Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Naturen i og omkring Lystrup i det nordlige Aarhus har masser at byde på. I dagens nyhedsbrev får du en naturfacilitators anbefalinger til områder, der er et besøg værd. Fotos: Axel Schütt og Birgitte Carol Heiberg

Guide til naturoplevelser i det nordlige Aarhus

Man må virkelig sige, at mit forhold til naturen og fysisk aktivitet har ændret sig med årene. Som barn og teenager vidste jeg ikke til noget værre end, når vi skulle vandre eller cykle, og ferie var for mig lig med pool, strand og solbadning.

I dag er jeg nok lidt mindre sort/hvid. Jo jo, jeg kan da stadig godt lide at dase ved stranden, og en morfar på sofaen er heller ikke at kimse ad. Men jeg nyder virkelig også at komme ud og bevæge mig og mærke den friske, danske sommervind i naturen.

Det tror jeg, at mange af os gør, og for manges vedkommende er sommerferien i fuld gang. Derfor har jeg spurgt Anne Brøchner, som er naturfacilitator i Aarhus Kommune, hvilke grønne og blå naturområder omkring Lystrup i det nordlige Aarhus man bør besøge.

Hvor kan man overnatte? Hvilke spiselige planter kan man samle i naturen i sommerperioden? Og hvor er de gode vandreruter? Uden at afsløre for meget kan jeg sige, at du kommer vidt omkring, hvis du følger hendes anbefalinger.

Vidt omkring kan du også komme med letbanen, og fra den 7. august træder der en ny køreplan i kraft, som særligt kommer de pendlere, som kører mellem Lystrup og Aarhus H, til gode. Der bliver nemlig skruet op for antallet af afgange.

Til sidst i dagens nyhedsbrev kan du læse den anden artikel i serien om det bedste og værste ved lokalområdet. Denne gang har jeg talt med den 41-årige Lene Duez, som bor i Elev. Hun kommer både omkring lokale ildsjæle, naturen og behovet for skoler og institutioner, som noget af det hun er henholdsvis glad for og bekymret over.

Det er blevet min tur til at holde sommerferie, og mon ikke der bliver tid til både smukke naturoplevelser og eftermiddagslure på sofaen. Det håber jeg. Du får selvfølgelig også et nyhedsbrev i næste uge, og der kan du blandt andet komme med indenfor i en af Lystrups bevaringsværdige bygninger.

Jeg håber, at du nyder sommeren.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Todbjerg Tårnet ligger nord for Lystrup på den 103 meter høje Møllebakke. Billedet her er taget cirka 50 minutter efter en solnedgang. Arkivfoto: Axel Schütt

Naturguide: Mangler du inspiration til feriedage i det fri? Så læs med her

Sommeren er i fuld gang, skolernes sommerferie er over halvvejs, og hvis du er løbet tør for idéer til aktiviteter og sjove udflugter, så frygt ej!

Der er nemlig hjælp at hente i denne artikel, hvor LystrupLIV har talt med naturfacilitator i Aarhus Kommune Anne Brøchner. Hun kommer med sine anbefalinger til naturoplevelser i det nordlige Aarhus, og de spænder vidt.

Anne Brøchner nævner blandt andet den smukke vandrute langs vandet fra Den Permanente Badeanstalt til Vosnæs Pynt, en helt ny skov nord for Tilst, som er inspireret af det japanske fænomen ’skovbadning’, og det gamle udsigtstårn i Todbjerg. Hun kommer også med råd og vejledninger til, hvilke spiselige planter du kan finde i naturen.

Dyk ned i artiklen og bliv inspireret til din næste naturudflugt i Aarhus Nord.

Sommeren er i fuld gang, og måske er du løbet tør for udflugtsidéer og aktiviteter. LystrupLIV har talt med Anne Brøchner, som er naturfacilitator i Aarhus Kommune. I artiklen kommer hun med sine bud på gode naturoplevelser i det nordlige Aarhus.

Flosklen lyder: ”Der er ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning”. Og hvad enten man er enig eller uenig i det, er der masser af grønne og blå områder i det nordlige Aarhus, som er et besøg værd.

Nogle af stederne kender du måske allerede. Turen rundt om Egå Engsø, den gode badestrand ved Bellevue i Risskov og stierne i Lisbjerg Skov og Skårupgård Skov. Men hvad kan man egentlig lave de forskellige steder, og er der skjulte perler, som mange slet ikke kender til?

LystrupLIV har allieret sig med naturfacilitator i Aarhus Kommune Anne Brøchner. I listen herunder får du hendes bud på naturoplevelser i det nordlige Aarhus. Hvor er der gode vandreruter? Hvor kan man overnatte i shelter? Hvad kan man samle i naturen om sommeren og hvorhenne?

Lad os dykke ned i det.

Vandretur til Vosnæs Pynt

Vosnæs Gård og Vosnæs Pynt. Foto: Jens Thaysen

Har man mod på en lidt længere travetur, kan man begive sig ud på vandreruten Molsruten. Den fulde sti går fra Aarhus til Grenå, men vil man nøjes med en del af turen, kan man vandre fra Den Permanente Badeanstalt ved Riis Skov til Vosnæs Pynt, som ligger i Kalø Vig.

- Det er en klassisk tur fra badeanstalten hele vejen langs kysten til Vosnæs Pynt. Turen er en del af Molsruten, og den er markeret som ’fjernvandrevej E1’. Ruten fortsætter hele vejen til Grenå, og den er enormt flot.

- Man følger kysten det meste af vejen, hvor man går langs stranden, og nogle steder bevæger man sig ind i skoven. Man ender ved Vosnæs Pynt, som er en enormt smuk kyststrækning, hvor skoven vælter sig ud over skrænterne, siger Anne Brøchner.

Vosnæs Pynt er også et yndet udflugtssted for lystfiskere, og man kan fiske på hele strækket rundt om pynten. Bunden veksler mellem sten, tangbuske og sand, og stedet er mest kendt for, at man kan fange havørreder.

Skæring Hede

Mindesten på Skæring Hede. Foto: Jens Thaysen

Anne Brøchners anden anbefaling kredser om Skæring Hede – også kendt som Mindelunden. Området ligger ud mod kysten syd for Kaløvig Badehotel.

Skæring hede er et tidligere skydeområde, og terrænet består af skov- og hedearealer. Tæt ved vandet er der opsat en mindesten (deraf navnet Mindelunden) for fem danske modstandsfolk, som blev henrettet under 2. verdenskrig. Der er også plantet et egetræ til minde om hver af de fem.

- Skæring Hede er et rigtig interessant område, og det er Aarhus Kommunes eneste hedeområde, hvor der er en virkelig spændende flora og fauna. Så hvis man er interesseret i sådan noget, er det et rigtig godt sted at tage hen.

- Lige nedenfor Skæring Hede er der et godt vandområde – generelt er strandene i det område meget børnevenlige – men der er også gode muligheder for at gå på rejejagt, hvis man har mod på det. Så kan man tage en rejehov og se, om man kan finde rejer. Dem kan man koge eller stege på et trangia (stormkøkken red.) og se, om man kan få noget ud af det, siger Anne Brøchner.

Søbakke Skovbadeskov

Et af de nyere naturområder i det nordlige Aarhus findes nord for Tilst. Aarhus Kommune har i samarbejde med Toyota Danmark og Growing Trees Network Global opført den helt nye skov Søbakke Skovbadeskov. Planen er, at skoven med tiden skal bestå af 30.000 træer.

- Den er designet efter japanske principper for skovbadning, og det er en meget ung skov, så der er ikke store træer. Men det er sjovt at se, hvordan en skov ser ud, når den lige er blevet plantet, og man skal sanse naturen på en anden måde, siger Anne Brøchner.

Skovbadningskonceptet kaldes shinrin-yoku på japansk, og det lægger op til, at man bruger skoven til terapi og mindfulness. Skoven er den første af sin slags i Danmark, og skovbadning refererer ikke til at bade i skovens vandløb eller søer, men derimod at ”bade i sanseindtrykkene fra skoven”.

Området skal skabe sammenhæng mellem de andre naturarealer i området, blandt andet Geding Sø og Kasted Mose.

Geding-Kasted Mose

I forlængelse af den nye skovbadeskov nævner Anne Brøchner også Geding-Kasted Mose, som ligger nord for Tilst. Området ligger cirka 15 minutter i bil fra Lystrup.

- Det er også et fantastisk smukt naturområde, siger hun.

Moseområdet er omkring 30 hektar stort, og det ligger i den vestlige ende af Egådalen. Store dele af arealet ligger hen som græssede enge, mens andre dele er opdyrket. Mosen er mere eller mindre oversvømmet om vinteren.

Geding-Kasted Mose er særlig kendt for de mange nattergale, som særligt kan høres i forsommeren. Derudover lever der også pungmejser, rådyr og ræve i mosen, og så har Aarhus Kommune sat vildheste, gallowaykvæg og vandbøfler ud, som skal afgræsse området til gavn for biodiversiteten.

Der er både stier og gangbroer i området, så der er gode vandremuligheder.

Den gamle Lisbjerg Skov

Shelter i Lisbjerg Skov. Foto: Jens Thaysen

Lisbjerg Skov kender de fleste sikkert til, men foruden Tarzanbanen og vagttårnet er en stor del af skoven udlagt som ’stilleskov’. Og netop den del af skoven kan noget helt specielt, mener Anne Brøchner:

- I den gamle del af Lisbjerg Skov er området udnævnt til at være stilleskov. Det vil sige, at Aarhus Kommune har valgt ikke at sætte aktiviteter op, som for eksempel discgolf eller andet. Det er naturoplevelsen, der er i fokus, og det spiller sammen med, at visse steder i Lisbjerg Skov er udnævnt som urørt skov, hvor man lader skoven passe sig selv.

- Der er fokus på en stille naturoplevelse, ro og fordybelse. Området egner sig godt til lange traveture eller til at opleve skovens dyreliv. I den gamle del af skoven er der også et shelter, som er enormt flot, og som man kan booke.

Der findes desuden en app, som hedder Natureventyr, som henvender sig til børn i alderen fire til ni år. Gennem fortællinger skal den gøre det nemmere at få børnene med ud i naturen, og et af eventyrene knytter sig til Lisbjerg Skov. Der er 10 natureventyr fordelt ud over Aarhus Kommune.

Brendstrup Skov og Mollerup Skov

På grænsen mellem det vestlige og nordlige Aarhus ligger Brendstrup Skov, som ifølge Anne Brøchner også er et besøg værd.

- I den lidt mindre afdeling er der Brendstrup Skov, hvor der også er et rigtig hyggeligt shelter, som ligger ved skovbrynet, siger hun og understreger, at man skal huske at booke det på www.friluftslivaarhus.dk.

Der er desuden stier i hele skoven, og da skoven er tæt beplantet med træer, kan det være svært at udforske området fra andre steder end stierne. En del af skoven er desuden udlagt som hundeskov, men arealet er ikke indhegnet. Skoven ligger op ad Marienlystparken, og det kan derfor være svært at se, hvornår skoven slutter, og parken begynder.

En anden skov, som Anne Brøchner anbefaler, er Mollerup Skov. Den ligger mellem Skejby og Risskov, og en del af skoven er indhegnet til hundeskov. Der er to løberuter i skoven, en shelterplads og en naturlegeplads til børnene.

Midt i Mollerup Skov er der desuden en stor eng, hvor blomster og buske får lov til at vokse vildt. Der står blandt andet et æbletræ, og så er der bærbuske og hybenroser, som kan bruges i madlavningen.

Todbjerg Tårnet

Todbjerg Tårnet. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vi bevæger os længere mod nord til den 103 meter høje Møllebakke udenfor landsbyen Todbjerg. Her står Todbjerg Tårnet, og også det område er på listen over Anne Brøchners anbefalinger til naturoplevelser.

- Ved Todbjerg Tårnet kan man få et flot stop på vejen, hvis man kommer forbi. Der er en virkelig smuk udsigt over området, siger hun.

Tårnet er et gammelt observationstårn, som blev opført i 1927. Fra tårnets top kan man blandt andet kan se mod Helgenæs, Mols Bjerge, Aarhus Bugt og i godt vejr helt til Samsø.

Todbjerg Tårnet kan findes på adressen Lille Todbjerg 9B, 8530 Hjortshøj.

Egå Engsø

Egå Engsø. Foto: Kim Haugaard

Vi skal også lige forbi Egå Engsø, som alle borgere i og omkring Lystrup kender til. Ruten rundt om søen er 5,2 kilometer lang, og den bliver flittigt benyttet af både løbere, gående, cyklister og folk på rulleskøjter.

Men spørger man Anne Brøchner, kan området meget mere end det.

- Området er også et kendt fuglested. Man kan få en ny og anderledes naturoplevelse ved at tage en kikkert med sig op i fugletårnet. Der kan man få sig en snak med en fuglekender og måske lære noget nyt. Der ligger også en fantastisk samling af shelters, hvor der er mulighed for at overnatte lidt flere sammen, og så er der nogle smukke udskårne træskulpturer, siger hun.

Søen bliver også benyttet af lystfiskere, dog fraråder Aarhus Kommune og Fødevarestyrelsen, at man spiser fiskene, da der er fundet mindre forekomster af det giftige stof PFOS i vandprøver fra søen.

Spiselige planter og bær

Sankning og spiselige planter. Foto: Birgitte Carol Heiberg

En ting er at vandre, cykle eller overnatte i naturen, noget helt andet er at samle planter, bær og andre spiselige råvarer i naturen. Og om sommeren er der særligt gode muligheder for at ’sanke’ på strandene, lyder det fra Anne Brøchner:

- På det her tidspunkt af året vil jeg anbefale, at man tager på stranden for at samle gode sager. Der kan man både finde strandarve, strandmælde, strandkål og strandsennep. Det kan man bruge til at lave sommersalater.

Vil man samle planter i skovbunden eller grøften, er sommeren sæson for brændenælde, skovsyre, hyldeblomst og hyldebær.

- Når det bliver sensommer, begynder bærsæsonen, og der kan man på alle stier og alle krat i kommunen finde lækre brombær. Senere på efteråret begynder æblesæsonen, siger Anne Brøchner.

www.smagpaaaarhus.dk og www.vildmad.dk kan du læse mere om, hvad du kan sanke og finde opskrifter, som du kan bruge råvarerne i.

Hvor kan jeg finde information?

Foruden de mange råd og anbefalinger fra naturfacilitator Anne Brøchner kan du finde en lang række information om de grønne og blå områder i Aarhus Kommune på kommunens hjemmeside.

Under fanen ’Ud i naturen’ kan du blandt andet finde råd og vejledninger til badestrande, stier og ruter, parker og skove, guidede naturture og sejlads og lystfiskeri.

På Smag på Aarhus’ hjemmeside kan du også blive klogere på, hvilke arrangementer der bliver afholdt og finde information om lokale byhaver.

www.friluftslivaarhus.dk kan du i kortfunktionen finde en oversigt over alt fra bålpladser, shelters, hundeskove, løberuter, rideruter og meget mere. Det fremgår også her, om de forskellige shelters skal bookes, og om de er ledige eller ej.

God tur ud i det blå!

Fra og med den 7. august kommer der til at være dobbelt så mange afgange med letbanen mod Aarhus H i myldretiden. Arkivfoto: Kim Haugaard

Letbanens nye køreplan træder snart i kraft: Sådan påvirker den dig

Der er gode nyheder til letbanependlerne, som kører på strækningen mellem Lystrup og Aarhus H gennem Risskov. Fra den 7. august træder en ny køreplan i kraft, og der er udsigt til dobbelt så mange afgange i morgen- og eftermiddagstimerne.

For at kunne indsætte de ekstra afgange har Aarhus Letbane ombygget stationen på Vestre Strandallé til en såkaldt krydsningsstation, hvor togene kan passere hinanden. Spørger man direktør for Aarhus Letbane Michael Borre, er der tale om en væsentlig forbedring for passagererne.

Den nye køreplan kan ses på Midttrafiks hjemmeside.

Fra den 7. august kan letbanependlerne mellem Aarhus H og Lystrup se frem til dobbelt så mange afgange om morgenen og eftermiddagen.

Det er vist ingen hemmelighed, at holdningerne til letbanen er mange. Mens nogle mener, at den er upålidelig og for ofte er forsinket eller i stykker, nyder andre, at de kan tage letbanen i stedet for bilen til og fra arbejde.

I december kan letbanen fejre femårs fødselsdag, men allerede fra den 7. august kan pendlerne mellem Lystrup og Aarhus H nyde godt af, at der bliver skruet op for antallet af afgange på ruten gennem Risskov. Nærmere bestemt doblet op.

Tidligere har der været indsat ekstra afgange i myldretiden, men fremadrettet vil der i to timer om morgenen og fire timer om eftermiddagen afgå dobbelt så mange tog mellem Aarhus H og Hornslet. Det vil sige, at der afgår fire tog i timen i hver retning, og det får betydning for de mange pendlere til og fra Lystrup.

- Med fire tog i timen bliver behovet for at tjekke køreplanen mindre for passagererne, og skulle man komme for sent til sit tog, er der kortere tid til næste afgang, så genen bliver mindre, siger Michael Borre, direktør for Aarhus Letbane, til Århus Stiftstidende.

Maksimum kapacitet

Det øgede antal afgange har krævet, at Aarhus Letbane har etableret en såkaldt krydsningsstation ved Vestre Strandallé i Risskov, hvor togene fremadrettet kan passere hinanden. Ombygningen fandt sted i begyndelsen af året, hvor driften på strækningen gennem Risskov var helt indstillet. Selvom stationen har stået klar i flere måneder, har Aarhus Letbane ønsket at vente med at indføre den nye køreplan.

- Vi har et ønske om så få køreplansskift som muligt. Det er både for passagerernes skyld, men også for vores partneres og egen skyld, da det er en større operation at skifte og opdatere systemer og vagtplaner, sagde anlægschef Martin Moth dengang til LystrupLIV.

Direktør Michael Borre forventer også, at letbanen kan overholde tidsplanen og undgå forsinkelser med den nye køreplan og hyppigere afgange.

- Ja, det vil jeg mene, at vi kan. Vi har i samarbejde med Midttrafik og Keolis gennemgået køreplanen og finpudset køretiderne mellem de enkelte stationer. Så jeg er optimist, siger han til Århus Stiftstidende.

Det har ikke været nødvendigt at indkøbe nye togsæt for at imødekomme den nye køreplan, men ifølge direktøren kører man fremadrettet på ”maksimum kapacitet”.

Den nye køreplan kan ses på midttrafik.dk.

Lene Duez og familien har boet i Elev i otte år. Privatfoto

For Lene er det bedste ved at bo i Elev, at være omgivet af mennesker som ser muligheder frem for begrænsninger

Lene Duez har boet i Elev siden 2014, og det bedste ved området er naturen – særligt et bestemt sted i Lisbjergskoven nyder hun at komme.

Hun oplever også, at beboerne i Elev ser muligheder frem for begrænsninger, men hvis hun skal pege på en ting, som bekymrer hende, er det skolebyggeriet i Nye. For bliver der kun tænkt på moderne arkitektur og flotte rammer, eller er der også fokus på trivsel?

I artiklen kan du læse mere om, hvad der ifølge Lene Duez er det bedste ved Elev, og hvilken bøn hun har til byrådet.

Lene Duez har boet med sin familie i Elev i otte år. De flyttede oprindeligt til byen for at bo i et naturrigt område. Hun fortæller om det bedste ved Elev, og om nogle af de bekymringer hun har for området.

Lene Duez, 41 år, neurolog på Aarhus Universitetshospital, spejderleder for Skovspejderne, bor i Elev med sin mand og fire børn.

Hvornår flyttede du til Elev og hvorfor?

- Vi flyttede til Elev i 2014, fordi vi fik arbejde i Aarhus, men meget gerne ville bo i naturen. Og så ligger det tæt på Skejby Sygehus, hvor både jeg og min mand arbejder. Så der var også noget lavpraktisk og logistisk i det.

Hvad er dit yndlingssted i lokalområdet?

- Det er helt klart ude ved Lisbjerghytten i skoven. Det er en lille perle gemt midt i skoven. Der er en mystisk skov hele vejen rundt om, og den er ikke så velholdt, den er meget fantasifuld. Der er kæmpestore træer, vandløb og en sø. Den del af skoven indbyder til fantasi og til at være i naturen.

Hvad er det bedste ved Elev?

- Der bor simpelthen nogle ildsjæle i det her område. Det er fantastisk at være omgivet af mennesker, som gerne vil være med, når man kommer med idéer. Mennesker som ser muligheder og meget sjældent begrænsninger. Det vi får her, tror jeg ikke, man får så mange andre steder. Det er den kultur, som er vokset i Elev. Man hjælper hinanden, og der er en stor kedel af idéer, som summer omkring en hele tiden og en velvilje til at få det til at ske.

Hvad bekymrer dig?

- Det bekymrer mig, om der bliver tænkt grundigt nok på den store mængde børn, der er herude – i forhold til skoler og institutioner. De er i gang med at bygge skolen i Nye, men det er ikke fordi, det går ud over stepperne, og jeg er bange for, at de tænker bygninger, mere end de tænker trivsel.

- Det ser ud til at blive en sindssygt fed skole, og det er et godt udgangspunkt, men hvis ikke man har en god og sammentømret gruppe af ansatte og får sat det rigtige hold, så kniber det, selvom man har flotte bygninger. Jeg synes, at personalet på skolen herude gør et fantastisk stykke arbejde, men der er kun 24 timer i døgnet og to hænder på hver person.

Hvis du skulle komme med en bøn til byrådet, hvad ville den så være?

- Jeg håber, at politikerne vil have fokus på netop det. De kan ikke bare sige, at de stoler på, at de offentligt ansatte kan løfte hele opgaven. Man har kun to hænder og et vist antal timer i døgnet. Der er mange ressourcestærke mennesker herude, og det vil være rigtig ærgerligt, hvis børnene bliver flyttet til privatskoler, fordi der kun bliver leveret noget fedt arkitektonisk men ikke noget kultur, og en skole man har lyst til at være på.

- Man skal være hundrede procent bevidst om, at når man skal skabe en ny identitet og et nyt hold, og man arbejder med mennesker, så tager det bare tid, og det kræver hænder. Tankegangen om, at man kan effektivisere og spare ved at lave merdrift, holder ikke og bestemt ikke i en opstartsfase, hvor det handler om børn. Der skal sættes ind med mandskab nok, så der er ro til, at børnene kan trives, og lærerne kan fokusere på kerneopgaven.

I en række artikler, som bliver bragt hen over sommeren, har LystrupLIV bedt forskellige borgere fra Lystrup, Elsted, Elev og Nye sætte ord på, hvad der er det bedste ved deres lokalområde. Hvor er deres yndlingssteder, hvorfor er de flyttet til området, og hvad kunne være bedre?

Håbet er, at det kan starte en samtale om postnummer 8520, og hvem ved, måske kan man også blive inspireret til at besøge nye steder i nærområdet?