Folketingsmedlem vil have sænket hastigheden på Djurslandmotorvejen: - Det har både en effekt på klimaet og vil reducere støjen
Det lokale folketingsmedlem fra Hjortshøj Søren Egge Rasmussen (Ø) vil foreslå den kommende transportminister, at hastigheden på Djurslandmotorvejen sænkes fra 130 til 110 km/t.
Det skal både reducere støjgenerne for borgerne i området og sikre, at bilerne udleder mindre CO2. Folketingspolitikeren har fået inspiration fra flere fynske kommuner, som også vil have fastholdt eller begrænset hastigheden på motorvejen.
Både Lehn Bang-Mortensen og Kent Krøyer bakker op om forslaget. De er begge generet af støjen fra Djurslandmotorvejen, som de mener er blevet værre, efter at hastigheden blev hævet til 130 km/t for cirka halvandet år siden.
En konstant susen, som er særlig slem, når det regner, eller vinden kommer fra syd. Ingen mulighed for at sove med åbne vinduer i de varme sommernætter, og fornøjelsen ved en lur i hængekøjen er heller ikke helt den samme som før.
Sådan er der mange borgere i særligt den sydlige del af Lystrup, der har det. Her kan man stort set altid høre trafikstøjen fra Djurslandmotorvejen, og mens den for nogle er voldsomt generende, lægger andre næsten ikke mærke til den.
En af dem, som tydeligt kan høre motorvejen ved sin bolig, er det lokale folketingsmedlem Søren Egge Rasmussen (Ø). Han bor i Hjortshøj, og særligt efter, at hastigheden blev hævet fra 110 til 130 km/t i foråret 2021, er støjen ifølge ham blevet værre.
- Særligt dem, der bor i den sydlige del af byen, har oplevet, at det er blevet markant værre. Det er en klar forringelse, at man kan høre en konstant susen fra motorvejen, når man går udendørs, siger han.
Søren Egge Rasmussen, folketingsmedlem for EnhedslistenMan bør forholde sig til virkeligheden og erkende, at det har negativ betydning for livskvaliteten og sundhedsmæssige konsekvenser at være påvirket af trafikstøj. Og det giver slet ikke mening, at der er politikere, som vil hæve og har hævet hastigheden til 130 km/t, når vi skal prioritere klimaet.
Derfor vil han gå til den kommende trafikminister med et ønske om at få sænket hastighedsgrænsen på motorvejen, så den ryger tilbage på de 110 km/t.
- Man sparer rigtig meget CO2 ved at køre langsommere, så der er også en kæmpe klimagevinst i det, siger Søren Egge Rasmussen.
Inspiration fra Fyn
Hans forslag kom i slipstrømmen på, at en række fynske kommuner ønsker hastigheden nedsat eller bevaret på 110 km/t af både CO2- og støjhensyn.
En af de kommuner er Middelfart, som vil bede transportministeriet sænke hastigheden på en vestfynsk motorvejsstrækning.
- Det vil være fornuftigt i forhold til klimaet. Det vil være fornuftigt i forhold til støjgener, og måske også i forhold til trafiksikkerheden, siger borgmester i Middelfart Kommune Johannes Lundsfryd (S) til DR.
Også Nyborg Kommune og Odense Kommune har skrevet til ministeriet for at få reduceret hastigheden, og i Kerteminde er kommunen i gang med at få lavet beregninger på, hvilken betydning en hastighedsnedsættelse vil få for CO2-udledningen, skriver DR.
Og det er da heller ikke kun Djurslandmotorvejen, Søren Egge Rasmussen og Enhedslisten har fokus på. Han mener helt generelt, at hastigheden på de danske motorveje maksimalt skal ligge på 110 km/t, og nogle steder kan det endda give mening at sætte hastigheden yderligere ned.
Lyd måles i decibel
- Lyd måles i decibel (dB). 0 dB er den svageste lyd, man kan høre med en normal hørelse, og smertegrænsen går typisk ved 120-130 dB.
- Decibel er en logaritmisk skala, hvilket betyder, at man ikke bare kan lægge dB-tallene sammen, når man beregner den samlede støjbelastning.
- Hvis man for eksempel bruger en maskine, der støjer 80 dB, og starter en maskine magen til, stiger lydniveauet med 3 dB til 83 dB. En fordobling af lyden giver altså kun en forøgelse af støjbelastningen på 3 dB.
- En stigning på 1 dB kan næsten ikke høres, mens en stigning på 3 dB opfattes tydeligt, og teknisk set er en fordobling af lydtrykket, men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
- Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boliger ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi er 53 dB. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan trafikstøj blandt andet medføre stress og hjertekarsygdomme, ligesom forskning fra SDU viser, at det øger risikoen for at udvikle demens.
Kilde: Arbejdstilsynet.dk og arbejdsmiljoweb.dk
- Man bør forholde sig til virkeligheden og erkende, at det har negativ betydning for livskvaliteten og sundhedsmæssige konsekvenser at være påvirket af trafikstøj. Og det giver slet ikke mening, at der er politikere, som vil hæve og har hævet hastigheden til 130 km/t, når vi skal prioritere klimaet og nå klimamålene, siger han.
VLAK-forlig hævede hastigheden
Ifølge Miljøstyrelsens officielle støjkort ligger den sydlige del af Lystrup i et felt, hvor støjbelastningen fra motorvejen er mellem 60 og 65 dB. Af kortet fremgår det, at støjen kan høres næsten helt op til letbaneskinnerne, men også borgere længere mod nord melder om, at de kan høre motorvejen.
Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boligområder ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi ligger på 53 dB. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan trafikstøj blandt andet øge risikoen for stress og hjertekarsygdomme.
En af dem, som finder støjen generende i Lystrup, er Kent Krøyer. Ligesom Søren Egge Rasmussen kan han tydeligt mærke, at støjen er blevet værre, efter at hastigheden – på baggrund af et forlig mellem Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti – blev sat op i foråret sidste år.
Han hilser derfor den lokale folketingspolitikers forslag velkommen.
- Det er fantastisk, at støjen fra Djurslandmotorvejen er nået helt til Folketinget, selv om det foreløbigt kun er et enkelt medlem, der vil tage sagen op. Da farten blev sat op til 130 km/t, måtte vi opgive at sove med åbent vindue. Det er også blevet sjældnere, at vi drikker kaffe i haven. Det var jo ikke meningen, da vi i sin tid købte huset, skriver Kent Krøyer i et svar til LystrupLIV.
Han understreger, at der også bør sættes ind med både støjdæmpende asfalt og dæk, men at hastighedsnedsættelse er et billigt og effektivt alternativ, hvis pengemangel er en "stopklods".
- Desværre er det ikke kun hastighed og dæk, der giver støj. Rumlestriberne lyder som en kæmpe rundsav, når de bliver ramt med motorvejsfart, og det gør de tit. Hensigten med dem er god, men de kan godt undværes i nærheden af boliger, skriver Kent Krøyer.
Hænger sin hat på asfalt
Længere mod vest ligger Lehn Bang-Mortensens hus kun 64 meter fra motorvejen. Han og hustruens baghave består af en stor støjvold, og her er trafikstøjen mere markant, end ægteparret fik at vide, da motorvejen blev anlagt.
- Jeg går selvfølgelig ind for alle forslag, som vil reducere støjen hos os. Jeg kan godt se, at man bygger motorveje for, at de skal være sikre, og for at man kan komme hurtigt frem, men jeg vil være så egoistisk at sige, at jeg vil gerne have sat hastigheden ned på 110 km/t, siger han.
Han føler, at de er blevet ”snydt”, da det har vist sig, at støjen ved deres ejendom ligger på 65-70 dB. Myndighederne vurderede i sin tid, at støjen med støjvolden ville blive dæmpet til maksimalt 55 dB.
Ifølge Lehn Bang-Mortensen gør hastigheden på 130 km/t også støjen værre ved deres bolig, men han mener ikke nødvendigvis, at en hastighedsnedsættelse er nok.
Om cirka 2,5 år skal asfalten på Djurslandmotorvejen udskiftes, og Lehn Bang-Mortensen håber, at vejen får et klimavenligt og støjdæmpende slidlag.
- Jeg ved ikke, om vi har lovning på, at det bliver det, men det håber jeg. Asfalten kan selvfølgelig ikke klare alt, for der vil altid være støj fra en vej, men det er det, jeg hænger min hat på, siger han.
To fluer med et smæk
Søren Egge Rasmussen har tidligere rakt ud til transportministeren med henblik på at få sænket hastigheden på motorvejene, men han fik med egne ord ikke noget ”positivt svar”. Nu er han altså klar til at tage kampen op igen.
- Det er også grotesk, at de nye boliger i for eksempel Nye og Lisbjerg bliver dårligere ved, at der er en negativ støjpåvirkning, siger han.
Nogle vil mene, at man ved at sænke hastigheden på motorvejene, fjerner formålet med vejene. Hvorfor er det lige det håndtag, du vil skrue på? Hvorfor ikke have fokus på støjdæmpende asfalt og dæk?
- Jeg synes sådan set, at hastighedsnedsættelse er det vigtigste, fordi det både har en klimaeffekt, og fordi det kan reducere støjen. Erhvervslivets lastbiler må slet ikke køre 130 km/t. Og hvis man udelukkende kører på Djurslandmotorvejen og skal pendle relativt kort, så er det få sekunder, man vinder, siger Søren Egge Rasmussen.
Kunne man forestille sig, at man kun sænkede hastigheden på den del af Djurslandmotorvejen, som ligger tæt på boligområder?
- Man kan ikke have en motorvej på så relativt kort et stykke, hvor der hele tiden er hastighedsændringer. Det vil være for farligt. Sikkerhedsmæssigt er det en fordel, at trafikken glider, så man bør sætte hastigheden ned på hele strækningen, siger han.