Tårnhøje energi- og fødevarepriser får den lokale bager til at skrumpe sortimentet
Hos bageriet Det Gyldne Brød i Lystrup har de høje priser på både el og fødevarer betydet, at nogle af forretningens varer er udgået af sortimentet, og ifølge indehaver Jane Olesen må kunderne forberede sig på flere indskrænkninger i udvalget.
Alternativet er prisstigninger og afskedigelser, og det vil hun gerne undgå. Forretningens elregning er for tiden tre gange så høj som normalt, og ifølge en artikel fra DR lukker der på nuværende tidspunkt to bagerier om ugen på landsplan.
Jane Olesen vurderer, at de er hjulpet af, at kundeskredsen i Lystrup får varme fra et fjernvarmeanlæg fremfor for eksempel gas eller træpiller. Men forretningen har behov for økonomisk opklaring senest til foråret næste år.
Carribic-rundstykker udgået. Carribic-brød udgået. Gurkemejebrød udgået. Birkes udsolgt. Snegle udsolgt.
Det lyder sørgeligt, men det er realiteten hos den lokale Lystrup-bager Det Gyldne Brød, hvor både elpriser og fødevarepriser påvirker forretningen som aldrig før.
- De varer er udgået, fordi der er nogle dyre meltyper i. Vi har erstattet produkterne med noget andet, som er billigere at lave, siger Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød.
Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne BrødDer er ingen tvivl om, at vores regnskab sidste kvartal er det dårligste i alle de 17 år, vi har haft butik her. Det fylder en masse hele tiden. Vi snakker konstant om, hvad kan vi skrue på, og hvad kan vi gøre.
Bageriet, som har ligget på Lystrupvej i knap 17 år, har siden foråret været påvirket af de stigende fødevarepriser, og med energikrisen oveni bagerhatten har Jane Olesen og hendes mand, som hun ejer forretningen med, været nødt til at justere på sortimentet.
- Vi plejer at have en elregning, som ligger mellem 22.000 og 27.000 kroner om måneden. Nu er vi oppe på 70.000-75.000 kroner om måneden. Det er 600.000 ekstra på et år, og så kommer råvarestigningerne oveni. Bye-bye bundlinje, siger Jane Olesen.
Og det er ikke kun bageren i Lystrup, som er påvirket af de stigende priser. Ifølge en artikel fra DR lukker der i øjeblikket to bagerier om ugen på landsplan.
- Vi frygter, at vi lige nu kigger ind i to onde ting, som rammer os på samme tid – nemlig stigende omkostninger og faldene omsætninger. Den kombination kan være dødelig, siger Henrik Mühlendorph, administrerende direktør i brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark, til DR.
Hele tiden en balance
Netop den faldende omsætning ønsker Jane Olesen at undgå, og derfor er hun heller ikke interesseret i at sætte priserne på bagerbrødet og kagerne op.
- Bagerbrød har i forvejen nået et max, når det kommer til pris. Samtidig har folk færre penge, og så er det i hvert fald det nemmeste i verden at lade være med at gå til bageren. Det er en luksus, som er svær at vænne sig af med, men det kan blive nødvendigt for forbrugeren, siger hun.
I stedet er hun og de andre medarbejdere blevet endnu mere opmærksomme på at spare på energien. Slukkes ovnen, slukkes den for resten af dagen og kan ikke tændes igen.
Lyset slukkes i alle rum, som ikke er i brug, og i forretningen er både en køler og en fryser med bag-selv-dej og kransekage blevet slukket. I stedet må kunderne spørge, og ekspedienterne hente varerne i den store køler i baglokalet.
- Vi kommer også til at melde mere udsolgt på en masse produkter, for vi kan ikke overproducere. Det ved jeg også, at man kan miste kunder på. Så det er hele tiden en balance, for vi har ikke råd til at miste kunder, men vi har heller ikke råd til ikke at gøre noget, siger Jane Olesen.
Ifølge bageriets hovedgrossist er råvarepriserne i gennemsnit steget med 23 procent, og inden den 1. oktober er sukkerpriserne steget med 50 procent.
- Så jeg ved godt, hvor den ekstra elregning skal tages fra. Den skal hives direkte af bundlinjen, så der er ikke meget at skrue på. Det, vi kan skrue på som det næste, er lønninger, siger Jane Olesen.
Dårligste regnskab i 17 år
Men at skulle spare penge på lønninger ved at opsige medarbejdere er bestemt heller ikke et ønskescenarie for Jane Olesen:
- Jeg vil nødig skulle opsige nogen på grund af stigende fødevare- og elpriser. Det er sgu træls.
Derfor er bageriet mere end nogensinde afhængig af en trofast kundegruppe, og ifølge Jane Olesen har de indtil nu ikke kunnet mærke et frafald i kundegruppen.
Hun vurderer, at det er en fordel, at forretningens kunder forsynes med fjernvarme, da usikkerheden ved naturgas eller træpiller ville have betydet, at kunderne i endnu højere grad ville afholde sig fra at handle hos den lokale bager.
Selvom det ærgrer hende, at Danmark i disse dage bliver en lang række bagerier fattigere, forstår hun godt, at den nuværende situation har fået nogle butiksindehavere til at kaste håndklædet i ringen. Hun understreger, at de hos Det Gyldne Brød har behov for at kunne se økonomisk opklaring senest i foråret for at finde motivationen til at fortsætte.
- Der er ingen tvivl om, at vores regnskab sidste kvartal er det dårligste i alle de 17 år, vi har haft butik her. Det fylder en masse hele tiden. Vi snakker konstant om, hvad kan vi skrue på, og hvad kan vi gøre. Det er vi nødt til, for vi ved jo godt, at det næste, der kan skæres på, er lønninger, og det giver også mere arbejde til os.