Pædagogmangel i børnehaver og vuggestuer: Se kortet over normeringerne i daginstitutionerne
Ligesom rigtig mange andre steder i Danmark er det i Lystrup, Elsted, Elev og Nye svært for daginstitutionerne at rekruttere det nødvendige personale. Antallet af ansøgere er faldet, og pædagogmanglen løses mange steder ved at ansætte assistenter og medhjælpere.
Kaster man et blik på normeringerne i daginstitutionerne, lever de fleste vuggestueafdelinger allerede nu op til minimumsnormeringerne og kravet om tre børn per pædagogiske medarbejder. I børnehaverne har de dog lidt sværere ved at følge med. Egentlig skulle minimumsnormeringerne først være opfyldt i 2024, men i Aarhus har rådmanden for Børn og Unge fremrykket dem til i år.
Som et led i at løse personaleudfordringen har Aarhus Kommune oprettet en ny meritpædagoguddannelse for akademikere, og daginstitutionerne har også taget forskellige greb i brug. Bliv klogere på det, og få overblik over normeringerne i dit barns institution, i artiklen.
En tryg hverdag med voksenkontakt, trivsel, leg og læring. Det er, hvad de fleste forældre ønsker for deres børn, når de hver morgen afleverer dem i vuggestuer og børnehaver landet over. Men det er ingen hemmelighed, at det flere steder er svært at tiltrække og fastholde det nødvendige pædagogiske personale.
Ifølge BUPL, fagforeningen for pædagoger, har 42 procent af lederne i landets daginstitutioner inden for det seneste år måttet ansætte en medarbejder uden pædagoguddannelse, og i år 2030 vil der mangle 14.000 pædagoger.
Spørgsmålet er imidlertid, hvordan det står til med antallet af pædagoger og børn i daginstitutionerne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. LystrupLIV har talt med de lokale dagtilbudsledere og set nærmere på tallene for de enkelte børnehaver og vuggestuer.
Lad os dykke ned i det.
Vikarer og assistenter
På nuværende tidspunkt mangler der fem uddannede pædagoger i Lystrup og Elsted. Det fortæller Bente Jonsen, som er leder af Lystrup-Elsted Dagtilbud. Hun oplever, at det er blevet sværere at rekruttere de nødvendige pædagoger, og det løses blandt andet ved at ansætte vikarer og assistenter.
- Lederne i daginstitutionerne er også begyndt at have børnetid, ligesom de åbner og lukker afdelingerne, så det hele kan løbe rundt, og der ikke skal være tre vikarer på en stue. Det går virkelig udover fagligheden og børnene, at der ikke er uddannede pædagoger nok, siger hun.
Bente Jonsen, leder i Lystrup-Elsted DagtilbudDet er ikke fordi, medhjælperne ikke er dygtige, men hvis man skal være en god medhjælper, skal man også have nogle rollemodeller, man kan lære af.
En af dem, som mærker pædagogmanglen i det daglige, er Vibeke Juul Christensen. Hun er leder af daginstitutionen Børneuniverset, som ligger i Lystrup.
- Det har været enormt svært at rekruttere nye pædagoger til de ledige stillinger. Før kunne man designe, hvilken profil man ville ansætte, og i dag er vi heldige, hvis vi får to ansøgninger fra pædagoger, som er uddannede. For fem år siden svor jeg, at jeg aldrig ville ansætte pædagogiske assistenter i pædagogstillinger – det har jeg i dag i et vikariat, siger hun.
Træd på bremsen
I Lystrup og Elsted har det endnu ikke været nødvendigt at sætte indtaget af børn på pause på grund af rekrutteringsudfordringer. Det har det til gengæld i afdelingen Løvstikken, som i oktober sidste år flyttede til nye og større lokaler i Nye. Det fortæller Marianne Svenningsen, som er leder i Hårup-Elev Dagtilbud:
- Vi var på et tidspunkt nødt til at træde på bremsen i forhold til at tage imod flere børn, fordi vi ikke kunne få det nødvendige personale. Generelt er manglen på pædagogiske medarbejdere en problematik på tværs af kommunen. Vi fik dog løst udfordringerne uden nogen større store problematik.
Men det er ikke kun i Løvstikken, som på sigt får plads til knap 200 børn, at det er svært at få besat de ledige pædagogstillinger. Ifølge Marianne Svenningsen modtager de generelt færre ansøgninger end tidligere på tværs af afdelingerne i dagtilbuddet.
- Det bliver ikke løst over natten, og måske har vi ikke set hele toppen af isbjerget endnu. Der er slet ikke den samme interesse for stillingsopslagene som tidligere, og vi har forsøgt at gøre dem interessante og har i den forbindelse også inddraget vores bestyrelser og forældreråd. Man kan også se, at søgningen til pædagoguddannelsen er faldene, så vi øver os i at sælge os selv fagligt i hele dagtilbuddet, siger hun.
Headhunter studerende
Det samme gør sig gældende i Lystrup-Elsted, hvor Bente Jonsen fremhæver efteruddannelse, høj faglighed og gode arbejdsvilkår som noget af det, de forsøger at formidle videre til jobkandidaterne. Hun oplever også, at mange afdelinger har øje for de studerende.
- I øjeblikket headhunter afdelingerne de studerende, som de kan se et potentiale i, og lover dem stillinger, når de er færdige. Det er helt vildt, siger Bente Jonsen og forklarer, at de også internt i dagtilbuddet hjælper hinanden på tværs af afdelingerne, hvis der opstår bemandingsproblemer.
I Børneuniverset har de også taget et andet greb i brug for at komme pædagogmanglen til livs, nemlig såkaldte rokader. De skal sikre, at der altid er mindst én pædagog på hver stue.
- Det ser nemt ud på papiret, men det er ikke nemt, når det handler om små børn. For det handler om relationer og tilknytning og kendte ansigter, siger Vibeke Juul Christensen.
Zoom ind på kortet og klik på markeringerne for at se tallene. De røde markeringer er vuggestuer, de grønne er børnehaver.
Ovenstående kort viser, hvor mange børn der var indskrevet i de enkelte afdelinger per 1. august i år, og hvor mange børn afdelingerne er normeret til.
Det fremgår også, hvor meget pædagogisk personale der i det seneste hele kalenderår (år 2021) var per vuggestue- og børnehavebarn, herunder både pædagoger, støttepædagoger, assistenter, medhjælpere og studerende. Personalenormeringen er opgjort som forholdet mellem fuldtidsomregnede børn og fuldtidsstillinger for pædagogiske medarbejdere.
Ny uddannelse
Tager man et kig på de nyeste tal, lever nogle af daginstitutionerne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye allerede nu op til de nationalt fastsatte minimumsnormeringer på tre vuggestuebørn eller seks børnehavebørn per pædagogiske medarbejder.
I Hasselhavens vuggestue er der for eksempel 2,7 børn per pædagogiske medarbejder, mens der i børnehaven er 5,9 børn per medarbejder. Flere steder er minimumsnormeringerne opfyldt i vuggestuerne, mens antallet af børnehavebørn per pædagogiske medarbejder er lidt for højt. I børnehaven i Krokodillehaven er der for eksempel 7,2 børn per medarbejder.
Pædagogiske uddannelser
Som et led i at komme pædagogmanglen til livs har Aarhus Kommune i samarbejde med BUPL og VIA University College indført en ny mulighed for karriereskift for akademikere. På en ny merituddannelse skal de studerende ved siden af pædagogstudiet have et pædagogisk arbejde på minimum 30 timer om ugen, hvorfra de også modtager løn. Uddannelsen varer 2,5 år.
Men foruden den nye uddannelse findes der en række andre uddannelsesmuligheder inden for det pædagogiske felt:
- Professionsbachelor, pædagog: Uddannelsen varer 3,5 år og veksler mellem undervisning, studiearbejde og praktik
- Meritpædagog: Uddannelsen varer 3 år og kræver to års pædagogisk erhvervserfaring, hvis man er fyldt 25 år, og mindst fem års pædagogisk erhvervserfaring hvis man er yngre
- Pædagogisk assistent u. erhvervserfaring: Uddannelsen varer 3-4 år og veksler mellem grundforløb, skole og læreplads
- Pædagogisk assistent m. erhvervserfaring: Uddannelsen varer 42 uger, og kan tages, hvis man har mindst to års pædagogisk erhvervserfaring og er fyldt 25 år
I Aarhus har rådmanden for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), fremrykket det nationale krav om minimumsnormeringer fra 2024 til i år. Samtidig skal Børn og Unge med det nye budgetforlig spare 70 millioner kroner årligt i perioden 2023-2026. En mindre besparelse end der var lagt op til i borgmesterens indstilling.
Det fremgår, at besparelserne så vidt muligt skal findes gennem effektiviseringer som for eksempel digitaliseringer og energibesparelser. Rådmanden er ikke vendt tilbage på LystrupLIVs henvendelser, men i en pressemeddelelse siger han:
- Det ærgrer mig selvfølgelig, at der ikke var flertal for at hæve skatten en lille smule og på den måde undgå de besparelser, vi nu ser ind i. Når det er sagt, er jeg godt tilfreds med, at det er lykkedes os dels at finde finansiering, som vi bruger til at reducere sparekravet særligt på velfærdsområderne, og dels at blive enige om, at besparelserne i mindst muligt omfang skal gå ud over børnene og de unge.
Brug for pædagogiske rollemodeller
Ifølge Bente Jonsen har de ikke problemer med at finde plads til børnene i dagtilbuddet i Lystrup-Elsted. Hendes oplevelse er, at de fleste forældre, som ønsker en plads i området, får det. Hun tvivler dog på, at man når i mål med minimumsnormeringerne i år.
- Jeg tror ikke, at vi når det, for vi mangler pædagoger flere steder i dagtilbuddet. Det er ikke fordi, medhjælperne ikke er dygtige, men hvis man skal være en god medhjælper, skal man også have nogle rollemodeller, man kan lære af, siger hun.
Det er leder af Børneuniverset Vibeke Juul Christensen enig i:
- Forældrene er godt klar over, at man ikke går til en 22-årig uuddannet pædagogmedhjælper og spørger om barnets udvikling. Noget af det, som pædagoger er supergode til, er at italesætte hverdagens læring til forældrene. Det glipper, når vi ikke har dygtige pædagoger på stuerne.