Elev Skole opsætter pavilloner til undervisning: Antallet af årgange skrumper ikke alligevel
Elev Skole kommer også fremadrettet til at gå fra 0. til og med 5. årgang. Det står fast efter, at skolen har fremlagt løsningen på de presserende pladsudfordringer.
Det vakte da også bekymring blandt nogle forældre, at eleverne – som følge af forsinkelsen af skolebyggeriet i Nye – risikerede at skulle skifte til Hårup Skole allerede efter 3. klasse.
Men nu viser det sig, at der er plads til de nødvendige, midlertidige undervisningspavilloner i Elev, og at børnene derfor kan blive i lokalområdet til og med 5. klasse. Pavillonerne opstilles til skoleåret næste år, og folkeskolen i Nye forventes at stå klar i 2026.
Der bliver alligevel ikke lavet om på, at Elev Skole har klasser fra 0. til og med 5. årgang. Det var ellers et realistisk scenarie, efter at Aarhus Kommune i maj kunne meddele, at folkeskolen i Nye er forsinket og først står klar i 2026.
Skolen i Elev er nemlig for lille til de mange børn, og derfor bliver det fra skoleåret 2023/2024 nødvendigt at undervise en del af eleverne i midlertidige pavilloner. Dem var det som udgangspunkt svært at finde plads til i Elev, og derfor kunne det blive nødvendigt at opstille dem ved Hårup Skole og flytte de lokale elever allerede efter 3. klasse.
Jens Mathiasen, skoleleder på Elev og Hårup SkoleDet er den bedste løsning i den her situation, for så får vi plads til at køre videre med det, som vi ved virker. Nemlig at have Elev Skole til og med 5. årgang og bruge Hårup i overbygningen.
Men nu viser det sig, at der faktisk er plads til pavillonerne i Elev, og de lokale skolebørn kan derfor blive i lokalområdet til og med 5. årgang.
Det glæder Jens Mathiasen, som er skoleleder på både Hårup og Elev Skole:
- Det er den bedste løsning i den her situation, for så får vi plads til at køre videre med det, som vi ved virker. Nemlig at have Elev Skole til og med 5. årgang og bruge Hårup i overbygningen. Når den nye folkeskole står klar, kan vi flytte dem, som går på Hårup Skole og er interesseret i det, til Nye.
Klasselokaler, toiletter og personalerum
Det kommer formentlig til at dreje sig om seks-syv pavilloner, og selvom Hårup Skole ifølge skolelederen havde været en god og brugbar løsning, er det bedre for det lokale fællesskab og skolens stærke kultur, at eleverne kan blive i lokalområdet.
- På den her måde er det også de mest robuste – altså de ældste – der skal ud at køre med bus, siger han.
I dag går der omkring 185 elever på Elev Skole, og ifølge Aarhus Kommunes skoleprognose vil det tal i 2026 være steget til 410 elever. En stigning på omkring 120 procent. Elev og Hårup Skole hænger ledelsesmæssigt og administrativt sammen, og børnene i Elev skifter på nuværende tidspunkt til Hårup Skole i 6. klasse.
Læs mere om skolebyggeriet i Nye
På LystrupLIV har vi ad flere omgange skrevet om planerne for en ny folkeskole i Nye.
Her kan du få et overblik over artiklerne, hvis du skulle have misset dem, eller hvis du har lyst til at læse dem igen (klik på punkterne for at læse):
- Efter forvirring om elevfordeling: - Det er vigtigt for sammenholdet, at vi kan have vores børn på den samme skole
- Skoleleder vil føre værdierne fra Elev Skole med videre til Nye
- Se visualiseringerne: Sådan kommer Elev og Nyes folkeskole til at se ud
- Skole skal binde Nye og Elev sammen, men ikke alle er vilde med placeringen
- Hvor mange elever går der på skolerne i 8520 om fem år? Få overblikket her
- Folkeskolen i Nye bliver endnu en gang forsinket - står først klar i 2026
- Forsinket skolebyggeri skaber pladsudfordringer: Elever må undervises i pavilloner, og to klassetrin fjernes fra Elev Skole
- Forældre vil kæmpe for, at elever kan blive i lokalområdet trods skoleforsinkelse: - Man efterlader børnene i et limbo og en nomadetilstand
- Rådmand om skoleforsinkelse i Nye: - Vi skal nok få håndteret det på tilfredsstillende vis, selvom jeg hellere havde været forsinkelsen foruden
- Specialskoleelever flytter ind på Elev Skole, når folkeskolen i Nye står klar
- Håndsrækning under skoleforsinkelse: Tækker tilbyder plads til pavilloner, men det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt
Men udsigten til, at eleverne risikerede et skoleskift allerede efter 3. klasse og dermed ville få en seks kilometer lang bustur til og fra skole to år tidligere end normalt, vakte ikke begejstring blandt de lokale forældre.
Som et led at løse udfordringen har Jørn Tækker også tilbudt, at pavillonerne kan opføres på hans jord i Nye.
- Vi stiller jorden til rådighed uden økonomi. Jeg synes selvfølgelig, at det har kæmpestor positiv indflydelse på Nye, at vi får den skole til at køre, og at vi får så mange børn til at blive i lokalområdet som muligt, sagde han i august til LystrupLIV.
Men det bliver ikke nødvendigt, da Aarhus Kommune har nok kommunal jord at placere pavillonerne på. Præcis hvor i Elev pavillonerne skal opsættes, er kommunen stadig ved at undersøge.
Behov for faglokaler
Folkeskolen i Nye er blevet forsinket ad flere omgange. Senest skyldtes det blandt andet, at der skal laves ændringer i helhedsplanen for Nye, og så er lokalplanen også blevet forsinket. Begge dele skal være færdige, før byggeriet kan sættes i gang.
Det betyder, at nogle af de elever, som kunne have undgået et skoleskift til Hårup efter 5. klasse, nu skal skifte først fra Elev til Hårup og senere fra Hårup til den nye folkeskole. Derfor mener nogle forældre, at de berørte elever bør blive i Elev, selvom de når over 5. klasse.
Men allerede i dag fragtes eleverne i både 4. og 5. klasse til Hårup to dage om ugen for at bruge skolens faglokaler, og ifølge skoleleder Jens Mathiasen stiger det behov med alderen.
- Det letteste er at kræve flere midlertidige lokaler og idrætshaller i Elev i byggeperioden, men vi skal også vise ansvarlighed og sikre, at borgernes penge bruges optimalt, sagde han i august til LystrupLIV.
Pavillonerne i Elev bliver opsat, så de er klar til brug ved begyndelsen af det næste skoleår. Foruden klasselokaler består de af personale- og toiletfaciliteter.
- Selv med de mest optimistiske prognoser er der plads – også til udendørsarealer. Vi laver også udeskole i spejderhytten i Lisbjerg Skov, så vi forsøger at skabe åndehuller til alle børnene, siger han.