Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rema 1000 overtager 144 ud af Aldis 188 danske butikker. En af dem ligger på Sønderskovvej i Lystrup. Men betyder det, at der åbner en Rema 1000 i stedet for? Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ugens spørgsmål: Får Lystrup en Rema 1000?

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Aldi trækker sig fra det danske marked, og at Rema 1000 overtager en lang række af de danske Aldi-butikker.

Det er sandsynligvis også gået op for de fleste, at en af de forretninger ligger i Lystrup, nærmere bestemt på Sønderskovvej 4. I hvert fald flød den lokale Facebookgruppe over med mere eller mindre sarkastiske opslag om nyheden, da Aldi meldte ud, at deres forretninger lukker i løbet af næste år.

Og det er også interessant. For ikke nok med, at Lystrup bliver en Aldi fattigere, så bliver byen måske en Rema 1000 rigere. Eller hvad? Nogle mener bestemt at kunne læse, at Rema 1000 slår dørene op til en ny forretning i Lystrup, mens andre har læst, at det ikke bliver til noget.

Jeg ved, at både dagligvarekæden selv og mange borgere i og omkring Lystrup ønsker sig en ny Rema 1000 i Lystrup. Flere handler allerede i den, som ligger på Brassøvej i Risskov.

Jeg har taget fat i Stephan Sørensen, som er ejendomsdirektør hos dagligvarekæden. For nu vil jeg (og sikkert også du) gerne have endeligt svar. Får Lystrup en Rema 1000?

Jeg kan allerede nu afsløre, at der ikke er noget endeligt over hans svar. Alligevel synes jeg, at du skal læse det nedenfor.

Julen står som bekendt for døren, og det er højtid for indbrud. For mens vi sidder og hygger os med juleanden og risalamanden hos vores familie eller venner, slår indbrudstyvene ofte til.

Antallet af indbrud er faldende i postnummer 8520, og det er jo positivt. Men fra januar til midten af november har tyvene været på spil flere gange i Lystrup, Elsted og Elev end sidste år.

Jeg har lavet et kort, så du kan se, hvor der har været ubudne gæster i årets løb, og så har min kollega talt med Camilla Nielsen. Hun er vicepolitiinspektør hos Østjyllands Politi, og hun forklarer blandt andet, hvorfor tallene ser ud, som de gør, og så kommer hun med gode råd til, hvordan man kan forebygge indbrud.

Hiv fat i mig på membr@lystrupliv.dk eller 20 75 61 81, hvis der er noget, jeg skal grave lidt i.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Det er Aldi, der ejer hele den blå bygning på Sønderskovvej 4. Billedet er taget efter branden i Marco Pizza. I dag lejer Kirkens Korshær sig ind i lokalerne. Arkivfoto: Mette Marie Birch Breuning

Får Lystrup en Rema 1000 eller ej? Det hersker der fortsat usikkerhed om

Det er ingen hemmelighed, at Rema 1000 længe har haft et ønske om at åbne en forretning i Lystrup. Nu kan den drøm måske blive til virkelighed, for i løbet af næste år overtager dagligvarekæden Aldis lokaler på Sønderskovvej.

Overdragelsen afhænger dog af konkurrencemyndighedernes godkendelse, men selv hvis den kommer i hus, er det stadig ikke sikkert, at Lystrup får en ny Rema 1000.

Ifølge ejendomsdirektør i Rema 1000 Stephan Sørensen skal butikskæden til at undersøge, om der kan indrettes en tidssvarende forretning i lokalerne, eller om der er plads til at udvide eller bygge nyt.

Rema 1000 overtager Aldis lokaler på Sønderskovvej i Lystrup, men det er stadig uvist, om Lystrup får en ny dagligvareforretning. Det afhænger blandt andet af, om det er muligt at lave en tidssvarende forretning i de gamle lokaler, eller om der er plads til at udvide eller bygge nyt.

Det vil være en drøm, som går i opfyldelse for mange borgere i og omkring Lystrup, hvis Rema 1000 åbner en forretning i de lokaler, som kæden overtager fra Aldi på Sønderskovvej.

Faktisk vil det også være en drøm, som går i opfyldelse for dagligvarekæden selv. Rema 1000 har nemlig i mange år kæmpet for at få stablet en butik på benene i Lystrup, men indtil videre uden held. Blandt andet på grund af manglende plads og høje priser på grunde.

Umiddelbart er grunden lille i forhold til de planer, man kunne ønske sig. Hvis vi kan skaffe pladsen eller lave en butik, som giver mening, så synes jeg, at placeringen er god.

Stephan Sørensen, ejendomsdirektør i Rema 1000

Nu overtager kæden en lang række af Aldis forretninger i Danmark, og nogle af stederne skal der åbne nye Rema 1000-forretninger. Men om det også bliver tilfældet på Sønderskovvej, er stadig uvist.

Det siger ejendomschef for Rema 1000 Stephan Sørensen til LystrupLIV:

- Vi håber, at vi kan lave en butik på stedet, som giver mening, men det kan vi ikke vide endnu. Vi skal først til at grave dybere i det nu og se, hvilke muligheder der er. Men ja, vi vil meget gerne have en placering i Lystrup, og jeg håber, at vi kan lave en forretning der, hvor Aldi ligger i dag.

En bygning af ældre dato

Der er flere faktorer, der spiller ind på planerne. Først og fremmest skal konkurrencemyndighederne godkende, at der åbner en Rema 1000 på Sønderskovvej. Men om det er den ene dagligvarebutik eller den anden, der ligger der, kan vel være lige meget, og Stephan Sørensen forventer også, at godkendelsen kommer i hus.

- Jeg tror da, at vi får det godkendt. Spørgsmålet er så, om den butik, der ligger der i dag, kan laves tidssvarende. Det er det, vi skal se på, og det kan jeg ikke svare på endnu, siger han.

Aldi meldte i sidste uge ud, at dagligvarekæden trækker sig fra det danske marked, og at den norske kæde Rema 1000 køber 114 ud af Aldis 188 danske butikker. Resten lukkes eller sælges i løbet af 2023.

Aldi ejer hele den aflange blå bygning på Sønderskovvej, efter at kæden i begyndelsen af året købte den del af bygningen, hvor Marco Pizza holdt til, og hvor Kirkens Korshær har butik.

Om det giver mening at rive den gamle og slidte bygning ned for i stedet at opføre en ny forretning, ved Stephan Sørensen endnu ikke.

- Det nemme ville være at sige, at vi river det hele ned, og at vi smider de lejere ud, som har været der i meget, meget lang tid. Men vi har ikke engang snakket med de lejere endnu. Vi kan selvfølgelig se, at bygningen er af ældre dato, og vi kan også konstatere, at den ikke er så stor, som vi gerne ville have den. Men derudover er det altså en proces, vi skal i gang med nu, siger han.

Grunden er for lille

Rema 1000 har tidligere været interesseret i grunden ved den gamle brandstation, længere mod nord på Sønderskovvej. Overfor LystrupLIV har Stephan Sørensen også givet udtryk for, at området ved vaskehallen og Burger King er interessant med henblik på at opføre en ny butik.

Men det er ikke fordi, han ærgrer sig over den lokation, de har fået, understreger han:

- Umiddelbart er grunden lille i forhold til de planer, man kunne ønske sig. Hvis vi kan skaffe pladsen eller lave en butik, som giver mening, så synes jeg, at placeringen er god.

Aldis exit i Danmark

Fredag den 9. december meldte Aldi ud, at dagligvarekæden trækker sig fra det danske marked. 

Beslutningen er truffet som led i en transformationsstrategi med henblik på at fokusere indsatsen på de øvrige otte europæiske markeder, hvor Aldi "oplever stærk vækst, skaber bedre resultater og ser et langsigtet potentiale". 

Aldi har lavet en aftale med Rema 1000, som køber 144 ud af Aldis 188 butikker - de resteredene forretninger sælges eller lukkes i løbet af 2023. 

Overdragelsen er betinget af, at de danske konkurrencemyndigheder godkender den. 

I Aarhus Kommune er det planen, at følgende Aldi-butikker bliver overtaget af Rema 1000: 

  • Aabyhøj, Carit Etlarsvej 1
  • Aarhus N, Paludan-Müllers vej 26
  • Aarhus V, Runevej 4
  • Lystrup, Sønderskovvej 4
  • Risskov, Kamma Klitgårds Gade 47

I kommuneplanen er strækningen langs med Sønderskovvej, hvor Netto og Aldi ligger i dag, udpeget som et lokalt butikscenter. Det betyder, at der er mulighed for at opføre op til 3.000 kvadratmeter butiksareal indenfor området. Men der er rift om pladsen.

Også Lidl har meldt sig på banen i Lystrup med opkøb af flere grunde på Møgelgårdsvej og en enkelt på Bygaden. Dagligvarekæden pønser også på at opføre en butik i byen, men om planerne kan realiseres, vides endnu ikke. Det kan du læse mere om her.

At der er konkurrence, afskrækker dog ikke Stephan Sørensen.

- Lidl er en god og hård konkurrent og en dygtig kollega, så vi glæder os til at se, hvordan det går både os og Lidl i Lystrup. De skal drive deres forretning, og vi skal drives vores, siger han.

Kan blive nødvendigt at udleje

Stephan Sørensen forventer, at konkurrencemyndighederne kan melde noget ud inden sommerferien næste år, og at Rema 1000 bliver meget klogere på mulighederne i løbet af foråret.

Viser det sig, at de får tilladelse til at åbne en butik på Sønderskovvej, men at de ikke har plads til at bygge nyt eller udvide, ved han dog ikke, om de åbner en forretning i de nuværende lokaler.

- Det kommer an på mange ting, og vi kender ikke lokalerne og mulighederne ordentligt endnu, siger han.

Han tvivler dog på, at butikslokalerne kommer til at stå tomme, og understreger, at det er en mulighed at udleje dem til andre butiksformål.

- Jeg synes egentlig, at det er tydeligt, at Lystrup godt kan finde ud af at få en god udvikling til byen. De lokaler, som Aldi ikke bruger, står heller ikke tomme. Så det er da en mulighed, at vi lejer lokalerne ud. Jeg håber det ikke, men man kan aldrig vide, siger Stephan Sørensen.

Mere end 1.000 borgere i Lystrup er tilmeldt Nabohjælp, og flere steder i området bliver indbrudstyvene advaret af skilte. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Højsæsonen står for døren: Se, hvor tyvene har været på spil i 2022, og få gode råd til at undgå ubudne gæster

Antallet af indbrud i postnummer 8520 er generelt faldende, men fra januar til midten af november i år har tyveknægtene været på spil 35 gange i Lystrup, Elsted og Elev.

Stokbrovej og Asmusgårdsvej har hver især haft besøg tre gange, men ellers fordeler indbruddene sig jævnt over området. I artiklen kan du se, om tyvene har været på spil på din vej.

Det er ingen hemmelighed, at juletiden er højsæson for indbrud, og der er flere ting, du selv kan gøre for at forhindre ubudne gæster. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan nabohjælp forhindre op mod hvert fjerde indbrud. I artiklen får du også vicepolitiinspektør Camilla Nielsens gode råd til forebyggelse.

Det går generelt den rigtige vej med indbrudstallene i postnummer 8520, men der er blevet begået flere indbrud i 2022 end sidste år. I artiklen kan du se, hvor tyvene har været på spil, og så giver vicepolitiinspektør Camilla Nielsen sine råd til, hvordan man undgår ubudne gæster i juledagene.

Forleden så jeg et opslag på en af Facebookgrupperne for borgere i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. En familie havde haft ubudne gæster, og en kvinde havde fået stjålet sine smykker.

Det var ikke kun dyre smykker, men også smykker med høj affektionsværdi, og kvinden bad sine medborgere være opmærksomme på, om de skulle dukke op. Og de lokale Facebookgrupper er da også en vigtig spiller, når det kommer til at forebygge indbrud og ubudne gæster.

Men det er en ringe trøst, hvis man kommer hjem til et hus eller en lejlighed, som allerede er blevet endevendt.

Ifølge tal fra Østjyllands Politi går det den rigtige vej med antallet af indbrud i postnummer 8520. Hvor der i 2015 blev begået 73 indbrud, er der fra januar til midten af november i år blevet begået 35. Men rekorden for det laveste antal indbrud indenfor de seneste syv år blev sat i 2021. Her landede tallet på bare 26.

- Da der var coronanedlukket, var folk hjemme og rejste ikke. Det gjorde det mere bøvlet at være indbrudstyv. Nu gør vi mere, som vi plejer og besøger hinanden og tager på weekendture. Så er husene alene hjemme igen, siger Camilla Nielsen, der er vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi.

Store veje – flere indbrud?

I løbet af dette års første 11 måneder har tyveknægtene været på spil flere forskellige steder i Lystrup, Elsted og Elev.

Kaster man et kig på kortet nedenfor, kan man se, at punkterne fordeler sig jævnt over området, men at særligt to veje stikker ud som dem, hvor der har været flest indbrud.

Det drejer sig om Stokbrovej og Asmusgårdsvej, som hver især har haft tyvebesøg tre gange. Der er dog tale om store veje med mange parcelhuse, hvilket også kan have indvirkning på tallene.

En ting er, at der er tale om veje, der dækker et stort område, noget andet er, at tyveknægtene har tendens til at vende tilbage til den samme vej, hvis de allerede har haft succes med at begå indbrud der.

- Tyvene ved godt, at når der er stjålet store værdier som tv, lamper eller ipads, så skal man have noget nyt. Her ser vi af og til, at tyvene kommer tilbage relativt kort efter, siger Camilla Nielsen.

Julen er højtid for indbrud

I 2018 var særligt én vej i Lystrup plaget af indbrud. Hele ni gange i løbet af året havde beboerne på Hyldehaven i Lystrup ubudne gæster. Det kan du læse mere om her. Også Elstedhøj, Rugmarken og Kastanjehaven har i løbet af de seneste år oplevet flere indbrud på samme år.

Fra januar til midten af november i år har der været indbrud på Hyldehaven to gange, men de andre veje har ikke været hårdere ramt end så mange andre steder.

Det kommer næppe bag på de fleste, at juletiden, helligdage og skoleferier er højtid for indbrud. Her ser indbrudstyvene ofte deres snit til at bryde ind uforstyrret, når folk nyder ferien under varmere himmelstrøg eller fejrer julen hos deres familie eller venner.

- Jo flere mørke timer der er, des flere arbejdstimer er der for indbrudstyvene, siger Camilla Nielsen.

Lav sigtelsesprocent

Og der er flere ting, man selv kan gøre for at forhindre indbrud i hjemmet. Foruden at investere i sikre døre, vinduer og låse, er nabohjælp det bedste middel mod indbrudstyvene. Få naboen til at parkere i din indkørsel eller fylde din skraldecontainer, hvis du er væk i en længere periode.

I Lystrup, Elsted og Elev er mere end 1.000 borgere tilmeldt Nabohjælp, og ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan ordningen forhindre op mod hvert fjerde indbrud.

- Man kan skilte med det, holde øje med hinandens huse, og måske lufter man hunden på forskellige tidspunkter, så der hele tiden er noget liv og noget bevægelse, siger Camilla Nielsen.

Derudover er lys ved boligen en god idé, ligesom man skal undgå høje hække og hegn. Se alle de gode råd fra Det Kriminalpræventive Råd i artiklen her.

I Østjyllands Politikreds ligger sigtelsesprocenten for indbrud på 11 procent. Når tallet er relativt lavt, skyldes det, at tyvene stort set aldrig efterlader sig spor, siger Camilla Nielsen:

- Og især i de her juledage kan det være svært, fordi anmeldelsen først kommer nogle dage efter selve indbruddet, da det først er her, man kommer hjem og opdager det. Og så kan et gerningssted have stået længe, og nogle af sporerne er forsvundet. Vidneafhøringer giver måske heller ikke så meget mening en uge eller to efter indbruddet.

Foto: Jens Thaysen

Det skal du også vide: Sag om vold med døden til følge endte i landsretten, og 20-årig fik alvorlige skader på hånden fra kanonslag

Her får du et kort nyhedsoverblik.

Tragisk sag fra Lystrup i landsretten: Mand dømt for vold med døden til følge

I april blev en 61-årig mand fra Lystrup idømt syv års ubetinget fængsel for vold med døden til følge ved retten i Aarhus. Mandens kvindelige samlever døde den 10. juli 2021 af sine kvæstelser, efter at han havde udsat hende for livstruende vold.

Tiltalte nægtede sig allerede dengang skyldig i alle forhold og ankede sagen til landsretten. Sagen har i denne uge kørt i Vestre Landsret i Viborg, og torsdag faldt der dom. Foruden kravet om frifindelse havde anklagemyndigheden anket dommen til skærpelse.

Landsretten stadfæstede dommen, og tiltalte blev idømt syv års ubetinget fængsel.

Den 9. juli 2021 ringede tiltalte efter en ambulance, da han om morgenen fandt den 62-årige kvinde blødende ud af munden på sofaen i parrets stue i Lystrup. Han tog ikke med på sygehuset, men blot en halv time senere blev han anholdt af politiet med mistanke om vold. Kvinden havde ifølge lægerne 22 friske læsioner på kroppen og 23 læsioner af ældre dato.

Parret levede i et alkoholisk parforhold og havde ifølge vidneforklaringer i byretten været oppe at skændtes aftenen forinden, hvor kvinden havde sagt ”forsvarsord”. Ved retten i Aarhus kom det desuden frem, at kvinden ikke rejste sig fra sofaen den sidste uge inden sin død. 

Retten og et enigt nævningeting fandt det derfor bevist, at hun havde fået de friske læsioner, mens hun lå i sofaen, og at tiltalte havde handlet særligt hensynsløst, da han havde udnyttet, at kvinden var værgeløs og ikke kunne forsvare sig. Du kan læse mere om sagen i byretten her.

I landsretten var nævningene dog mindre enige. En gik ind for frifindelse, mens to andre mente, at tiltalte skulle dømmes for vold, men ikke for vold med døden til følge. Byrettens dom på syv års fængsel endte dog med at blive stadfæstet.

Ung mand fik skader på hånden efter brug af kanonslag

Der har de seneste måneder været flere meldinger om høje brag fra kanonslag i og omkring Lystrup, og fredag i sidste uge rykkede politiet klokken 20.40 ud til Elstedhøj til en anmeldelse om, at flere postkasser var blevet ødelagt af kanonslag.

Kort tid efter ankomst fandt politiet i nærheden en 20-årig mand, som havde kraftige skader på den ene hånd, da et kanonslag var sprunget i hånden på ham. Den unge mand blev kørt til behandling på skadestuen mistænkt for hærværk.

Da LystrupLIV talte med Østjyllands Politi tirsdag i denne uge, havde de endnu ikke afhørt den 20-årige. Det har derfor heller ikke været muligt at få svar på, om det var ham, der stod bag de sprængte postkasser, om han var alene, og om han har været involveret i tidligere sager om ulovlige kanonslag.

Østjyllands Politi har tidligere overfor LystrupLIV bekræftet, at de i løbet af efteråret har fået flere anmeldelser om kanonslag i forskellige østjyske kommuner.

- Det skaber en del utryghed, og vi opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn om, at de skal holde sig langt væk fra den slags. Hvis nogen har kendskab til konkrete personer, der sælger kanonslag, så hører vi meget gerne om det på telefon 114, lød det dengang fra politiet.