Den store trafikplan for Lystrupvej er klar i 2024: Rundkørsel risikerer at blive ombygget til lyskryds
Der skal gøres noget ved trængselsproblemerne på Lystrupvej syd for Djurslandmotorvejen, og Teknik og Miljø og Vejdirektoratet samarbejder lige nu om en forkromet plan, som forventes at være klar i 2024.
Vejdirektoratets indledende arbejde viser blandt andet, at en løsning muligvis kan være at omdanne rundkørslen ved Viengevej til et signalreguleret kryds. Den er nemlig en af årsagerne til, at der opstår kø og kaos i motorvejsrundkørslen. Hele projektet bliver en bekostelig affære, og skal idéerne realiseres, bliver det nødvendigt at afsætte penge til det i et fremtidigt budget.
Samtidig er der i takt med de mange lokalplaner på den sydligste del af Lystrupvej planer om at lave andre trafikale tiltag. Står det til Enhedslisten og løsgænger Jakob Søgaard Clausen, skal hele processen speedes op.
At køre i bil på Lystrupvej i myldretiden er som at vaske op med børste eller hænge vasketøj til tørre. Alle har prøvet det, ingen bryder sig om det.
For når den trafikale spidsbelastning er størst i morgentimerne og efter fyraften, kan strækningen mellem Grenåvej og rundkørslen ved motorvejen fremkalde grå hår hos selv den mest tålmodige bilist. Samtidig er støjen og den tiltagende trafik til gene for beboerne langs den store indfaldsvej.
Den gode nyhed er, at der er en løsning på vej. Sammen med Vejdirektoratet er Teknik & Miljø nu gået i gang med at lave en plan, der skal komme trængselsproblemerne til livs på HELE Lystrupvej.
Mette Dyrlund Sahlertz, projektleder i mobilitetsafdelingen i Aarhus KommuneVejdirektoratet har undersøgt måder, man kan løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen på, men er kommet frem til, at hele strækningen hænger sammen. Der er udfordringer på både den nordlige og sydlige del af Lystrupvej.
Et notat fra Aarhus Kommune viser, at den forkromede plan ventes færdiggjort i 2024, og selvom arbejdet i øjeblikket er på et tidligt stadie, kan en særlig model vise sig at være vejen frem.
- Vejdirektoratet er i gang med at undersøge effekten af etablering af signalanlæg, så man kan styre og dosere trafikstrømmen. I den forbindelse ser de nærmere på signalanlæg i motorvejsrundkørslen i kombination med en ombygning af rundkørslen ved Viengevej til et signalanlæg, så man kan lave en samstyring. Der er endnu ikke afklaring på, hvorvidt det er et reelt løsningsforslag, siger Mette Dyrlund Sahlertz, der er projektleder i mobilitetsafdelingen, og fortsætter:
- Det vil være en måde, man kan arbejde med at fredeliggøre Lystrupvej på. Det er et dyrt anlæg til 40-45 millioner, og nu skal vi til at undersøge, om effekten er pengene værd.
Risikerer at flytte trængslen
Generelt skal der zoomes ud i fugleperspektiv. Skal trængslen på Lystrupvej forsvinde, skal flere løsninger nemlig gå op i en højere enhed.
Vejdirektoratet har særligt øje for at løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen, men direktoratets analyser viser, at det ikke giver mening at sætte ind med en løsning uden samtidig at ordne problemerne på de sammenhængende veje.
I værste fald kan en løsning ét sted på strækningen forvolde større skade og mere trængsel et andet sted.
- Vejdirektoratet har undersøgt måder, man kan løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen på, men er kommet frem til, at hele strækningen hænger sammen. Der er udfordringer på både den nordlige og sydlige del af Lystrupvej, siger Mette Dyrlund Sahlertz og fortsætter:
- Løser du kun problemerne det ene sted, risikerer du at flytte trængslen til et andet. Det er lidt som et spil domino, hvis ikke det hele hænger sammen.
Så før gravkøerne stikker grabberne i den bløde jordbund og anlægger et signalanlæg ved rundkørslen ved Lystrupvej og Viengevej, er det eksempelvis også nødvendigt at se på, hvorvidt krydset ved Viengevej og Grenåvej er gearet til mere trafik. Ellers giver det ikke mening at gelejde trafikken ud af omfartsvejen.
En dyr omgang
Det tager tid at danne sig sådan et helhedsbillede over den trafikale situation, og når Aarhus Kommune sammen med Vejdirektoratet kan fremlægge en plan i 2024, skal den efterfølgende behandles politisk af byrådet.
Jakob Søgaard Clausen, løsgænger i Aarhus ByrådDer er et stort ønske om at få gjort noget ved trafikken, og vi foreslår nu, at Teknik & Miljø speeder processen med at udarbejde en plan op, så den er klar til næste år.
Selve anlægsarbejdet kan blive en bekostelig affære, hvis man eksempelvis vælger at etablere et signalanlæg ved Lystrupvej og Viengevej. Med anlægsudgifter på 40-45 millioner kroner eller mere skal der afsættes penge i et fremtidigt budget til at løse trængselsudfordringerne på indfaldsvejen, vurderer Mette Dyrlund Sahlertz.
Men fra politisk side er der allerede nu et ønske om at fremskynde processen. Der byudvikles på livet løs langs den sydlige del af Lystrupvej i Risskov, hvor der i øjeblikket er yderligere to, måske tre, lokalplaner på vej.
I forbindelse med behandlingen af lokalplanen ved Latyrusvej har Enhedslisten og løsgænger Jakob Søgaard Clausen taget notits af, at der fra lokale er et stort ønske om løsninger på de trafikale udfordringer – gerne nu og her.
- Der er et stort ønske om at få gjort noget ved trafikken, og vi foreslår nu, at Teknik & Miljø speeder processen med at udarbejde en plan op, så den er klar til næste år. Samtidig så vi gerne, at man allerede nu begyndte at lave flere tiltag, siger Jakob Søgaard Clausen.
Arbejdet bør fremskyndes
Udover at fremskynde arbejdet med den store trafikale plan lægger han og Enhedslisten helt konkret op til, at man sænker farten på den sydlige del af Lystrupvej fra 60 km/t til 50 km/t, mens man forbyder gennemkørsel af tung trafik på strækningen.
Men som du kan læse mere om her, vil der blive etableret to krydsningsheller og et nyt signalanlæg på den sydlige del af Lystrupvej som et led i lokalplansagerne på den vestlige side af vejen.
I forbindelse med disse udbygningsaftaler vil Aarhus Kommune samtidig anmode Østjyllands Politi om lov til at sænke farten til 50 km/t. Mette Dyrlund Sahlertz vurderer til gengæld ikke, at man uden videre kan skrue op for hastigheden på planlægningsarbejdet for hele Lystrupvej.
- Tiltagene i lokalplanerne skal sikre trafikken til og fra lokalplanområderne, og de kan i sidste ende støtte op om en fredeliggørelse af den sydlige del af Lystrupvej, siger hun og tilføjer:
- Yderligere tiltag vil kræve en samlet trafikal plan for området, så der ikke etableres noget, som senere vurderes modstridende eller overflødigt. Trafikplanen for området hænger sammen med de mulige løsningstiltag for den nordlige del af Lystrupvej.
Præcis hvilke ændringer, Vejdirektoratet påtænker at lave i den store motorvejsrundkørsel, er endnu uvist, men LystrupLIV følger naturligvis sagen.