i Lystrup.

2022 har været et år med stigende priser og inflation, men der er blevet både købt og solgt boliger i Lystrup, Elsted og Elev i løbet af året. I artiklen får du en liste over årets 10 dyreste bolighandler i postnummer 8520.

Til trods for et år med stigende priser på alt fra benzin til varme og smør har der også i år 2022 været gang i boligsalget i postnummer 8520.

Som LystrupLIV tidligere har beskrevet, er det særligt parcelhuse, villaer og rækkehuse, der er i høj kurs blandt køberne, og faktisk er efterspørgslen i perioder så stor, at udbuddet ikke kan følge med.

I løbet af de første seks måneder af 2022 steg prisafslagene per kvadratmeter på villaer og rækkehuse i Lystrup, Elsted og Elev støt, og hvis du går med salgs- eller købstanker, kan du læse eller genlæse denne artikel, hvor to eksperter i boligøkonomi kommer med gode råd.

I listen herunder får du en top-10 over de dyreste boligsalg i postnummer 8520 i 2022. Informationerne stammer fra Boliga og Boligsiden.

Asmusgårdsvej 34

Foto: Google Street View

Årets dyreste bolighandel blev salget af villaen på Asmusgårdsvej 34. Ejendommen er 216 kvadratmeter stor, består af seks værelser og blev solgt for 6,4 mio. kr.

Villaen er bygget i år 2005 og ligger i det nordøstlige Lystrup, hvor en stor del af byens nyere parcelhuse er placeret.

Handlen fandt sted i februar, og boligen havde på det tidspunkt været på markedet siden september 2021, altså omkring fem-seks måneder.

Huset er i et plan og består af to badeværelser. Derudover er der en kælder på 53 kvadratmeter. Det ligger på en grund, der er 997 kvadratmeter stor.

Hasselhaven 70

Foto: Google Street View

Villaen på Hasselhaven 70 rammer andenpladsen på listen over de dyreste bolighandler i Lystrup og omegn i 2022. Ejendommen blev solgt i oktober for lige knap 6,2 mio. kr.

Huset er 227 kvadratmeter stort og består af seks værelser. Det er oprindeligt bygget i 1975, men blev bygget om tyve år senere i 1995.

Det er en etplansbolig med to toiletter og badeværelser, og det samlede grundareal når op på 932 kvadratmeter.

Huset har desuden en kælder, som er 40 kvadratmeter stor, og nåede kun at ligge på markedet i lidt over en måned.

Hybenhaven 31

Foto: Google Street View

Fra Hasselhaven skal vi videre til ejendommen på Hybenhaven 31, som lige akkurat når i top-tre på listen. Huset blev solgt i begyndelsen af oktober til en pris på 6,1 mio. kr.

Boligen er 181 kvadratmeter stor og fordeler sig på seks værelser og to etager. Det er et relativt nyt hus, som blev bygget i år 2011.

Der er to toiletter med bad, og villaen ligger på en 813 kvadratmeter stor grund.

Ejendommen nåede kun at være til salg i knap en måned, før køberne slog til, og der blev givet et relativt lille afslag på bare 50.000 kroner.

Kærløkken 2

Foto: Google Street View

Ejendommen på Kærløkken 2 nåede at være til salg i næsten halvandet år, før den blev solgt. Det blev den til gengæld i marts 2022, hvor køberne måtte af med 5,6 mio. kr.

For den pris fik de fingrene i en 209 kvadratmeter stor bolig med fem værelser og en kælder på 18 kvadratmeter.

Der er tale om et nybygget hus i to plan, som blev opført i år 2015. Der er tre toiletter og bad på to af dem.

Grunden er 700 kvadratmeter stor, og der blev givet et prisafslag på 345.000 kroner.

Blåbærhaven 51

Foto: Google Street View

Vi bevæger os videre til villaen på adressen Blåbærhaven 51, som blev solgt for knap 5,4 mio. kr. i april 2022.

Boligen er bygget i 2001 og er en etplansvilla, som består af seks værelser. Huset nåede kun at være til salg i lidt mindre end to måneder, før køberne slog til.

Ejendommen ligger på en grund, som er 840 kvadratmeter stor, og foruden de seks værelser er der to toiletter med bad på begge.

Blåbærhaven ligger i den østlige del af Lystrup og grænser blandt andet op til byens store fodboldanlæg.

Birkebakken 15

Foto: Google Street View

På sjettepladsen over de dyreste boligsalg i postnummer 8520 i dette år finder vi ejendommen på Birkebakken 15 i det vestlige Lystrup.

Villaen blev solgt i begyndelsen af året for lige knap 5,3 mio. kr. Huset er bygget i 1967, ombygget i 2019 og er ifølge Boliga og Boligsiden 222 kvadratmeter stort. Der er syv værelser.

Huset ligger på en grund, der er 838 kvadratmeter stor, og haven vender ud mod et stort grønt areal. I underetagen er der en kælder på 60 kvadratmeter, hvoraf halvdelen er indrettet og godkendt til beboelse.

Boligen nåede at være på markedet i lidt over et halvt år, inden køberne slog til.

Elmehaven 67

Foto: Google Street View

Villaen på Elmehaven 67 er bygget i 2007 og er 176 kvadratmeter stor. Den består af seks værelser og blev solgt i juni til en pris på 5,25 mio. kr.

Villaen er i et plan og består af to toiletter med bad. Der er et kælderareal på 67 kvadratmeter, og grunden er 832 kvadratmeter stor.

Boligen lå på markedet i fem måneder, inden den blev solgt. Der blev givet et prisafslag på 250.000 kroner ved salget.

Elmehaven ligger i den østligste del af Lystrup.

Rønnehaven 68

Foto: Google Street View

Vi bliver lidt i samme område, og bevæger os videre til boligen på adressen Rønnehaven 68. Huset, som er 155 kvadratmeter stort, blev solgt i juni måned, og køberne måtte slippe 5 mio. og 50.000 kr. for ejendommen.

Villaen er bygget i 1979, og er en etplansvilla med fladt tag. Boligen består af fire værelser, og der er tre toiletter med bad på to af dem.

Boligen lå på markedet i hele 10 måneder, inden den blev solgt, og der blev barberet 445.000 kroner af udbudsprisen.

Den tilhørende grund er 819 kvadratmeter stor.

Møgelgårdsvej 1D

Foto: Google Street View

Så skal vi til en lidt anden del af Lystrup, nemlig Møgelgårdsvej og de boliger som støder op til byens store industriområde.

I januar opkøbte dagligvarekæden Lidl grunden på Møgelgårdsvej 1D, som foruden et lille hus på bare 42 kvadratmeter består af en grund på 300 kvadratmeter.

Boligen fordeler sig på et værelse, og bygningen er opført i år 1880.

Lidl har givet 5 mio. kr. for ejendommen og grunden, og det lyder umiddelbart som en høj pris. Men butikskæden har også købt nabogrunden med henblik på at opføre en daligvareforretning i området. 

Om planerne kan blive realiseret, vides endnu ikke. Det kan du læse mere om her.

Asmusgårdsvej 76

Foto: Google Street View

Vi slutter, hvor vi begyndte, nemlig på Asmusgårdsvej i den nordøstlige del af Lystrup. Denne gang ved ejendommen i nummer 76.

Huset er opført i 2004 og er i et plan. Det er 210 kvadratmeter stort og blev i juni måned solgt for 5 mio. kr. Boligen fordeler sig på seks værelser og to toiletter med bad.

Grunden er 866 kvadratmeter stor, og ejendommen lå på markedet i fem måneder, inden den blev solgt – der blev givet et afslag på 245.000 kroner.

De 10 dyreste boliger solgt i år 2022 ligger dermed alle i Lystrup.

Jack Lykke Sørensen har boet i Lystrup-Elsted i 37 år. Da hans hustru gik bort for tre år siden, skiftede han parcelhuset ud med en lejlighed i seniorandelsforeningen eller "oldekollet" på Ellebrinken. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Jack bor i 'oldekolle' i Lystrup: - Mine skuldre blev 50 kilo lettere, da vi flyttede de sidste ting fra mit parcelhus

Efter 35 år i et parcelhus i Elsted skiftede Jack Lykke Sørensen for knap tre år siden huset ud med en lejlighed i seniorandelsforeningen på Ellebrinken. For da hans hustru gik bort, blev huset og haven for stort og vedligeholdelsesopgaverne for mange. 

Det skifte har han ikke fortrudt, for ifølge ham selv har det givet ham både frihed og fællesskab. Han morgentræner tre gange om ugen med sin nabo, arrangerer fælles maddage og deltager i de mange sociale aktiviteter beboerne imellem.

Andelsforeningen består af 20 lejligheder i tre forskellige størrelser, og de står aldrig tomme, for efterspørgslen på seniorboliger i postnummer 8520 er generelt stor.

Der er stor efterspørgsel på seniorboliger i postnummer 8520, og Jack Lykke Sørensen har fået fingrene i en af dem. I tre år har han boet i seniorandelsforeningen på Ellebrinken. Da hans hustru døde, blev parcelhuset i Elsted nemlig for tidskrævende og stort.

Det er næsten som at træde ind i en hyggelig, lille landsby. Lejlighederne ligger placeret i en stor cirkel, og omkring boligerne er der grønne områder, hække og grantræer.

I vinduerne brænder de levende lys, og i det røde murstensfælleshus i midten af området går nogle af beboerne rundt og forbereder dagens julefrokost med røde velourduge, fællessang og dansk julemad.

Da LystrupLIV besøger seniorandelsforeningen på Ellebrinken i midten af december, er julestemningen så småt på vej. Her bor blandt andre 81-årige Jack Lykke Sørensen, og det har han gjort i snart tre år.

- Det er fem år siden, at min kone døde, og da boede jeg i et 156 kvadratmeter stort parcelhus på Elstedvænge. Jeg skulle have noget mindre, så jeg valgte at sælge huset. Set i bagklogskabens lys skulle min kone og jeg have flyttet for mange år siden i stedet for at bruge tiden på at holde haven, siger han.

Da jeg sad i det store hus, havde jeg nok i at sørge for, at haven så ordentlig ud, men jeg snakkede jo ikke med naboerne. Her kan du ikke undgå at snakke med dine naboer. Og jeg er så heldig, at jeg er frisk, så jeg kan være med til at hjælpe dem, som ikke kan selv.

Jack Lykke Sørensen, beboer i seniorandelsforeningen på Ellebrinken

Efter 35 år blev det altså til en udskiftning fra parcelhuset til en 78 kvadratmeter stor lejlighed i seniorandelsforeningen i Ellebrinken. Og det har Jack Lykke Sørensen ikke fortrudt.

- Jeg har fået frihed. Min svigersøn hjalp mig med at flytte, og han sagde, at det var som om, at mine skuldre blev 50 kilo lettere, da vi kørte afsted med den sidste trailer. Tænk at gå og rode i 950 kvadratmeter have og holde huset. Der var også en masse minder forbundet med stedet, og jeg var ked af det, fordi jeg var blevet alene, siger han.

Fællesspisning og træning

Siden er der gået knap tre år, og foruden frihed og en mindre bolig har Jack Lykke Sørensen fået et stærkt fællesskab med de andre beboere i foreningen.

Seniorandelsforeningen blev oprettet i 1999, og består af 20 lejligheder i forskellige størrelser. Kravet for beboerne er, at de skal være fyldt 50 år, og at de ikke må have hjemmeboende børn. Og selvom de bor i hver deres lejligheder, er der masser af fællesarrangementer.

- Vi spiser sammen en gang om måneden, og vi holder sankthans-arrangement og ser sport sammen i fælleshuset. Kvinderne mødes hver fjortende dag til snakke- og strikkeklub, og så kender vi en, som spiller orgel, der indimellem kommer, siger Jack Lykke Sørensen, som er suppleant til bestyrelsen i andelsforeningen.

Der hører en lille have med til alle lejlighederne, og beboerne har deres egen parkeringsplads. Derudover er der enkelte gæsteparkeringspladser. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Der er også et fælles værksted og en trailer, som beboerne kan låne. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Faktisk kan man slet ikke undgå at støde ind i sine naboer, og derfor keder Jack Lykke Sørensen sig aldrig. Han har nu også nok at se til med morgentræning med naboen tre gange om ugen og den daglige ”coronamedicin” i form af Fernet Branca.

- Man sidder ikke og keder sig. Da jeg sad i det store hus, havde jeg nok i at sørge for, at haven så ordentlig ud, men jeg snakkede jo ikke med naboerne. Her kan du ikke undgå at snakke med dine naboer. Og jeg er så heldig, at jeg er frisk, så jeg kan være med til at hjælpe dem, som ikke kan selv, siger han.

Her er jo dejligt

Faktisk kendte Jack Lykke Sørensen ikke til seniorandelsforeningen på forhånd, men hans træningsmakker boede der, og derfor skrev han sig på interesselisten. Havde han ikke fået tilbudt en andelslejlighed der, overvejede han at flytte fra byen:

- Det er jo dejligt at være et sted, som man kender. Jeg havde overvejet, om jeg skulle flytte til Ikast, hvor den ene af mine døtre bor, men jeg har også en datter i Risskov. Det endte med, at jeg tænkte: Bliv nu bare, hvor du er. Der er jo dejligt her i Lystrup.

Og han er langt fra den eneste, som har været på udkig efter en seniorbolig i området. Sidste vinter talte LystrupLIV med to lokale ejendomsmæglere om manglen på seniorboliger. De havde begge talt med ældre borgere, som gerne ville sælge deres parcelhuse, men ikke vidste, hvor de skulle flytte hen i stedet for.

- Når vi er ude at vurdere huse ved ældre mennesker, siger de, at de gerne vil flytte i seniorbolig, at de er skrevet op diverse steder, men at tiden ligesom går sin gang, sagde Christian Clausen, butikschef ved Home Lystrup, dengang til LystrupLIV.

Fælleshuset består foruden køkkenet og den store sal af to værelser, som beboerne kan leje, hvis de får overnattende gæster. Foto: Mette Marie Birch Breuning
I seniorandelsforeningen holder de en årlig julefrokost, og når der er rund fødselsdag, inviterer beboerne som regel til brunch i fælleshuset. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Samme oplevelse har Mads Skov Larsen, ejendomsmægler hos John Frandsen i Lystrup, haft.

- Især de ældre i de mange store huse vil ikke sælge, fordi der ikke er den rigtige kommende bolig for dem i byen. Derfor ved de ikke, hvor næste station er. Nogle af dem ender med at rykke ud af byen, sagde han.

Ikke tomme boliger

I postnummer 8520 har Boligforeningen Ringgården og Boligforeningen Århus Omegn blandt andet øremærket lejeboliger til seniorer i Lærkehaven, Majsmarken, Lystruplund og Solbærhaven. Og efterspørgslen efter seniorboliger mærker de også i andelsforeningen på Ellebrinken.

- Der kommer aldrig til at stå nogle boliger tomme her, vi skal nok komme af med dem, siger Jack Lykke Sørensen men forklarer, at det er vanskeligt at finde nogle lidt yngre ansøgere.

- Det går hurtigt med at få boligerne besat, og der er interesse for dem, men hvis ikke vi får nogle lidt yngre beboere ind, som kan hjælpe med det fælles vedligehold, som for eksempel græsslåning, skal vores husleje stige, så vi kan betale os fra det. Vi er heldigvis fem-stykker, som godt kan, og vi har heller ikke det største grønne område, siger han.

Om sommeren er der indimellem åbent i Jack Lykke Sørensens personlige café "Café Solskin", hvor naboerne inviteres til en drink i aftensolen. Foto: Jack Lykke Sørensen

På nuværende tidspunkt bor der 24 beboere i seniorandelsforeningen, hvoraf den ældste er 94 år gammel. Og når Jack Lykke Sørensen skal sætte ord på det vigtigste ved at bo i foreningen, siger han:

- Man skal være god til at hjælpe hinanden.

Yrsa Lokjær, 76 år gammel, har boet i Lystrup siden 1993. Privatfoto

Yrsa har altid følt, at Lystrup er 'hendes sted' - men hun er spændt på, hvordan trafikken fra Nye skal afvikles

Yrsa Lokjær har boet i Lystrup siden 1993, da hun fik job som leder i en børnehave i Elsted. Hun sætter særligt pris på de mange tilbud til ældre, som både finder sted i byens beboerhus og på Lokalcenter Sønderskovhus.

Hvis hun skal pege på én ting, hun er spændt på, er det trafikafviklingen fra og til Nye. For er det en god idé at føre de mange biler gennem Lystrup?

I artiklen kan du læse mere om, hvad der ifølge Yrsa Lokjær er det bedste ved byen, og hvilken bøn hun har til byrådet.

Yrsa Lokjær har boet i Lystrup i knap 30 år og har siden begyndelsen følt, at Lystrup var "hendes sted". Hun er glad for de mange tilbud til ældre mennesker. I artiklen fortæller hun om det bedste ved byen, og om nogle af de bekymringer hun har for området.

Yrsa Lokjær, 76 år gammel, tidligere leder i en børnehave i Elsted, bor i Lystrup

Hvornår flyttede du til Lystrup og hvorfor?

- Jeg har boet i Aarhus siden 1971, og i 1993 fik jeg job som leder i en børnehave i Elsted, og jeg flyttede herud med min mand og vores børn. Jeg kendte absolut intet til Lystrup-Elsted på daværende tidspunkt. Jeg har som voksen boet i mange byer, men har lige fra starten følt, at Lystrup er mit sted.

Hvad er dit yndlingssted i lokalområdet?

- Jeg har ikke noget bestemt sted, som er mit yndlingssted, men jeg sætter stor pris på, at der er store, grønne arealer i Lystrup, at der er luft mellem boligområderne, et veludviklet stisystem og kort til både skov og strand.

Hvad er det bedste ved Lystrup og omegn?

- Personligt kender jeg ikke særlig meget til Elev og Nye – udover hvad man kan læse om det. Men Lystrup-Elsted har virkelig meget at byde på. Nu er jeg kommet i den alder, hvor jeg har fokus på, hvilke tilbud der er for de ældre. Her vil jeg nævne aktiviteterne på Lokalcenter Sønderskovhus, som nu hedder Folkehuset. Udover de ugentlige aktiviteter for ældre er der mange arrangementer med musik og sang, fællesspisning, dameklub- og frokoster, mandeklub og udflugter, bobspil og seniordans i kirkens lokaler.

- Byens beboerhus på Elsted Skolevej danner også ramme om mange aktiviteter for ældre. Nogle eksempler er billard, kortspil, stenhugning, glaskunst, maling og mange andre aktiviteter gennem Lystrup Idrætsforening og Ældresagen. Der er også petanque og krolfspil, og der er frivillige, som tilbyder gå- og vandreture for alle aldre.

- Jeg synes, at Lystrup-Elsted er et dejligt og fredeligt sted at bo. Ja, der er hærværk og meningsløse ødelæggelser indimellem. Det er der desværre alle steder.

Hvad bekymrer dig?

- Jeg kan godt være bekymret for manglen på tilbud til de unge. De unge, som ikke er tilknyttet sportstilbuddene, skal have mulighed for at samles og være sammen med voksne, som møder dem der, hvor de er. Dem er der for lidt fokus på, og alt er efterhånden skåret væk.

- Jeg er ikke bekymret for Lystrup-Elsted, men jeg er meget spændt på trafikudviklingen, når man fremover vil koble trafikken fra Nye på Lystrup og rundkørslen ved motorvejen. De to mest trafikerede udfaldsveje fra Lystrup går også begge over jernbanen. De mange stop er i forvejen en belastning i myldretiden. Med øget trafik fra Nye kan jeg godt frygte kaos i tiderne med spidsbelastning.

Hvis du skulle komme med en bøn til byrådet, hvad ville den så være?

- Først og fremmest vil jeg sige tak til byrådet for, at de ikke omsætter de grønne områder til dyre byggegrunde. Jeg vil bede dem tænke sig grundigt om med hensyn til trafikken og dens afvikling. Er det mon en god idé at få mere trafik igennem Lystrup?

- Og tænk så også lige på de unge, som ikke er sportsmennesker.

Det bedste og værste ved Lystrup, Elsted, Elev og Nye

I en række artikler, som bliver bragt løbende, har LystrupLIV bedt forskellige borgere fra Lystrup, Elsted, Elev og Nye sætte ord på, hvad der er det bedste ved deres lokalområde. Hvor er deres yndlingssteder, hvorfor er de flyttet til området, og hvad kunne være bedre?

Håbet er, at det kan starte en samtale om postnummer 8520, og hvem ved, måske kan man også blive inspireret til at besøge nye steder i nærområdet?

Læs de andre artikler i serien her: