Har du nogensinde hørt om Freddies Tempel? Publikum kom med busser for at feste på Lystrups diskotek
Mens nogle vil mene, at der mangler et lokalt samlingssted for Lystrups unge mennesker i dag, så det anderledes ud i slutningen af 1960’erne. Her skabte en gruppe unge spillestedet Freddies Tempel på Lystrup Kro, hvor der både var diskotek med discjockey og koncerter med lokale Aarhus-bands.
Rudi Daugsch og Claus Smith Clausen var med til at stable Freddies Tempel på benene, og selvom det var et spillested, var der ifølge dem aldrig ballade. Kroejeren krævede nemlig altid, at der var en kontrollør til stede.
Blandt kunstnerne var Flemming Bamse Jørgensen og bandet Lee Perkins Group og Lars Muhl med bandet Daisy. Flere af publikummerne kom med busser inde fra Aarhus eller fra oplandet.
Det er svært at forestille sig, når man står ved Lystrup Station i dag, men området omkring letbanestationen var engang byens centrum.
Foruden slagteren og købmanden var det også her Lystrup Kro lå, og i 1968 blev et lokalt skoleband fra Elsted Skole startskuddet til en helt ny ungdomsklub og diskotek på netop kroen.
- Vi havde dannet et skoleorkester, hvor vi øvede på Elsted Skole – det nuværende beboerhus. Vi var fire personer i bandet, og så var der en fyr, der hed Ib Christensen, som jævnligt kom og hørte os, når vi øvede. Han syntes åbenbart, at der var lidt i os, og så blev vi enige om, at vi lige så godt kunne prøve at få gang i noget musik og lave et diskotek i byen, siger Rudi Daugsch, medstifter af spillestedet, som fik navnet Freddies Tempel.
Claus Smith ClausenI Freddies Tempel spillede blandt andre Daisy med Lars Muhl som forsanger, Lee Perkins, som Bamse spillede i, og andre kendte Aarhus-grupper. Og så var det noget helt nyt med diskoteker.
Navnet vender vi tilbage til, for det var som sådan ikke noget nyt, at der blev holdt koncerter på kroen. Lystrup Idrætsforening arrangerede blandt andet baller for det voksne publikum, og også byens pub "Stjernepoppen" hørte i en årrække til på kroen.
Det nye var, at Freddies Tempel var et ungdomssted. At det var et diskotek med discjockey, og at folk udefra kom til Lystrup for at høre musik på spillestedet.
Discjockey og Aarhus-bands
Lystrup Kro blev bygget i 1877 samtidig med stationen, og i mange år blev den drevet som afholdshotel uden ret til at udskænke alkohol. Møller Steffensen ejede kroen fra 1946 til 1966, og hans hustru Jensine drev kroen frem til 1974, hvor hun var 80 år gammel.
Det var i den periode, at Freddies Tempel opstod.
- Fru Steffensen stod for køkkenet, og hendes datter Erna Mikkelsen stod for kroen. Hun fik fjernet borde og stole i den store festsal, og så stillede vi diskoteket op derinde, fortæller Rudi Daugsch.
Det var ham, Ib Christensen og hans kone Lillian, der sad i bestyrelsen. Spillestedet bestod af to slags arrangementer. Om torsdagen vendte Rudi Daugsch LP-plader som discjockey, og om fredagen og lørdagen var der livemusik med plads til omkring 100 gæster.
- Inden Freddies Tempel havde kroen kendte Aarhus-bands til at spille som hovednavne, blandt andet Tommy P og Peter Belli. I Freddies Tempel spillede blandt andre Daisy med Lars Muhl som forsanger, Lee Perkins Group, som Bamse spillede i, og andre kendte Aarhus-grupper. Og så var det noget helt nyt med diskoteker, siger Claus Smith Clausen, som spillede i skoleorkester med Rudi Daugsch.
Verdensberømt leverpostej
Tiden som afholdshotel var for længst forbi, og foruden øl og sodavand kunne gæsterne i Freddies Tempel nyde godt af maden fra krokøkkenet.
- Der blev serveret alkohol på kroen, og jeg tror ikke, at der blev spurgt så meget om alder dengang. Og så kunne man få en leverpostejmad til 1,85 i krostuen – det var den verdensberømte leverpostej fra Slagter Løhde i Lystrup, siger Claus Smith Clausen og fortsætter:
- Det var et hyggeligt sted. Der var ikke slagsmål og sådan nogle ting. Man nød musikken og de dygtige musikere, der kom og spillede. Der kørte også busser fra Aarhus og Hornslet herud, så der kom nogle gange tre-fire busser med publikummer. Det var sådan en slags ungdomsklub.
Claus Smith Clausens og Rudi Daugschs skoleorkester, som fik navnet Toast, varmede indimellem op for de større Aarhus-bands på Freddies Tempel.
- Vi øvede i håndarbejdelokalet på skolen. Vi fik lov til at have vores instrumenter i keramiklokalet, når det ikke blev brugt, husker Rudi Daugsch.
Hvem er Freddie?
Freddies Tempel blev drevet som en forening, og et medlemskort kostede to kroner, mens indgang til koncerterne kostede mellem seks og 12 kroner per gang.
Og nu til det med navnet, for hvem er Freddie egentlig?
- Navnet stammer fra en tv-serie, hvor Raymond Burr spiller detektiven Ironside. Der er en Pub, hvor der foregår nogle vilde ting med teenagere, og den hedder Freddies Tempel. Så det er der, det stammer fra, siger Claus Smith Clausen.
Men uroligheder var der ikke mange af på Freddies Tempel i Lystrup. Erna Mikkelsen, som altså drev kroen sammen med sin mor, forlangte nemlig, at der var kontrollør på, hver gang der var arrangementer og koncerter.
- Hvis ikke det var en mand ved navn Bendixen, kunne hun godt forlange, at der kom to kontrollører på. Bendixen havde hun tillid til, og han evnede at tage tingene i opløbet, hvis der var ballade under udvikling, eller folk blev for fulde, siger Rudi Daugsch.
Freddies Tempel ophørte i 1971, og i 1981 blev der opført fire private dobbelthuse der, hvor kroen tidligere havde ligget. Ifølge Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling findes der kun få billeder fra Lystrup Kro, da de fleste blev brændt, efter at kroen blev ryddet.