Første spadestik til ny engsø rykker et stort skridt nærmere - men projektets størrelse står og falder med beboerne i området
Det var med oversvømmede kældre i både Lystrup og Risskov til følge, da der en augustdag i 2012 faldt 122 millimeter regn i løbet af få timer. Dengang slugte Egå Engsø en del af vandet, men med fremtidens ekstremvejr for øje er der behov for yderligere klimatiltag for at undgå frustrerede husejere.
Derfor har Aarhus Kommune i en rum tid barslet med idéen om at anlægge en ny og langt mere vandfattig engsø, som kan sluge regnmængderne, ved Hede Enge på den modsatte side af Lystrupvej. Onsdag er projektet på byrådets dagsorden og er således rykket et skridt nærmere at blive realiseret. Men det kræver lodsejerne i områdets opbakning, hvis idéerne om den nye sø og det rekreative område skal blive til virkelighed.
En af dem er Alexia Trolle. Hun er som udgangspunkt positiv overfor idéen, men som opstalder af heste har hun også brug for både plads og adgang til engen. Afsætter politikerne penge til det, vil der ifølge projektleder Lars Eg Hoppe stå et projekt færdigt i en eller anden udformning i 2028.
Det er sjovere at snøre spadsereskoen og gå på opdagelse i naturen end at stå i en oversvømmet dagligstue med gummistøvler på.
Med planerne for en ny engsø ved Hede Enge får du naturoplevelsen og slipper for oversvømmelsen, og nu er det nye rekreative område og værn mod monsterregn et skridt tættere på at blive en realitet.
For siden byrådet sidste år afsatte en pulje på 75 millioner kroner til at realisere klimavenlige naturprojekter, har Teknik og Miljø for alvor sporet sig ind på idéen om at skabe en ny og vandfattig engsø omkranset af stier i et nyt naturområde. Derfor skulle byrådspolitikerne onsdag den 14. september drøfte et forslag, der kan pumpe op mod 21 millioner kroner i projektet.
- Vi ønsker at arbejde videre med planerne for Hede Enge på grund af projektets størrelse og synergi-effekter. Vi vil gerne løfte kvaliteten af naturen og skabe et rekreativt område, men samtidig skal det også være et værn, der beskytter byen mod oversvømmelser, siger Lars Eg Hoppe, der er projektleder i Aarhus Kommune for planerne om Hede Enge.
Lars Eg Hoppe, projektleder i Aarhus KommuneDet står og falder med lodsejerne. Vi kan have alle penge i verden, men er borgerne ikke åbne for ideen, bliver det svært at lave klimatilpasningen kun på den kommunale jord.
En sådan skanse mod elementernes rasen kunne husejerne langs Egåen i Risskov og i den sydlige del af Lystrup med fordel have brugt den 26. august 2012. På få timer hamrede næsten en hel måneds nedbør ned over området med en lukket Djurslandsmotorvej og oversvømmede kældre i Lystrup og Risskov som konsekvens.
Dengang var Egå Engsø med til at forebygge yderligere oversvømmelser, men der er ingen garantier for, at den kunstigt anlagte sø også kan kapere fremtidens mere ekstreme vejrtilfælde. Det er derfor, forvaltningen ser en fidus i at etablere en langt mere vandfattig engsø på den modsatte side af Lystrupvej, ved Hede Enge, der kan sluge de ekstra vandmasser.
Står og falder med lodsejerne
Men én ting er, om politikerne afsætter penge til projektet. Noget andet er, om de lokale lodsejere er lorne ved ideen. Aarhus Kommune ejer nemlig kun knap halvdelen af området ved Hede Enge. Resten tilhører private.
Teknik og Miljø ville sagtens kunne skabe et rekreativt område på kommunens egen jord, men skal det hele gå op i en højere enhed, skal man nå til enighed med grundejerne i området. For uden dele af de private lodsejeres jord, bliver projektet ved Hede Enge en halvhjertet omgang klimatilpasning.
- Dybest set er økonomien i projektet ikke det vigtigste. Det står og falder med lodsejerne. Vi kan have alle penge i verden, men er borgerne ikke åbne for idéen, bliver det svært at lave klimatilpasningen kun på den kommunale jord. Skal hele projektet realiseres, er det den gode vilje, der skal frem, siger Lars Eg Hoppe og understreger, at man ikke ønsker at tromle de lokales ønsker for at fuldføre projektet.
I stedet venter et langt arbejde med at stemme dørklokker og gå i dialog med lodsejerne.
- Det er frivilligt, om de vil gå med eller ej, og vi kan ikke tvinge noget igennem. Derfor er vi nødt til at opsøge lodsejerne og høre deres ønsker. Måske kan man købe noget af deres jord og give dem noget andet. Man kunne også indgå aftaler om at kompensere dem, når deres jord eksempelvis blev oversvømmet én gang hvert tiende år, foreslår Lars Eg Hoppe.
Adgang til engen er afgørende
En af dem, som ejer en del af jorden ved Hede Enge, er Alexia Trolle. Hun synes som udgangspunkt, at idéen om et nyt rekreativt område er god, men ligesom mange andre af beboerne på Egå Mosevej driver hun og familien opstaldning af heste ved ejendommen. Derfor er både adgangen til engen og mængden af jord afgørende for dem.
- Det er essentielt for os, at vi har mulighed for at ride i området, fordi vi har opstaldere her. Derudover ligger en del af vores hestefolde på engen, og vi vil selvfølgelig være kede af, hvis vi får taget for meget af vores jord, fordi det vil begrænse, hvor mange heste vi har plads til, siger hun.
Hun vil gerne indgå en dialog med kommunen om planerne, og er heller ikke afvisende overfor at afgive jord mod at få tildelt noget andet i stedet for.
- Det kunne godt være en løsning, men hvor kan kommunen give os jord? Det skal være noget, som ligger lige omkring vores matrikel, ellers kan vi ikke bruge det. Jeg kan ikke bruge nyt jord i Viby til noget. Hvis vi brugte jorden til at dyrke noget, var det lige meget, men vi bruger den jo til vores heste, siger hun.
Lavt tempo og ro
Alexia Trolle og familien ejer omkring otte hektar jord ved Hede Enge, og hun kan endnu ikke sige, hvor stor en del de er villige til at opgive. Det afhænger af planerne for området, og de betingelser der vil komme til at gælde.
- Det er svært at sige. Vi ejer også noget jord, hvor der er plantet granskov, og hvis den bliver fældet, kan vi se rensningsanlægget. Det er vi for eksempel ikke interesseret i, siger hun.
At engen sandsynligvis bliver et velbesøgt naturområde, har hun som udgangspunkt ikke noget imod, for allerede i dag bliver den benyttet flittigt af både hundeluftere og ryttere. Hun håber dog, at roen i området bliver bevaret:
- Ved engsøen er der mange cyklister og knallerter, og der er et andet tempo og en dejlig ro ved den her eng. Det ville være ærgerligt, hvis det forsvandt.
Familien har endnu ikke modtaget materiale eller information om projektet ved Hede Enge fra kommunen, men Alexia Trolle håber, at lodsejerne bliver inddraget i den kommende proces, så de i fællesskab kan finde frem til de bedst mulige løsninger.
- Jeg forholder mig til det, når jeg har noget konkret, men det er da dejligt, at kommunen ikke fra starten siger, at de vil ”æde” vores jord. Det er første skridt, at de allerede nu prøver at gå lidt i dialog med os, siger hun.
Uanset om man når til enighed om en løsning, der gør både lodsejere og forvaltning glade, forventer projektleder Lars Eg Hoppe, at der kommer et projekt ved Hede Enge, hvis politikerne afsætter midlerne til det. Ved byrådsmødet onsdag den 14. september blev projektet sendt i Teknisk Udvalg, hvor det skal belyses nærmere.
- Selv hvis vi kun kan bruge de kommunale arealer, vil jeg mene, at der som minimum kommer et projekt, hvor vi ser nærmere på, hvordan vi giver naturen på arealet et løft. Der er noget at tage fat på, men vi skal hele tiden have for øje, at projektets potentiale er mere end dobbelt så stort, hvis vi kan få lodsejerne med på idéen, siger han, der godt kunne se et projekt stå klar til brug i 2028.