Håndsrækning under skoleforsinkelse: Tækker tilbyder plads til pavilloner, men det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt
Det skaber store pladsudfordringer på Elev Skole, at byggeriet af den nye folkeskole i Nye er blevet yderligere forsinket, og derfor kan eleverne se frem til at modtage undervisning i midlertidige pavilloner. Nu tilbyder idémanden bag Nye, Jørn Tækker, at kommunen kan opføre pavillonerne på hans jord.
Ligesom flere forældre mener han, at børnene bør holdes i lokalområdet, mens den nye folkeskole opføres. Alternativet er, at pavillonerne bliver stillet op ved Hårup Skole, og at børnene fragtes dertil med bus.
Skoleleder for Elev og Hårup Skole Jens Mathiasen er glad for tilbuddet, men det er ikke sikkert, at det bliver nødvendigt. Han er optimistisk med hensyn til at finde den nødvendige plads på de kommunale arealer omkring Elev Skole. Han forventer, at skolen inden udgangen af uge 41 kan melde ud, hvad der skal ske fra august næste år, og hvor eleverne skal undervises, indtil den nye skole står klar.
Det vakte både frustration og bekymring blandt forældrene i Elev og Nye, da det på et møde sidst i maj blev offentliggjort, at skolebyggeriet i Nye er yderligere forsinket, og at den nye skole først står klar i 2026.
Det skaber store pladsudfordringer på Elev Skole, og derfor forventes det, at en del elever må undervises i midlertidige pavilloner. Spørgsmålet er bare, hvor de skal opsættes.
Både skoleleder Jens Mathiasen og en lang række forældre ser helst, at pavillonerne placeres i Elev, men pladsen er trang, og en mulig løsning har derfor været at placere dem ved Hårup Skole, som ligger seks kilometer nord for Elev. De to skoler hænger både ledelsesmæssigt og administrativt sammen.
Jens Mathiasen, skoleleder på Elev SkoleDet areal, kommunen har omkring skolen og institutionen Krokodillehaven, er der muligheder i. Så jeg er optimistisk, for jeg synes faktisk, at der er mange kvadratmeter, og vores arbejde viser også, at der er gode muligheder i nærområdet.
Nu har Jørn Tækker, bygherre og idémand bag Nye, meldt sig på banen. Han er også tilhænger af, at eleverne holdes i lokalområdet, og derfor stiller han sin jord til rådighed.
- En løsning kunne være at sætte pavillonerne op på de nuværende boldbaner og etablere en midlertidig grusbane på det areal i Nye, hvor der tidligere har været minkfarm. En anden mulighed er at sætte pavillonerne op ved den tidligere minkfarm, og en tredje mulighed er at stille dem op ved den nye parkeringsplads ved institutionen Løvstikken, siger han.
Gratis jord til pavilloner
Byggeriet af den nye folkeskole i Nye er blevet forsinket ad flere omgange. Senest blandt andet fordi der skal laves ændringer i helhedsplanen for Nye, da den gennemgående ringvej ikke skal gå lige forbi skolen, som oprindeligt planlagt. Det skyldes blandt andet nye rammer fra Planklagenævnet, som betyder, at støjbelastningen ved skolen ville blive for høj.
Mens skolen bliver forsinket, viser prognoserne, at antallet af skoleelever i skoledistriktet forventes at stige. Derfor kunne skoleleder Jens Mathiasen inden sommerferien meddele, at Elev Skole, med det nuværende antal lokaler, fra skoleåret 2023/2024 ser ud til at blive to årgange fattigere, så eleverne skal flytte til Hårup Skole allerede efter 3. klasse. På nuværende tidspunkt flytter de efter 5. klasse.
Det ønsker en lang række forældre – og nu altså også Jørn Tækker – at undgå.
- Hvis man er flyttet til Nye og har små børn, som skulle have startet på skolen i de år, den er blevet forsinket, er det megaærgerligt. Derfor ser vi gerne, at man samler pavillonerne så tæt på Elev Skole og Nye som muligt, siger han og fortsætter:
- Vi stiller jorden til rådighed uden økonomi. Jeg synes selvfølgelig, at det har kæmpestor positiv indflydelse på Nye, at vi får den skole til at køre, og at vi får så mange børn til at blive i lokalområdet som muligt.
En del af forsinkelsen skyldes, at ringvejen i Nye skal flyttes, og at det skal ændres i helhedsplanen. Kunne I ikke have forudset, at der ville opstå støjproblemer ved skolen, når I placerede ringvejen lige udenfor skolen?
- Nej, det kunne vi ikke. Der ligger massevis af byskoler i Europa. Man laver støjberegningerne på baggrund af et gæt om, hvordan trafikken bliver om 20-30 år, og jeg er ikke tvivl om, at den støj, man matematisk regner sig frem til, aldrig vil opstå, fordi vi får en anden måde at køre bil på. Men det kan man ikke bygge en skole på baggrund af. Man er nødt til at bygge en skole på baggrund af det regelsæt, som gælder i dag.
Optimistisk skoleleder
På Elev Skole arbejder de også på at finde lokale løsninger på pladsproblemet. Skoleleder Jens Mathiasen er glad for Tækkers tilbud og samarbejdet med bygherren, og han er også optimistisk med hensyn til at finde en løsning, så eleverne kan blive i Elev til og med 5. klasse.
- Der er muligheder i de arealer, som Aarhus Kommune har omkring skolen, kirken og institutionen Krokodillehaven. Så jeg er optimistisk, for jeg synes faktisk, at der er mange kvadratmeter, og vores arbejde viser også, at der er gode muligheder i nærområdet. Men derfor er vi stadigvæk glade for Tækkers tilbud, siger han.
Han forventer, at skolen inden udgangen af uge 41 kan melde ud, hvad der skal ske fra august 2023, og hvor eleverne skal modtage undervisning i overgangsperioden, indtil den nye skole er klar.
- Vi er enige om, at Hårup Skole er en god og brugbar løsning, det er bare ikke vores førsteprioritet. Rent logistisk og arealmæssigt er det det bedste, fordi der er plads til personale og pavilloner, men der er seks kilometer hver vej, og det er ikke optimalt, siger han.
Behov for faglokaler
Tilbuddet fra Tækker falder altså i god jord hos Jens Mathiasen, men han understreger samtidig, at skolen har et stort ønske om, at pavillonerne bliver opsat så tæt på Elev Skole som muligt. På den måde kan man ifølge skolelederen holde sammen på den stærke kultur, der hersker på Elev Skole og undgå, at elever og lærere skal bevæge sig til forskellige satellitafdelinger af skolen:
- Vi er rigtig glade for samarbejdet med Tækker, men vores førsteprioritet er omkring Elev Skole, for så har vi en hverdag, der hænger sammen.
Læs mere om skolebyggeriet i Nye
På LystrupLIV har vi ad flere omgange skrevet om planerne for en ny folkeskole i Nye.
Her kan du få et overblik over artiklerne, hvis du skulle have misset dem, eller hvis du har lyst til at læse dem igen (klik på punkterne for at læse):
- Efter forvirring om elevfordeling: - Det er vigtigt for sammenholdet, at vi kan have vores børn på den samme skole
- Skoleleder vil føre værdierne fra Elev Skole med videre til Nye
- Se visualiseringerne: Sådan kommer Elev og Nyes folkeskole til at se ud
- Skole skal binde Nye og Elev sammen, men ikke alle er vilde med placeringen
- Hvor mange elever går der på skolerne i 8520 om fem år? Få overblikket her
- Folkeskolen i Nye bliver endnu en gang forsinket - står først klar i 2026
- Forsinket skolebyggeri skaber pladsudfordringer: Elever må undervises i pavilloner, og to klassetrin fjernes fra Elev Skole
- Forældre vil kæmpe for, at elever kan blive i lokalområdet trods skoleforsinkelse: - Man efterlader børnene i et limbo og en nomadetilstand
- Rådmand om skoleforsinkelse i Nye: - Vi skal nok få håndteret det på tilfredsstillende vis, selvom jeg hellere havde været forsinkelsen foruden
- Specialskoleelever flytter ind på Elev Skole, når folkeskolen i Nye står klar
Forsinkelsen af den nye folkeskole betyder også, at nogle af de elever, som kunne have undgået et skoleskift til Hårup Skole efter 5. klasse, nu kan se frem til et ekstra skoleskift. Derfor mener nogle forældre, at eleverne bør få mulighed for at blive i Elev og undgå at skifte til Hårup Skole, selvom de når over 5. klasse.
Jens Mathiasen forstår godt forældrenes bekymring, men han understreger, at eleverne i de ældre klasser får behov for faglokalerne på Hårup Skole.
- Når man kommer i 6. klasse, får man mange fag, som kræver faglokaler, og de lokaler har vi på Hårup Skole. Vi har en gennemprøvet løsning, og en dagligdag der fungerer. Det letteste er at kræve flere midlertidige lokaler og idrætshaller i Elev i byggeperioden. Men vi skal også vise ansvarlighed, og sikre at borgernes penge bruges optimalt. Det gør vi ikke ved at opføre flere midlertidige bygninger, men ved at bruge de muligheder vi allerede har optimalt. Jeg anerkender til fulde, at det indimellem er en ulempe, men vi er også nødt til at vise ansvarlighed, siger han.