Livet på det bevaringsværdige Skaarupgaard Gods: - Det er meget anderledes end at bo i en lejlighed med en vicevært, man kan ringe til
Hvis du har kørt på landevejene nord for Lystrup, har du sikkert lagt mærke til Skaarupgaard Gods. Med sit høje tårn og historiske bindingsværk stikker det ud i landskabet, og stedet har også en lang historie, som rækker helt tilbage til 1500-tallet.
De nuværende ejere, Søren og Rikke Wümpelmann Juhl, har boet på Skaarupgaard siden 2014, og de har lagt et stort arbejde i at renovere den bevaringsværdige hovedbygning med respekt for historien og arkitekturen. Det har både krævet et kig i de gamle arkivalier på Rigsarkivet, samtaler med flere arkitekter og flere forskellige hold håndværkere.
Livet på et gammelt og bevaringsværdigt gods er både charmerende og til tider frustrerende, men parret tænker langsigtet og håber, at stedet også fremadrettet kan blive i familien.
Det lå nok lidt i kortene, at Søren Wümpelmann Juhl skulle vende hjem til Jylland efter en årrække i København. For som ottende generation på familiens slægtsgård i Ødum, og med en far som havde opkøbt Skaarupgaard Gods, ville han komme til at ærgre sig, hvis ikke han overtog familieforetagendet.
Det var i hvert fald de overvejelser, der i 2011 ledte til, at han sagde sit arbejde i Fødevareministeriet op og brugte de næste år på at få praktisk erfaring på landbrug rundt omkring i landet. Noget han med sin uddannelse som jordbrugsøkonom ikke havde meget af.
- Jeg vil ikke beskrive det som et pres, men jeg har altid haft det sådan, at jeg ville fortryde det, hvis ikke jeg gjorde det. Så det lå i baghovedet, at jeg på et tidspunkt skulle tilbage til det jyske, og så var jeg så heldig, at jeg mødte Rikke i København, og at hun gerne ville med, siger Søren Wümpelmann Juhl.
Rikke Wümpelmann JuhlVi havde tre forskellige hold håndværkere på, før vi fandt nogle, der virkelig forstod det håndværk, det er at lave bindingsværk. Så vi har brugt mange kræfter på at finde folk, som har respekt for det unikke ved sådan et gammelt hus.
Parret flyttede ind på Skaarupgaard i 2014 og har siden fået to børn. Godset har været i den nuværende slægts eje siden 1993.
- Året inden, vi flyttede, kiggede vi ind i, hvordan vi skulle gøre huset til vores eget. Gården brændte i 1986, men hovedbygningen, som er fra 1774, brændte ikke, og den er bevaringsværdig, siger Søren Wümpelmann Juhl.
Respekt for hus og historie
Historien om Skaarupgaard Gods strækker sig helt tilbage til 1500-tallet og er mere eller mindre turbulent. Godset ligger i Todbjerg Sogn, men hører til Lystrups postnummer. Det tilhørte oprindeligt kronen, men har siden haft en lang række forskellige ejere, og en årrække var der landbrugsskole på stedet.
Bygningerne var i sin tid fredet, men efter branden blev den status ændret til bevaringsværdig. Det vil sige, at hovedbygningens facade har kulturhistorisk værdi regionalt eller lokalt, og at der kan gælde særlige regler for istandsættelser og renoveringer.
Og for de nuværende ejere har det betydet meget.
- Vi bruger meget tid og mange kræfter på det. Vi har haft den tilgang til det, at vi har respekt for huset og historien, men vi har også respekt for, at vi er en familie i 2022, som skal fungere, og vi skal kunne se os selv i hjemmet, siger Rikke Wümpelmann Juhl.
Parret har lavet en renoveringsplan i fem etaper for at skabe en gennemgående rød tråd, og er på nuværende tidspunkt i gang med den fjerde. De har desuden været en tur på rigsarkivet for at samle information.
- Inden vi gik i gang med at renovere, fandt vi nogle gamle arkivalier og billeder for at se, hvordan godset har set ud både inde og ude. Og så talte vi med arkitekten om, hvad man kunne bringe tilbage, siger Rikke Wümpelmann Juhl.
Sten fra Øland
Foruden Skaarupgaard hører der fem andre landbrugsejendomme under godset, og det hele drives som en samlet enhed. En af gårdene er Vældegård, som er Søren Wümpelmann Juhls barndomshjem og familiens slægtsgård.
Der er cirka 630 hektar planteavl, og derudover driver de den privatejede men offentligt tilgængelige Skårupgård Skov, ligesom de udlejer ejendomme. Foruden ejerparret er der tre medarbejdere tilknyttet godset. Griseproduktionen har de lejet ud, ligesom der er en rideskole tilknyttet.
Da Søren og Rikke Wümpelmann Juhl overtog godset, var hovedbygningen indvendigt indrettet i en gennemgående 1970’er stil. Noget som ifølge parret ikke passede særlig godt til stedet.
- Når man stod udenfor og kiggede på bindingsværket, og man trådte indenfor, passede det ikke særlig godt sammen. Der var høje paneler, gulvtæpper og lounge, siger Søren Wümpelmann Juhl.
I dag er indretningen en helt anden, og i den forbindelse har parret gjort sig mange overvejelser om materialevalget.
- Stengulvet er lavet af sten fra Øland i Sverige, for da vi gravede ud, fandt vi nogle gamle ølandssten under bygningen, så dem har man brugt i sin tid. Vi har prøvet at bringe husets historie tilbage med et moderne præg, siger han.
Et helt forkert tårn?
Et af de helt store spørgsmål, da Søren og Rikke Wümpelmann Juhl overtog Skaarupgaard Gods, var det tårn, som den daværende ejer påførte hovedbygningen efter branden i 1986. Tårnet er 17 meter højt, og blev opført som en hilsen til Kong Christian 4. i anledning af hans 400-års jubilæum.
- Hvis man skulle være helt tro mod historien, er det helt forkert, at man har plastret sådan et tårn på, men det synes vi også, at der er noget historie i. Og historien udvikler sig, og tårnet er blevet et vartegn for godset, siger Rikke Wümpelmann Juhl.
Derfor har det fået lov til at blive stående – også selvom der har været blandede holdninger blandt de arkitekter, som ejerparret har talt med.
- Den første arkitekt sagde, at vi skulle rive det ned, for han kunne ikke leve med det. Så talte vi med en anden arkitekt, som sagde, at det måtte være op til os, siger Søren Wümpelmann Juhl.
Foruden tårnet kender de fleste nok Skaarupgaard for bindingsværket på hovedbygningen. Og det har også været en proces at finde nogle, som kunne reparere og vedligeholde det.
- Vi havde tre forskellige hold håndværkere på, før vi fandt nogle, der virkelig forstod det håndværk, det er at lave bindingsværk. Så vi har brugt mange kræfter på at finde folk, som har respekt for det unikke ved sådan et gammelt hus, siger Rikke Wümpelmann Juhl.
De dyre briller
Foruden ølandsstenene og vedligeholdelsen af bindingsværket har Rikke og Søren Wümpelmann Juhl også fået opsat skorstene på hovedbygningen, og så har de valgt at skifte de moderne vinduer ud med trævinduer, som kræver mere vedligeholdelse.
- På de andre bygninger er det træ-alu-vinduer, som er vedligeholdelsesfrie, men når det kommer til hovedbygningen, tager vi nogle andre briller på – på godt og ondt. Det er nogle dyre briller, siger Søren Wümpelmann Juhl.
Og livet på et gammelt gods er generelt tidskrævende, men ifølge Rikke Wümpelmann Juhl er det også det, der gør det charmerende. Om vinteren, når frosten sætter ind, springer der da også et vandrør her og der.
- Det er meget anderledes end at bo i en lejlighed i København med en vicevært, man kan ringe til. Det er både charmerende og frustrerende, og sådan er det med sådan nogle gamle huse, siger hun.
Parret føler sig forpligtet til at holde godsets arkitektur og historie i live, men det er også en personlig interesse for dem. Når det kommer til Skaarupgaard, tænker de langsigtet, men om det forbliver i familien, ved de endnu ikke.
- Man har da selvfølgelig et håb om, at det kan blive i familien, men der skal ikke være noget pres over for vores børn. I gamle dage var der kun én måde at gøre tingene på, men i dag er der mange muligheder for at drive et sted som det her, siger Søren Wümpelmann Juhl.