Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Skaarupgaard Gods har aner helt tilbage fra middelalderen og drives i dag af ægteparret Søren og Rikke Wümpelmann Juhl. Foto: Mette Marie Birch Breuning

En moderne familie på et historisk gods

Siden jeg var helt lille, har jeg holdt ferie på Læsø. Og udover at være kendt for sit sydesalt er Læsø også kendt for de karakteristiske tangtage, så dem har jeg efterhånden set et par stykker af.

Jeg synes, at de er virkelig flotte, men hold da op, et vedligehold det må kræve. På samme måde tænker jeg om bindingsværkshuse. Ikke at jeg overhovedet har forstand på det, men det må kræve, at man ved, hvad man laver, når man skal reparere og vedligeholde de træbjælker, som holder et helt hus stående.

Den erfaring har Søren og Rikke Wümpelmann Juhl også gjort sig. Siden 2014 har de boet på og drevet Skaarupgaard Gods i den nordlige udkant af Lystrup, og de var gennem hele tre hold håndværkere, før de fandt frem til dem, der kunne istandsætte bindingsværket på hovedbygningen.

Bygningen er bevaringsværdig, og ejerparret har respekt for husets historie og arkitektur, men samtidig skal der også kunne bo en moderne familie anno 2022 i bygningen. I den første artikel kan du møde godsejerne og høre, hvilke overvejelser de har gjort sig om at bo på et historisk gods med aner fra middelalderen, og hvilke forpligtelser de føler overfor historien og arkitekturen.

Fra Skaarupgaard i nord bevæger vi os tilbage til det mere centrale Lystrup. Jeg har nemlig talt med den lokale borger Anna Rossel og spurgt hende, hvad det bedste og værste ved Lystrup er. Listen over gode ting er lang, men hun er særligt bekymret for det hærværk, der har været i byen, og hun har også et forslag til, hvad der kunne forhindre det.

Måske er din sommerferie ved at gå på hæld, måske er den allerede slut. Uanset hvad du laver, kan du tage et lille break og teste din viden om dit lokalsamfund i LystrupLIVs quiz. Ved du for eksempel, hvad den første virksomhed i Lystrup hed? Eller hvor mange husnumre der er på Stokbrovej i Elev?

I næste uge vender jeg retur fra min sommerferie og stikker igen snuden i sporet. Så hvis du har gode idéer, forslag til historier, eller der er noget, du går og undrer dig over, kan du fange mig på membr@lystrupliv.dk.

Tak fordi du læser med.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Rikke og Søren Wümpelmann Juhl har boet på og drevet Skaarupgaard Gods siden 2014. Mens Søren står for driften af godset, er Rikke medejer og direktør i et digitalt konsulenthus. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Livet på det bevaringsværdige Skaarupgaard Gods: - Det er meget anderledes end at bo i en lejlighed med en vicevært, man kan ringe til

Hvis du har kørt på landevejene nord for Lystrup, har du sikkert lagt mærke til Skaarupgaard Gods. Med sit høje tårn og historiske bindingsværk stikker det ud i landskabet, og stedet har også en lang historie, som rækker helt tilbage til 1500-tallet.

De nuværende ejere, Søren og Rikke Wümpelmann Juhl, har boet på Skaarupgaard siden 2014, og de har lagt et stort arbejde i at renovere den bevaringsværdige hovedbygning med respekt for historien og arkitekturen. Det har både krævet et kig i de gamle arkivalier på Rigsarkivet, samtaler med flere arkitekter og flere forskellige hold håndværkere.

Livet på et gammelt og bevaringsværdigt gods er både charmerende og til tider frustrerende, men parret tænker langsigtet og håber, at stedet også fremadrettet kan blive i familien.

Søren og Rikke Wümpelmann Juhl har boet på og drevet Skaarupgaard Gods siden 2014. Den bevaringsværdige hovedbygning stammer fra 1774, og parret har prioriteret at få deres moderne familieliv til at passe ind ved at have respekt for stedets historie og arkitektur.

Det lå nok lidt i kortene, at Søren Wümpelmann Juhl skulle vende hjem til Jylland efter en årrække i København. For som ottende generation på familiens slægtsgård i Ødum, og med en far som havde opkøbt Skaarupgaard Gods, ville han komme til at ærgre sig, hvis ikke han overtog familieforetagendet.

Det var i hvert fald de overvejelser, der i 2011 ledte til, at han sagde sit arbejde i Fødevareministeriet op og brugte de næste år på at få praktisk erfaring på landbrug rundt omkring i landet. Noget han med sin uddannelse som jordbrugsøkonom ikke havde meget af.

- Jeg vil ikke beskrive det som et pres, men jeg har altid haft det sådan, at jeg ville fortryde det, hvis ikke jeg gjorde det. Så det lå i baghovedet, at jeg på et tidspunkt skulle tilbage til det jyske, og så var jeg så heldig, at jeg mødte Rikke i København, og at hun gerne ville med, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Vi havde tre forskellige hold håndværkere på, før vi fandt nogle, der virkelig forstod det håndværk, det er at lave bindingsværk. Så vi har brugt mange kræfter på at finde folk, som har respekt for det unikke ved sådan et gammelt hus.

Rikke Wümpelmann Juhl

Parret flyttede ind på Skaarupgaard i 2014 og har siden fået to børn. Godset har været i den nuværende slægts eje siden 1993.

- Året inden, vi flyttede, kiggede vi ind i, hvordan vi skulle gøre huset til vores eget. Gården brændte i 1986, men hovedbygningen, som er fra 1774, brændte ikke, og den er bevaringsværdig, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Respekt for hus og historie

Historien om Skaarupgaard Gods strækker sig helt tilbage til 1500-tallet og er mere eller mindre turbulent. Godset ligger i Todbjerg Sogn, men hører til Lystrups postnummer. Det tilhørte oprindeligt kronen, men har siden haft en lang række forskellige ejere, og en årrække var der landbrugsskole på stedet.

Bygningerne var i sin tid fredet, men efter branden blev den status ændret til bevaringsværdig. Det vil sige, at hovedbygningens facade har kulturhistorisk værdi regionalt eller lokalt, og at der kan gælde særlige regler for istandsættelser og renoveringer.

Og for de nuværende ejere har det betydet meget.

- Vi bruger meget tid og mange kræfter på det. Vi har haft den tilgang til det, at vi har respekt for huset og historien, men vi har også respekt for, at vi er en familie i 2022, som skal fungere, og vi skal kunne se os selv i hjemmet, siger Rikke Wümpelmann Juhl.

Det 17 meter høje tårn blev opført efter branden i 1986, og selvom det ifølge nogle arkitekter ikke passer ind, er det en del af stedets historie, mener Rikke og Søren Wümpelmann Juhl. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Parret har lavet en renoveringsplan i fem etaper for at skabe en gennemgående rød tråd, og er på nuværende tidspunkt i gang med den fjerde. De har desuden været en tur på rigsarkivet for at samle information.

- Inden vi gik i gang med at renovere, fandt vi nogle gamle arkivalier og billeder for at se, hvordan godset har set ud både inde og ude. Og så talte vi med arkitekten om, hvad man kunne bringe tilbage, siger Rikke Wümpelmann Juhl.

Sten fra Øland

Foruden Skaarupgaard hører der fem andre landbrugsejendomme under godset, og det hele drives som en samlet enhed. En af gårdene er Vældegård, som er Søren Wümpelmann Juhls barndomshjem og familiens slægtsgård.

Der er cirka 630 hektar planteavl, og derudover driver de den privatejede men offentligt tilgængelige Skårupgård Skov, ligesom de udlejer ejendomme. Foruden ejerparret er der tre medarbejdere tilknyttet godset. Griseproduktionen har de lejet ud, ligesom der er en rideskole tilknyttet.

Da Søren og Rikke Wümpelmann Juhl overtog godset, var hovedbygningen indvendigt indrettet i en gennemgående 1970’er stil. Noget som ifølge parret ikke passede særlig godt til stedet.

- Når man stod udenfor og kiggede på bindingsværket, og man trådte indenfor, passede det ikke særlig godt sammen. Der var høje paneler, gulvtæpper og lounge, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Hovedbygningen på Skaarupgaard havde oprindeligt ikke skorstene, men de nuværende ejere har opsat to. Både fordi de mener, at gården fortjener det, men også så de kan gøre brug af brændeovnen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I dag er indretningen en helt anden, og i den forbindelse har parret gjort sig mange overvejelser om materialevalget.

- Stengulvet er lavet af sten fra Øland i Sverige, for da vi gravede ud, fandt vi nogle gamle ølandssten under bygningen, så dem har man brugt i sin tid. Vi har prøvet at bringe husets historie tilbage med et moderne præg, siger han.

Et helt forkert tårn?

Et af de helt store spørgsmål, da Søren og Rikke Wümpelmann Juhl overtog Skaarupgaard Gods, var det tårn, som den daværende ejer påførte hovedbygningen efter branden i 1986. Tårnet er 17 meter højt, og blev opført som en hilsen til Kong Christian 4. i anledning af hans 400-års jubilæum.

- Hvis man skulle være helt tro mod historien, er det helt forkert, at man har plastret sådan et tårn på, men det synes vi også, at der er noget historie i. Og historien udvikler sig, og tårnet er blevet et vartegn for godset, siger Rikke Wümpelmann Juhl.

Derfor har det fået lov til at blive stående – også selvom der har været blandede holdninger blandt de arkitekter, som ejerparret har talt med.

- Den første arkitekt sagde, at vi skulle rive det ned, for han kunne ikke leve med det. Så talte vi med en anden arkitekt, som sagde, at det måtte være op til os, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Det har været nødvendigt at indsætte nye bjælker i den nederste del af bindingsværket. Søren og Rikke Wümpelmann Juhl har dog valgt at beholde de gamle bjælker, hvor det er muligt, og derfor kan man nogle steder se overgangen mellem det nye og det gamle træ. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Foruden tårnet kender de fleste nok Skaarupgaard for bindingsværket på hovedbygningen. Og det har også været en proces at finde nogle, som kunne reparere og vedligeholde det.

- Vi havde tre forskellige hold håndværkere på, før vi fandt nogle, der virkelig forstod det håndværk, det er at lave bindingsværk. Så vi har brugt mange kræfter på at finde folk, som har respekt for det unikke ved sådan et gammelt hus, siger Rikke Wümpelmann Juhl.

De dyre briller

Foruden ølandsstenene og vedligeholdelsen af bindingsværket har Rikke og Søren Wümpelmann Juhl også fået opsat skorstene på hovedbygningen, og så har de valgt at skifte de moderne vinduer ud med trævinduer, som kræver mere vedligeholdelse.

- På de andre bygninger er det træ-alu-vinduer, som er vedligeholdelsesfrie, men når det kommer til hovedbygningen, tager vi nogle andre briller på – på godt og ondt. Det er nogle dyre briller, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Og livet på et gammelt gods er generelt tidskrævende, men ifølge Rikke Wümpelmann Juhl er det også det, der gør det charmerende. Om vinteren, når frosten sætter ind, springer der da også et vandrør her og der.

- Det er meget anderledes end at bo i en lejlighed i København med en vicevært, man kan ringe til. Det er både charmerende og frustrerende, og sådan er det med sådan nogle gamle huse, siger hun.

Parret føler sig forpligtet til at holde godsets arkitektur og historie i live, men det er også en personlig interesse for dem. Når det kommer til Skaarupgaard, tænker de langsigtet, men om det forbliver i familien, ved de endnu ikke.

- Man har da selvfølgelig et håb om, at det kan blive i familien, men der skal ikke være noget pres over for vores børn. I gamle dage var der kun én måde at gøre tingene på, men i dag er der mange muligheder for at drive et sted som det her, siger Søren Wümpelmann Juhl.

Anna Rossel er 43 år gammel og har boet i Lystrup med sin familie siden år 2008. Privatfoto

Det stærke foreningsliv er noget af det bedste ved Lystrup, mener Anna – men hærværket i byen bekymrer hende

Anna Rossel har boet i Lystrup siden 2008, og for hende er det bedste ved byen de trygge stisystemer og det stærke foreningsliv.

Hun bekymrer sig dog om det hærværk, der bliver begået på de offentlige arealer, blandt andet på busstoppestederne og letbanestationen, og håber, at der kommer flere tilbud til de unge mennesker i Lystrup.

I artiklen kan du læse mere om, hvad der ifølge Anna Rossel er det bedste ved Lystrup, og hvilken bøn hun har til byrådet.

Anna Rossel har boet i Lystrup siden 2008. Det var egentlig ikke planen, at familien ville flytte til Lystrup, men de forelskede sig i de mange ting, som området byder på. Hun fortæller om det bedste ved byen, og om nogle af de bekymringer hun har for området.

Anna Rossel, 43 år, folkeskolelærer, bor i Lystrup med sin mand og to børn. 

Hvornår flyttede du til Lystrup og hvorfor?

- Min mand og jeg flyttede hertil i november 2008. I første omgang havde Lystrup ikke været i betragtning, fordi min mand er fra Gammel Egå, så han havde kaldenavnet Gun City i baghovedet, og vi havde også været rundt og se på nogle andre områder. Men det var priserne, som gjorde det, og så syntes vi, at huset og området havde ret meget at byde på.

Hvad er dit yndlingssted i lokalområdet?

- Jeg synes, at engsøen er en gevinst. Jeg får ikke altid brugt den så meget, men jeg synes, det er en stor gevinst at have den. Ellers er jeg stor tilhænger af Ønskefeen (børnegenbrugsforretning red.). Det er et megagodt tiltag. Jeg ved også, at mange mødregrupper kigger forbi. Det var også sådan, jeg i sin tid stiftede bekendtskab med det, og siden da er jeg kommet der ret meget. Idrætshallen er også et sted, vi bruger flittigt, og hvor vi godt kan lide at komme. Vi har to børn, som er aktive, og det er dejligt, at der er et stærkt foreningsliv, og at det er lige rundt om hjørnet.

Hvad er det bedste ved Lystrup?

- Jeg kan rigtig godt lide, at vi har så mange stisystemer. Det er så rart, at næsten lige gyldigt hvor du er i Lystrup, så kan du komme dertil via stier. Det er fedt, også når børnene skal navigere rundt i byen. Det er trygt, at de kan cykle til og fra skole uden at skulle krydse en vej. Og så bliver stierne selvfølgelig også brugt til gå- og løbeture.

Hvad bekymrer dig?

- Jeg følger løbende med i, hvad der sker i Lystrup, og nogle af de ting, jeg bemærker, er den hærværk, der bliver begået. Senest har det været mod busstoppestederne, og der har også været sat ild til spejderhuset to gange. Jeg ved også, at der er blevet begået hærværk mod skolerne og svømmehallen engang. Man ved jo ikke, hvem det er, men det er nærliggende at tro, at det er nogle unge mennesker, som mangler noget beskæftigelse og noget at gå op i. Måske mangler der tilbud til dem?

- Med tanke på, at jeg har børn, som bliver ældre, og som skal være en del af livet i Lystrup, håber jeg, at der kommer nogle flere tilbud til dem. Jeg synes, det er en bekymrende tendens, at der bliver begået så meget hærværk. Jeg ved ikke, om det er unikt for Lystrup, for jeg har ikke sammenlignet det med andre steder, men jeg synes, at det fylder i bybilledet. Det ser træls og sjusket ud.

Hvis du skulle komme med en bøn til byrådet, hvad ville den så være?

- Jeg ved, at kommunen har været behjælpelig med at donere nogle penge til at forny vores idrætshal. Det kunne være fedt, hvis det kunne komme helt i mål. Der kommer også til at være nogle faciliteter, som måske kan være et trækplaster for de unge. Byen mangler også en café eller et sted, hvor man kan sætte sig. Det skal man ud at køre for at finde. Jeg ved godt, at der er pizzeriaer, men vi har ikke rigtig et cafémiljø.

- Så ved jeg ikke, om det kunne være godt givet ud at have lidt patruljering indimellem. Nogle gange er det effektivt lige at vise sig og sende et signal om, at politiet er til stede.

Test din viden om dit lokalområde i LystrupLIVs store quiz om postnummer 8520. Fotos: Kim Haugaard, Erik Jepsen og Google Street View

Test din viden: Hvor godt kender du dit lokalområde?

Hvor godt kender du egentlig dit lokalområde? Ved du, hvor de forskellige veje i Lystrup, Elsted, Elev og Nye ligger? Kender du de virksomheder, der er og har været i postnummer 8520? Kan du genkende billeder fra området, og har du i det hele taget styr på områdets historie?

Find ud af det ved at teste din viden i LystrupLIVs store quiz om Lystrup, Elsted, Elev og Nye.

Har du helt styr på geografien i Lystrup, Elsted, Elev og Nye? Kender du områdets historie? Og ved du, hvilke virksomheder der har eller har haft hjemme i området? Nu kan du teste din viden om dit lokalområde i LystrupLIVs quiz.

Sommeren er kommet. Måske nyder du solskinnet i dit sommerhus? Måske ligger du på sofaen og nyder en stille stund, mens regnen siler ned udenfor? Eller måske er sommerferien ovre, og hverdagen i gang igen.

Uanset hvad har du nu mulighed for at skifte din bog, din kryds-og-tværs, madlavningen eller rengøringen ud med en quiz fra LystrupLIV.

For hvor godt kender du egentlig dit lokalområde? Det kan du teste her i LystrupLIVs store quiz om Lystrup, Elsted, Elev og Nye.