Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er flere eksempler på, at lokale borgere har fundet stoffer på offentlige områder i Lystrup. Blandt andet i Lystrup Sønderskov og i Majsmarken. Fotos: Mette Marie Birch Breuning, privatfoto

Borgere finder stoffer på grønne områder

Hvis jeg skal være helt ærlig, så er mine erfaringer med narkotika og stoffer ikke-eksisterende. Og det siger jeg ikke for at være hellig, det siger jeg for at understrege, at jeg tror, at jeg ville blive ret chokeret, hvis jeg på en helt almindelig gåtur fandt en pose med hvidt pulver eller hash i.

Derfor kan jeg også godt forstå, at det var det, Line Garmin blev. Chokeret. Da hun en morgen var ude at gå en tur med sin hundehvalp Eddie, fandt hun noget, som, hun er ret sikker på, var narkotika. En lille plasticpose med hvidt pulver i.

Man kunne ønske sig, at det var et enkeltstående tilfælde, men det er det desværre ikke. På den lokale Facebookgruppe kan man nemlig læse, at andre borgere i Lystrup har været ude for lignende oplevelser. Og at to hunde faktisk er kommet galt afsted tidligere.

Og nu til noget helt andet. For fredag aften i sidste uge drejede Sadam Amani nøglen om til sin restaurant i Lystrup efter en lang arbejdsdag. Hvad, han ikke vidste, var, at han en halv time senere ville blive ringet op, fordi hans pizzeria og restaurant stod i flammer.

Branden er fortsat et slags mysterium, men mens røgen hærgede, var det ikke maskinerne, møblerne og varerne, der fyldte i Sadam Amanis hoved. Det var indholdet i forretningens 600 liter store akvarium.

Det var ikke et akvarium, som gjorde G.A.L. Thorsen Danmarks- og måske endda verdenskendt, men derimod en stålvask. Manden, som blev kendt som ”Gale Thorsen”, grundlagde Lystrups første industriarbejdsplads.

Jeg forestiller mig, at han har været virkelighedens svar på Georg Gearløs. En rigtig opfinder. Måske endda krydret med lidt Dynamit-Harry fra Olsen Banden, for efter sigende måtte hans familie engang løbe ud af huset, fordi en af hans opfindelser forårsagede en eksplosion. Ham kan du læse mere om i den sidste artikel.

Det var alt fra mig i denne omgang. Tøv ikke med at kontakte mig på membr@lystrupliv.dk eller 20756181, hvis du har kommentarer eller idéer, jeg skal høre om.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Ifølge den lokale Facebookgruppe har to borgere med et par års mellemrum oplevet, at deres hunde er kommet galt afsted, efter at de har fundet og spist stoffer, som lå gemt i Lystrup Sønderskov. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Narkotika på grønne områder i Lystrup – lokale frygter for hunde og børn

Da Line Garmin en ganske almindelig morgen luftede sin hund på det grønne område ved Majsmarken i Lystrup, fandt hun en lille plasticpose med hvidt pulver i. Chokeret over fundet af det, som, hun er 99 procent sikker på, var narkotika, tippede hun politiet og delte oplevelsen på Facebook.

Og hun er ikke den eneste, der har fundet euforiserende stoffer på offentlige områder i Lystrup. Af den lokale Facebookgruppe fremgår det, at to hunde uafhængigt af hinanden er kommet galt afsted, efter at de har fundet og spist narkotika i Lystrup Sønderskov. En anden borger har fundet en pose med hvidt pulver på Lystrupvej. Flere borgere lufter bekymringen for, at det en dag ender fatalt for en hund, eller at det havner i hænderne på børn.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men opfordrer i en mail til, at man kontakter politiet, hvis man finder salgsposer med stoffer. Desuden kan man tippe politiet på www.politi.dk, hvis man mener, at der bliver handlet med stoffer i ens nabolag.

Flere hundeluftere har fundet stoffer på offentlige arealer i Lystrup. En af dem er Line Garmin, som fandt en pose med hvidt pulver på det grønne område ved Majsmarken. Østjyllands Politi opfordrer borgere, som finder salgsposer med narkotika, til at kontakte politiet.

Det var egentlig en ganske almindelig morgen. Line Garmin var ude at gå med sin hundehvalp Eddie, og hendes hoved var stadig ved at vågne efter en nat uden særlig meget søvn.

Da hun nærmede sig fodboldmålet på det grønne område ved Majsmarken, fik hun øje på en lille pose, og der gik ikke længe, før hun opdagede, at den indeholdt noget hvidt pulver. Hurtigt fik hun sørget for, at hundehvalpen ikke fik snuden i det.

- Han var fri, så det havde ikke været godt, hvis han havde fundet det først. Jeg samlede det op og smed det i skraldespanden. Jeg tænkte, at det kunne blive virkelig farligt, hvis der var en anden hund eller nogle børn, der fandt det, forklarer hun til LystrupLIV.

Han er en lille hund, så hvis han havde spist noget af det – og der var faktisk hul på posen – så kunne han have mistet livet. Det er meget tankevækkende, at det ligger og flyder.

Line Garmin, indbygger i Lystrup

Chokeret over oplevelsen skrev Line Garmin til politiet og tippede dem om sit fund af det, som, hun er 99 procent sikker på, var stoffer. Derefter slog hun et billede op på den lokale Facebookgruppe med en advarsel til sine medborgere.

- Jeg slog det op for at advare andre. Jeg ved, at det er et område, hvor mange har deres hunde løse eller går ture med dem, og jeg havde set et andet opslag om, at der var en hund, som var blevet indlagt, fordi den havde spist noget amfetamin. Det lignede også, at det var det, der var i den pose, jeg fandt, siger Line Garmin.

Ikke det eneste sted

Hun er ikke den eneste, der har fundet noget, som ligner narkotika, på offentlige arealer i Lystrup. På den lokale Facebookgruppe fremgår det, at en hund for et par uger siden kom galt afsted i Lystrup Sønderskov, da den fandt og spiste noget amfetamin.

Samme uhyggelige oplevelse har en anden hundeejer haft, og en tredje borger skriver, at hun har fundet en pose med hvidt pulver på Lystrupvej. Flere af borgerne er bekymret for, at de euforiserende stoffer ender i hænderne på børn.

Og det ærgrer Line Garmin, at der tilsyneladende ligger stoffer på de offentlige arealer i Lystrup. Særligt fordi hun nyder at bo i et ellers roligt område.

Posen, som Line Garmin fandt ved Majsmarken, lå sammen med en lille hvid genstand. Foto: Line Garmin

- Min hund er lille, så hvis han havde spist noget af det – og der var faktisk hul på posen – så kunne han have mistet livet. Det er meget tankevækkende, at det ligger og flyder. Jeg ved også, at der er nogle hundeluftere, som har fundet piller, kanyler og stoffer i hundeskoven ved Vorrevangen, så det er åbenbart ikke kun her, siger hun.

Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at det ikke er særlig ofte, politiet får henvendelser fra borgere, som har fundet euforiserende stoffer på gaden.

- Men det sker en gang imellem. Desværre er handel med stoffer udbredt i hele Danmark og dermed også i Østjylland, men vi arbejder hver dag på at få fat i dem, der sælger det, skriver politiet.

Dvaske eller hyperaktive hunde

Politiet opfordrer desuden borgere, som finder salgsposer med narkotika, til at kontakte politiet og aftale, hvordan det skal håndteres.

- Hvis man vil tippe politiet om, at der muligvis bliver handlet med stoffer i ens nabolag, kan man bruge ”Tip Politiet"-funktionen på www.politi.dk, skriver Østjyllands Politi i mailen.

Michael Schaap er dyrlæge og driver Risskov Dyrehospital. Han har tidligere været dyrlæge i Lystrup, og har kun få gange oplevet, at hunde er blevet forgiftet, fordi de har spist narkotika.

- I løbet af mine syv år her i området er det sket to gange. Men jeg tror, at det bliver hyppigere fremadrettet, for nu findes der også poser med snus, og de kan også forgifte hunde, siger han.

Majsmarken er markeret med den orange firkant, mens den gule firkant er Lystrup Sønderskov. Det er blandt andet på de to områder, at lokale borgere og hunde har fundet euforiserende stoffer. Kort: Google My Maps

Han forklarer, at hunde, som har spist euforiserende stoffer, ofte har neurologiske symptomer. De kan blive dvaske og døsige, og deres reflekser bliver nedsat. Har hundene spist nikotinholdige stoffer, bliver de ofte hyperaktive og urolige.

- Det er blevet mere hyppigt, at vi får lavet en 'drugtest' på hundene, hvor vi tester urinen for de her stoffer. Ved nogle stoffer har man en modgift, men ved langt de fleste tilfælde laver man symptomatisk behandling. Det vil sige, at man sørger for, at hundens blodtryk forbliver normalt, giver væskebehandling eller eventuelt noget som gør, at hunden udskiller stofferne hurtigere, siger Michael Schaap.

Ingen gåture i mørke

Han opfordrer hundeejere til at tage til dyrlægen, hvis de mistænker, at deres hunde har spist stoffer eller tobak.

- Hvis man kan få sin hund til dyrlægen inden for en halv time, kan man nå at give den noget, så den kaster det op, siger Michael Schaap.

Line Garmin kan godt forstå, at det kan være svært for politiet at styre, hvor folk placerer deres stoffer. Hun håber, at lokalsamfundet kan stå sammen og tippe hinanden, så man ved, hvor man skal holde øje, og farlige situationer kan undgås i fremtiden.

- Jeg kan ikke helt forestille mig, hvad politiet skulle kunne gøre. Ofte er det de lokale, som kan hjælpe hinanden ved at samarbejde og gøre hinanden opmærksomme på det. Det var også derfor, jeg delte min oplevelse, siger hun.

Selv vil hun holde sig fra at lufte sin hund på områder uden belysning, når det er mørkt.

- Det føler jeg mig ikke tryg ved. Min hund er en hvalp, så han har det med at putte ting i munden, og det kan gå virkelig galt, hvis jeg ikke kan se, hvad han spiser, siger Line Garmin.

Har du fundet narkotika på offentlige områder i Lystrup, Elsted, Elev eller Nye? Så hører jeg gerne fra dig på membr@lystrupliv.dk.

Sadam Amani har ejet Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup i cirka tre år. I fredags udbrød der brand i restauranten. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Sadam Amanis restaurant stak i brand: - Jeg kunne kun tænke på, at jeg ville ind og se, om der var liv i mine fisk

Fredag aften i sidste uge udbrød der brand i restauranten Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup. Indehaver Sadam Amani måtte se til, mens branden hærgede, og hen på aftenen kunne han få adgang til de lokaler, som ifølge Østjyllands Brandvæsen var "helt svedet af".

Hændelsen er et mysterium, for det har ikke været muligt for hverken brandvæsenet eller Østjyllands Politi at fastslå brandårsagen. Men for Sadam Amani er det tre års hårdt arbejde, som nu er væk. Og så døde størstedelen af hans sjældne, brasilianske fisk også i branden.

Nu venter en længere periode med genopbygning og forsikringsarbejde, men selvom Sadam Amani forventer at måtte holde lukket i minimum et halvt år, er han ikke i tvivl om, at han vil stable sin restaurant på benene igen. For en arbejdsnarkoman som ham er der ingen tvivl, siger han. Han skal have noget at stå op til om morgenen.

Fredag aften i sidste uge måtte Sadam Amani se til, da hans restaurant ved bydelscentret i Lystrup brændte. Imens kunne han kun tænke på at få reddet sine brasilianske diskosfisk ud fra butikkens store akvarium. Nu venter en længere periode med forsikringsarbejde og genopbygning.

Det havde været en lang arbejdsdag, da Sadam Amani fredag i sidste uge forlod sin restaurant Delicious Food ved bydelscentret i Lystrup klokken 21.10.

Efter at have drejet nøglen om, stod resten af aftenen på 10-års fødselsdag hos hans nevø, men knap var han nået ind ad døren for at sætte tænderne i fødselsdagsmiddagen, før hans telefon ringede. Hans restaurant stod i flammer, og politiet og brandvæsenet var rykket ud for at få styr på situationen.

- Jeg fløj over i butikken. Da jeg nærmede mig for at se igennem vinduerne, kunne jeg se, at de var revnet, der var helt mørkt derinde, og der var røg for vinduerne. Det var umuligt at se igennem, og det var virkelig varmt, fortæller Sadam Amani til LystrupLIV.

Jeg er helt rundt på gulvet. Jeg har mistet alt det, jeg har skabt, mine penge og tre år af min energi. Det er som en klump i halsen.

Sadam Amani, indehaver af Delicious Food

Først efter, at brandvæsenet havde arbejdet på stedet i flere timer, og branden var ovre, måtte Sadam Amani gå ind i restauranten. Her ventede et uhyggeligt syn for butiksindehaveren.

- Alle maskinerne, møblerne, væggene og gulvene var ødelagt. Jeg har kastet al min energi i den butik. Jeg har haft den i tre år, og jeg har været på arbejde hver evig eneste dag. Jeg har selv sat butikken i stand fra a til z. Det var et forfærdeligt syn, siger han.

Fisk fra Brasilien

Johnny Damgård, som er operationschef hos Østjyllands Brandvæsen, oplyste efter branden til Lokalavisen Aarhus, at ilden gik ud af sig selv grundet mangel på ilt, men at røgen havde nået at ødelægge lokalerne.

- Da vi kom derud, var der helt sort at røg. Så butikken er blevet svedet helt af, sagde han til avisen.

I første omgang var det dog ikke møblerne, maskinerne og varerne som fyldte i Sadam Amanis hoved. Det var derimod indholdet i det 600 liter store akvarium i restauranten.

- Jeg havde diskosfisk, som var importeret fra Brasilien, og jeg ville gerne ind og se, om der var liv i dem. Nogle af dem havde jeg, inden jeg åbnede butikken, og andre har jeg købt efterfølgende. Jeg har lagt meget energi i dem, siger han og uddyber, at kun fem-seks ud af 50 fisk har overlevet branden.

Ifølge Sadam Amani skal alle møbler, maskiner og materialer i restauranten udskiftes efter branden. Nu venter et længere forsikringsforløb. Foto: Privat

Fredag aften vidste Østjyllands Brandvæsen ikke, hvor branden var opstået eller hvordan. Noget som ifølge Johnny Damgård er ret usædvanligt.

- Det er ikke særlig tit, vi ikke kan se, hvor branden er startet, men butikken var rimelig udbrændt. Sædvanligvis kan vi se, hvor branden er startet, men det kunne vi ikke her, sagde han til Lokalavisen Aarhus.

Overvågningskameraer

Sagen blev efterfølgende overdraget til politiet. Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men i en mail til LystrupLIV skriver de, at det ikke har været muligt at fastslå brandårsagen, og at politiet ikke efterforsker sagen yderligere.

Om branden kan være påsat, vides derfor ikke, men spørger man Sadam Amani er det ikke sandsynligt:

- Der er kun én dør, og det er den eneste vej ind og ud. Desuden har jeg overvågning derinde. Da jeg fik at vide, at der var brand i restauranten, forsøgte jeg at tjekke overvågningen på min telefon, men der var ingen internetforbindelse. Politiet og teknikerne har fået overvågningsmaterialet fra restauranten, siger han.

Det vides ikke, hvordan branden opstod, og Østjyllands Politi efterforsker ikke sagen yderligere. Foto: Privat

Selv tror han, at branden er opstået af en form for kortslutning i forretningens aircondition, selvom han ikke kan vide det med sikkerhed. Han står tilbage med en stor følelse af fortabthed.

- Jeg er helt rundt på gulvet. Jeg har mistet alt det, jeg har skabt, mine penge og tre år af min energi. Det er som en klump i halsen, siger han til LystrupLIV.

Vil genoptage forretningen

Hos Delicious Food står der blandt andet burgere og pizzaer på menuen, og det er ikke det første pizzeria i Lystrup, som er brændt. Sidste år var det Marco Pizza på Sønderskovvej, det gik udover. Her kunne politiet efter få dages efterforskning konkludere, at branden var påsat.

Efterfølgende stod det klart, at pizzeriaet ikke genåbner. Det kan du læse mere om her.

Hos Ild Pizza, som er nabo til Delicious Food, har branden også forårsaget røgskader, og forretningen skriver på Facebook, at den holder lukket på ubestemt tid.

Selvom det vil kræve en komplet renovering, og Sadam Amani forventer at skulle holde lukket i minimum et halvt år, er han ikke i tvivl om, hvad han vil gøre.

- Jeg vil have min forretning igen, så jeg ved, at jeg har noget at stå op til om morgenen. Jeg har været arbejdsnarkoman i rigtig mange år, og jeg har haft flere butikker. Jeg vil hellere have min butik fremfor nogle forsikringspenge, afslutter han.

George Arthur Lavsha Thorsen blev født i Frederikshavn. Hans karriere begyndte i landbruget, men grundet en rygskade måtte han skifte spor. Arkivfoto: Per Pejstrup

”Gale Thorsen” etablerede Lystrups første industriarbejdsplads: Kørte Cadillac i træsko og blev dømt som værnemager

Den første store industriarbejdsplads i Lystrup blev grundlagt af en herre, som blev mere eller mindre verdenskendt for sin opfindelse af stålvasken. Han var kendt som "Gale Thorsen" men havde det borgerlige navn George Arthur Lavsha Thorsen.

G.A.L. Thorsen voksede op i Frederikshavn, men efter 2. verdenskrig, hvor han blev idømt syv måneders fængsel for værnemageri, flyttede han og hustruen til Risskov. Her eksperimenterede han med forskellige opfindelser, og ifølge Århus Stiftstidende var en af dem så vild, at familien måtte flygte ud af huset, da "Gale Thorsen" ved et uheld havde forårsaget en eksplosion.

Thorsen etablerede stålfabrikken i Lystrup på Lille Elstedvej i 1954, og da den var på sit højeste, var der omkring 300 ansatte. Mange af dem ankom om morgenen med busser inde fra Aarhus. Det sidste skud på stammen var produktionen af radiatorer, og over seks år solgte han radiatorer for mere end tre milliarder kroner til England. Læs mere om virkelighedens Georg Gearløs i artiklen.

Lystrup har et rigt industriområde i dag, men allerede i 1954 åbnede G.A.L. Thorsen byens første store industriarbejdsplads på Lille Elstedvej. Virkelighedens Georg Gearløs kunne man fristes til at sige, men hvem var ”Gale Thorsen”, og hvad gik hans forretningseventyr i Lystrup ud på?

”Vent, er det her galt eller genialt?”

Det spørgsmål forestiller jeg mig, at manden bag Lystrups første, store industriarbejdsplads nåede at stille sig selv utallige gange gennem sin karriere.

George Arthur Lavsha Thorsen, i folkemunde kendt som ”Gale Thorsen”, blev kendt som opfinder, idémager, jordspekulant og entreprenør, og hans forretninger var mange og forskelligartede.

En af de helt store forretningssuccesser opbyggede han i Lystrup, og det var fra fabrikken på Lille Elstedvej, at han producerede og solgte de stålprodukter, som gjorde ham kendt både herhjemme og i udlandet.

Han førte sig sædvanligvis frem i store, sorte træsko, krøllet habit, spraglede seler og åbenstående skjorte. Da han også var ret lille og skrutrygget, lignede han mildt sagt ikke en af ”verdens rigeste mænd”. Underdrivelsens kunst rendyrket på ægte jysk maner.

Artikel i Århus Stiftstidende fra 1999

I Disneys Andeby hedder opfinderen Georg Gearløs, og i 1950’ernes Danmark hed han altså George Thorsen. Navnebrødrene, om end den ene er fiktiv, har sikkert haft flere ting til fælles, men hvem var ”Gale Thorsen”? Hvorfor blev han så kendt? Og hvad er historien om hans store fabrik i Lystrup?

Det kan du blive klogere på i denne artikel, men inden vi når til Lystrup, skal vi lige have forhistorien på plads.

Fiskekutter og værnemageri

G.A.L. Thorsen blev født i 1916 og voksede op i Frederikshavn. Hans far var en engelsk ingeniør, som var med til at bygge den gamle rutsjebane i Tivoli i København. Som ung flyttede Thorsen til Randers, hvor han arbejdede som hotelkarl, og her mødte han Gudrun, som han senere blev gift med. Parret flyttede senere til Frederikshavn, hvor de ejede og drev kaffebaren Rosenborg.

I 1930’erne gik G.A.L. Thorsen ind i fiskeribranchen, da han investerede i kuttere og filet- og fiskemelsproduktion. Det fik han økonomisk succes med, og under 2. verdenskrig drev han Nordjysk Handelscompagni. I den forbindelse blev han idømt syv måneders fængsel for værnemageri grundet sine handelsforbindelser med tyskerne.

Ifølge Jyllands-Posten har parrets søn Kurt Thorsen tidligere afvist, at hans far skulle have ønsket at handle med tyskerne under krigen.

- Han blev pålagt det af den danske regering. Det ved jeg med bestemthed, for far gemte disse breve fra ministeriet, og jeg har selv læst dem, har han udtalt.

Opfinder "Gale Thorsen" med sønnen Kurt Thorsen. Kurt Thorsen blev senere idømt fængselsstraffe for både bedrageri, dokumentfalsk og skattesvig. Arkivfoto: Erik Jepsen

Navnet Kurt Thorsen ringer måske en klokke, og det er ikke så underligt. George og Gudrun Thorsens søn, som stadig lever i dag, blev nemlig kendt i forbindelse med PFA-sagen, hvor han blev idømt seks års fængsel for bedrageri og dokumentfalsk. Efterfølgende blev han idømt flere års fængsel for skattesvig.

Foruden Kurt Thorsen fik G.A.L. og Gudrun to børn. De døde på tragisk vis begge af henholdsvis en hjernesvulst og leukæmi.

Satte ild til huset

Efter krigen flyttede ægteparret til Risskov. Udover at være entreprenør var G.A.L. Thorsen også opfinder og idémager, og ifølge en artikel fra Århus Stiftstidende var det særligt i huset i Risskov, at han udførte sine eksperimenter.

- En gang måtte Gudrun Thorsen og børnene flygte i nattøj ud af det brændende hus, fordi et af hans eksperimenter havde forårsaget en eksplosion, skriver avisen.

Thorsens største opfindelse var metoden til at presse en rustfri stålvask. Det var den, der gjorde ham kendt og særdeles rig, da man hidtil havde brugt støbejernsvaske.

Og nu er vi ved at være fremme ved Lystrup. For i 1954 etablerede G.A.L. Thorsen Lystrups første, store industriarbejdsplads på Lille Elstedvej. På fabrikken blev der foruden stålvaske produceret pander, gryder og campingvogne i stål. Ifølge Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling var størstedelen af arbejdskraften på fabrikken dog ikke lokal, da mange af de ansatte kom med busser inde fra Aarhus.

Den århusianske rigmand var kendt for at gå i krøllede habitter, seler og sorte træsko. Også når han kørte i sin amerikanske Cadillac. Arkivfoto: Erik Jepsen

Udover varerne byggede G.A.L. Thorsen også de maskiner, som skulle bruges til produktionen. Det lykkedes ham at sælge hele produktionsanlæg til fabrikker i blandt andet USA og Japan. I en artikel i Århus Stiftstidende fra 1972 fremgår det desuden, at ”Gale Thorsen” en enkelt gang forsøgte at sælge sild til Sovjetunionen:

- Der var mangel på sild i Sovjet. I Danmark var der masser. Hvad gjorde Thorsen? Han sendte et telegram til Moskva: ”Vil I købe nogle sild. Stop. Thorsen, Lystrup”. Det glippede med silden. Til gengæld solgte Thorsen dem nogle stegepander.

Træsko og Cadillac

Det sidste skud på stammen på Thorsens fabrik i Lystrup var produktionen af radiatorer. Over en seksårig periode eksporterede han for tre milliarder kroner radiatorer til England.

Thorsens fabrik i Lystrup lukkede i løbet af 1970’erne, og i en årrække derefter stod bygningerne tomme. Fabrikken, som på sit højeste havde 300 ansatte, lå på Lille Elstedvej ved Vestre og Østre Havevej. I dag er området omdannet til boliger.

Foruden sin stålfabrik var G.A.L. Thorsen også jordspekulant. På et tidspunkt ejede han 63 gårde og 8.800 hektar byggejord. I 1977 byggede han flere hundrede rækkehuse i Aarhus-forstaden Kolt, men i 1982 gik han konkurs.

Han var kendt for altid at bære træsko – også når han kørte rundt i sin Cadillac. Han døde i 1992, 75 år gammel.

- Han førte sig sædvanligvis frem i store, sorte træsko, krøllet habit, spraglede seler og åbenstående skjorte. Da han også var ret lille og skrutrygget, lignede han mildt sagt ikke en af ”verdens rigeste mænd”. Underdrivelsens kunst rendyrket på ægte jysk maner, skrev Århus Stiftstidende i 1999.

Efter at Thorsen åbnede sin fabrik i Lystrup i 1954, fik den gennem årene følgeskab af en lang række nye virksomheder. I dag holder størstedelen af virksomhederne i Lystrup til i industrikvarteret i den sydøstlige del af byen, og nogle vil mene, at Thorsens fabrik var startskuddet til industri- og erhvervslivet i Lystrup.