Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det skal ikke længere være muligt for cyklister og fodgængere at gå over letbaneskinnerne, selvom bommene er nede. Derfor bliver der opsat nye bomme ved cykelstien på Sønderskovvej. Foto: Kim Haugaard

Letbaneoverkørsel skal ombygges: Slut med at smutte over skinnerne

Du kender det måske. Du står med din cykel og tripper foran chikanerne ved letbaneoverkørslen på Sønderskovvej. Toget, som lige er kørt forbi, holder stille på Lystrup Station, og nu venter du på, at det tog, som skal forlade stationen og køre i den modsatte retning, passerer Sønderskovvej, så du kan krydse skinnerne.

Men din tålmodighed slipper op, og da der hverken kommer et tog fra den ene eller den anden side, skynder du dig at løbe over med din cykel.

Spørger man Aarhus Letbane, er det ofte sådan, virkeligheden udspiller sig, ved letbaneoverkørslen på Sønderskovvej. Og det skal være slut. Derfor er Aarhus Letbane gået i gang med at bygge overkørslen om, og ændringerne vedrører både cyklister, fodgængere og bilister.

Hos pantstationen på Lystrupvej har der også stået ombygning på programmet det sidste halve år. Og hvis du gerne vil undgå dagligvarebutikkernes flaskeautomater, som indimellem er ude af drift, ikke kan aflæse flaskernes værdi, eller er søbet ind i øl, er der godt nyt. Pantstationen genåbner nemlig på onsdag den 31. august.

Men hvis jeg var dig, ville jeg pakke bilen og fylde bagagerummet med flasker og dåser i god tid. Jeg kan nemt forestille mig, at der opstår kø-kaos ved stationen, når den genåbner, og folk skal af med panten fra sommerfesten, studentergildet eller brylluppet.

Til gengæld kan du regne med, at stationen knap så ofte er ude af drift, fordi den er fyldt til randen. Dansk Retursystem har nemlig lavet den helt om. I tirsdags blev jeg inviteret indenfor i den nye station, og i artiklen nedenfor kan du se, hvor hurtigt den sluger flasker og dåser.

Hvis det har været hårdt at komme tilbage på arbejdet efter sommerferien, og du trænger til at komme lidt ud af huset, kan du glæder dig over, at der de kommende uger er masser af arrangementer i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. Du kan blandt andet tage til byfestival, koncerter og ferniseringer. Mere om det i dagens korte nyhedsoverblik.

God fornøjelse med det hele. So long!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Det skal være slut med, at cyklister og fodgængere går over skinnerne, selvom bommene for bilisterne er nede. Derfor vil Aarhus Letbane de kommende måneder opføre ekstra bomme ved Sønderskovvej. Foto: Kim Haugaard

Ekstra letbanebomme opsættes ved Sønderskovvej

Letbanen fra Lystrup til Aarhus H kører nu dobbelt så ofte som normalt i morgen- og eftermiddagstimerne. På den baggrund har Aarhus Letbane vurderet, at det er nødvendig at øge sikkerheden for trafikanterne ved overkørslen på Sønderskovvej. 

Frem til november pågår derfor en ombygning, hvor der både bliver opført ekstra bomme for bilisterne og nye bomme for cyklister og fodgængere. Ifølge projektleder Thomas Honoré er der nemlig for mange, der går over skinnerne, selvom bommene er nede og lysene blinker.

Anlægsarbejdet får i det store og hele ikke betydning for trafikken, men det kan blive nødvendigt at lukke Sønderskovvej i et par timer, når de nye bomme skal testes.

Frem til november pågår der et større ombygningsarbejde ved letbaneoverskæringen på Sønderskovvej. Der skal både opsættes ekstra bomme for bilisterne og nye bomme for cyklister og gående. Arbejdet kommer stort set ikke til at påvirke trafikken, forsikrer Aarhus Letbane.

Der er behov for en sikkerhedsopgradering ved letbaneoverkørslen på Sønderskovvej. Sådan lyder det fra Aarhus Letbane, som i kølvandet på de ekstra afgange i myldretiden, har lavet en risikovurdering af overkørslerne på strækningen mellem Hornslet og Aarhus H.

- Når man kommer frem til overkørslen i dag, møder man en bom, der går ned foran bilerne i den ene side af vejen, mens der for cyklisterne og de gående er en fast chikane. Vi ser rigtig mange, der på cykelstien og fortovet render hen over banen, selvom bommene ved bilisterne er nede og lysene blinker, siger Thomas Honoré, projektleder hos Aarhus Letbane.

Og det skal altså være slut med, at trafikanterne går over skinnerne, selvom bilerne holder for stop. Derfor vil letbanen frem til november arbejde på at opsætte nye bomme ved cykelstien, ligesom der skal opføres to ekstra bomme på kørebanen.

Over de næste uger vil man kunne se, at de render nogle folk rundt derude og trækker kabler, men det er ikke noget, der vil influere på vejtrafikanterne. Vi kommer ikke til at spærre vejen.

Thomas Honoré, projektleder hos Aarhus Letbane

Det er nemlig ikke kun cyklister og fodgængere, som har svært ved at finde tålmodigheden frem.

- Det er ikke noget, vi udpræget ser i Lystrup, men nogle steder ser vi desværre også, at utålmodige bilister kører udenom bommene og zigzagger. Hvis det går galt, går det rigtig, rigtig galt, så når vi alligevel skal ændre noget ved overkørslen, sætter vi to ekstra bomme op for bilisterne, siger Thomas Honoré.

En gammel overkørsel

Den 7. august trådte letbanens nye køreplan i kraft. Det betyder, at der er skruet op for intensiteten på strækningen mellem Hornslet og Aarhus H. I to timer om morgenen og fire timer om eftermiddagen afgår der dobbelt så mange tog som før.

Det er i den forbindelse, at Aarhus Letbane har lavet en vurdering af, om der er behov for yderligere sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

- I tidernes morgen overtog vi overkørslerne på Grenåbanen fra BaneDanmark, og som følge af den øgede driftsintensitet har vi set på det helt fra bunden. Cykelstien er en del af supercykelstien i Aarhus, og vi kan se, at der kommer flere og flere cyklister og mere trafik igennem, siger Thomas Honoré.

Mange lokale borgere er trætte af, at ventetiden ved overskæringen på Sønderskovvej er så lang. Det skyldes, at der ofte ankommer et tog til Lystrup Station samtidig med, at et andet afgår. Bilisterne skal derfor vente på, at begge tog er kørt forbi. Foto: Kim Haugaard

Arbejdet ved overkørslen er allerede påbegyndt, og der er opsat et skilt med informationer om, at Aarhus Letbane arbejder på stedet frem til november. Den præcise tidsplan for projektet er endnu ikke fastlagt, men ifølge Thomas Honoré forventer man, at de nye bomme er klar til at blive testet i slutningen af oktober.

- Allerede nu vil borgerne kunne se, at der begynder at ske noget. Over de næste uger render der nogle folk rundt derude og trækker kabler, men det er ikke noget, der vil influere på vejtrafikanterne. Vi kommer ikke til at spærre vejen, siger han.

Arbejder om natten

Heller ikke letbanedriften bliver forstyrret af anlægsarbejdet, og netop fordi man forsøger at påvirke trafikken mindst muligt, tager det lang tid at få projektet fulgt til dørs.

- Vi kunne godt have valgt en anden tilgang, hvor vi lukkede banen og vejen i en uge og knoklede på, men det er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt for borgerne. Så det tager lidt længere tid, fordi det hele skal være i drift imens, og det er ret kompliceret, fordi der skal trækkes nye kabler og ledninger, siger Thomas Honoré.

Han understreger desuden, at eventuelt entreprenørarbejde, som kræver, at letbanen ikke kører, vil blive udført om natten. Der bliver ikke lavet ændringer på overkørslen ved Lystrupvej, da der allerede er to bomme i hver retning, som også spærrer for fortovet og cykelstien.

Når de nye bomme ved Sønderskovvej skal tages i drift, kan det blive nødvendigt at spærre vejen i et par timer, siger Thomas Honoré:

- Jeg kan ikke sige, om det bliver en dag, en nat eller en weekend. Det er kommunen, som skal give tilladelse til det, og i samarbejde med dem vil vi selvfølgelig lægge det på et tidspunkt, hvor det generer mindst muligt.

Den nye pantstation kan rumme mellem 180.000 og 230.000 flasker og dåser, inden den skal tømmes. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Se videoen: Sådan kommer den nye pantstation på Lystrupvej til at virke

Du kan trygt smide poserne med dåsepant i bilens bagagerum og fræse forbi pantstationen langs Lystrupvej, når den genåbner den 31. august.

For hvor den gamle måtte tømmes flere gange dagligt og kun kunne rumme omkring 30.000-40.000 dåser, kan den nye rumme op mod syv gange så meget. Dagene, hvor du kørte forgæves for at blive mødt af en fejlmelding, fordi pantstationen var fyldt, burde være fortid nu.

- Vi kunne se, at den gamle pantstation blev fyldt hurtigere og hurtigere, og det gik særligt stærkt under corona. Nu kan den holde trit, så du kommer ikke til at køre forgæves til en pantstation, der er lukket på grund af kapacitetsproblemer, siger Jesper Jensen, der er markedschef i Dansk Retursystem.

Kort før åbningsdagen fik LystrupLIV lov til at besigtige hele maskineriet indefra, så du kan se, hvad ventetiden er blevet brugt på.

Pantstationen på Lystrupvej har været lukket grundet ombygning siden slutningen af februar, men i næste uge åbner sluserne igen. Denne gang til en ny og forbedret station, som kan rumme seks-syv gange så meget pant. Dermed er det forhåbentlig slut med at køre forgæves.

Så er tiden snart inde til, at sluserne ved pantstationen på Lystrupvej åbner sig på ny og sluger alle dine sangria-flasker og al den dåsepant, som du i løbet af sommerferiens studenterfester og sene timer under solen måtte have ophobet i skuret eller carporten.

Den 31. august oprinder dagen, hvor den nye og forbedrede pantstation bliver indviet. Siden februar har den forvoksede dåseautomat været lukket på grund af ombygning, men forhåbentlig vil ændringerne vise sig at være ventetiden værd for alle dem, der er parat til at pante i stor stil.

- Forskellen for forbrugeren vil være, at de slipper for at bruge særlige pantsække. Du hælder bare flaskerne i. Returpengene kommer også direkte ind på din konto, men den største ændring er kapaciteten, der nu er langt større end førhen, fortæller Jesper Jensen, der er markedschef i Dansk Retursystem.

Det er et smart koncept. Næsten så smart, at det førhen ikke kunne følge med sin egen succes. RisskovLIV og LystrupLIV har tidligere beskrevet, hvordan den gamle pantstation var en kilde til frustration blandt lokale, der måtte køre forgæves.

Udefra ser stationen ganske simpel ud, men inde bagved facaden er der masser af teknik, og som med al anden teknik kan den svigte. Der kan ske tekniske nedbrud, men det sidder vi altid og holder øje med.

Jesper Jensen, markedschef i Dansk Retursystem

Pantbeholderen kunne simpelthen ikke følge med mængden af pantede cola-flasker og øldåser og skulle tømmes flere gange dagligt. Det resulterede ofte i, at stationen måtte holde lukket.

Slut med kapacitetsudfordringer

Men det burde været et overstået kapitel nu, forsikrer Jesper Jensen. For hvor den gamle pantstation "kun" kunne rumme mellem 30-40.000 dåser, kan den nye æde mellem 180.000-230.000, inden den er mæt og fyldt til randen. Den kan desuden optælle mellem 100 og 120 dåser og flasker i minuttet.

- Vi kunne se, at den gamle pantstation blev fyldt hurtigere og hurtigere, og det gik særligt stærkt under corona. Nu kan den holde trit, så du kommer ikke til at køre forgæves til en pantstation, der er lukket på grund af kapacitetsproblemer, siger Jesper Jensen.

Se, hvordan den nye pantstation virker i videoerne herunder: 

Hvor den gamle pantstation måtte tømmes to gange dagligt, forventer Dansk Retursystem, at den nye skal tømmes et par gange om ugen. Men ligesom at bremseklodserne på din bil kan blive nedslidt eller din computer kortslutte, så kan selv en ny og moderniseret pantstation risikere at gå i stå. Indmaden består af dyrebar teknik, men som med alle 'dingenoter' er den ikke ufejlbarlig.

- Udefra ser stationen ganske simpel ud, men inde bagved facaden er der masser af teknik, og som med al anden teknik kan den svigte. Der kan ske tekniske nedbrud, men det sidder vi altid og holder øje med, understreger Jesper Jensen.

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed

På samme måde følger han og Dansk Retursystem også dit og mit forbrugsmønster for at se, om det giver mening at opføre nye pantstationer. For selvom pantstationen på Lystrupvej har haft udfordringer, og flere brugere har oplevet at køre forgæves, er opbakningen til konceptet stor, fortæller Jesper Jensen:

- Vi kender alle til, at man får samlet mange dåser og flasker med pant sammen, inden man får det afleveret. Pantstationen ligger klos op ad en genbrugsplads, og at pante går godt i hånd med enten vareindkøb, eller når man skal på genbrugspladsen, så placeringen er helt sikkert et plus.

Når panten er sendt gennem slusen, bliver det talt op og sorteret. Herefter ryger dåser og plastflasker videre til en maskine, som komprimerer dem og fører dem ind i en container med plads til 180.000-230.000 dåser og flasker. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ved pantstationen på Lystrupvej er der i gennemsnit 100-150 brugere dagligt, og det er ikke svært at forestille sig, at borgerne i den sydlige del af Aarhus er misundelige på den opgraderede og smarte pantstation. Alligevel er det endnu uvist, om der skal opføres flere stationer i Aarhus.

- Det skal vi lige vurdere. Vi skal evaluere i 2023, for det er jo en investering, så det skal kunne hænge sammen. Forbrugsmønstrene og udviklingen indenfor e-handel skal også med i beregningen, for man kan for eksempel aflevere sin pant gennem Nemlig.com, hvis man handler der, siger Jesper Jensen.

Sluserne på den nye pantstation åbner igen onsdag den 31. august klokken 10.00, og hvis du har planer om at slippe af med dine mange pantsække fra garagen, skal du være opmærksom på, at du skal downloade appen "Pant" for at bruge den nye station. Og så behøver du altså heller ikke at købe pantsække fra Dansk Retursystem fremover.

Det skal du også vide: Byfestival i Elev og Nye, indvielse af ny kunstgræsbane og DF-exit

Her får du et kort nyhedsoverblik og et indblik i de kommende ugers arrangementer.

'Åben By-festival' i Elev og Nye

I weekenden den 16-18. september løber den årlige 'Åben By-festival' af stablen i Elev og Nye for fjerde gang. Formålet er at styrke det lokale sammenhold og binde de to byer sammen.

I Nye bliver der opstillet et cirkustelt, ligesom der vil være aktiviteter omkring kirken og sportspladsen i Elev. Der er blandt andet planer om en fodboldturnering, musikcafé, drop-in-dåb og morgenyoga, og som noget helt nyt vil Elev-Nye Borgerforening afholde en 'Arts & Crafts festival'.

Så hvis du har puslet med kreative projekter og kreationer, som du har lyst til at vise frem, hvad end det er keramik, smykker, tøj eller noget helt andet, kan du skrive til borgerforeningen på bestyrelse@elev-nye.dk og tilmelde dig. Det koster 100 kroner at få en stand, og de bliver sat op klokken 18.30 fredag den 16. september.

Elev-Nye Byorkester spiller festlighederne i gang om fredagen, og lørdag aften kan du opleve Alberte Winding og Andreas Fuglebæk i Elev Kirke. Billetter kan købes på kirkens hjemmeside. 

På Facebookgruppen 'Åben By Festival' kan du følge med i programmet, som løbende bliver opdateret, og har du en god idé til et arrangement, er der også plads til det.

Ny kunstgræsbane indvies

Lystrups nye kunstgræsbane har stået klar siden juli, og nu kan Lystrup IF Fodbold invitere til den officielle indvielse af banen lørdag den 3. september klokken 09.00.

Dagen starter med rundstykker, inden snoren til banen klippes. I løbet af dagen spiller en del af Lystrup IF's hold på hjemmebane, og der vil også blive spillet tre kampe på den nye kunstgræsbane. Der vil desuden være pølser og drikkevarer for at markere indvielsen.

Det har kostet 5,2 millioner kroner at anlægge banen, hvoraf 3,6 millioner kroner er et tilskud fra Aarhus Kommune. Banen er ikke lavet med det klassiske, løse plastikgranulat, men derimod med plastikstrå, som sidder fast mellem stråene fra plastikgræsset. Det skyldes, at klubben af hensyn til miljøet har ønsket at mindske risikoen for, at det løse granulat blev spredt i naturen.

Lystrup-politiker siger farvel til DF

Den lokale Lystrup-politiker Jakob Søgaard Clausen har forladt Dansk Folkeparti. Det meddelte han fredag den 19. august. Til Århus Stiftstidende siger han, at det særligt er problemerne på Christiansborg, der har påvirket ham.

- Rigtig mange gode kræfter har forladt Dansk Folkeparti både i Folketinget men også løbende i baglandet. Det viser jo, at Dansk Folkeparti er gået et sted hen, hvor rigtig mange ikke kan være med. Det er samme følelse, jeg sidder med, siger han.

Den 28-årige Jakob Søgaard Clausen har været medlem af Dansk Folkeparti siden 2011 og blev valgt til byrådet ved kommunalvalget sidste år. Siden har han været Dansk Folkepartis eneste byrådsmedlem i Aarhus. Han er medlem af Teknisk Udvalg og Kulturudvalget og fortsætter nu sit byrådsarbejde som løsgænger. 

Jakob Søgaard Clausen har ikke hverken Inger Støjbergs parti Danmarksdemokraterne eller et andet parti i kikkerten på nuværende tidspunkt.

- Nej, jeg skal arbejde videre med den politik, jeg gik til valg på. Det er selvfølgelig afgørende, at jeg også kan det i et eventuelt kommende parti, siger han til Århus Stiftstidende.

Kunst i sognegården

Det er ikke kun til 'Åben By-festivalen' i Elev og Nye, at der står kunst på programmet. Det gør der også i Elsted Sognegård søndag den 11. september. Klokken 14.15 inviterer kunstudvalget til fernisering og udstilling af værker fra lokale amatørkunstnere.

Udvalget har inviteret lokale kræfter til at vise deres kreativitet i form af malerier, keramik, glas, fotografier og sten frem i sognegården hele efteråret.

Til ferniseringen kommer desuden en lokal musiktrio, som spiller musik af N.W. Gade. Der er plads til i alt 12 udstillere, som alt efter størrelsen indleverer mellem to og fire værker.

Det vil være muligt at købe værkerne via Mobilepay, og priserne vil fremgå af skilte. Værkerne hænger i sognegården frem til den 19. januar næste år.

Koncert med Sascha Dupont

Fredag den 9. september klokken 20.00 inviterer Lystrup Musikforening til koncert med Sascha Dupont i beboerhuset på Elsted Skolevej. 

De fleste kender hende formentligt fra tv-programmet "Hit med sangen", hvor hun i perioden 2000-2008 medvirkede i 81 udsendelser. Hun skriver desuden sin egen musik og har en forkærlighed for jazz. Til koncerten kan man høre Sascha Duponts originaler samt hendes versioner af udvalgte populære hits.

Billetter kan købes på www.lystrupmusikforening.dk til en pris på 275 kroner for ikke-medlemmer og 225 kroner for medlemmer. Det koster 100 kroner årligt at være medlem af Lystrup Musikforening.