Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det har vist sig, at det er nødvendigt at forbedre trafikafviklingen på hele Lystrupvej, hvis Vejdirektoratets kommende tiltag i motorvejsrundkørslen skal have den nødvendige effekt. Foto: Jens Thaysen

Den forkromede plan for Lystrupvej

Har du langt om længe lært det? Altså at bruge det inderste spor i en tosporet rundkørsel? Ved du, hvornår du skal blinke, og hvornår du skal trække ud?

Selvfølgelig ved du det. Det er i hvert fald det, jeg siger til mig selv, inden jeg kører ind i den tosporede rundkørsel ved Djurslandmotorvejen. Alligevel bliver jeg altid lidt nervøs. Især hvis jeg er den eneste bilist, der gør det. For hvis alle de andre tager det yderste spor, hvorfor gør jeg så ikke?

Og sådan går der flokmentalitet i den, og næste gang tager jeg det yderste spor, og der opstår kø og trængsel i rundkørslen. Men det er desværre ikke kun i rundkørslen, at der hersker kaos i myldretiden.

Det gør der faktisk på stort set hele den sydlige del af Lystrupvej, og selvom Vejdirektoratet er i gang med en analyse af motorvejsrundkørslen, samarbejder direktoratet også med Teknik og Miljø i Aarhus Kommune om at løse trafikudfordringerne på indfaldsvejen.

For det har vist sig at være et stort spil domino. Rører man ved noget et sted, går det galt et andet. Og det går jo ikke, for lappeløsninger holder som bekendt ikke evigt, og med de mange lokalplaner, som er undervejs langs den sydlige del af Lystrupvej, og de mange bilister, som kommer til, skal vejen fremtidssikres.

Så altså… den forkromede plan for Lystrupvej forventes at være klar i 2024, og selvom det stadig er uvist, hvad den præcis kommer til at indeholde, kan det være, at du fremover kommer til at slippe for i hvert fald en af rundkørslerne på din rute fra Grenåvej til Lystrup.

Noget andet, du slipper for, er energitillægget ved bageren i Lystrup. Det er nemlig blevet fjernet igen, fordi energipriserne er faldet. Men i går læste jeg i en artikel, at priserne forventes at stige igen i december som følge af vejret. Og Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød, kan heller ikke love, at tillægget er væk 'for good'.

Mere om det nedenfor hvor du også får et kort nyhedsoverblik – blandt andet om endnu et kedeligt hærværkstilfælde.

Tak fordi du læser LystrupLIV.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
De trafikale udfordringer på Lystrupvej og i motorvejsrundkørslen er et stort dominoprojekt. Derfor skal der laves en samlet trafikplan for området. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Den store trafikplan for Lystrupvej er klar i 2024: Rundkørsel risikerer at blive ombygget til lyskryds

Der skal gøres noget ved trængselsproblemerne på Lystrupvej syd for Djurslandmotorvejen, og Teknik og Miljø og Vejdirektoratet samarbejder lige nu om en forkromet plan, som forventes at være klar i 2024.

Vejdirektoratets indledende arbejde viser blandt andet, at en løsning muligvis kan være at omdanne rundkørslen ved Viengevej til et signalreguleret kryds. Den er nemlig en af årsagerne til, at der opstår kø og kaos i motorvejsrundkørslen. Hele projektet bliver en bekostelig affære, og skal idéerne realiseres, bliver det nødvendigt at afsætte penge til det i et fremtidigt budget.

Samtidig er der i takt med de mange lokalplaner på den sydligste del af Lystrupvej planer om at lave andre trafikale tiltag. Står det til Enhedslisten og løsgænger Jakob Søgaard Clausen, skal hele processen speedes op.

Teknik og Miljø og Vejdirektoratet samarbejder om en plan, som skal komme trængselsproblemerne på Lystrupvej til livs. Den forventes at være klar i 2024, og kommer muligvis til at indebære en ombygning af rundkørslen ved Viengevej.

At køre i bil på Lystrupvej i myldretiden er som at vaske op med børste eller hænge vasketøj til tørre. Alle har prøvet det, ingen bryder sig om det.

For når den trafikale spidsbelastning er størst i morgentimerne og efter fyraften, kan strækningen mellem Grenåvej og rundkørslen ved motorvejen fremkalde grå hår hos selv den mest tålmodige bilist. Samtidig er støjen og den tiltagende trafik til gene for beboerne langs den store indfaldsvej.

Den gode nyhed er, at der er en løsning på vej. Sammen med Vejdirektoratet er Teknik & Miljø nu gået i gang med at lave en plan, der skal komme trængselsproblemerne til livs på HELE Lystrupvej.

Vejdirektoratet har undersøgt måder, man kan løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen på, men er kommet frem til, at hele strækningen hænger sammen. Der er udfordringer på både den nordlige og sydlige del af Lystrupvej.

Mette Dyrlund Sahlertz, projektleder i mobilitetsafdelingen i Aarhus Kommune

Et notat fra Aarhus Kommune viser, at den forkromede plan ventes færdiggjort i 2024, og selvom arbejdet i øjeblikket er på et tidligt stadie, kan en særlig model vise sig at være vejen frem.

- Vejdirektoratet er i gang med at undersøge effekten af etablering af signalanlæg, så man kan styre og dosere trafikstrømmen. I den forbindelse ser de nærmere på signalanlæg i motorvejsrundkørslen i kombination med en ombygning af rundkørslen ved Viengevej til et signalanlæg, så man kan lave en samstyring. Der er endnu ikke afklaring på, hvorvidt det er et reelt løsningsforslag, siger Mette Dyrlund Sahlertz, der er projektleder i mobilitetsafdelingen, og fortsætter:

- Det vil være en måde, man kan arbejde med at fredeliggøre Lystrupvej på. Det er et dyrt anlæg til 40-45 millioner, og nu skal vi til at undersøge, om effekten er pengene værd.

Risikerer at flytte trængslen

Generelt skal der zoomes ud i fugleperspektiv. Skal trængslen på Lystrupvej forsvinde, skal flere løsninger nemlig gå op i en højere enhed.

Vejdirektoratet har særligt øje for at løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen, men direktoratets analyser viser, at det ikke giver mening at sætte ind med en løsning uden samtidig at ordne problemerne på de sammenhængende veje.

I værste fald kan en løsning ét sted på strækningen forvolde større skade og mere trængsel et andet sted.

- Vejdirektoratet har undersøgt måder, man kan løse trængslen i rundkørslen ved Djurslandsmotorvejen på, men er kommet frem til, at hele strækningen hænger sammen. Der er udfordringer på både den nordlige og sydlige del af Lystrupvej, siger Mette Dyrlund Sahlertz og fortsætter:

- Løser du kun problemerne det ene sted, risikerer du at flytte trængslen til et andet. Det er lidt som et spil domino, hvis ikke det hele hænger sammen.

Så før gravkøerne stikker grabberne i den bløde jordbund og anlægger et signalanlæg ved rundkørslen ved Lystrupvej og Viengevej, er det eksempelvis også nødvendigt at se på, hvorvidt krydset ved Viengevej og Grenåvej er gearet til mere trafik. Ellers giver det ikke mening at gelejde trafikken ud af omfartsvejen.

En dyr omgang

Det tager tid at danne sig sådan et helhedsbillede over den trafikale situation, og når Aarhus Kommune sammen med Vejdirektoratet kan fremlægge en plan i 2024, skal den efterfølgende behandles politisk af byrådet.

Der er et stort ønske om at få gjort noget ved trafikken, og vi foreslår nu, at Teknik & Miljø speeder processen med at udarbejde en plan op, så den er klar til næste år.

Jakob Søgaard Clausen, løsgænger i Aarhus Byråd

Selve anlægsarbejdet kan blive en bekostelig affære, hvis man eksempelvis vælger at etablere et signalanlæg ved Lystrupvej og Viengevej. Med anlægsudgifter på 40-45 millioner kroner eller mere skal der afsættes penge i et fremtidigt budget til at løse trængselsudfordringerne på indfaldsvejen, vurderer Mette Dyrlund Sahlertz.

Men fra politisk side er der allerede nu et ønske om at fremskynde processen. Der byudvikles på livet løs langs den sydlige del af Lystrupvej i Risskov, hvor der i øjeblikket er yderligere to, måske tre, lokalplaner på vej.

I forbindelse med behandlingen af lokalplanen ved Latyrusvej har Enhedslisten og løsgænger Jakob Søgaard Clausen taget notits af, at der fra lokale er et stort ønske om løsninger på de trafikale udfordringer – gerne nu og her.

- Der er et stort ønske om at få gjort noget ved trafikken, og vi foreslår nu, at Teknik & Miljø speeder processen med at udarbejde en plan op, så den er klar til næste år. Samtidig så vi gerne, at man allerede nu begyndte at lave flere tiltag, siger Jakob Søgaard Clausen.

Arbejdet bør fremskyndes

Udover at fremskynde arbejdet med den store trafikale plan lægger han og Enhedslisten helt konkret op til, at man sænker farten på den sydlige del af Lystrupvej fra 60 km/t til 50 km/t, mens man forbyder gennemkørsel af tung trafik på strækningen.

Men som du kan læse mere om her, vil der blive etableret to krydsningsheller og et nyt signalanlæg på den sydlige del af Lystrupvej som et led i lokalplansagerne på den vestlige side af vejen.

Vejdirektoratet er i gang med en stor analyse af motorvejsrundkørslen. Allerede nu ved direktoratet, at en del af løsningen skal findes ved at få flere bilister til at benytte det inderste spor. Foto: Jens Thaysen

I forbindelse med disse udbygningsaftaler vil Aarhus Kommune samtidig anmode Østjyllands Politi om lov til at sænke farten til 50 km/t. Mette Dyrlund Sahlertz vurderer til gengæld ikke, at man uden videre kan skrue op for hastigheden på planlægningsarbejdet for hele Lystrupvej.

- Tiltagene i lokalplanerne skal sikre trafikken til og fra lokalplanområderne, og de kan i sidste ende støtte op om en fredeliggørelse af den sydlige del af Lystrupvej, siger hun og tilføjer:

- Yderligere tiltag vil kræve en samlet trafikal plan for området, så der ikke etableres noget, som senere vurderes modstridende eller overflødigt. Trafikplanen for området hænger sammen med de mulige løsningstiltag for den nordlige del af Lystrupvej.

Præcis hvilke ændringer, Vejdirektoratet påtænker at lave i den store motorvejsrundkørsel, er endnu uvist, men LystrupLIV følger naturligvis sagen.

Ifølge Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød, er fødevarepriserne fortsat meget høje. Men energitillægget skal ikke bruges på den ekstra udgift. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Slut med energitillæg hos den lokale bager: - Kunderne er loyale, og det skal vi også være

Det koster for tiden en hel del at bage kager og brød i de store bagerovne hos Det Gyldne Brød i Lystrup. Derfor besluttede indehaverne Jane og Thomas Olesen i september at sætte et energitillæg på varerne.

Nu er elpriserne tilbage på et nogenlunde fornuftigt niveau, og derfor har de fjernet det igen. Det til trods for at fødevarepriserne fortsat er høje. Men ifølge Jane Olesen er det kun fair, at forretningen fjerner tillægget, når det var tænkt som et supplement til de høje elregninger.

Om det bliver indført igen, ved hun ikke, men forretningen kører videre med de tiltag, de har implementeret for at nedsætte forbruget.

De høje elpriser fik i slutningen af september den lokale bager i Lystrup til at sætte energitillæg på brød og kager. Nu er elpriserne imidlertid faldet, og derfor har indehaverne Jane og Thomas Olesen fjernet tillægget igen – i hvert fald for nu.

Der er ikke noget som en skive lunt og friskbagt rugbrød fra bageren med en god omgang tandsmør. Det skulle da lige være en friskbagt snegl eller en hindbærsnitte.

Det er kunderne hos Det Gyldne Brød i Lystrup sandsynligvis enige i. I hvert fald har det ikke afskrækket dem, at priserne siden slutningen af september har været lidt højere end normalt. Her satte indehaverne Thomas og Jane Olesen et energitillæg på varerne som en konsekvens af de høje elpriser.

Jeg tror ikke, at der er nogen kunder, der er blevet væk, og jeg tror heller ikke, at der kommer flere til, nu når vi har fjernet tillægget. Det er gode, loyale kunder, vi har, og de kommer uanset, om vi har energitillæg på eller ej.

Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød i Lystrup

Men nu er priserne altså faldet igen, og derfor er tillægget blevet fjernet – i hvert fald for nu.

- Vi har lige fået vores regning for oktober, og den var næsten nede på normalen. Vi synes, at kunderne har vist, at de vil os. De har støttet op om det, og der er ingen, der har brokket sig. Så vi synes, at vi skylder dem at være fair og fjerne tillægget igen, når priserne falder, siger Jane Olesen til LystrupLIV.

Tillægget var næppe af en størrelse, som væltede budgettet for kunderne. To kroner for et køb på 0-49 kroner, seks kroner ved et køb på 50-149 kroner og ni kroner ved et køb på 150 kroner eller mere.

Forpligtet til at spare

Men i disse tider, hvor priserne på alt fra smør til benzin og varme er himmelhøje, var det ikke til at vide, om tillægget ville koste kunder. Det har dog vist sig ikke at være tilfældet, siger Jane Olesen:

- Der er ingen tvivl om, at vi har fået en kæmpe hjælp til vores forstørrede elregning. Jeg tror ikke, at der er nogen kunder, der er blevet væk, og jeg tror heller ikke, at der kommer flere til, nu når vi har fjernet tillægget. Det er gode, loyale kunder, vi har, og de kommer uanset, om vi har energitillæg på eller ej.

Foruden energitillægget har Det Gyldne Brød også taget andre metoder i brug for at mindske forbruget. I forretningen er både en køler og en fryser blevet slukket, ligesom ovnen ikke bliver tændt igen, hvis den først er slukket.

Energitillægget lå på to kroner ved et køb på 0-49 kroner, seks kroner ved et køb på 50-149 kroner og ni kroner ved et køb på 150 kroner eller mere. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Samtidig er visse varer udgået, fordi de er for dyre at producere og for dyre at smide ud i tilfælde af, at de ikke bliver solgt. De tiltag holder bageriet fast i.

- Vi har sparet 1.500 kilowatt om måneden. Den besparelse samt de faldende priser har betydet, at vi er nede på et normalt prisleje igen. Vi venter med at tænde op for det hele igen, for det er nogle gode vaner, og jeg synes, at vi alle er forpligtet til at spare på strømmen, siger Jane Olesen.

Kan blive nødvendigt igen

Det er ikke kun priserne på energi og varme, der er steget. Det er også fødevarepriserne, og det kan Jane og Thomas Olesen godt mærke. Alligevel har de valgt ikke at bevare energitillægget og bruge pengene på at dække en del af udgifterne til sukker, mel og nødder.

- Det var et energitillæg, og det handlede om elpriser og ikke om råvarestigninger. Tillægget skulle ikke gå til at betale for stigningen på for eksempel sukker. Hvis vi reelt bliver ved med at se en stigning på råvarer, så er vores produkter selvfølgelig nødt til også at stige i pris, siger Jane Olesen.

Foruden selve tillægget har Det Gyldne Brød også slukket køleskabe og frysere for at skrue ned for forbruget. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Indtil nu har hun afholdt sig fra at indføre generelle prisstigninger på varerne, da de er sværere at fjerne igen:

- En prisstigning er som regel varig. Der skal i hvert fald ske ret store ændringer på dine priser, før du nedjusterer igen.

Hun følger løbende med i prisudviklingen, og hun vil heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at indføre energitillægget igen, hvis priserne på el skulle stige.

- Men kunderne kan samtidig være sikre på, at vi fjerner det igen, så snart elpriserne falder, siger Jane Olesen.

Foto: Jens Thaysen

Lokal restaurant atter udsat for hærværk, biler sendes fra Lystrup til Ukraine, og letbanens nødkøreplan forlænges igen

Her får du et kort nyhedsoverblik.

Restaurant på Bystævnet har igen fået smadret ruder

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hvis indehaveren af Lystrup Café og Familierestaurant, Ahmet Gültekin, er godt og grundigt træt og gal i skralden, så forstår man det godt.

Hans restaurant har endnu engang fået smadret en rude, efter at ukendte gerningsmænd tidligt tirsdag morgen kastede sten mod facaden. Det fremgår af døgnrapporten fra Østjyllands Politi.

De to gerningsmænd blev tirsdag omkring klokken 04.20 set køre på løbehjul på Bystævnet. Ifølge en anmeldelse tog de to mænd hver deres sten og kastede dem mod ruden til restauranten. Efterfølgende var de kørt fra stedet i retning mod Lystrup Centervej.

Det er ikke mere end en måned siden, at ruderne til Lystrup Café og Familierestaurant for anden gang på bare et halvt år blev smadret af hærværk, og personalet kunne møde ind til glasskår på gulvet. Og nu er der altså et kedeligt hattrick.

- Jeg synes, at de unge mennesker skal have en lærestreg. Det her kan ikke blive ved, hverken for mig eller resten af byen, sagde Ahmet Gültekin til LystrupLIV i slutningen af oktober.

Østjyllands Politi undersøger sagen nærmere og hører gerne fra mulige vidner på telefon 114.

Flere biler og mere nødhjælp sendes til Ukraine

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Krigen raser fortsat i Ukraine, og Morten Lindholt fra Lystrup kæmper videre og sender både biler og nødhjælp til de ukrainske tropper.

Allerede i 2014, da Rusland invaderede og annekterede Krim-halvøen, begyndte han at hjælpe til i Ukraine, og siden er han ikke stoppet. Det kan du læse mere om her.

Nu er han og de andre frivillige igen klar til at sende seks brugte biler til den ukrainske hær og den frivillige ambulancetjeneste gennem foreningen Biler til Ukraine. Bilerne bliver afleveret i Lviv søndag den 4. december, og til den tid er de forhåbentligt proppet med nødhjælp.

Har man noget, man kan undvære, kan man aflevere det hos Morten Lindholt på Møgelgårdsvej 55. Der mangler blandt andet varmt undertøj, soveposer, vinterstøvler, lommelygter, batterier, powerbanks og langtidsholdbart mad.

Du kan læse mere om foreningen på www.bilertilukraine.dk.

Letbanens nødkøreplan forlænges (igen)

Foto: Kim Haugaard

Der er fortsat mangel på togsæt på letbanens L1-linje mellem Grenå og Aarhus H, og passagererne til og fra Lystrup skal derfor atter væbne sig med tålmodighed. Nødkøreplanen forlænges frem til den 11. december.

På L1-ruten, som kører gennem Risskov, fortsætter letbanen med at køre efter en køreplan, som svarer til søndagskøreplanen. Det vil sige, at der en enkelt afgang i timen i hver retning.

På L2-linjen, som kører gennem Lisbjerg og langs Randersvej, kører der færre afgange mellem Aarhus H og Universitetshospitalet fra mandag til fredag. Lørdag og søndag kører L2 normalt, men med risiko for enkelte aflysninger.

De mange aflysninger skyldes, at en lang række letbanetog af modellen Tango, som normalt kører på Grenåbanen, er trukket ud til eftersyn. At de skal efterses samtidig, er en konsekvens af, at togene ikke har fået de påkrævede tilsyn til tiden, og at mange af dem i seks måneder har kørt rundt uden de nødvendige tilsyn af aksler og hjul.

Vil man undgå aflysninger på letbanen, kan man tage bus 16 fra Elev mod Mårslet eller bus 18 fra Lystrup mod Moesgaard Museum.