Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Når det bliver for mørkt, undgår Lena Johnsen helt at køre på cykelstien nord for Egå Engsø. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Kulsort cykelsti ved engsøen skaber utryghed

Der er noget med os danskere og vores cykler. Vi er vist det, man kan kalde en cykelnation, og end ikke frost, kuling eller snevejr kan få os til stige af den tohjulede og trække.

Jeg skal heller ikke være for fin til at indrømme, at jeg i tidernes morgen begyndte at køre med cykelhjelm, efter at jeg en vinter styrtede på en fuldstændig spejlblank vej, som jeg da sagtens lige kunne nedlægge på min skrotbunke af en cykel.

Men netop fordi mange af os er afhængige af vores cykler, er vi også afhængige af gode cykelstier og ordentlige forhold. Netop det synes Lena Johnsen fra Lystrup ikke, at der er på cykelstien nord for Egå Engsø.

Cykelstien er sådan set god nok, men der er ingen belysning, og det undrer hende. For på denne tid af året er det hver morgen en utryg og meget mørk oplevelse for hende at tage elcyklen fra Lystrup mod Skejby, og hvis man gerne vil have folk til at lade bilen stå, må man vel også sikre, at det er en tryg oplevelse at cykle?

Jeg har spurgt kommunen, hvorfor der ikke er lys på strækningen.

Fra manglende lys til Børnehuset Lyset, hvor de endnu en gang har haft besøg af hundeluftere, som har ”glemt” at samle op efter deres hunde. Mandag kunne daginstitutionsleder Britta Krüger Bodholt tælle hele fem hundelorte på legepladsen, og det er da, hvad man kan kalde en rigtig lortesituation.

De gentagne oplevelser med hærværk, hundelorte, cigaretskod og snusposer har fået nogle til at foreslå, at legepladsen lukkes for offentligheden. Men, lyder det fra Britta Krüger Bodholt, det er ikke så ligetil, som man skulle tro.

Det er kun lidt over tre måneder siden, at letbanens nye køreplan trådte i kraft, og pendlerne i Lystrup fik dobbelt så mange afgange i myldretiden. Siden har det desværre vist sig, at letbanen har svært ved at overholde køreplanen, og derfor bliver der skåret i antallet af afgange. Om det kommer til at påvirke dig, kan du se i dagens sidste artikel.

Du kan ramme min indbakke på membr@lystrupliv.dk, hvis du har ris, ros eller forslag til historier. Er du mere til en mundtlig samtale, kan du ringe på 20 75 61 81.

Ha’ det godt så længe.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Lene Johnsen bor i Lystrup og arbejder på Aarhus Universitetshospital. Hun har oplevet flere utrygge og ubehagelige oplevelser på cykelstien ved engsøen, fordi der ikke er nogen belysning. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Lena Johnsen undrer sig: Hvorfor er der ikke lys på cykelstien rundt om Egå Engsø?

Hver morgen, når Lena Johnsen tager sin elcykel fra hjemmet i Lystrup til arbejdspladsen på Aarhus Universitetshospital, undrer hun sig over, at der ikke er belysning på cykelstien langs Egå Engsø. For det er indimellem en mørk og utryg oplevelse, og cykelstien er der jo. Så hvorfor er der ikke opsat lys?

Hos Aarhus Kommune lyder forklaringen blandt andet, at man ønsker at tage hensyn til naturen og dyrelivet ved engsøen. Hvis man vil køre på en strækning, der er oplyst, kan man tage stien parallelt med Lystrupvej og dreje til højre af Viengevej.

Men spørger man Lena Johnsen, bør man kunne finde en løsning, som ikke generer dyrene.

De mørke morgen- og aftentimer er atter vendt retur, og det mærker Lena Johnsen. Hver morgen kører hun på sin elcykel fra sit hjem i Lystrup til sin arbejdsplads på Aarhus Universitetshospital. Og det undrer hende, at der ikke er opsat lys på cykelstien langs engsøen.

Det er en bælgmørk oplevelse, som Lena Johnsen har hver morgen på denne tid af året. For når hun hopper på elcyklen omkring klokken syv, er solen endnu ikke stået op. Derfor er hun udstyret med både refleksvest og cykellygter, når turen går mod arbejdspladsen på Aarhus Universitetshospital.

Alligevel er det en utryg oplevelse at køre på cykelstien langs Egå Engsø.

- Her er jo simpelthen sort om vinteren. Det er nogle livsfarlige situationer, som opstår, fordi man ikke rigtig kan se noget, siger hun.

På parkeringspladsen ved engsøen er der opsat cykelbokse og en cykelpumpe, og det er vel også fordi, man gerne vil have folk til at cykle. Men det synes jeg bare ikke, at det ansporer så meget til. Jeg kører her i hvert fald ikke om vinteren, og jeg kender flere andre som heller ikke gør.

Lene Johnsen

Der er nemlig ikke opsat belysning langs cykelstien rundt om Egå Engsø. I hvert fald ikke på den strækning, som løber parallelt med Djurslandmotorvejen, og som er den hurtigste vej fra Lystrup til Skejby. Og det undrer Lena Johnsen:

- For 14 dage siden var der rigtig tåget en morgen, og der kunne man ingenting se. Man kunne ikke se striberne på cykelstien, og selvom man havde lys på cyklen, kunne det ikke lyse den op. Det giver nogle farlige situationer, fordi man ikke kan se hinanden, før man er rigtig tæt på hinanden. Især fordi folk, der cykler meget, har racer- eller elcykler, og der er bare fart på.

Kører omvej

Også sidste vinter undrede Lena Johnsen sig over manglen på lys, og derfor har hun delt sin bekymring med kommunen. For hvis man gerne vil have folk til at bruge cykelstien og lade bilen stå i garagen, bør man ifølge hende sikre, at det er en tryg oplevelse.

- På parkeringspladsen ved engsøen er der opsat cykelbokse og en cykelpumpe, og det er vel også fordi, man gerne vil have folk til at cykle. Men det synes jeg bare ikke, at det ansporer særlig meget til. Jeg kører her i hvert fald ikke om vinteren, og jeg kender flere, som heller ikke gør. Det er simpelthen for mørkt, siger hun.

Der er cykelsti hele vejen rundt om Egå Engsø. Den gule streg markerer stien langs Lystrupvej, hvor der er gadelamper, mens den røde streg markerer cykelstien langs motorvejen, som er den hurtigste rute fra Lystrup mod Skejby, hvor der ikke er belysning. Kort: Google My Maps

I stedet for tager hun turen langs Lystrupvej, hvor der er opsat lys, og videre af Viengevej. En omvej på omkring 10 minutter.

I sit svar til Lena Johnsen skriver Aarhus Kommune, at det nogle steder prioriteres ikke at opsætte belysning af hensyn til dyre- og naturlivet. Men spørger man Lena Johnsen bør man kunne finde en løsning, som ikke generer dyrene:

- Jeg går ind for, at man skal bevare naturen, og der er jo en fantastisk natur her ved engsøen. Men jeg synes ikke helt, at argumentet holder, når der fem meter fra cykelstien løber en motorvej. Hvis dyrene kan leve med det, kan de vel også leve med en eller anden form for belysning. Der er også masser af dyr ved den cykelsti, som går igennem Mollerup Skov, og der er lys, så hvorfor ikke her?

Et luksusproblem?

Ifølge Mike Nielsen, belysningsingeniør i Aarhus Kommune, har byrådet besluttet, at der – med undtagelser – ikke skal etableres lys udenfor byzonerne.

- En af undtagelserne er supercykelstier, men strækningen her er ikke klassificeret som supercykelsti, siden man har valgt ikke at belyse den, siger han og forklarer, at kommunen ofte prioriterer at belyse en enkelt strækning fremfor et helt rekreativt område, så folk har mulighed for at færdes på en oplyst sti.

Det kan være derfor, at strækningen langs Lystrupvej og i Mollerup Skov er oplyst, forklarer han. Desuden tager kommunen i prioriteringen af belysningen hensyn til dyrelivet og naturen, fordi det blandt andet kan påvirke dyrenes livs- og døgncyklus.

- Insekter og dyreliv bliver påvirket af lyset på en anden måde end os. Det kan blandt andet påvirke træernes løvfald, hvornår fugle tager på træk, og hvordan insekter agerer. Derfor er de fra Grønne Områder i kommunen påpasselige med at sætte lys op, siger Mike Nielsen.

Det er denne strækning fra det nordøstlige hjørne af engsøen langs Djurslandmotorvejen, som ikke er oplyst i de mørke morgen- og eftermiddagstimer. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Lena Johnsen håber, at fremtiden på cykelstien ser mere lys ud, for ifølge hende vil det ikke kun gavne cyklisterne på strækningen, men også fodgængerne og de mange løbere.

Strækningen langs Lystrupvej og Viengevej er jo oplyst. Kan du ikke bare køre den vej, når det bliver for mørkt?

- Jo, det er der nok nogen, der synes. Men nu er cykelstien jo anlagt, og den har været her i mange år. Så synes man jo, at der skulle være tænkt på noget belysning. Man kan selvfølgelig sige, at det er et luksusproblem, og det er da også rigtigt, men nu er cykelstien her jo.

De seneste uger har personalet ved Børnehuset Lyset haft travlt med at fjerne hundelorte, dåser, cigaretskod og snusposer fra legepladsen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Børnehuset Lysets legeplads atter fyldt med hundelorte – bør legepladsen låses af?

I begyndelsen af denne uge kunne personalet ved Børnehuset Lyset endnu en gang møde ind til en legeplads fyldt med hundelorte. Det er ikke første gang, at det sker, og i efterårsferien blev pladsen desuden udsat for hærværk, ligesom der var efterladt dåser, cigaretskod og snusposer.

Spørgsmålet er derfor, om legepladsen bør aflåses efter lukketid? Ifølge institutionsleder Britta Krüger Bodholt er det af flere årsager ikke en mulighed.

Hun understreger, at det ikke er tilladt at havde hund med ind på legepladsen og opfordrer forældre til at tale med deres børn om det farlige i at efterlade skrald og cigaretskod på legepladsen.

Børnehusets Lysets legeplads er endnu en gang blevet overskidt af hunde, ligesom der tidligere er blevet efterladt dåser, cigaretskod og snusposer og begået hærværk. Daginstitutionslederen appellerer til områdets forældre, for der er flere grunde til, at legepladsen ikke kan låses af.

Det er nok de færreste af os, der har lyst til at begynde vores dag med at samle hundelort op. Især hvis det ikke kommer fra vores egen hund. Ikke desto mindre har det flere gange i løbet af de seneste uger været virkeligheden for personalet i Børnehuset Lyset i Lystrup.

Som LystrupLIV kunne skrive for et par uger siden, blev legepladsen i efterårsferien udsat for hærværk, og søndag i sidste uge var den så gal igen.

Da havde legepladsen besøg af en gruppe unge piger, som luftede deres hunde, og efterfølgende fandt daginstitutionsleder Britta Krüger Bodholt en lang række hundelorte og cigaretskod på legepladsen.

Først og fremmest har vi en hjertestarter hængende inde på vores matrikel, og derfor vil det være katastrofalt, hvis der er låst af. Dernæst anbefales det, at vi ikke låser af.

Britta Krüger Bodholt, leder i Børnehuset Lyset

Det fik hende til endnu en gang at appellere til hundeejerne og forældrene i området.

- Mit ønske med dette opslag er, at I går i dialog med jeres døtre om, at Lysets legeplads IKKE er til hunde. Jeg fandt efterfølgende fem hundelorte på legepladsen og diverse andet affald, herunder en del cigaretskod, skriver hun i et opslag på den lokale Facebookside og fortsætter:

- Jeg har et ønske om, at I tager en alvorlig snak med jeres døtre om hundene og eventuelt cigaretterne og det ulækre og farlige i, at der efterlades hundelorte og cigaretskod, hvor børn leger.

Hjertestarter og ødelagt hegn

På baggrund af Britta Krüger Bodholts opslag foreslår nogle borgere, at institutionens legeplads låses af efter lukketid. Men ifølge daginstitutionslederen er det ikke en mulighed af flere årsager.

Det har ikke været muligt at foretage interview med Britta Krüger Bodholt, men i en mail til LystrupLIV skriver hun:

- Først og fremmest har vi en hjertestarter hængende inde på vores matrikel, og derfor vil det være katastrofalt, hvis der er låst af. Dernæst anbefales det, at vi ikke låser af. Dem, som gerne vil ind, vælger at springe eller klatre over hegnet, hvis de virkelig vil ind, og det kan betyde, at hegnet bliver ødelagt, og det er ret dyrt at få det repareret.

Flere steder hænger der skilte for at gøre opmærksom på, at man ikke må have hund med ind på legepladsen, og at man skal rydde op efter sig selv. Alligevel måtte personalet i sidste uge fjerne fem hundelorte fra legepladsen. Fotos: Britta Krüger Bodholt, Mette Marie Birch Breuning

Samtidig anbefaler hun familier, hvis børn skal starte i Lyset, at de besøger legepladsen, så børnene får kendskab til og bliver trygge med institutionens udendørsarealer.

- Sidst men ikke mindst har vi en helt fantastisk legeplads, som mange børnefamilier i Lystrup benytter uden for åbningstiden, skriver hun.

Børnehuset Lyset er for børn

Ifølge Britta Krüger Bodholt har der også tidligere været udfordringer med hunde på legepladsen, men det har ikke været i samme omfang som nu. Hun oplever også, at hundene bider legetøjet på legepladsen i stykker.

På spørgsmålet om, hvorvidt institutionen selv kan gøre noget for at forhindre lignende episoder fremadrettet, for eksempel ved at opsætte skilte eller lægge hundeposer frem, svarer hun:

- Jeg har sat skilte op på vores låger om, at det ikke er tilladt at have hunde på legepladsen. Jeg ønsker ikke at lægge hundeposer frem, da området er til børn og ikke til hunde.

Britta Krüger Bodholt, leder i Børnehuset Lyset, ærgrer sig over, at personalet skal bruge ekstra tid på at rydde op på legepladsen, da det er tid, som går fra børnene. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Til trods for at Britta Krüger Bodholt flere gange har gjort opmærksom på problematikken på den lokale Facebookgruppe, fortsætter de uheldige efterladenskaber. Hun har også været i kontakt med Østjyllands Politi og kommunens kriminalpræventive indsats SSP, som vil være mere til stede i området.

I efteråret sidste år lavede SSP og politiet også runderinger i området efter en periode med hærværk.

- Med mine opslag ønsker jeg at skabe opmærksomhed på, at Børnehuset Lyset er for børn, og at man er velkommen til at være der – man skal blot huske at rydde op efter sig selv, skriver Britta Krüger Bodholt.

Det er for svært for letbanen at overholde den nye køreplan. Derfor bliver der fjernet afgange fra Hovmarken i morgen- og eftermiddagstimerne. Foto: Kim Haugaard

Letbanens nye køreplan er for presset, og myldretidsafgange ved Hovmarken fjernes

Da letbanen i begyndelsen af august indsatte kvarterdrift på strækningen mellem Aarhus H og Hornslet, var det til gavn for pendlerne.

Men nu har det vist sig, at det er for svært for togene at overholde den nye køreplan, og derfor bliver udvalgte myldretidsafgange på stationen ved Hovmarken fjernet fra og med den 14. november.

I samme ombæring bliver en stribe afgange fra Risskov Strandpark sløjfet. Letbanen kører fortsat med halvtimesdrift på stationerne i myldretiden. Alternativet er at tage letbanen fra Lystrup Station eller benytte busrute 18.

Det er ikke mere end tre måneder siden, at letbanens nye køreplan med ekstra myldretidsafgange trådte i kraft. Men det har vist sig, at togene har svært ved at overholde køreplanen, og derfor bliver der fjernet afgange ved Hovmarken både i morgen- og eftermiddagstimerne.

Det vakte både glæde og bekymring, da letbanens nye køreplan med ekstra myldretidsafgange trådte i kraft den 7. august i år. Pendlerne fik flere afgange, mens bilisterne på Lystrupvej og Sønderskovvej frygtede længere ventetid ved bommene.

Siden har det imidlertid vist sig at være svært for togene at overholde den nye køreplan, og derfor bliver der fra den 14. november skåret i afgangene fra stationen ved Hovmarken i den østlige del af Lystrup. Det skriver Midttrafik på sin hjemmeside.

Passagererne har taget godt imod kvarterdriften, og der er kommet flere til. Det er derfor vigtigt for Aarhus Letbane og Midttrafik, at passagererne oplever en stabil drift uden forsinkelser og aflysninger.

Midttrafik

I alt bliver der fjernet fire afgange mod Aarhus og fire afgange mod Hornslet i morgentimerne, samt otte afgange i begge retninger i eftermiddags- og aftentimerne.

- Kvarterdriften mellem Aarhus H og Hornslet i myldretiden har desværre gjort det svært at overholde letbanens samlede køreplan ved forsinkelser. Letbanestrækningen mod Hornslet er ensporet, hvilket medfører, at selv små forsinkelser spreder sig til flere afgange i løbet af kort tid, skriver Midttrafik.

En stabil drift uden forsinkelser

Ifølge Århus Stiftstidende kørte 98 procent af togene på Grenåbanen til tiden i juli, men i august faldt det tal til 91 procent.

Dengang spurgte avisen Michael Borre, direktør for Aarhus Letbane, om det på den baggrund blev nødvendigt at springe udvalgte stationer over. Men det afviste han.

- Køreplanen er ikke for stram, og der er ingen stationer på Grenåbanen, der skal springes over, for at køreplanen kan holde, sagde han dengang til avisen.

Disse afgange bliver sløjfet

Der bliver fjernet afgange fra de to stationer ved Hovmarken og Risskov Strandpark. Letbanen vil fortsat køre to gange i timen til og fra stationerne.

Afgange som fjernes fra Hovmarken:

  • Mod Aarhus – morgen: 07.18, 07.48, 08.18 og 08.048
  • Mod Aarhus – eftermiddag: 14.48, 15.18, 15.48, 16.18, 16.48, 17.18, 17.48 og 18.18
  • Mod Hornslet – morgen: 06.53, 07.23, 07.53 og 08.23
  • Mod Hornslet – eftermiddag: 14.23, 14.53, 15.23, 15.53, 16.23, 16.53, 17.23 og 17.53

Passagererne har desuden mulighed for at køre med bybuslinje 18 eller at tage letbanen fra Lystrup Station.

Kilde: Midttrafik

Men i september faldt procenten af tog, som kørte til tiden, til 90,3, og derfor har Aarhus Letbane altså taget samme metode i brug, som de har på Odderbanen, hvor togene i myldretiden ikke standser på stationerne Kongsvang, Øllegårdsvej og Mølleparken.

- Passagererne har taget godt imod kvarterdriften, og der er kommet flere til. Det er derfor vigtigt for Aarhus Letbane og Midttrafik, at passagererne oplever en stabil drift uden forsinkelser og aflysninger, skriver Midttrafik.

Passagerrekord

Letbanen har da også oplevet en stigning i antallet af passagerer, og i andet kvartal i år slog letbanen passagerrekord med i alt 1.512.101 foretaget rejser.

Det er særligt halvtimesdriften og de ekstra afgange mellem Hornslet og Aarhus H, som har været medvirkende til det. På strækningen mellem Grenå og Aarhus H har letbanen i tredje kvartal i år oplevet en passagertilgang på mere end 19 procent sammenlignet med andet kvartal.

- At flere har valgt at rejse med letbanen i hverdagen indikerer, at det er pendlere, der rejser til og fra arbejde. Det er en rigtig god tendens, da pendlertrafikken er kernen i den kollektive trafik, sagde direktør Michael Borre dengang til Stiften.

Foruden Hovmarken bliver udvalgte afgange ved Risskov Strandpark også sløjfet fra og med den 14. november. Ifølge Midttrafik er det de to stationer, hvor færrest passagerer stiger på.

- I gennemsnit stiger der cirka 40 passagerer på i Hovmarken i myldretiden morgen og eftermiddag. Ved Risskov Strandpark er tallet cirka 70 passagerer, skriver Midttrafik på hjemmesiden.