Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det er ikke kun energipriserne, der påvirker Det Gyldne Brød i Lystrup. Også priserne på fødevarer, som ifølge indehaver Jane Olesen er steget i gennemsnit 23 procent, kan mærkes på bundlinjen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Energikrisen rammer den lokale bager – fra 25.000 til 75.000 kr. om måneden på el

Jeg kender mine kager. Jeg ved, at en polarsnitte er det samme som en Nürnbergsnitte, og at det hedder en toscasnitte og ikke en Toscanasnitte.

Som ung arbejdede jeg nemlig i først den ene og siden den anden bagerforretning, og størstedelen af pengene til min Asien-rundrejse, tjente jeg ved at lange rugbrød, sandwich og snegle over disken, mens mine sko og min hovedbund (tro det eller ej) blev fyldt med birkes og krummer.

Derfor er det lidt nostalgisk for mig at træde ind i et ægte bageri, og den følelse fik jeg også i sidste uge, da jeg besøgte Det Gyldne Brød på Lystrupvej. Og selvom jeg gerne mindes mine ungdomsår med tidlige morgenvagter og utallige spiste hindbærsnitter, var det på en mere alvorlig baggrund, at jeg besøgte det lokale bageri i Lystrup.

For ligesom mange andre forretninger kan indehaver Jane Olesen mærke konsekvenserne af de stigende el- og fødevarepriser. Ifølge brancheorganisationen for bagerier og konditorer lukker der på nuværende tidspunkt to bagerier om ugen på landsplan, og det kan Jane Olesen godt forstå.

Hos Det Gyldne Brød har de indtil nu været nødt til at mindske sortimentet og slukke for nogle af deres køleskabe og frysere, og nu er de snart løbet tør for idéer, med mindre de vil skrue på det sidst mulige håndtag.

Fra Lystrup skal vi en tur til Nye, hvor jeg har besøgt Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsen. De har begge truffet et valg om at passe deres børn hjemme enten på deltid eller alle ugens dage.

Det er der flere grunde til, men det er aktuelt, fordi de borgerlige partier i byrådet vil have indført et tilskud til hjemmepasning, ligesom mange andre kommuner har gjort det. Det er dog langt fra alle byrådspolitikerne, der synes om den idé.

Det kan være vanskeligt at finde ud af, om det er en god eller dårlig idé at købe eller sælge en bolig på nuværende tidspunkt. Men der er helt sikkert bevægelse på boligmarkedet, for i Lystrup er prisafslaget per kvadratmeter steget støt den sidste lange periode.

I dagens sidste artikel kan du få gode råd fra to eksperter i boligøkonomi, hvis du overvejer at købe eller sælge. Men så får du heller ikke mere i denne omgang. Til gengæld kan du altid fange mig på membr@lystrupliv.dk eller 20 75 61 81.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Jane Olesen og hendes mand Thomas har drevet bageren Det Gyldne Brød i Lystrup i knap 17 år. De har også en forretning på Trøjborg. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Tårnhøje energi- og fødevarepriser får den lokale bager til at skrumpe sortimentet

Hos bageriet Det Gyldne Brød i Lystrup har de høje priser på både el og fødevarer betydet, at nogle af forretningens varer er udgået af sortimentet, og ifølge indehaver Jane Olesen må kunderne forberede sig på flere indskrænkninger i udvalget.

Alternativet er prisstigninger og afskedigelser, og det vil hun gerne undgå. Forretningens elregning er for tiden tre gange så høj som normalt, og ifølge en artikel fra DR lukker der på nuværende tidspunkt to bagerier om ugen på landsplan.

Jane Olesen vurderer, at de er hjulpet af, at kundeskredsen i Lystrup får varme fra et fjernvarmeanlæg fremfor for eksempel gas eller træpiller. Men forretningen har behov for økonomisk opklaring senest til foråret næste år.

Hos den lokale Lystrup-bager, Det Gyldne Brød, kan de høje priser på både el, varme og fødevarer mærkes tydeligt. Forretningen har været nødt til at slukke køleskabe og frysere og lade nogle varer udgå. Det næste, der kan skrues på, er lønninger.

Carribic-rundstykker udgået. Carribic-brød udgået. Gurkemejebrød udgået. Birkes udsolgt. Snegle udsolgt.

Det lyder sørgeligt, men det er realiteten hos den lokale Lystrup-bager Det Gyldne Brød, hvor både elpriser og fødevarepriser påvirker forretningen som aldrig før.

- De varer er udgået, fordi der er nogle dyre meltyper i. Vi har erstattet produkterne med noget andet, som er billigere at lave, siger Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød.

Der er ingen tvivl om, at vores regnskab sidste kvartal er det dårligste i alle de 17 år, vi har haft butik her. Det fylder en masse hele tiden. Vi snakker konstant om, hvad kan vi skrue på, og hvad kan vi gøre.

Jane Olesen, indehaver af Det Gyldne Brød

Bageriet, som har ligget på Lystrupvej i knap 17 år, har siden foråret været påvirket af de stigende fødevarepriser, og med energikrisen oveni bagerhatten har Jane Olesen og hendes mand, som hun ejer forretningen med, været nødt til at justere på sortimentet.

- Vi plejer at have en elregning, som ligger mellem 22.000 og 27.000 kroner om måneden. Nu er vi oppe på 70.000-75.000 kroner om måneden. Det er 600.000 ekstra på et år, og så kommer råvarestigningerne oveni. Bye-bye bundlinje, siger Jane Olesen.

Og det er ikke kun bageren i Lystrup, som er påvirket af de stigende priser. Ifølge en artikel fra DR lukker der i øjeblikket to bagerier om ugen på landsplan.

- Vi frygter, at vi lige nu kigger ind i to onde ting, som rammer os på samme tid – nemlig stigende omkostninger og faldene omsætninger. Den kombination kan være dødelig, siger Henrik Mühlendorph, administrerende direktør i brancheorganisationen Bager- og Konditormestre i Danmark, til DR.

Hele tiden en balance

Netop den faldende omsætning ønsker Jane Olesen at undgå, og derfor er hun heller ikke interesseret i at sætte priserne på bagerbrødet og kagerne op.

- Bagerbrød har i forvejen nået et max, når det kommer til pris. Samtidig har folk færre penge, og så er det i hvert fald det nemmeste i verden at lade være med at gå til bageren. Det er en luksus, som er svær at vænne sig af med, men det kan blive nødvendigt for forbrugeren, siger hun.

Allerede i marts kunne Jane Olesen mærke, at fødevarepriserne var steget. Derfor hævede hun priserne på nogle af kagerne en smule. Men særligt på brødet vil hun gerne undgå yderligere prisstigninger. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Ifølge Jane Olesen er den månedlige udgift til el på nuværende tidspunkt tre gange så høj som normalt. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I stedet er hun og de andre medarbejdere blevet endnu mere opmærksomme på at spare på energien. Slukkes ovnen, slukkes den for resten af dagen og kan ikke tændes igen.

Lyset slukkes i alle rum, som ikke er i brug, og i forretningen er både en køler og en fryser med bag-selv-dej og kransekage blevet slukket. I stedet må kunderne spørge, og ekspedienterne hente varerne i den store køler i baglokalet.

- Vi kommer også til at melde mere udsolgt på en masse produkter, for vi kan ikke overproducere. Det ved jeg også, at man kan miste kunder på. Så det er hele tiden en balance, for vi har ikke råd til at miste kunder, men vi har heller ikke råd til ikke at gøre noget, siger Jane Olesen.

Ifølge bageriets hovedgrossist er råvarepriserne i gennemsnit steget med 23 procent, og inden den 1. oktober er sukkerpriserne steget med 50 procent.

- Så jeg ved godt, hvor den ekstra elregning skal tages fra. Den skal hives direkte af bundlinjen, så der er ikke meget at skrue på. Det, vi kan skrue på som det næste, er lønninger, siger Jane Olesen.

Dårligste regnskab i 17 år

Men at skulle spare penge på lønninger ved at opsige medarbejdere er bestemt heller ikke et ønskescenarie for Jane Olesen:

- Jeg vil nødig skulle opsige nogen på grund af stigende fødevare- og elpriser. Det er sgu træls.

Derfor er bageriet mere end nogensinde afhængig af en trofast kundegruppe, og ifølge Jane Olesen har de indtil nu ikke kunnet mærke et frafald i kundegruppen.

Køleren i forretningen er blevet slukket for at spare på elregningen. I stedet skal kunderne henvende sig ved kassen, hvis de vil købe "bag-selv-dej" med hjem. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hun vurderer, at det er en fordel, at forretningens kunder forsynes med fjernvarme, da usikkerheden ved naturgas eller træpiller ville have betydet, at kunderne i endnu højere grad ville afholde sig fra at handle hos den lokale bager.

Selvom det ærgrer hende, at Danmark i disse dage bliver en lang række bagerier fattigere, forstår hun godt, at den nuværende situation har fået nogle butiksindehavere til at kaste håndklædet i ringen. Hun understreger, at de hos Det Gyldne Brød har behov for at kunne se økonomisk opklaring senest i foråret for at finde motivationen til at fortsætte.

- Der er ingen tvivl om, at vores regnskab sidste kvartal er det dårligste i alle de 17 år, vi har haft butik her. Det fylder en masse hele tiden. Vi snakker konstant om, hvad kan vi skrue på, og hvad kan vi gøre. Det er vi nødt til, for vi ved jo godt, at det næste, der kan skæres på, er lønninger, og det giver også mere arbejde til os.

Mette Sams (tv.) passer sin datter hjemme to dage om ugen, og Lone Kappelgaard Nikolajsen passer sin søn hjemme alle dage. De håber, at de kan få skabt et lokalt netværk af hjemmepassere, som de kan mødes med. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Mette og Lone hjemmepasser deres børn: - Vores liv skal ikke køre med 120 km/t, mens vi har små børn

Mens der for de fleste småbørnsfamilier står madpakkesmøring på programmet om morgenen, ser det anderledes ud for Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsen. De har valgt at passe deres børn i hjemmet, fordi det giver ro og fleksibilitet i hverdagen, og fordi årene med små børn ikke kommer igen. 

For Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsens familier har det også betydet, at de i perioder har levet på en enkelt indkomst. I Aarhus Kommune kan man nemlig ikke få tilskud til hjemmepasning, men det ønsker de borgerlige partier i Aarhus Byråd at lave om på. 

Det er dog langt fra alle byrådsmedlemmer, som synes, at det er en god idé. Ifølge flere af dem vil det skade både arbejdsmarkedet og de eksisterende daginstitutioner.

Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsen fra Nye og Elev passer deres børn hjemme på enten deltid eller fuldtid. De oplever, at det giver en større frihed og ro i hverdagen. De borgerlige partier i Aarhus Byråd vil have indført tilskud til hjemmepasning, men det er langt fra alle byrødderne, der er positivt stemte.

Skiftetøj, regntøj, madpakker, hjemmesko og sutter. Listen over ting, man skal huske, når man afleverer sit barn i vuggestue eller børnehave er lang, og for de fleste børnefamilier kører hverdagsmorgenerne efter en fast rutine for at undgå alt for meget stress og jag.

Men for Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsen er hverdagen indrettet lidt anderledes. For mens Mette Sams kun skal pakke tasken med madpakke og skiftetøj og køre sin datter i dagpleje tre gange om ugen, går Lone Kappelgaard Nikolajsens yngste søn slet ikke i institution.

De har nemlig valgt at passe deres børn hjemme på henholdsvis deltid og fuldtid.

Det lå ikke i kortene, at jeg skulle passe hjemme, men jeg følte, at Liv og jeg havde en meget tæt forbindelse, så jeg kunne slet ikke se, at hun ville trives i at være ved en anden og dele en voksen med flere andre børn.

Mette Sams, bor i Nye og passer sin datter Liv hjemme på deltid

Lone Kappelgaard Nikolajsen og hendes mand bor i Elev og har tre sønner på seks, fire og halvandet år. For cirka 2,5 år siden sagde hun sit faste job, op og siden har hun gået hjemme.

- Min mand og jeg havde snakket om, at vores liv ikke skulle køre med 120 km/t, mens vi havde små børn. En dag hørte jeg nogle af mine kollegaer tale om, hvor sjovt de havde det, når de var sammen med deres børnebørn. Men jeg har jo små børn nu? Det er nu, jeg kan lave alle de ting, fortæller hun.

Mens de to ældste sønner begyndte i institution, da de var omkring et år gamle, bliver Arthur på halvandet år passet i hjemmet.

- Vi har været glade for at sætte de to ældste i institution, og det har også givet dem noget, så hovedformålet har ikke været at blive hjemmepasser. Det har været at få ro i hverdagen og ikke kun leve for weekenden. Senere er jeg så blevet ”hjemmepasser”, siger hun.

En tæt forbindelse

Også Mette Sams, som bor i Nye med sin kæreste og parrets toårige datter Liv, har passet hjemme alle ugens dage. Da hendes barsel var ved at ophøre, besluttede hun sig for at vælge tilværelsen som hjemmepasser til.

- På det tidspunkt boede vi i Aalborg, og vi begyndte at se på dagplejer, men jeg kunne mærke, at det ikke føltes rigtigt. Det lå ikke i kortene, at jeg skulle passe hjemme, men jeg følte, at Liv og jeg havde en meget tæt forbindelse, så jeg kunne slet ikke se, at hun ville trives i at være ved en anden og dele en voksen med flere andre børn, siger hun.

Hun forklarer, at hun og kæresten i løbet af graviditeten har gjort tingene anderledes end de fleste, for eksempel har hun også født deres datter hjemme. Hun har været meget opmærksom på at gøre det, der giver bedst mening for hende.

Da Mette Sams' barselsorlov var ved at ophøre, boede hun og familien i Aalborg. Idéen om hjemmepasning opstod, da hun var rundt og besøge forskellige dagplejer. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Det var også sådan, at valget faldt på hjemmepasning, og efter et års hjemmepasning er Liv for nyligt begyndt i dagpleje tre dage om ugen, mens Mette Sams arbejder.

- Det giver bare enormt meget ro i hverdagen. Min kæreste pendler til Aalborg, så han står tidligt op og kommer ret sent hjem. Jeg har aldrig været karrieremenneske, så det har været ret nemt for mig at lægge det på hylden lidt. For mig er det vigtigste, at man har det godt i familien. Det er det, der gør mig glad, siger hun.

Vil øge skellet i samfundet

For både Lone Kappelgaard Nikolajsen og Mette Sams' familie har det været økonomisk muligt at tilvælge hjemmepasning og leve på en indkomst. I Aarhus Kommune kan man nemlig ikke få tilskud til at passe sit barn i hjemmet, som det er tilfældet i mange af landets andre kommuner.

Det ønsker de borgerlige partier i byrådet at lave om på, og derfor har de fremstillet et forslag om at indføre tilskud til pasning af børn i hjemmet. Da spørgsmålet for nylig blev diskuteret i byrådssalen, lød det fra Nye Borgerliges Henrik Arens, at man ønsker at give familierne mere frihed til selv at bestemme.

- Der er rigtig mange fordele ved hjemmepasning især for barnet og familielivet, men det er de velhavende, der reelt har det valg. Alle vi andre skal aflevere vores børn i institution, gå på arbejde og betale skat. Med vores forslag vil vi give alle århusianere mulighed for reelt at kunne vælge, hvad der er bedst for netop deres familie, sagde han.

Men det er langt fra alle byrådsmedlemmerne, der bakker op om forslaget. Ifølge flere af politikerne vil det fjerne midler fra daginstitutionerne, svække arbejdsmarkedet og skabe integrationsmæssige udfordringer.

- Beløbet svarer ikke til en løn, man kan leve af. Det er i praksis et tilskud til de familier, som allerede tjener relativt mange penge. Det er ikke et tilskud, som er fair, men et tilskud som vil øge skellet i samfundet, så de rigeste får endnu mere, og de fattigste bliver ladt tilbage med nogle institutioner, som bliver dårligere, fordi der trækkes penge ud til hjemmepasning, sagde Mette Bjerre (SF).

Flytter efter tilskud

For Mette Sams og hendes kæreste ville et tilskud gøre en forskel. Hun mener, at muligheden for hjemmepasning bør være ens på tværs af kommunegrænserne.

- Jeg ville nok stadig hjemmepasse på fuld tid, hvis jeg kunne få tilskud. En af grundene til, at det var svært at være i, var, at der var nogle ting, vi ikke havde råd til, og vi hele tiden skulle kigge på kontoen, siger hun.

Både hun og Lone Kappelgaard Nikolajsen understreger, at hjemmepasning er en ud af mange løsninger, og at det er individuelt fra familie til familie, hvad der fungerer. De har også begge gode erfaringer med dagplejer og daginstitutioner. Men, siger Lone Kappelgaard Nikolajsen:

- Tilskud til hjemmepasning er noget, folk flytter efter. Hvis vi havde vidst det før, tror jeg, at vi havde været mere orienteret mod at købe hus i Hinnerup. Aarhus tiltrækker mange, men mange børnefamilier flytter også væk.

Lone Kappelgaard Nikolajsens søn Arthur har to ældre brødre på henholdsvis fire og seks år. De begyndte begge i institution, da de var omkring et år gamle. Foto: Mette Marie Birch Breuning

De efterspørger begge mere fleksibilitet, når det kommer til børnepasning, arbejde og familieliv. For eksempel i form af deltidsstillinger og information om muligheden for hjemmepasning.

- For eksempel sagde sundhedsplejersken meget tidligt til os, at vi skulle huske at skrive Liv op til en daginstitutionsplads, og jeg tænkte bare: Hold da op, jeg har lige født. I stedet kunne man spørge forældrene, om de havde overvejet, hvad de kunne tænke sig i forhold til pasning, siger Mette Sams og Lone Kappelgaard Nikolajsen supplerer:

- Det er heller ikke for sjov, at statistikkerne viser, at det er hårdt for ægteskabet og parforholdet at være familie. For nogen kan hjemmepasning måske være at satse på familien – for børnene og hele familiens skyld.

Spørgsmålet om tilskud til hjemmepasning er blevet behandlet i Aarhus Byråd flere gange gennem årene. Senest blev det sendt til behandling i Børn & Unge-udvalget, hvor det skal belyses yderligere, men magistraten har anbefalet, at forslaget afvises.

I postnummer 8520 er afslaget på villaer og rækkehuse steget fra 241 kroner per kvadratmeter i januar til 537 kroner per kvadratmeter i august. Arkivfoto: Michael Bager/Jysk Fynske Medier

Prisafslagene på boliger i Lystrup stiger: Læs eksperternes gode råd til dig, som vil sælge eller købe

Det er blevet dyrt at være dansker, og den økonomiske situation påvirker også boligmarkedet. Her er der dog ikke tale om prisstigninger, men derimod afslag, og i postnummer 8520 er afslaget per kvadratmeter på villaer og rækkehuse steget de seneste mange måneder.

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, skyldes det, at boligmarkedet er bremset op, og at sælgerne derfor er mere tilbøjelige til at give afslag. Han spår, at vi ser ind i en periode med faldende priser.

I artiklen kommer Curt Liliegreen og Mikkel Høegh, som er boligøkonom i Jyske Bank, med deres bud på, om det er en god idé at købe eller sælge lige nu. Der er flere ting at være opmærksom på, men ejer man et hus, er der grund til at have is i maven, lyder det fra de to eksperter.

Der bliver givet større prisafslag per kvadratmeter på villaer og rækkehuse i postnummer 8520 end tidligere, og ifølge to eksperter i boligøkonomi er der lige nu tale om købers marked. Men det skal nok blive sælgernes tur igen. Se, hvor meget afslagene er steget, og bliv klogere på, om det er god idé at købe eller sælge lige nu.

Renten er steget, inflationen buldrer derudaf, og de høje priser på el, benzin og dagligvarer kan mærkes på pengepungen. Den økonomiske verdenssituation påvirker også salget af ejendomme, og ligesom mange andre steder er prisafslagene på huse og rækkehuse i postnummer 8520 steget den seneste tid. Det viser tal fra Boligsiden.

I august sidste år blev der i gennemsnit givet et afslag på 154 kroner per kvadratmeter på villaer og rækkehuse. På samme tidspunkt i år lå det tal på 537 kroner per kvadratmeter. Det svarer til et samlet prisafslag på lidt over 75.000 kroner på et hus på 140 kvadratmeter.

Ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, skyldes det, at antallet af handler er begyndt at falde, da boligmarkedet generelt er bremset op. Det betyder, at både købere og banker er mere tilbageholdende.

- Der er færre købere, og så vil sælgerne få problemer. Så er de måske mere tilbøjelige til at give prisafslag. Man kan endnu ikke se, at sælgerne sætter udbudsprisen ned, men der går længere mellem fremvisningerne, så når nogen endelig viser interesse, vil man gerne snakke pris, siger han.

Han forklarer, at udbudspriserne vil falde, når markedet vender, og mængden af udbudte boliger stiger. I sådan et scenarie vil afslagene også falde.

- Så vil du se mæglerne udbyde boligerne til en lavere pris. Vi kommer ind i en periode, hvor priserne falder, det er ret sikkert – vi ved bare ikke hvor meget, siger Curt Liliegreen.

Overvejer du at sælge din bolig? Eller skal du købe en ny? Så læs med nedenfor, hvor Curt Liliegreen og Mikkel Høegh, som er boligøkonom i Jysk Bank, kommer med deres råd.

Gode råd til sælger

Om det giver mening at sælge sin bolig lige nu og her, afhænger ifølge Curt Liliegreen til dels af, hvilken boligtype man ejer.

- Jeg ville være mest bekymret, hvis jeg sad i en ejerlejlighed og i mindre grad, hvis det var et hus, siger han.

Det skyldes, at lejligheder er mere udsatte i forhold til økonomiske udsving. Derudover kommer både den kommende skattereform og de nye ejendomsvurderinger til at påvirke prisen på ejerlejligheder. Curt Liliegreen forklarer, at lejligheder har haft en ”kunstigt lav grundværdi”, og at ejerne derfor har betalt en meget lille grundskyld. Det bliver der nu ændret på, og det vil give et prisfald på 5-10 procent.

Samtidig kan de ejendomsvurderinger, som træder i kraft den 1. januar 2024, betyde, at folk, der køber en lejlighed efter den dato, vil kræve et nedslag i prisen, fordi de ikke får den skatterabat, som de kunne have fået inden 2024. Det vil presse priserne nedad.

- Jeg ville forsøge at sælge min lejlighed inden og ride på den bølge af prisstigninger, der har været under corona, siger Curt Lilliengreen.

Hvad angår villaer og rækkehuse, kommer skattereformen og ejendomsvurderingerne ifølge ham ikke til at påvirke priserne i lige så høj grad. Derfor råder han husejere til at slå koldt vandt i blodet. Grunden er ifølge ham den største værdi ved et hus, og har ens bolig en god beliggenhed i forhold til trafikstøj, skoler og institutioner er det et argument for ikke at gå for meget på kompromis med prisen.

- Men generelt vil jeg fraråde folk at spekulere i det her – man skal ikke bruge sin bolig som investerings- og spekulationsobjekt, siger Curt Liliegreen.

Det er Mikkel Høegh enig i:

- Hvis man har brug for at skynde sig at komme af med sit hus, kan det godt være nu. Ellers skal man have en noget længere horisont. Men som udgangspunkt synes jeg, at man skal købe og sælge efter behov.

Gode råd til køber

Der er ingen tvivl om, at det er købers marked. I hvert fald ikke hvis man spørger Mikkel Høegh. Det er nemlig køberne, der har fat i den lange ende, når det kommer til prisforhandlinger.

- Sælgerne presses af, at der er flere og flere boliger til salg, og køberne har en strammere kreditrestriktion. Derfor kan de sige: ”Hvis du vil sælge, så bliver det til den her pris”. Det er et godt forhandlingsargument, og det er formentlig også rigtigt. For et år siden kunne sælgerne til gengæld sige, at de ville finde en anden køber, men i dag er der ikke en anden køber, siger han.

Spørger man Curt Liliegreen er det dog en god idé at vente med at købe. Han forudser nemlig, at udbuddet med tiden vil stige, og at man dermed har større chance for at finde en bolig, som matchers ens behov. Derudover er det vigtigt at forsøge at presse prisen ned.

- Udbuddet er stigende, og det er altid godt, når du skal købe. Det kunne være godt at vente et halvt år. Der er ofte følelser involveret, når man køber bolig, men det er ikke sikkert, at udbuddet matchers ens behov, så det er en god idé at vente, siger han og fortsætter:

- I hvert fald det næste års tid arbejder tiden for køberne og ikke for sælgerne. Sådan er det ikke altid. Vi kommer fra en periode med sælgers marked, og det kommer igen før eller siden. På den lange bane stiger huspriserne altid rundt om byer som Aarhus og København.

Det samme forudser Mikkel Høegh. Han kalder boligmarkedet for en ”supertanker”, som er ved at tilpasse sig de høje renter.

- Jeg vil ikke være overrasket, hvis vi ser prisfald – særligt på lejligheder – langt ind i 2023. Boligmarkedet går altid op og ned, men mest op. Renten betyder meget på den korte bane, men på den lange bane er det indkomsterne, der betyder noget. Og over tid bliver vi løbende rigere, og derfor vil de stigende indkomster trække boligpriserne op, siger han.