Trafikstøj skader helbredet mere end hidtil antaget – der mangler politisk vilje til at gøre noget, mener lokal Lystrupborger
Ifølge et nyt, dansk studie påvirker trafikstøj helbredet mere end hidtil antaget. Resultaterne viser, at støj, som ligger under den danske grænseværdi på 58 dB, kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og brystkræft.
- Vi ser faktisk, at vejstøj synes at øge risikoen for flere af sygdommene allerede fra omkring 35-40 dB, udtaler Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor ved Roskilde Universitet, på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Og de nye forskningsresultater kommer ikke bag på Kent Krøyer, som bor i Lystrup cirka 350 meter i fugleflugt fra Djurslandmotorvejen. Han oplever, at støjen fra motorvejen er blevet værre med årene, og særligt da hastigheden på strækningen blev hævet til 130 km/t.
Ifølge ham mangler der ikke viden om de negative konsekvenser ved støj. Han savner derimod at se politisk vilje til at gøre noget ved problematikken. Selv mener han, at fartgrænsen på motorvejsstrækningen ved Lystrup bør sænkes.
Susende biler, våd asfalt og kørsel på rumlestriberne. Støjen fra Djurslandmotorvejen deler vandene blandt borgerne i Lystrup og omegn, for mens nogle er generet af larmen, lægger andre ikke mærke til den.
Ikke desto mindre viste nye forskningsresultater fra Syddansk Universitet i september sidste år, og risikoen for at udvikle Alzheimers og demens stiger, hvis man i en årrække udsættes for trafikstøj på mere end 55 dB. Og nu kommer en nyt, dansk studie med endnu en dyster udmelding.
På baggrund af resultaterne kan forskerne nemlig konkludere, at også trafikstøj, som ligger under den danske grænseværdi på 58 dB, kan have skadelige konsekvenser for helbredet.
- Resultaterne peger på, at der generelt er en sammenhæng mellem støj og en øget risiko for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og brystkræft, selv om støjen holder sig under grænseværdien på 58 dB. Vi ser faktisk, at vejstøj synes at øge risikoen for flere af sygdommene allerede fra omkring 35-40 dB, udtaler Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor ved Roskilde Universitet, på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.
Kent Krøyer, bor i det sydlige Lystrup nær motorvejenVi mangler ikke viden om støjens negative påvirkninger, for der er undersøgelser fra hele verden, der peger på det. Det er den politiske vilje til at gribe om problemet, der mangler.
35-40 dB svarer til dæmpet radiomusik eller lydniveauet på et bibliotek, men de nye resultater peger på, at det er støjens indflydelse på nattesøvnen, som påvirker helbredet negativt.
- Det stemmer overens med den viden, vi har fra andre undersøgelser, der viser, at dårlig søvn øger risikoen for en række sygdomme, blandt andet hjertekarsygdomme og diabetes, siger Mette Sørensen.
Større omkostninger
Det nye studie er kommet i stand med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og bygger på et stort datamateriale. Ved hjælp af en støjmodel har Mette Sørensen brugt de seneste tre år på at kortlægge støjforureningen ved alle danske adresser. Derefter har hun kombineret oplysningerne med registerdata om danskernes sundhed og sygdomme.
Beregningerne viser således, at omkring 90 årlige tilfælde af brystkræft og 1.211 årlige tilfælde af diabetes kan tilskrives støj fra de danske veje.
De samfundsmæssige beregninger af konsekvenserne ved støj laves i dag med udgangspunkt i blodpropper i hjertet og øget dødelighed. Men ifølge Mette Sørensens studier bør blodpropper i hjernen og diabetes også regnes med.
- Det vil betyde, at de samfundsmæssige omkostninger ved trafikstøj bliver meget højere, fordi sygdomme som blodprop i hjernen og diabetes ofte er dyre sygdomme at behandle, udtaler hun i en pressemeddelelse.
Lyd måles i decibel
- Lyd måles i decibel (dB). 0 dB er den svageste lyd, man kan høre med en normal hørelse, og smertegrænsen går typisk ved 120-130 dB.
- Decibel er en logaritmisk skala, hvilket betyder, at man ikke bare kan lægge dB-tallene sammen, når man beregner den samlede støjbelastning.
- Hvis man for eksempel bruger en maskine, der støjer 80 dB, og starter en maskine magen til, stiger lydniveauet med 3 dB til 83 dB. En fordobling af lyden giver altså kun en forøgelse af støjbelastningen på 3 dB.
- En stigning på 1 dB kan næsten ikke høres, mens en stigning på 3 dB opfattes tydeligt, og teknisk set er en fordobling af lydtrykket, men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
- Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boliger ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi er 53 dB. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan trafikstøj blandt andet medføre stress og hjertekarsygdomme, ligesom forskning fra SDU viser, at det øger risikoen for at udvikle demens.
Kilde: Arbejdstilsynet.dk og arbejdsmiljoweb.dk
Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boligområder ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi ligger lidt lavere på 53 dB. Det vurderes, at omkring 30 procent af danskerne er udsat for støj over Miljøstyrelsens grænseværdi, og nogle af dem bor i Lystrup.
Slut med at sove med åbne vinduer
En af dem, som dagligt kan høre støjen fra Djurslandmotorvejen, er Kent Krøyer, som LystrupLIV tidligere har talt med.
Han bor cirka 350 meter i fugleflugt fra motorvejen. Gennem årene har han oplevet, hvordan støjen ved hans bolig er blevet værre og værre. I soveværelset har han og hustruen fået isat et lydisolerende vindue, og så er det slut med at sove med åbne vinduer.
De nye forskningsresultater overrasker ham ikke, og han mener først og fremmest, at der mangler politisk vilje til at håndtere problemet.
- Vi mangler ikke viden om støjens negative påvirkninger, for der er undersøgelser fra hele verden, der peger på det. Det er den politiske vilje til at gribe om problemet, der mangler – og en hel del oplysning til folk generelt. For hvis man bor i et fredeligt område og kører i en moderne, lydisoleret bil, så hører man ikke den støj, man selv er årsag til, skriver Kent Krøyer i et skriftligt svar til LystrupLIV.
Han mener, at støjen fra motorvejen er blevet værre, efter at hastigheden i april sidste år blev hævet fra 110 til 130 km/t. Det skete på baggrund af et forlig indgået mellem den tidligere VLAK-regering og DF.
- Det er tankevækkende, at det meste af motorvejsnettet i Aarhus Kommune er begrænset til 110 km/t, men ud for Lystrup, hvor der bor mennesker tæt på motorvejen, kan man køre 130 km/t. Det er politik bestemt af folk, som ikke bor i Lystrup, skriver han.
Lille fordel, stor ulempe
Han har tidligere forfattet et borgerforslag til Folketinget for at få dæmpet støjen fra Djurslandmotorvejen og de andre statslige veje. Heri advokerer han blandt andet for en hastighedsnedsættelse samt støjdæmpende asfalt og dæk.
- Vi må holde fast i, at en hastighedsnedsættelse kun giver en lille ulempe på få sekunders køretid for bilisterne. Men at fastholde farten betyder en stor ulempe døgnet rundt for dem, der bor i nærheden af motorvejen, skriver Kent Krøyer og fortsætter:
- En sænkning af farten ud for Lystrup er næsten gratis og kan gennemføres hurtigt. Begynd med det, og sæt så farten op, hvis der engang bliver råd til støjdæmpende foranstaltninger.
Også i Lystrups omkringliggende byer er flere beboere bekymret for konsekvenserne ved trafikstøj, skriver TV2 Østjylland. Og Judith Gorski, som bor i Hjortshøj, er enig med Kent Krøyer i, at hastighedsgrænsen bør sænkes. Derfor har hun oprettet Facebookgruppen "Motorvejen Lisbjerg-Løgten tilbage til 110 km/t".
I sommeren 2021 afsatte et bredt forlig i Folketinget tre milliarder kroner til bekæmpelse af trafikstøj i perioden 2022-2025, og på nuværende tidspunkt er Vejdirektoratet i gang med at kortlægge støjen fra de statslige veje. Det skal danne baggrund for en større støjhandlingsplan, som folketingspolitikerne tager udgangspunkt i, når de skal afsætte midler fra støjpuljen.
Læs mere om trafikstøj
På LystrupLIV har vi ad flere omgange skrevet om trafikstøj fra både motorvejen og de kommunale veje.
Her kan du få et overblik over artiklerne, hvis du skulle have misset dem, eller hvis du har lyst til at læse dem igen (klik på punkterne for at læse):
- Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere
- Dyk ned i forslaget: Støjdæmpende dæk og nedsat hastighed skal mindske støjgenerne fra motorvejen
- Erhvervsbyggeri skal skærme for trafikstøj i fremtidens Nye
- Der er 64 meter fra Lehns hus til motorvejen: - Det er ikke sikkert, at det bliver så let, når vi skal sælge
- Støjen fra Djurslandmotorvejen skal kortlægges - er der brug for flere støjdæmpende tiltag?
- Trafikstøjen fra kommunens veje skal kortlægges
- Venstres transportordfører imod at sænke hastigheden på motorvejen: Løsningen på støjproblemet ved Lystrup skal findes i støjdæmpende asfalt