Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

På nuværende tidspunkt er der kun private leje- og ejerboliger i Nye. Men byggeriet af byens første almene boliger kan forhåbentligt sættes i gang om et års tid. Foto: Mette Marie Birch Breuning

70 almene boliger rykker ind i Nye

Lige for tiden følger jeg trofast med i tv-programmet ”Nybyggerne”. Uge for uge svejser, borer, banker og maler fire hold deltagere på livet løs og sætter deres eget præg på fire ganske almindelige rækkehuse i Horsens.

Det er egentlig ikke fordi, jeg selv er ”gør-det-selv-typen”. Faktisk er jeg ret dårlig til alt, hvad der handler om håndværk, og derfor var det også en stor personlig sejr, da jeg ved hjælp af en Youtube-video helt selv fik opsat en loftslampe i min lejlighed.

Der er et eller andet ved indretning og boliger, som interesserer mig, og derfor synes jeg også, at det er sjovt at gå rundt i Nye og se på de mange forskellige rækkehuse og lejligheder. Det er alle sammen private ejer- eller lejeboliger, men det bliver der lavet om på.

Boligkontoret Aarhus har nemlig indgået en aftale med Jørn Tækker om, at de skal stå for opførslen af de første almene boliger i Nye. Aftalen og placeringen er på plads, og i begyndelsen af det nye år sætter boligforeningen gang i en arkitektkonkurrence.

En, der allerede bor i en arkitekttegnet bolig, er Ib Nymark Hegelund. Måske har du hørt navnet før, måske ikke. Han er en af Østjyllands (og Danmarks) rigeste mænd, og hans formue begyndte blandt andet med virksomheden Denmark Enzymes, som i en lang årrække havde adresse på Bremårevej i Lystrup.

Gennem årene er det lykkedes ham at fastholde sin anonymitet. Ikke et eneste billede kan man finde af ham, og hvis ikke jeg tager helt fejl, har han heller ikke udtalt sig til medierne. Men hvad var Denmark Enzymes for en virksomhed? Og hvad laver den mediesky milliardær i dag? Det kan du læse om i dagens sidste artikel.

Og hvis du selv har arbejdet hos Denmark Enzymes, hører jeg gerne fra dig på membr@lystrupliv.dk. Jeg vil nemlig gerne blive klogere på virksomheden.

Du får også et kort nyhedsoverblik, hvor vi både skal omkring Modelparken i Egå, de lokale ejendomsmæglere og letbanen.

God læselyst!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Ifølge Jørn Tækker, bygherre og idémand bag Nye, skal der opføres 6.000 kvadratmeter almene boliger i første etape af Nye og cirka 24.000 kvadratmeter i anden etape. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I første omgang får Nye 70 almene boliger: Skal ligge spredt og blandet med det private byggeri

Der er på nuværende tidspunkt ingen almene boliger i Nye, men det bliver der lavet om på. Boligkontoret Aarhus og Tækker Group har indgået en aftale om opførelsen af 70 almene boliger i første etape af byggeriet.

De almene lejligheder skal ligge blandet med private boliger i nærheden af daginstitutionen Løvstikken ud mod Elstedvej. Boligkontoret Aarhus vil sætte gang i en arkitektkonkurrence i begyndelsen af næste år, og planen er, at der både skal opføres mindre boliger til enlige og familielejligheder. 

I anden etape af Nye skal der bygges omkring 24.000 kvadratmeter almene boliger. Hvem, der skal opføre dem, er endnu uvist.

De første almene boliger i Nye kommer til at ligge ved siden af institutionen Løvstikken ud til Elstedvej. Tanken er, at de 70 boliger skal fordeles i fire blokke, som skal ligge inde mellem de private boliger. Formålet er at få så blandet en by som muligt, men der går i hvert fald et år, inden byggeriet sættes i gang.

En blandet by. Det er et af de vigtigste elementer i udbygningen af Nye, hvis man spørger bygherre og idémand Jørn Tækker. Derfor er han også glad for samarbejdet med Boligkontoret Aarhus om, at der skal opføres 6.000 kvadratmeter almene boliger i den første etape af Nye.

Boligerne skal bygges ned mod Elstedvej mellem daginstitutionen Løvstikken og renseværket, og de almene lejligheder skal blandes med private boliger.

- Der ligger nogle byggefelter som arkitekt Dorte Mandrup tegner boliger til, og så skal boligselskabets boliger ligge blandet ind i det, siger Jørn Tækker.

Aarhus Kommune har stillet krav om, at 25 procent af byggeriet i anden etape af Nye skal være alment, og tre-fire procent af dem er blevet fremrykket til første etape. Det vil sige, at der i anden etape skal opføres omkring 24.000 kvadratmeter almene boliger.

Vi vil typisk lægge vægt på bæredygtighed, ressourceforbrug, arkitektonisk kvalitet, og om det passer godt ind i omgivelserne. Vi er ret ambitiøse med det, vi gør, og i al beskedenhed er vi også ret rutineret med, hvordan vi får brugt de begrænsede midler rigtigt, så vi får noget af arkitektonisk kvalitet.

Morten Homann, direktør Boligkontoret Aarhus

Det glæder også direktøren for Boligkontoret Aarhus, Morten Homann, at det er dem, der skal opføre de første almene boliger i Nye. Han forklarer, at der i første etape bliver tale om 70 boliger.

- Ligesom man ønsker en blandet by, vil vi gerne have blandede boligstørrelser- og typer. Så der kommer både til at være små boliger og større boliger til familier – fra et til fire-fem værelser, siger han.

Alment og privat side om side

Ved at placere boligselskabets lejligheder imellem de private lejligheder og rækkehuse ønsker Jørn Tækker at skabe så blandet en by som muligt.

- I det private byggeri blander vi også boligstørrelserne, så de helt små boliger ligger side om side med de store boliger. På den måde får man blandet familier, ældre og unge, siger han.

Og det er netop idéen om den blandede by, hvor der er fokus på bæredygtighed og fællesskab, som har gjort Nye interessant for Boligkontoret Aarhus, lyder det fra Morten Homann. Boligforeningen har ifølge ham forsøgt at ”løbe forrest”, hvad angår bæredygtige almene boliger.

De første 70 almene boliger i Nye skal bygges ved det røde felt på kortet. De kommer til at ligge blandet med private boliger. Nordøst for området ligger daginstitutionen Løvstikken. Kort: Google My Maps

- Derfor var det helt oplagt at være med i Nye, og så kan vi godt lide idéen om at lave en bydel, som er bygget på fællesskab, og hvor man prøver at få forskellige mennesker og boligformer til at mødes. Så man kommer væk fra den måde at lave by på, hvor alle dem med de rigtig gode jobs bor et sted, og dem udenfor arbejdsmarkedet bor et andet, siger han.

Hvis man går og tænker, at almene boliger betyder store boligblokke, kan man godt tænke om. Planen er, at de almene boliger skal ”smelte” ind i området rent arkitektonisk og byplansmæssigt.

Arkitektkonkurrence

Der er endnu ikke tegnet på boligerne, men planen er, at Boligkontoret Aarhus vil sætte en arkitektkonkurrence i gang i begyndelsen af det nye år. Alt afhængig af sagsbehandlingstiden forventer Morten Homann, at byggeriet kan påbegyndes om et års tid.

- Vi vil typisk lægge vægt på bæredygtighed, ressourceforbrug, arkitektonisk kvalitet, og om det passer godt ind i omgivelserne. Vi er ret ambitiøse med det, vi gør, og i al beskedenhed er vi også ret rutineret med, hvordan vi får brugt de begrænsede midler rigtigt, så vi får noget af arkitektonisk kvalitet, siger Morten Homann.

Priserne for boligerne kommer til at svare til det generelle prisniveau for almene boliger. En bolig på cirka 80 kvadratmeter vil koste i omegnen af 8.500 kroner i månedlig husleje.

- Det vil ikke være rasende billigt, men det vil stadigvæk ligge under lejeniveauet på det øvrige boligmarked i Aarhus, siger Morten Homann.

Ifølge Morten Homann, direktør i Boligkontoret Aarhus, stemmer Tækker Groups og boligforeningens værdier og visioner godt overens. Foto: Morten Svith

En af de ting, som kendetegner Nye, er, at man som grundejer ikke ejer en matrikel, men derimod kun sokkelgrunden. Det betyder også, at de almene boligselskaber ikke kommer til at eje grønne arealer udendørs, som udelukkende er forbeholdt beboerne.

Den laveste andel i hele kommunen

Byrådet vedtog i foråret en større plan for en bedre fordeling af almene boliger. Heri er både Lystrup, Elsted og Elev skoledistrikt udpeget som områder med stort potentiale til alment boligbyggeri.

Mens andelen af almene boliger i Lystrup og Elsted ligger på 25 procent, udgør de almene boliger kun syv procent af boligerne i Elev skoledistrikt, hvilket er en af de laveste andele i hele kommunen.

Ifølge Jørn Tækker er det endnu ikke besluttet, hvilke foreninger der skal opføre de almene boliger i anden etape af Nye, men der bliver sandsynligvis tale om flere forskellige. Den lokalplan, som skal gælde for området, er fortsat under udarbejdelse.

- Jeg har et ønske om, at den privatfinansierede by er en lille smule foran boligselskabernes byggerier. Det ville være ærgerligt, hvis man i etape to byggede 20.000 kvadratmeter almene boliger, og så kom de private boliger bagefter. Jeg vil hellere, at det bliver modsat, så der hverken kommer en overvægt af ejer-, lejer- eller almene boliger. Igen er det et forsøg på at undgå klikedannelse, siger Jørn Tækker.

Om Boligkontoret Aarhus skal opføre flere almene boliger i Nye, ved Morten Homann ikke, men det kan ikke udelukkes:

- Det kunne jeg da godt forestille mig. Jeg tror grundlæggende, at det er en kæmpe styrke, hvis vi får et samfund, hvor man møder hinanden. Det er egentlig det, vi har været enige med Tækker om, at vi gerne ville realisere i Nye.

I 2010 flyttede Ib Nymark Hegelund fra Risskov til Paradiso i Schweiz, som ligger ned til Luganosøen. Her bor han i den historiske Villa Cattaneo, som blandt andet er kendt for sit høje tårn. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix

Har du hørt om ’Enzymkongen fra Lystrup’? Mediesky milliardær grundlagde sin formue i Lystrup

Ib Nymark Hegelund. Navnet vækker ikke nødvendigvis genklang, men ikke desto mindre er han en af Danmarks rigeste personer. Hans forretningseventyr begyndte i Lystrup med virksomheden Denmark Enzymes, som producerede enzymer til fødevareindustrien.

Mest af alt er Ib Nymark Hegelund kendt for at være mediesky. På Google kan man ikke opstøve et eneste billede af ham, og heller ikke til denne artikel har det været muligt at komme i kontakt med ham.

I dag bor han i en historisk villa i Schweiz, som han i 2010 købte for intet mindre end 110 millioner kroner. Hans nuværende investeringsvirksomhed Imbtech landede i år et overskud på 3,3 milliarder kroner.

Han har fået tilnavnet ’Enzymkongen fra Lystrup’ og er en af Danmarks rigeste personer. Ib Nymark Hegelund opbyggede blandt andet sin formue i Lystrup med virksomheden Denmark Enzymes, men i dag bor den mediesky milliardær i Schweiz.

Ikke et eneste billede af Ib Nymark Hegelund kan man finde ved at søge på hans navn på Google, og han har øjensynligt heller aldrig udtalt sig til medierne. Heller ikke til denne artikel har det været muligt at komme i kontakt med ham.

Navnet vækker muligvis ikke genklang hos dig, men en af Østjyllands (og Danmarks) rigeste personer opbyggede blandt andet sin forretning og sin formue i Lystrup med virksomheden Denmark Enzymes.

Civilingeniøren begyndte fra bunden for omkring 20 år siden og har i stor diskretion banket Denmark Enzymes op til at være en stor økonomisk succes. Både personligt og med hensyn til sin virksomhed holder Ib Nymark Hegelund lav profil.

Artikel i Århus Stiftstidende 2004

Den danske milliardær er mest af alt kendt for at være mediesky, og i dag bor han i Schweiz, på noget som minder om et slot. Enzymer laver han ikke længere, til gengæld er hans investeringsvirksomhed Imbtech et milliardforetagende.

Men det hele begyndte altså i Lystrup.

Bagerilaboratorium og færdigvarefremstilling

Ib Nymark Hegelund er uddannet civilingeniør, og Denmark Enzymes havde i sin tid adresse på Bremårevej 9 – i det nuværende industrikvarter i den sydøstlige del af byen. Virksomheden producerede enzymer til fødevareindustrien.

Lokalerne i Lystrup rummede blandt andet et bagerilaboratorium, og af en jobannonce i Århus Stiftstidende i 1995 fremgik det, at bageriet søgte en såkaldt ’forsøgsbager’ til laboratoriet. I andre annoncer har Denmark Enzymes søgt laboranter og medarbejdere til pulver- og færdigvarefremstilling.

Inden virksomheden flyttede til Lystrup, formentligt i 1986, holdt den til på L.P. Bechs Vej i Risskov, og det er ikke noget nyt, at Ib Nymark Hegelund er mediesky. I en artikel i Århus Stiftstidende i 2004, hvor journalisterne rangerer "de virkeligt rige" århusianere, skriver de:

- Civilingeniøren begyndte fra bunden for omkring 20 år siden og har i stor diskretion banket Denmark Enzymes op til at være en stor økonomisk succes. Både personligt og med hensyn til sin virksomhed holder Ib Nymark Hegelund lav profil.

Ifølge CVR-registret ophørte Denmark Enzymes med at eksistere ved udgangen af år 2003.

Historisk villa i Schweiz

I dag bor Ib Nymark Hegelund i den historiske Villa Cattaneo i byen Paradiso. Villaen er tegnet af den italienske arkitekt Gino Coppedé og ligger ned til Luganosøen i den italiensktalende del af Schweiz.

Ifølge Finans købte Ib Nymark Hegelund ejendommen i år 2010 for 20 millioner schweizerfranc, hvilket dengang svarede til omkring 110 millioner kroner. Den er særligt kendt for sin særprægede arkitektur og tårnet, som kan ses fra hele Luganobugten.

Villa Cattaneo er tegnet af den italienske arkitekt Gino Coppedé, og er opført mellem 1908 og 1911. Foto: Google Street View

Ib Nymark Hegelunds nuværende virksomhed Imbtech har også hovedsæde i Schweiz, og enzymerne er blevet udskiftet med investeringer i aktier og ejendomme.

Siden årene i Lystrup er hans formue vokset, og ifølge Børsen blev det i forbindelse med flytningen til Schweiz vurderet, at den danske stat i fremtiden ville gå glip af en skatteindtægt på op mod 100 millioner kroner.

Danmarks rigeste personer

Før Ib Nymark Hegelund flyttede til Schweiz, boede han sydøst for Lystrup på Tranevej i Risskov. Her havde han udsigt over Aarhus Bugt fra sin 475 kvadratmeter store villa.

I år 2010 satte han den til salg for 50 millioner kroner, hvilket gjorde det til den dyreste bolig, der nogensinde havde været til salg i Jylland. Villaen blev først solgt efter fire år på markedet – til ”blot” 27,5 millioner kroner.

Ib Nymark Hegelund har også været involveret i flere andre ejendomshandler. I januar 2018 solgte han strøgejendommen på Søndergade 39-41 overfor Salling til tøjkoncernen Bestseller og Anders Holch Povlsen for 150 millioner kroner.

Ifølge Århus Stiftstidende landede overskuddet i Imbtech i år på 3,3 milliarder kroner. Virksomhedens egenkapital dækker over i alt 7,7 milliarder kroner.

I 2021 lå Ib Nymark Hegelund nummer 36 på Økonomisk Ugebrevs liste over Danmarks rigeste personer.

Foto: Jens Thaysen

Det skal du også vide: Letbanen slår rekord, succesfulde ejendomsmæglere og halloween i Modelparken i Egå

Her får du et kort nyhedsoverblik.

Halloween i Modelparken i Egå

Foto: Modelparken Danmark

Har du aldrig besøgt Modelparken Danmark i Egå, så er efterårsferien den oplagte mulighed. Torsdag, fredag og lørdag i uge 42 inviterer modelparken til halloween, hvor de besøgende kan prøve de uhyggelige ture i parkens letbane og damplokomotiv. Det skriver Århus Stiftstidende

Det er tredje år i træk, at parken bliver pyntet op til halloween af de frivillige, og i aftentimerne afholdes der arrangementer for børn i alle aldre. 

- Kom med på en (u)hyggelig togtur. Få en oplevelse med vores tog, der kører gennem en flot udsmykket park med pruttende skeletter, glubske varulve, talende græskar og meget mere. En oplevelse der er lige tilpas uhyggelig hyggelig for alle, lyder det fra Camilla Kreigmark, der er pressemedarbejder i modelparken.

Modelparken i Egå er et anlæg med minitog, og togene kører på damp, strøm og diesel. Parken blev oprindeligt oprettet i 2003 af en gruppe jernbaneinteresserede. Dengang lå den i Viby, men senere er den flyttet til sin nuværende placering på Møllevej 213 i Egå. 

Togene kører torsdag, fredag og lørdag i efterårsferien fra klokken 17.00 til 20.00.

Her kan du brevstemme til folketingsvalget

Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017

Tirsdag den 1. november skal vi til folketingsvalg, men hvis du er forhindret i at stemme på dagen, eller vil undgå den lange kø ved valgstedet, kan du brevstemme frem til den 28. oktober. 

Det er ikke muligt at brevstemme i Lystrup, men i Aarhus Kommune kan man brevstemme på seks udvalgte biblioteker indenfor deres vante åbningstider. Det drejer sig om bibliotekerne i Gellerup, Højbjerg, Risskov, Viby, Åby og borgerservice på Dokk1.

Ønsker du at brevstemme, skal du medbringe enten sundhedskort, pas eller kørekort som legitimation samt dit valgkort. Efter fremvisning af legitimation får du udleveret en stemmeseddel og kan gå ind i stemmeboksen.

Du kan finde bibliotekernes åbningstider her.

Letbanen slår passagerrekord

Foto: Kim Haugaard

For andet kvartal i træk har Aarhus Letbane slået passagerrekord, og i månederne juli, august og september er der foretaget i alt 1.512.101 rejser med letbanen. Det er 10 procent højere end det seneste kvartal. Det skriver Århus Stiftstidende.

Det er især halvtimesdriften og de ekstra afgange på L1 mellem Hornslet og Aarhus H, som også kører gennem Lystrup, der er hovedårsagen til stigningen. På strækningen mellem Grenaa og Aarhus H har letbanen oplevet en tilgang af passagerer på mere end 19 procent sammenlignet med andet kvartal i år. 

Mere end 80 procent af passagererne med letbanen rejser i hverdagen, og stigningen i passagertallet ses også primært i hverdagen. Det glæder direktør for Aarhus Letbane Michael Borre.

- At flere har valgt at rejse med letbanen i hverdagen indikerer, at det er pendlere, der rejser til og fra arbejde. Det er en rigtig god tendens, da pendlertrafikken er kernen i den kollektive trafik, siger han til Stiften.

Også på L2, som kører på strækningen Odder-Aarhus H-Lisbjerg/Lystrup, er der fremgang, og ifølge Michael Borre vil det være tilfredsstillende, hvis Aarhus Letbane når over fem millioner passagerer i år.

To Lystrup-ejendomsmæglere på listen over bedst sælgende

Foto: Google Street View

Århus Stiftstidende har lavet en liste over de bedst sælgende ejendomsmæglere i kommunen. På den ligger to lokale Lystrup-ejendomsmæglere.

På 10. pladsen finder man EDC Aros, Lystrup, som ifølge avisen for tredje år i træk har en stort set lineær fremgang. Selskabet har eksisteret i 17 år, og i 2021 tjente ejendomsmæglerfirmaet 2.256.431 kroner før skat. Ejerne er Jan Larsen, Anette Nielsen og Malthe Brøckner Siggaard, og der er ifølge Erhvervsstyrelsen 11 ansatte i selskabet.

På 15. pladsen ligger Estate Allebo Lystrup - Skødstrup, som blev stiftet i 2010. Selskabet har en afdeling på Bystævnet i Lystrup, og i regnskabsåret 2020/2021 har ejer Thomas Hansen og de seks ansatte i virksomheden sørget for et overskud på 1.631.334 kroner før skat. Det er det bedste resultat, siden virksomheden blev stiftet.

Til sammenligning har de to bedst sælgende mæglere i kommunen tjent henholdsvis 9,7 og 7,2 millioner kroner i det seneste regnskabsår. Det drejer sig om Nonbo & Eland og Thorkild Kristensen, Erhverv Århus.