Nyt lyskryds og krydsningshelle på Lystrupvej skal forbedre sikkerheden for bløde trafikanter – og gøre det mere besværligt for bilisterne?
Det popper op med nybyggeri langs den sydlige del af Lystrupvej, og hovedfærdselsåren for mange Lystrupborgere bliver mere og mere trafikeret. Derfor har Aarhus Kommune besluttet, at der skal anlægges et nyt lyskryds og et nyt krydsningshelle til gavn for de bløde trafikanter.
Hvornår arbejdet skal udføres, ved kommunen endnu ikke, men håbet er, at den første spade kan stikkes i jorden næste år, og det bliver nok svært helt at undgå at genere trafikanterne.
Samtidig arbejder kommunen videre med planerne om at fredeliggøre Lystrupvej, så den i højere grad får karakter som en bygade fremfor en indfaldsvej. Og et af grebene til at opnå det er at gøre vejen mere besværlig at køre på for bilisterne.
- Alle fra Risskov og Lystrup har prøvet at holde i kø på Lystrupvej.
Sådan lyder den kontante udmelding fra Mette Sahlertz, som er projektleder i mobilitetsafdelingen i Aarhus Kommune. Og det er også en ærlig udmelding, for mon ikke de fleste bilister har hevet sig selv i håret mere end en gang, mens de på strækningen mellem Grenåvej og rundkørslen ved Viengevej har siddet i kø – ja, måske endda helt op til motorvejsrundkørslen.
For mange Lystrupborgere er strækningen hovedfærdselsåren til og fra arbejde, og trængslen på vejen er markant. Den er ikke blevet mindre af, at der i løbet af de seneste år er skudt nybyggeri op i Risskov, og nu er endnu en lokalplan på vej.
Mette Sahlertz, projektleder i mobilitetsafdelingen i Aarhus KommuneVi er stadig på det indledende stadie, hvor vi tænker, at vi vil fredeliggøre Lystrupvej. En af mulighederne er at gøre vejen lidt træls at køre på.
Derfor har Aarhus Kommune besluttet, at der skal anlægges et nyt kryds samt et nyt krydsningshelle for fodgængere på Lystrupvej.
- Førhen var der hovedsageligt erhverv på den ene side af Lystrupvej og boliger på den anden. Men nu er der boliger på begge sider, og så er der behov for, at de bløde trafikanter kan krydse vejen. Så det er for at fange dem i nogle sikre tiltag, siger Mette Sahlertz.
Sikkerhed og fremkommelighed
Lyskrydset skal anlægges ved udkørslen fra Arresøvej, og kommer til at bestå af en lysregulering samt svingbaner for både bilister og cyklister. Foruden at være en sikker overgang for fodgængere og cyklister, skal krydset gøre adgangen til nybyggerkvarteret mere optimal.
Ifølge Thomas Fredholm, som er projektleder i Vejanlæg i Aarhus Kommune, er det endnu uvist, hvornår anlægsarbejdet skal finde sted.
- Der har været forskellige udformninger af krydset, så vi er stadig ved at kigge på, hvilken løsning der vil være den bedste at gå videre med, siger han.
Derudover vil kommunen bygge et nyt krydsningshelle eller støttepunkt for de fodgængere, som skal krydse Lystrupvej. Det skal ligge på Lystrupvej mellem Grenåvej og Arresøvej – hvor der kommer en stiforbindelse ind til den sydlige del af nybyggerkvarteret – og Thomas Fredholm forventer, at spaden kan stikkes i jorden i løbet af næste år:
- Det betyder, at de bløde trafikanter ikke behøver at have fri bane fra begge retninger på én gang, og at de får et trygt sted at vente i mellemtiden. Det forekommer, at fodgængere, der krydser vejen, står midt på vognbanelinjerne, og det er i hvert fald ikke sikkert.
På hvilken måde vejarbejdet får betydning for trafikafviklingen, vides endnu ikke. Men ifølge Thomas Fredholm bliver det svært helt at undgå at genere trafikanterne:
- Det er ikke noget, der er taget stilling til endnu. Alt efter, hvor lang tid det tager, må vi se, om det kan laves på tidspunkter, hvor det generer mindst muligt.
I forslaget til lokalplanen for området ved Latyrusvej, som netop er sendt i offentlig høring, foreslås det desuden at lave et krydsningshelle længere nordpå i nærheden af udkørslen ved Hedevej. Bliver planen godkendt, får Lystrupvej altså to nye krydsninger for fodgængere.
Bygade fremfor indfaldsvej
Ifølge Aarhus Kommune kørte der i år 2020 i gennemsnit 17.100 biler på Lystrupvej syd for Djurslandmotorvejen hver dag. Ifølge et trafiknotat fra kommunen vil det antal i 2030 være steget til 23.000 biler dagligt.
Spørgsmålet er, om de nye tiltag vil gøre trængslen på Lystrupvej værre, og dermed gøre turen længere og mere besværlig for de bilister, der skal til og fra Lystrup. Ifølge Mette Sahlertz arbejder kommunen på at fredeliggøre Lystrupvej, så den i højere grad får karakter som en bygade end en indfaldsvej. Og der kan de nye tiltag være et skridt på vejen.
- Vi er stadig på det indledende stadie, hvor vi tænker, at vi vil fredeliggøre Lystrupvej. En af mulighederne er at gøre vejen lidt træls at køre på. Men det afhænger også af, om vi vil flytte noget trafik til andre ruter, eller om vi vil acceptere trafikmængden og gøre vejen så by-venlig som muligt, siger hun.
En af de strækninger, det er oplagt at få flere bilister til at benytte, er Viengevej, som man kan tilgå via rundkørslen på Lystrupvej. Men ifølge Vejdirektoratet skaber den også problemer.
- I myldretiden kommer der opstuvning i motorvejsrundkørslen, fordi folk ikke kommer hurtigt nok igennem rundkørslen ved Viengevej. Det er et stort dominoprojekt, siger Mette Sahlertz og understreger, at Lystrupvej er en af de strækninger i det nordlige Aarhus, som kommunen har størst fokus på.
- Vi sidder og kigger på, hvor trafikken kan flyttes hen, og hvordan bilisterne kan nudges, hvis trafikken skal flyttes, siger hun.