Narkotika på grønne områder i Lystrup – lokale frygter for hunde og børn
Da Line Garmin en ganske almindelig morgen luftede sin hund på det grønne område ved Majsmarken i Lystrup, fandt hun en lille plasticpose med hvidt pulver i. Chokeret over fundet af det, som, hun er 99 procent sikker på, var narkotika, tippede hun politiet og delte oplevelsen på Facebook.
Og hun er ikke den eneste, der har fundet euforiserende stoffer på offentlige områder i Lystrup. Af den lokale Facebookgruppe fremgår det, at to hunde uafhængigt af hinanden er kommet galt afsted, efter at de har fundet og spist narkotika i Lystrup Sønderskov. En anden borger har fundet en pose med hvidt pulver på Lystrupvej. Flere borgere lufter bekymringen for, at det en dag ender fatalt for en hund, eller at det havner i hænderne på børn.
Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men opfordrer i en mail til, at man kontakter politiet, hvis man finder salgsposer med stoffer. Desuden kan man tippe politiet på www.politi.dk, hvis man mener, at der bliver handlet med stoffer i ens nabolag.
Det var egentlig en ganske almindelig morgen. Line Garmin var ude at gå med sin hundehvalp Eddie, og hendes hoved var stadig ved at vågne efter en nat uden særlig meget søvn.
Da hun nærmede sig fodboldmålet på det grønne område ved Majsmarken, fik hun øje på en lille pose, og der gik ikke længe, før hun opdagede, at den indeholdt noget hvidt pulver. Hurtigt fik hun sørget for, at hundehvalpen ikke fik snuden i det.
- Han var fri, så det havde ikke været godt, hvis han havde fundet det først. Jeg samlede det op og smed det i skraldespanden. Jeg tænkte, at det kunne blive virkelig farligt, hvis der var en anden hund eller nogle børn, der fandt det, forklarer hun til LystrupLIV.
Line Garmin, indbygger i LystrupHan er en lille hund, så hvis han havde spist noget af det – og der var faktisk hul på posen – så kunne han have mistet livet. Det er meget tankevækkende, at det ligger og flyder.
Chokeret over oplevelsen skrev Line Garmin til politiet og tippede dem om sit fund af det, som, hun er 99 procent sikker på, var stoffer. Derefter slog hun et billede op på den lokale Facebookgruppe med en advarsel til sine medborgere.
- Jeg slog det op for at advare andre. Jeg ved, at det er et område, hvor mange har deres hunde løse eller går ture med dem, og jeg havde set et andet opslag om, at der var en hund, som var blevet indlagt, fordi den havde spist noget amfetamin. Det lignede også, at det var det, der var i den pose, jeg fandt, siger Line Garmin.
Ikke det eneste sted
Hun er ikke den eneste, der har fundet noget, som ligner narkotika, på offentlige arealer i Lystrup. På den lokale Facebookgruppe fremgår det, at en hund for et par uger siden kom galt afsted i Lystrup Sønderskov, da den fandt og spiste noget amfetamin.
Samme uhyggelige oplevelse har en anden hundeejer haft, og en tredje borger skriver, at hun har fundet en pose med hvidt pulver på Lystrupvej. Flere af borgerne er bekymret for, at de euforiserende stoffer ender i hænderne på børn.
Og det ærgrer Line Garmin, at der tilsyneladende ligger stoffer på de offentlige arealer i Lystrup. Særligt fordi hun nyder at bo i et ellers roligt område.
- Min hund er lille, så hvis han havde spist noget af det – og der var faktisk hul på posen – så kunne han have mistet livet. Det er meget tankevækkende, at det ligger og flyder. Jeg ved også, at der er nogle hundeluftere, som har fundet piller, kanyler og stoffer i hundeskoven ved Vorrevangen, så det er åbenbart ikke kun her, siger hun.
Østjyllands Politi har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail, at det ikke er særlig ofte, politiet får henvendelser fra borgere, som har fundet euforiserende stoffer på gaden.
- Men det sker en gang imellem. Desværre er handel med stoffer udbredt i hele Danmark og dermed også i Østjylland, men vi arbejder hver dag på at få fat i dem, der sælger det, skriver politiet.
Dvaske eller hyperaktive hunde
Politiet opfordrer desuden borgere, som finder salgsposer med narkotika, til at kontakte politiet og aftale, hvordan det skal håndteres.
- Hvis man vil tippe politiet om, at der muligvis bliver handlet med stoffer i ens nabolag, kan man bruge ”Tip Politiet"-funktionen på www.politi.dk, skriver Østjyllands Politi i mailen.
Michael Schaap er dyrlæge og driver Risskov Dyrehospital. Han har tidligere været dyrlæge i Lystrup, og har kun få gange oplevet, at hunde er blevet forgiftet, fordi de har spist narkotika.
- I løbet af mine syv år her i området er det sket to gange. Men jeg tror, at det bliver hyppigere fremadrettet, for nu findes der også poser med snus, og de kan også forgifte hunde, siger han.
Han forklarer, at hunde, som har spist euforiserende stoffer, ofte har neurologiske symptomer. De kan blive dvaske og døsige, og deres reflekser bliver nedsat. Har hundene spist nikotinholdige stoffer, bliver de ofte hyperaktive og urolige.
- Det er blevet mere hyppigt, at vi får lavet en 'drugtest' på hundene, hvor vi tester urinen for de her stoffer. Ved nogle stoffer har man en modgift, men ved langt de fleste tilfælde laver man symptomatisk behandling. Det vil sige, at man sørger for, at hundens blodtryk forbliver normalt, giver væskebehandling eller eventuelt noget som gør, at hunden udskiller stofferne hurtigere, siger Michael Schaap.
Ingen gåture i mørke
Han opfordrer hundeejere til at tage til dyrlægen, hvis de mistænker, at deres hunde har spist stoffer eller tobak.
- Hvis man kan få sin hund til dyrlægen inden for en halv time, kan man nå at give den noget, så den kaster det op, siger Michael Schaap.
Line Garmin kan godt forstå, at det kan være svært for politiet at styre, hvor folk placerer deres stoffer. Hun håber, at lokalsamfundet kan stå sammen og tippe hinanden, så man ved, hvor man skal holde øje, og farlige situationer kan undgås i fremtiden.
- Jeg kan ikke helt forestille mig, hvad politiet skulle kunne gøre. Ofte er det de lokale, som kan hjælpe hinanden ved at samarbejde og gøre hinanden opmærksomme på det. Det var også derfor, jeg delte min oplevelse, siger hun.
Selv vil hun holde sig fra at lufte sin hund på områder uden belysning, når det er mørkt.
- Det føler jeg mig ikke tryg ved. Min hund er en hvalp, så han har det med at putte ting i munden, og det kan gå virkelig galt, hvis jeg ikke kan se, hvad han spiser, siger Line Garmin.
Har du fundet narkotika på offentlige områder i Lystrup, Elsted, Elev eller Nye? Så hører jeg gerne fra dig på membr@lystrupliv.dk.