Jens Rasmussen kan ånde lettet op: Nedrivningstruede lejligheder bliver stående, og bymidteprojekt er skudt tilbage til start
Forslaget til en ny bymidte ved Lystrup Centervej har i en længere periode hængt i en tynd tråd, og nu viser det sig, at det ikke kan gennemføres. Det sker efter, at Boligforeningen Århus Omegn har fået afslag på deres ansøgning om at rive de to første opgange i Elstedhøj ned.
Jens Rasmussen er glad for, at han kan blive boende i sin lejlighed i Elstedhøj, men han undrer sig over, at projektgruppen, som blandt andet består af boligforeningen, Coop og Sweco Architects, ikke forudså ministeriets afgørelse.
Han håber, at de arbejder med en plan b, men om Lystrup får en stærkere bymidte, vides endnu ikke. Det kræver nemlig, at projektgruppen endnu en gang sætter sig ved tegnebrættet.
Det forslag til en ny og stærkere bymidte, som en projektgruppe bestående af blandt andre Coop og Boligforeningen Århus Omegn fremlagde i efteråret sidste år, må droppes.
Forslaget indeholder blandt andet et punkthus i seks etager, et stort torv, grønne områder og butikslokaler ved bydelscentret på Lystrup Centervej, men en forudsætning for, at det kan realiseres er, at de to første opgange i Elstedhøj bliver revet ned, og den tilladelse har boligforeningen ikke fået.
- Vi havde et håb om, at ministeriet ville sagsbehandle lidt fleksibelt i forhold til loven, for selvfølgelig har vi kunnet læse, hvad kriterierne for nedrivning er, og det er fint, at man har dem. Men i det her tilfælde skulle nedrivningen ske som led i en byudvikling, som kunne være positiv for Elstedhøj og beboerne. Det er ærgerligt, fordi der var bragt noget perspektiv ind i det her projekt, siger Tina Axelsen, informationschef i Boligforeningen Århus Omegn.
Tina Axelsen, informationschef i Boligforeningen Århus OmegnDet kan af gode grunde ikke lade sig gøre at gennemføre projektet med det udtryk, det har i dag, for der er ikke den nødvendige plads. Hvad der så skal ske, skal vi samle gruppen og have en dialog om.
Indenrigs- og Boligministeriet vil kun tillade nedrivning af almene boliger, hvis afdelingen fremgår af den officielle liste over udsatte boligområder, og hvis der er enten alvorlige byggetekniske problemer, udlejningsvanskeligheder eller væsentlige boligsociale udfordringer.
Ingen af delene er tilfældet i Elstedhøj.
Dårlig og mangelfuld information
En af dem, der i høj grad ville blive berørt, hvis projektgruppens forslag blev realiseret, er Jens Rasmussen. Han har boet i Elstedhøj i omkring 14 år, og hans lejlighed risikerede at forsvinde til fordel for en ny bymidte. Men med ministeriets afvisning kan han ånde lettet op.
- Jeg synes, det er den rigtige beslutning, det må jeg ærligt sige. Men jeg savner at høre, om projektgruppen stadigvæk arbejder med en plan b i forhold til fornyelse af Lystrup. Der var ikke meget, der tydede på det, for det lød til, at det hele stod og faldt med de her to opgange, siger han.
Jens Rasmussen har boet i Lystrup og Elsted i sammenlagt 30 år, og han mener også, at der er behov for en stærkere bymidte. Derfor ærgrer det ham, hvis hele projektet bliver skrottet på baggrund af ministeriets afgørelse.
- Jeg mener stadigvæk, at der er et stort behov for byfornyelse herude, og at der skal ske noget for at gøre området lidt mere attraktivt. Men jeg stiller mig også undrende over for, at boligforeningen ikke kunne se, at en nedrivning ikke kunne lade sig gøre, siger han.
Han mener generelt, at boligforeningens dialog med og information til de berørte beboere har været for dårlig, siden projektforslaget blev præsenteret for omkring et år siden:
- Det tilter ikke mit liv, at jeg skal igennem det, men der er nogle svage beboere, man i den grad er nødt til at tage hensyn til. Der bor handicappede mennesker i opgang to, som ikke har anet, om de var købt eller solgt.
Bedre for byen og for beboerne
Informationschef i Århus Omegn Tina Axelsen erkender, at informationen til beboerne har været utilstrækkelig, og at boligforeningen har givet beboerne i opgang 1 og 2 nogle ”unødige bekymringer”.
- De skulle have været orienteret bedre i løbet af processen, og det har jeg også sagt til beboerne, at jeg tager på min kappe, siger hun.
Men selvom boligforeningen har kendt til ministeriets kriterier, og har vidst, at Elstedhøj ikke lever op til dem, har Århus Omegn ifølge Tina Axelsen ønsket at udfordre almenboligloven.
Både fordi det af kommunens egen kategoriseringsmodel over almene boliger fremgår, at en stor andel af beboerne i Elstedhøj står udenfor arbejdsmarkedet, og at beboersammensætningen ikke er bred nok. Og fordi en ny bymidte kræver plads.
- Det har i første omgang været et spørgsmål om at finde den plads, der skal til for at lave en bymidte. Det var en del af en plan, som på sigt kunne bringe noget godt ikke bare til byen, men også til den almene boligafdeling og gøre den lidt mere attraktiv. Vi synes, at vi havde en fornuftig forklaring på, hvorfor vi ønskede at gøre det, siger hun.
Hvad der skal ske nu, er fortsat uvist, men det står altså klart, at det fremlagte projektforslag fra Coop, Boligforeningen Århus Omegn, KPC, PRO Developments og Sweco Architects ikke kan gennemføres.
- Det kan af gode grunde ikke lade sig gøre at gennemføre projektet med det udtryk, det har i dag, for der er ikke den nødvendige plads. Hvad der så skal ske, skal vi samle gruppen og have en dialog om, siger Tina Axelsen.
Bymidte eller ej?
Som et led i bymidteforslaget har projektgruppen samarbejdet med Aarhus Kommune om at få igangsat en ny lokalplanproces for området ved bydelscentret på Lystrup Centervej. Fra kommunens side er der også et ønske om at skabe en stærkere og tydeligere bymidte i Lystrup, og i januar vedtog byrådet, at der skal udarbejdes en helhedsplan for Lystrup-området.
Men i maj sagde Steen Gissel, som er arkitekt hos Sweco Architects og en del af projektgruppen, til LystrupLIV, at han har svært ved at se en tilfredsstillende løsning, hvis de to opgange bliver stående.
- Vi tror desværre ikke på det, hvis ikke det lykkedes at få noget af blokken væk. Vi har kigget på det i en mindre udgave, men det er vi på ingen måde ret glade for, sagde han.
Samtidig har Aarhus Kommune ikke de store byudviklingsmuligheder, da de ikke er grundejere på størstedelen af området ved bydelscentret. En ny bymidte vil altså kræve, at projektgruppen endnu en gang sætter sig til tegnebrættet. Hvorvidt det sker, vides endnu ikke, og ifølge Tina Axelsen kræver det også en dialog med Aarhus Kommune.
- Det arbejde skal jo også finansieres igen, og der skal man kigge ind i, om man tror, man kan få noget fornuftigt ud af det, siger Tina Axelsen.