Lena Johnsen undrer sig: Hvorfor er der ikke lys på cykelstien rundt om Egå Engsø?
Hver morgen, når Lena Johnsen tager sin elcykel fra hjemmet i Lystrup til arbejdspladsen på Aarhus Universitetshospital, undrer hun sig over, at der ikke er belysning på cykelstien langs Egå Engsø. For det er indimellem en mørk og utryg oplevelse, og cykelstien er der jo. Så hvorfor er der ikke opsat lys?
Hos Aarhus Kommune lyder forklaringen blandt andet, at man ønsker at tage hensyn til naturen og dyrelivet ved engsøen. Hvis man vil køre på en strækning, der er oplyst, kan man tage stien parallelt med Lystrupvej og dreje til højre af Viengevej.
Men spørger man Lena Johnsen, bør man kunne finde en løsning, som ikke generer dyrene.
Det er en bælgmørk oplevelse, som Lena Johnsen har hver morgen på denne tid af året. For når hun hopper på elcyklen omkring klokken syv, er solen endnu ikke stået op. Derfor er hun udstyret med både refleksvest og cykellygter, når turen går mod arbejdspladsen på Aarhus Universitetshospital.
Alligevel er det en utryg oplevelse at køre på cykelstien langs Egå Engsø.
- Her er jo simpelthen sort om vinteren. Det er nogle livsfarlige situationer, som opstår, fordi man ikke rigtig kan se noget, siger hun.
Lene JohnsenPå parkeringspladsen ved engsøen er der opsat cykelbokse og en cykelpumpe, og det er vel også fordi, man gerne vil have folk til at cykle. Men det synes jeg bare ikke, at det ansporer så meget til. Jeg kører her i hvert fald ikke om vinteren, og jeg kender flere andre som heller ikke gør.
Der er nemlig ikke opsat belysning langs cykelstien rundt om Egå Engsø. I hvert fald ikke på den strækning, som løber parallelt med Djurslandmotorvejen, og som er den hurtigste vej fra Lystrup til Skejby. Og det undrer Lena Johnsen:
- For 14 dage siden var der rigtig tåget en morgen, og der kunne man ingenting se. Man kunne ikke se striberne på cykelstien, og selvom man havde lys på cyklen, kunne det ikke lyse den op. Det giver nogle farlige situationer, fordi man ikke kan se hinanden, før man er rigtig tæt på hinanden. Især fordi folk, der cykler meget, har racer- eller elcykler, og der er bare fart på.
Kører omvej
Også sidste vinter undrede Lena Johnsen sig over manglen på lys, og derfor har hun delt sin bekymring med kommunen. For hvis man gerne vil have folk til at bruge cykelstien og lade bilen stå i garagen, bør man ifølge hende sikre, at det er en tryg oplevelse.
- På parkeringspladsen ved engsøen er der opsat cykelbokse og en cykelpumpe, og det er vel også fordi, man gerne vil have folk til at cykle. Men det synes jeg bare ikke, at det ansporer særlig meget til. Jeg kører her i hvert fald ikke om vinteren, og jeg kender flere, som heller ikke gør. Det er simpelthen for mørkt, siger hun.
I stedet for tager hun turen langs Lystrupvej, hvor der er opsat lys, og videre af Viengevej. En omvej på omkring 10 minutter.
I sit svar til Lena Johnsen skriver Aarhus Kommune, at det nogle steder prioriteres ikke at opsætte belysning af hensyn til dyre- og naturlivet. Men spørger man Lena Johnsen bør man kunne finde en løsning, som ikke generer dyrene:
- Jeg går ind for, at man skal bevare naturen, og der er jo en fantastisk natur her ved engsøen. Men jeg synes ikke helt, at argumentet holder, når der fem meter fra cykelstien løber en motorvej. Hvis dyrene kan leve med det, kan de vel også leve med en eller anden form for belysning. Der er også masser af dyr ved den cykelsti, som går igennem Mollerup Skov, og der er lys, så hvorfor ikke her?
Et luksusproblem?
Ifølge Mike Nielsen, belysningsingeniør i Aarhus Kommune, har byrådet besluttet, at der – med undtagelser – ikke skal etableres lys udenfor byzonerne.
- En af undtagelserne er supercykelstier, men strækningen her er ikke klassificeret som supercykelsti, siden man har valgt ikke at belyse den, siger han og forklarer, at kommunen ofte prioriterer at belyse en enkelt strækning fremfor et helt rekreativt område, så folk har mulighed for at færdes på en oplyst sti.
Det kan være derfor, at strækningen langs Lystrupvej og i Mollerup Skov er oplyst, forklarer han. Desuden tager kommunen i prioriteringen af belysningen hensyn til dyrelivet og naturen, fordi det blandt andet kan påvirke dyrenes livs- og døgncyklus.
- Insekter og dyreliv bliver påvirket af lyset på en anden måde end os. Det kan blandt andet påvirke træernes løvfald, hvornår fugle tager på træk, og hvordan insekter agerer. Derfor er de fra Grønne Områder i kommunen påpasselige med at sætte lys op, siger Mike Nielsen.
Lena Johnsen håber, at fremtiden på cykelstien ser mere lys ud, for ifølge hende vil det ikke kun gavne cyklisterne på strækningen, men også fodgængerne og de mange løbere.
Strækningen langs Lystrupvej og Viengevej er jo oplyst. Kan du ikke bare køre den vej, når det bliver for mørkt?
- Jo, det er der nok nogen, der synes. Men nu er cykelstien jo anlagt, og den har været her i mange år. Så synes man jo, at der skulle være tænkt på noget belysning. Man kan selvfølgelig sige, at det er et luksusproblem, og det er da også rigtigt, men nu er cykelstien her jo.