Andreas og Louise giver oplevelser til de ældre - nu risikerer de at blive sparet væk
Der bliver julet, spillet musik og bagt æbleskiver, når de to oplevelsesmedarbejdere Andreas Arendt og Louise Rønne Bengtson for tiden besøger plejehjemmet i Lystrup og de andre plejehjem i det nordlige Aarhus. Men det kan vise sig snart at være slut.
Aarhus Kommune skal spare over 200 millioner kroner årligt de kommende år, og de 49 millioner skal findes hos Sundhed og Omsorg. I kommunens sparekatalog foreslås det derfor at halvere antallet af oplevelsesmedarbejdere på plejehjemmene.
- Plejehjemmene skal jo nok overleve uden os, beboerne skal nok få pleje, men det er synd og skam for deres livskvalitet, for de kommer til at miste nogle fede oplevelser i hverdagen, siger Andreas Arendt.
LystrupLIVs søstermedie RisskovLIV var med, da Andreas og Louise besøgte Plejecenter Hørgården i Risskov. Du kan læse mere om det, og om hvad deres arbejde går ud på, i artiklen.
Det er et givende og meningsfuldt arbejde, som Andreas Arendt og Louise Rønne Bengtson har. Det mener de i hvert fald selv. Som oplevelsesmedarbejdere besøger de plejehjemmene i den nordlige del af Aarhus, herunder også Sønderskovhus i Lystrup, og skaber oplevelser og aktiviteter for beboerne.
I dag er de på besøg på Plejecenter Hørgården i Risskov. Forklædt som nisser afholder de æbleskivedag med nissehuerne siddende lufttæt om hovedet. Den ene slår sin guitar an, mens den anden sirligt spidder æbleskiverne, lægger dem i fad og sender dem på omgang mellem den snes beboere, der sidder forsamlet om langbordet.
Men nisser findes ikke, og snart findes oplevelsesmedarbejderne måske heller ikke længere.
Louise Rønne Bengtson, oplevelsesmedarbejder i Aarhus KommuneHvis du kigger på dit eget liv og din egen mentale sundhed, er det så nok at komme i bad, at få mad og få gjort rent? Jeg synes, det er skammeligt, når alle politikere gik til valg på at ville gøre mere for børnene og de ældre. De kan ikke selv gå i teatret eller få skabt oplevelser udenfor, medmindre de har pårørende med meget tid og stort overskud.
Aarhus Kommune skal spare mere end 200 millioner kroner årligt i de kommende år, og så er der ikke råd til æbleskivedag, udflugter eller oplevelser ud over det sædvanlige for mange af kommunens ældste og svageste. Men det hører fremtiden til. I dag handler om fortiden, for den er kommunens i alt 12 oplevelsesmedarbejdere mesterlige til at frembringe.
- Julen lægger op til traditioner, og det er meget det, vi spiller på i dag. Har vi som oplevelsesmedarbejdere noget til fælles, er det vores arbejde med reminiscens og sanserne. Duften af æbleskiver, musikken, berøringen og sanserne, fortæller Louise Rønne Bengtson og fortsætter:
- Det er dét, vi kan tappe ind i for at vække erindringer hos dem, der er blevet demente. Vi kan være med til at bygge deres identitet op igen og skabe noget fællesskab, mindske ensomheden og depressionen blandt ældre, så det er et sansestimulerende arbejde, som vi gør på alle mulige måder.
3,9 millioner kroner i besparelse
Andreas Arendt gør det med musikken. Han er som en gammel jukebox, der har stået og samlet støv siden 1950'erne. Ønsk en sang, så lirer han den af.
Nu er det "Sikke en voldsom trængsel og alarm," han slår an. Nogle beboere stirrer tomt frem for sig, som var de opslugt af en krusedulle på borddugen. Andre beboere synger med.
"Rør blot ikke ved min gamle jul. Jul, jul, jul, jul, jul, jul."
Og julen, den rører Aarhus Kommune ikke ved. Ordningen med oplevelsesmedarbejderne står til gengæld til at blive kløvet i to. Sundhed og Omsorg skal spare 48 millioner årligt de kommende år, og bliver indsatsen med oplevelsesmedarbejderne halveret, kan man skære omkring 3,9 millioner kroner årligt i budgettet.
Det betyder også, at beboerne på plejehjemmet Sønderskovhus i Lystrup og på Hørgården, Jasminvej, Hedevej og flere andre steder i Aarhus Nord må vinke farvel til besøgene fra oplevelsesmedarbejderne. Bliver spareforslaget vedtaget, vil de tilbageværende blive tilknyttet demensplejehjemmet Skovvang samt et eller flere af følgende plejehjem, hvor der bor særlige borgergrupper: Carl Blochs Gade, Skelager og Vejlby.
Samtidig lægger Sundhed og Omsorg op til at fjerne klippekortsordningen på plejehjemmene og skære i budgettet til klippekortsordningen i hjemmeplejen. Den giver borgerne mulighed for at få 30 minutters ekstra hjælp om ugen.
"Rådmanden ved ikke, hvad vi foretager os"
"Det vil betyde, at der vil være færre oplevelser for beboerne i plejehjemmene, hvilket kan påvirke borgernes livskvalitet og tilfredshed med hjælpen på plejehjemmene," noterer Sundhed og Omsorg sig i spareforslaget.
Det tror Louise Rønne Bengtson og Andreas Arendt på.
- Jeg er ikke overrasket over spareforslaget. Vi har fået en rådmand, der ikke rigtig ved, hvad vi foretager os, og som i stedet har fokuseret meget på mad og sundhed. Han har måske tænkt, at vi var en flødeskumsting, man kunne skære fra, siger Andreas Arendt.
- Min reaktion er først og fremmest, at det er synd for plejehjemmene. Selvfølgelig er jeg ærgerlig over måske at miste mit arbejde, men jeg finder et nyt. Det er mest synd for beboerne, for der kommer til at ske mindre i deres liv, og de kommer til at få færre højdepunkter, for der er nogle plejehjem, hvor de har svært ved at finde tiden og ressourcerne til at lave noget for beboerne, siger han.
Nu er han Amin Jensen, og der skal leges "Hit med Sangen". Andreas Arendt er egentlig uddannet antropolog, men det her giver meget mere mening end et job som papirnusser i Region Syddanmark.
- Der er så meget mening i det arbejde her, og det har jeg syntes i alle mine fem år. Man kommer ud og hiver både folk og stemningen op, og det sætter sig også i en selv, når man får skabt glæde og hygge. Vi kan også mærke, at beboerne glæder sig til, at vi kommer igen, siger han.
Det gør 76-årige Lili Zinner i hvert fald. Hendes øjne skinner under den blå øjenskygge, men hun har også meget at glæde sig over, for hun vandt adskillige æbleskiver under Hit med Sangen-quizzen.
- Det er så dejligt, når de kommer, for det kvikker en op, når der ellers ikke rigtig sker noget, siger hun.
- Jeg har det godt, for der er sket noget.
Ekstra arbejde til det øvrige personale
En anden kvinde postulerer, at hun allerede glæder sig til, at Louise Rønne Bengtson og Andreas Arendt kommer igen til næste jul. Ingen nævner, at der måske ikke bliver en næste jul med oplevelsesmedarbejdere.
For at afbøde besparelsen lægger Sundhed og Omsorg op til, at man kan afsætte en halv million årligt til at uddanne det faste personale i at skabe oplevelser for beboerne.
"Det overvejes, hvorvidt medarbejdere blandt det øvrige personale, der har et særligt talent for f.eks. at spille, synge, læse højt m.v. kan melde ind med lyst til ekstra arbejde med henblik på at skabe liv på tværs af plejehjemmene" står der i spareforslaget.
Andreas Arendt, oplevelsesmedarbejder i Aarhus KommunePlejehjemmene skal jo nok overleve uden os, beboerne skal nok få pleje, men det er synd og skam for deres livskvalitet, for de kommer til at miste nogle fede oplevelser i hverdagen.
Den intention er jo god, men de to oplevelsesmedarbejdere kan godt tvivle på, at der bliver tid til spille, synge og læse højt i praksis.
- Der er en sød ansat på et af plejehjemmene, som virkelig gerne vil spille musik med beboerne, men det er sjældent, han får tid. Så er der sygdom, så mangler der hænder, og så bliver han sendt i plejen i stedet. Der er mange ansatte på plejehjemmene, der er gode til at skabe hygge mellem beboerne, men der er også et ressourceproblem, siger Andreas Arendt.
Nice to have og need to have
Jeg læste en analyse af sparekataloget, der sagde, at Aarhus Kommune ville spare på ting, der var "nice to have" og ikke "need to have". Kan man sige, at I er "nice to have"?
- Hvis du kigger på dit eget liv og din egen mentale sundhed, er det så nok at komme i bad, at få mad og få gjort rent? Jeg synes, det er skammeligt, når alle politikere gik til valg på at ville gøre mere for børnene og de ældre. De kan ikke selv gå i teatret eller få skabt oplevelser udenfor, medmindre de har pårørende med meget tid og stort overskud, siger Louise Rønne Bengtson, inden hun suppleres af Andreas Arendt:
- Det er svært at svare helt klart på spørgsmålet. Plejehjemmene skal jo nok overleve uden os, beboerne skal nok få pleje, men det er synd og skam for deres livskvalitet, for de kommer til at miste nogle fede oplevelser i hverdagen.
Der er opbrud i forsamlingen før frokost, og som en perfekt afrunding beder en pårørende, der besøger sin demente kone, Andreas Arendt om at spille alletiders "skrub hjem-sang" af Kim Larsen.
"Om lidt, om lidt, er vi borte", synger Andreas Arendt.
Om det ender sådan for oplevelsesmedarbejderne på Sønderskovhus og på de andre plejehjem i Aarhus Nord, er endnu uvist. Høringsperioden for sparekataloget udløber torsdag den 24. november, og du kan stadig nå at give din kommentar med, inden byrådet skal vedtage det endelige katalog.