Se listen: Her ligger Lystrup, Elsted og Elevs bevaringsværdige bygninger
Størstedelen af bygningerne i Lystrup, Elsted og Elev er nyere parcelhuse, rækkehuse eller lejligheder, men der ligger også huse af ældre karakter i de tre sogne. Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen og Aarhus Kommune er cirka 12 bygninger i området blevet udnævnt som bevaringsværdige.
Det betyder, at man har vurderet, at bygningernes ydre har arkitektonisk eller kulturhistorisk værdi regionalt eller lokalt. Nogle steder kan der endda være regler for, hvad ejerne må ændre på facaderne.
De bevaringsværdige bygninger i Lystrup, Elsted og Elev har i mange tilfælde historier, som rækker flere hundrede år tilbage i tiden. I artiklen får du et overblik over nogle af husene og små udklip af deres historier.
På dine ugentlige gåture rundt i Lystrup, Elsted, Elev og Nye støder du sandsynligvis oftest på nybyggeri, parcelhuse fra 1970’erne og lejlighedskomplekser. Men indimellem kan det være, at du er stoppet op for at kigge på et bindingsværkshus, gamle gårde eller murermestervillaer?
I Lystrup, Elsted og Elev Sogn er omkring 12 bygninger udpeget som bevaringsværdige, men hvad betyder det?
Bygningerne vurderes ud fra den såkaldte save-model, hvor de på en skala fra et til ni får en bevaringsværdi. Bygninger med en værdi mellem et og fire optages automatisk som bevaringsværdige i kommuneplanen. Det vil sige, at kommunen har vurderet, at de er af væsentlig kulturhistorisk eller arkitektonisk betydning regionalt eller lokalt.
Når et hus har status som bevaringsværdigt, gælder det kun det ydre. Hvis kommunen har lavet en bevarende lokalplan for bygningen, kan der gælde særlige regler for, hvilke ændringer ejeren må udføre på facaden, og bygningen kan være omfattet af et forbud mod nedrivning.
Jeg er dykket ned i gemmerne hos Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling, og i artiklen får du indblik i nogle af områdets bevaringsværdige bygninger og dele af deres historie, som i mange tilfælde går flere hundrede år tilbage i tiden.
Forskellen på fredede og bevaringsværdige bygninger
- Er en bygning fredet, repræsenterer den ifølge Kulturarvsstyrelsen den danske kulturhistorie og den bedste danske arkitektur. Fredningen gælder både bygningens indre og ydre, og ejeren er forpligtet til at bevare den og holde den i stand. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der freder bygninger i Danmark.
- Bevaringsværdige bygninger har særlige arkitektoniske eller kulturhistoriske kvaliteter af regional eller lokal betydning. De kan være beskyttet mod nedrivning, men er det ikke i alle tilfælde. Det er kommunerne, der har ansvaret for de bevaringsværdige bygninger, men Slots- og Kulturstyrelsen kan også udpege bygninger som bevaringsværdige.
- På Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside kan man finde et kort over de fredede og bevaringsværdige bygninger i Danmark. Det er ikke alle bevaringsværdige bygninger, som fremgår af kortet, da det er frivilligt, om kommunerne vil indberette det.
- Aarhus Kommune har for nylig afsat 6,9 millioner kroner, som skal bruges i perioden 2022-2025 til at opdatere det såkaldte ’save-register’ og vurdere, hvor de bevaringsværdige bygningerne opført før 1970 er.
Elsted Præstegård
Da Elsted Sogn blev et selvstændigt sogn i 1874, købte man en præstegård mellem Elev og Elsted. I 1915 brændte gården, og i 1917 opførte man den nuværende præstegård på Ørnstrupvej 102, hvoraf stuehuset er udnævnt som bevaringsværdigt.
Avlsbygningerne til gården blev opført samme år, og forpagterboligen, som er opført i 1924, ligger på Ørnstrupvej 101. Den er også udpeget som bevaringsværdig.
Præstegården blev gennemgribende istandsat i 2016, og haven har gennem årene dannet rammen for flere forskellige arrangementer. Der har blandt andet været tradition for grundlovsmøder med foredrag og lagkage. Senere kom de berømte konditoreftermiddage med fine kager, fornemme hatte og musik.
Det gamle Nordre Dyrehospital og tidligere Elsted Skole
Bygningen på Elsted Byvej 14, som er opført i 1860, fungerede de første 50 år som skole. Da det viste sig, at der var en ejendom på Bygaden i Lystrup, som gav plads til flere børn, blev skolen flyttet dertil.
I 1969 blev Nordre Dyrehospital grundlagt i den gamle skolebygning på Elsted Byvej. Hospitalet behandlede hunde, katte og mindre hobbydyr, og havde desuden plads til 60 hunde og 10 katte i dets dyrepension. Det blev drevet af dyrlæge Erik Lindstrøm i 33 år.
I dag er ejendommen en almindelig beboelsesvilla. Også bygningen på den anden side af vejen på adressen Elsted Byvej 15 har status som bevaringsværdig.
Murer Laursens Hus
På Bygaden 21 i Lystrup ligger det, der kendes som ’Murer Laursens Hus’. Huset er opført i 1930 og er placeret midt i den gamle bykerne ved stationen. Området var i sin tid præget af handel, og huset lå over for mejeriet, ligesom der også var en købmand, en slagter og en kro i området.
Murer Laursen byggede huset til sig selv, men det var oprindeligt indrettet som et tofamilieshus med køkken og WC i både stueetagen og på første sal. Laursens svigersøn ejede dengang byens bageri, og en af bagersvendene fra forretningen lejede i en årrække førstesalen i huset.
Efter murer Laursens død stod huset tomt i et års tid, inden de nuværende ejere købte det. Det kan du læse mere om her.
Enghavegård
På Munkhøj 16 ligger det gamle stuehus fra gården Enghavegård, som blev opført i bindingsværk i 1793.
I 1850 købte en mand ved navn Peter Jørgensen gården til sin søn Jørgen Pedersen og hans hustru Benedikte. I 1905 overtog deres søn Jens Jørgensen gården, og da han i 1947 overdrog huset til sin egen søn, flyttede han ind i det gamle stuehus fra Lystruplund på Bygaden 25.
Herfra hentede han ofte mælk på Enghavegård, og da hans kone døde, flyttede han tilbage til Enghavegård og boede sammen med sin søn, svigerdatter og to børnebørn.
I 1982 blev jorden og udbygningerne solgt til Aarhus Kommune, og udbygningerne blev revet ned omkring år 1990. Stuehuset står stadig den dag i dag.
Noruplund
Den nuværende ejendom på Koldkilde 2 er opført i 1915, efter at den gamle gård Noruplund brændte. Branden opstod ved antændelse fra et stort kogekar, og blæsten førte gnister fra branden over på den nærtliggende gård Højgaard, som også brændte.
I dag er gården opført i røde sten, og Noruplund var oprindeligt en slægtsgård, som Søren Laursen Sørensen overtog fra sin far i 1893.
I 1930’erne blev der holdt forskellige landbrugsdyr på gården, og der blev leveret 150 slagtesvin og cirka 100 høns om året. Mælken blev leveret til Lisbjerg Andelsmejeri. Den sidste ejer, der drev landbrug på Noruplund, var Gunnar Villadsen, som overtog ejendommen i 1943.
Elev Østergård
Stuehuset på Elev Østergård, som er udpeget som bevaringsværdigt, er opført i 1893 og er løbende blevet restaureret. Bygningen ligger på Høvej 5, og op gennem 1900-tallet blev der desuden opført lader og stalde på grunden.
Gården har haft mange forskellige ejere, blandt andet en mand ved navn Morten Nielsen, som fik tildelt ridderkorset af Christian 9. for sin deltagelse i krigen i 1864 ved slaget om Dybbøl. Han deltog som feltartillerist og blev såret, da en granatstump satte sig fast i hans pande.
I hvert fald siden 1909 har gården været i samme slægt, og den er gået i arv gennem generationer siden.
Elev Skole
Elev Skole ligger på Høvej 10, og stod færdigbygget i 1912. Det første skridt til den nye skole blev taget i 1905, da Elev Sogneråd erkendte, at der var risiko for en tuberkulose-epidemi på den gamle landsbyskole på Kjeldsbjergvej, fordi der var for lidt plads til elever og lærere.
Fem år senere blev det vedtaget at indkalde sognets borgere til møde om, hvorvidt der skulle bygges en ny skole. Sognerådet fandt det hensigtsmæssigt at bygge en ny skole øst for byen med to skolestuer, en lejlighed til en gift lærer og en lejlighed til en ugift lærer eller lærerinde.
I 1911 søgte man om et lån på 18.000 kroner til den nye skole, og den 5. januar 1912 stod skolen færdig.
Højskole og børnehjem
Bygningen på Høvej 35 er opført som folkehøjskole, og fungerede som det fra 1885 til 1916. Herefter blev ejendommen solgt til Kvindehjælpen i Aarhus og var først et optagelseshjem for unge kvinder og siden et mødre- og spædbørnshjem.
I 1951 oprettede Erna og Svend Clausen Elev Børnehjem, som var et af 10 danske ventetidshjem for udviklingshæmmede børn. Børnehjemmet holdt til på Høvej indtil 1984. Det kan du læse mere om her.
Siden lejede først Dansk Flygtningehjælp lokalerne til midlertidigt opholdssted for 8-10 iranske flygtninge, og efterfølgende blev bygningen indrettet som kvindekollektiv for enlige kvinder med børn.
I dag har Elev Kollegiet hjemme i bygningerne, hvor unge mellem 17 og 30 år bor og får bo- og jobtræning.
Egholm
Den oprindelige gård Egholm blev opført på Høvej i 1842 og fik sit navn, da den daværende ejer Mogens Jensen plantede et egetræ på gårdspladsen.
I 1909 købte højskolelæreren Niels Rud Egholm grunden, og det gamle hus blev erstattet af et nyt på den nuværende adresse Høvej 36 – skråt over for Elev Kollegiet. Egetræet findes stadig, men står nu alene på markerne.
I 1939 købte Leonhardt og Ella Solveig Nielsen husmandsstedet, og Leonhardt begyndte som referent til blandt andet Århus Stiftstidende. Derfor kunne man ofte læse historier fra Elev i anonymiseret form i avisen. Parret var desuden gode venner med Erna og Svend Carlsen, som drev Elev Børnehjem.
Foruden bygningerne på listen er også Elev Kirke bevaringsværdig.
Hvis du vil vide mere om de bevaringsværdige bygninger i Lystrup, Elsted og Elev, kan du på www.lystrup-elsted-elev-lokalhistorie.dk finde tre historiske vandreruter med tilhørende kort og information om bygningerne og stederne. Du kan også hente materialet i fysisk form på Lystrup Bibliotek.