Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelse viser, at vejstøj helt ned til 35-40 decibel synes at øge risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og brystkræft. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Støj skader mere end antaget – borger efterlyser handling

Lige i år tror jeg, at rigtig mange danskere har ønsket sig en stor bil, så de kunne køre på sommerferie. Tusindvis har nemlig haft billetter til et SAS-fly, som er blevet aflyst, og selvom strejken nu er ovre, har mange været nødt til at skifte rullekufferten og boardingpasset ud med kørekortet og masser af proviant.

Også i Danmark har der været tryk på vejene til og fra sommerhusområderne, og selvom fleksibiliteten ved at have en bil er rar, er der også en bagside ved kørslen.

En ny, stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse viser nemlig, at trafikstøj er mere skadeligt for helbredet end antaget. Faktisk kan også støj, som ligger under Miljøstyrelsens grænseværdi på 58 decibel, øge risikoen for at udvikle alvorlige sygdomme.

De nye forskningsresultater kommer ikke bag på Kent Krøyer, som bor i nærheden af Djurslandmotorvejen. Han savner ikke mere viden om de negative konsekvenser ved trafikstøj, men derimod politisk vilje og handling. Han mener, at i hvert fald en af løsningerne på støjproblematikken ved Lystrup er lige til.

Lige til er det til gengæld ikke at få et fuldt overblik over de mange virksomheder og arbejdspladser i Lystrup. Nogle af de store firmaer kender du måske, men hvad med de andre og måske mindre?

Vidste du for eksempel, at der ligger en leverpostejsfabrik i Lystrup? Eller at der ligger et firma, som laver magnetiske øjenvipper? Jeg har set nærmere på fem virksomheder med adresse i Lystrup, som jeg ikke kendte til – dem kan du blive klogere på i artiklen neden for.

Mens sommerferien for mange danskere står på sol, strand og sommerhus, står næste uge i karatens tegn for 14-årige Vera Hansen fra Lystrup. Hun har kvalificeret sig til EM i Holland, og hun glæder sig til at komme ned og kæmpe. Men karate handler ikke kun om at være stærk, det handler også om fællesskab og respekt.

Som du måske har kunnet fornemme, står det her nyhedsbrev i sommerferiens tegn. Selv går jeg nemlig på ferie lige om lidt, men det betyder ikke, at du skal undvære nyhedsbreve fra LystrupLIV. Jeg har forberedt en masse til dig, og jeg håber, at du vil læse med.

Rigtig god sommer!

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Ifølge flere borgere er støjen fra Djurslandmotorvejen værst, når det regner, asfalten er våd og vinden kommer fra syd. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Trafikstøj skader helbredet mere end hidtil antaget – der mangler politisk vilje til at gøre noget, mener lokal Lystrupborger

Ifølge et nyt, dansk studie påvirker trafikstøj helbredet mere end hidtil antaget. Resultaterne viser, at støj, som ligger under den danske grænseværdi på 58 dB, kan øge risikoen for hjertekarsygdomme, diabetes og brystkræft.

- Vi ser faktisk, at vejstøj synes at øge risikoen for flere af sygdommene allerede fra omkring 35-40 dB, udtaler Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor ved Roskilde Universitet, på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Og de nye forskningsresultater kommer ikke bag på Kent Krøyer, som bor i Lystrup cirka 350 meter i fugleflugt fra Djurslandmotorvejen. Han oplever, at støjen fra motorvejen er blevet værre med årene, og særligt da hastigheden på strækningen blev hævet til 130 km/t.

Ifølge ham mangler der ikke viden om de negative konsekvenser ved støj. Han savner derimod at se politisk vilje til at gøre noget ved problematikken. Selv mener han, at fartgrænsen på motorvejsstrækningen ved Lystrup bør sænkes.

Ifølge et nyt studie er trafikstøj under grænseværdien også skadeligt for helbredet, da det kan øge risikoen for alvorlige sygdomme. Ifølge Kent Krøyer, som bor i Lystrup nær motorvejen, mangler der ikke viden om konsekvenserne ved støj, men derimod politisk vilje til at gøre noget ved det.

Susende biler, våd asfalt og kørsel på rumlestriberne. Støjen fra Djurslandmotorvejen deler vandene blandt borgerne i Lystrup og omegn, for mens nogle er generet af larmen, lægger andre ikke mærke til den.

Ikke desto mindre viste nye forskningsresultater fra Syddansk Universitet i september sidste år, og risikoen for at udvikle Alzheimers og demens stiger, hvis man i en årrække udsættes for trafikstøj på mere end 55 dB. Og nu kommer en nyt, dansk studie med endnu en dyster udmelding.

På baggrund af resultaterne kan forskerne nemlig konkludere, at også trafikstøj, som ligger under den danske grænseværdi på 58 dB, kan have skadelige konsekvenser for helbredet.

- Resultaterne peger på, at der generelt er en sammenhæng mellem støj og en øget risiko for hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og brystkræft, selv om støjen holder sig under grænseværdien på 58 dB. Vi ser faktisk, at vejstøj synes at øge risikoen for flere af sygdommene allerede fra omkring 35-40 dB, udtaler Mette Sørensen, seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og professor ved Roskilde Universitet, på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.

Vi mangler ikke viden om støjens negative påvirkninger, for der er undersøgelser fra hele verden, der peger på det. Det er den politiske vilje til at gribe om problemet, der mangler.

Kent Krøyer, bor i det sydlige Lystrup nær motorvejen

35-40 dB svarer til dæmpet radiomusik eller lydniveauet på et bibliotek, men de nye resultater peger på, at det er støjens indflydelse på nattesøvnen, som påvirker helbredet negativt.

- Det stemmer overens med den viden, vi har fra andre undersøgelser, der viser, at dårlig søvn øger risikoen for en række sygdomme, blandt andet hjertekarsygdomme og diabetes, siger Mette Sørensen.

Større omkostninger

Det nye studie er kommet i stand med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond og bygger på et stort datamateriale. Ved hjælp af en støjmodel har Mette Sørensen brugt de seneste tre år på at kortlægge støjforureningen ved alle danske adresser. Derefter har hun kombineret oplysningerne med registerdata om danskernes sundhed og sygdomme.

Beregningerne viser således, at omkring 90 årlige tilfælde af brystkræft og 1.211 årlige tilfælde af diabetes kan tilskrives støj fra de danske veje.

De samfundsmæssige beregninger af konsekvenserne ved støj laves i dag med udgangspunkt i blodpropper i hjertet og øget dødelighed. Men ifølge Mette Sørensens studier bør blodpropper i hjernen og diabetes også regnes med.

- Det vil betyde, at de samfundsmæssige omkostninger ved trafikstøj bliver meget højere, fordi sygdomme som blodprop i hjernen og diabetes ofte er dyre sygdomme at behandle, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Lyd måles i decibel

  • Lyd måles i decibel (dB). 0 dB er den svageste lyd, man kan høre med en normal hørelse, og smertegrænsen går typisk ved 120-130 dB.
  • Decibel er en logaritmisk skala, hvilket betyder, at man ikke bare kan lægge dB-tallene sammen, når man beregner den samlede støjbelastning.
  • Hvis man for eksempel bruger en maskine, der støjer 80 dB, og starter en maskine magen til, stiger lydniveauet med 3 dB til 83 dB. En fordobling af lyden giver altså kun en forøgelse af støjbelastningen på 3 dB.
  • En stigning på 1 dB kan næsten ikke høres, mens en stigning på 3 dB opfattes tydeligt, og teknisk set er en fordobling af lydtrykket, men det er ikke sådan, mennesker hører det. Der skal 8-10 dB til, før det menneskelige øre opfatter det som en fordobling eller halvering af lyden.
  • Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boliger ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi er 53 dB. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen kan trafikstøj blandt andet medføre stress og hjertekarsygdomme, ligesom forskning fra SDU viser, at det øger risikoen for at udvikle demens.

Kilde: Arbejdstilsynet.dk og arbejdsmiljoweb.dk

Miljøstyrelsens officielle grænseværdi for trafikstøj ved boligområder ligger på 58 dB, mens WHO’s grænseværdi ligger lidt lavere på 53 dB. Det vurderes, at omkring 30 procent af danskerne er udsat for støj over Miljøstyrelsens grænseværdi, og nogle af dem bor i Lystrup.

Slut med at sove med åbne vinduer

En af dem, som dagligt kan høre støjen fra Djurslandmotorvejen, er Kent Krøyer, som LystrupLIV tidligere har talt med.

Han bor cirka 350 meter i fugleflugt fra motorvejen. Gennem årene har han oplevet, hvordan støjen ved hans bolig er blevet værre og værre. I soveværelset har han og hustruen fået isat et lydisolerende vindue, og så er det slut med at sove med åbne vinduer.

De nye forskningsresultater overrasker ham ikke, og han mener først og fremmest, at der mangler politisk vilje til at håndtere problemet.

- Vi mangler ikke viden om støjens negative påvirkninger, for der er undersøgelser fra hele verden, der peger på det. Det er den politiske vilje til at gribe om problemet, der mangler – og en hel del oplysning til folk generelt. For hvis man bor i et fredeligt område og kører i en moderne, lydisoleret bil, så hører man ikke den støj, man selv er årsag til, skriver Kent Krøyer i et skriftligt svar til LystrupLIV.

Kent Krøyer bor i det sydlige Lystrup i et område, hvor støjen fra motorvejen når op på 60-65 dB. Miljøstyrelsens grænseværdi ligger på 58 dB. Arkivfoto: Mette Marie Birch Breuning

Han mener, at støjen fra motorvejen er blevet værre, efter at hastigheden i april sidste år blev hævet fra 110 til 130 km/t. Det skete på baggrund af et forlig indgået mellem den tidligere VLAK-regering og DF.

- Det er tankevækkende, at det meste af motorvejsnettet i Aarhus Kommune er begrænset til 110 km/t, men ud for Lystrup, hvor der bor mennesker tæt på motorvejen, kan man køre 130 km/t. Det er politik bestemt af folk, som ikke bor i Lystrup, skriver han.

Lille fordel, stor ulempe

Han har tidligere forfattet et borgerforslag til Folketinget for at få dæmpet støjen fra Djurslandmotorvejen og de andre statslige veje. Heri advokerer han blandt andet for en hastighedsnedsættelse samt støjdæmpende asfalt og dæk.

- Vi må holde fast i, at en hastighedsnedsættelse kun giver en lille ulempe på få sekunders køretid for bilisterne. Men at fastholde farten betyder en stor ulempe døgnet rundt for dem, der bor i nærheden af motorvejen, skriver Kent Krøyer og fortsætter:

- En sænkning af farten ud for Lystrup er næsten gratis og kan gennemføres hurtigt. Begynd med det, og sæt så farten op, hvis der engang bliver råd til støjdæmpende foranstaltninger.

Også i Lystrups omkringliggende byer er flere beboere bekymret for konsekvenserne ved trafikstøj, skriver TV2 Østjylland. Og Judith Gorski, som bor i Hjortshøj, er enig med Kent Krøyer i, at hastighedsgrænsen bør sænkes. Derfor har hun oprettet Facebookgruppen "Motorvejen Lisbjerg-Løgten tilbage til 110 km/t".

I sommeren 2021 afsatte et bredt forlig i Folketinget tre milliarder kroner til bekæmpelse af trafikstøj i perioden 2022-2025, og på nuværende tidspunkt er Vejdirektoratet i gang med at kortlægge støjen fra de statslige veje. Det skal danne baggrund for en større støjhandlingsplan, som folketingspolitikerne tager udgangspunkt i, når de skal afsætte midler fra støjpuljen.

Læs mere om trafikstøj


Bæredygtige strømpebukser, bæredygtigt læder og leverpostej. Det er bare nogle af de ting, der bliver solgt eller produceret i Lystrup. Fotos: Frederik Marcussen, Dansk Industri, Sofie Mathiassen

Leverpostejsfabrik og magnetiske øjenvipper: Her er fem virksomheder fra Lystrup, du måske ikke kender?

Det kan være svært at danne sig et fuldt overblik over de mange virksomheder, som har hjemme i Lystrup, og mens de fleste sikkert har hørt om de større virksomheder, som for eksempel Terma eller Elopak, er der også mange andre firmaer i byen.

I denne artikel kan du lære nogle af dem at kende. Det drejer sig blandt andet om en leverpostejsfabrik, som er blevet opkøbt af Stryhns, et bæredygtigt strømpebuksebrand, som egentlig opstod i København, men nu også har lager i Lystrup og en stor, online helsebutik hvis ejere har medvirket i tv-programmet "Løvens Hule".

Måske kender du dem allerede, måske ikke. Bliv klogere på fem lokale virksomheder i artiklen.

Lystrup er hjem for mange virksomheder, og mens du sikkert har hørt om de store, er der også andre og mindre firmaer. I artiklen får du en liste over fem lokale arbejdspladser – måske kender du dem allerede, måske ikke.

Den sydøstlige del af Lystrup er kendetegnet ved at være et stort erhvervsområde. Virksomheder og firmaer ligger på stribe, skilte og flag pryder i luften og vejkanterne, og lastbiler, varevogne og firmabiler kører ind og ud af området hver dag.

Nogle af de virksomheder, som har hjemme i Lystrup, udgør store arbejdspladser med mange ansatte, for eksempel Terma og Elopak, men der ligger også en lang række andre og mindre virksomheder i byen.

I listen herunder har vi udvalgt fem firmaer, så du kan blive lidt klogere på erhvervslivet i dit lokalområde. Nogle af dem har eksisteret i mange år, mens andre er nye – fælles for dem alle er, at de ligger helt eller delvist i Lystrup.

Magnetiske Vipper

Virksomheden Magnetiske Vipper ligger på Møgelgårdsvej og sælger – som navnet antyder – magnetiske øjenvipper og andre skønhedsprodukter online.

Ifølge virksomhedens hjemmeside opstod idéen, fordi ejerens søster har sygdommen alopecia også kendt som pletskaldethed. Sygdommen er kendetegnet ved, at man mister sit hår, og ejerens søster mistede sine naturlige øjenvipper, og havde svært ved at få de traditionelle kunstige vipper til at sidde fast ved hjælp af lim.

Derfor udviklede virksomheden de kunstige vipper med seks magneter i og en tilhørende magnetisk eyeliner, som vipperne kan sidde fast på. Ifølge virksomheden er ingredienserne helt sikre, og det er jernoxid, der får den magnetiske eyeliner til at fungere. Vipperne kan desuden genbruges.

Magnetiske Vipper har eksisteret siden 2020, og ejes af Martin Bjørn Löfvall.

Sørensen Læder

Foto: Dansk Industri

Sørensen Læder er en familieejet virksomhed, som holder til på Lægårdsvej 19. Virksomheden blev stiftet i 1973 af Arne Sørensen og drives i dag af søskendeparret Louise Vesterskov Sørensen og Mads Sørensen, som er anden generation.

Virksomheden producerer bæredygtigt læder til blandt andet møbeldesignere, produkterne sælges i 40 lande, og Sørensen Læder samarbejder blandt andet med Fritz Hansen og Vipp.

Tidligere på året vandt virksomheden Dansk Industri Østjyllands initiativpris for 2021 for deres arbejde med FN’s verdensmål ved blandt andet at stille krav til producenterne om miljøpåvirkning og dyrevelfærd. 

Sidste år udviklede de en lædertype, som kan tørres af og rengøres, uden at materialet tager skade.

- Læder er fra naturens side et særdeles stærkt og modstandsdygtigt materiale. Men vi ville også gerne give mulighed for at bruge ægte læder, når der vælges interiør og møbler til steder, hvor det er vigtigt at kunne gøre nemt og grundigt rent, sagde administrerende direktør Louise Vesterskov Sørensen dengang til mediet Wood Supply.

Restock Copenhagen

Foto: Frederik Marcussen, Tilted Cow Studio

Virksomheden Restock Copenhagen ligger som navnet antyder i København, men mændene bag, Daniel Nygaard Jensen, Jonas Ladefoged og Simon Bækgaard, kommer alle fra Aarhus. Sidste år flyttede Daniel til Lystrup, og halvdelen af lageret er flyttet med ham, så han kan sende varer til kunderne i det vestlige Danmark.

Restock CPH sælger bæredygtige nylonstrømpebukser, som er lavet af rester fra tøjproduktion. Formålet er at lave strømpebukser, som holder i længere tid, og som ikke på samme måde skader miljøet, fordi de ikke skal udskiftes lige så ofte.

Produktionen finder sted hos et firma i Italien, og efter brug kan kunderne sende deres brugte nylonstrømpebukser tilbage til Restock CPH og få 25 procent rabat på næste køb.

Idéen opstod, da de tre stiftere undrede sig over, at kvinder ofte smider nylonstrømpebukser ud efter brug. Bæredygtighed har været den gennemgående vision.

- Som udgangspunkt smider vi jo ikke tøj i skraldespanden, men det er som om, at der er en eller anden kultur omkring strømpebuksen, fordi det er sådan et lille stykke tøj, der nemt går i stykker, så smider vi det bare ud, har Daniel Nygaard Jensen tidligere sagt til Lokalavisen Aarhus.

Helsebixen

Helsebixen er en internetbutik, hvor man kan købe helseprodukter, kosttilskud og personlig pleje. Virksomheden blev stiftet i 2008 i Maribo af Familien Petersen.

I 2012 blev Helsebixen solgt til virksomheden Firtal Web, og i samme omgang flyttede den til Møgelhøj i Lystrup, hvor også Firtal Web har hovedsæde.

Den grundlæggende filosofi bag Helsebixen er at gøre det nemt og trygt at købe grønne produkter til krop og sjæl online. På hjemmesiden kan man blandt andet købe kosttilskud, hårplejeprodukter, støttestrømper, træningsudstyr og meget, meget mere.

I 2016 deltog ejerne af Firtal Web i tv-programmet ”Løvens Hule”, hvor de tre investorer Christian Stadil, Jesper Buch og Tommy Ahlers investerede tre millioner kroner i virksomheden – dengang var det den største investering i programmets historie.

To år senere i 2018 blev Firtal Web solgt til Matas for den nette sum af 130 millioner kroner, men Helsebixen har beholdt sin lokation i Lystrup og bliver fortsat drevet af samme medarbejderstab.

Royal Leverpostej

Foto: Google Street View

Vidste du, at der ligger en leverpostejsfabrik i Lystrup?

Royal Leverpostej blev etableret i 1931, og dengang leverede virksomheden bagte leverpostejer til slagtere i Aarhus-området. Siden da er produktionen blevet udvidet med andre pålægsvarer, og siden 1999 har virksomheden haft adresse i Lystrup, nærmere bestemt på Rokhøj 24.

I 2015 blev 80 procent af aktierne i Royal Leverpostej opkøbt af leverpostejgiganten Stryhns. Dengang sagde Stryhns-direktør Kristian Kornerup Jensen følgende til mediet FødevareWatch:

- De leverpostejer, vi laver, er jo til forbrug med det samme, men her går vi ind i et marked, hvor man køber det hjem, lægger det i fryseren og gør det færdigt på et senere tidspunkt, og der har vi slet ikke været før. Det er utroligt interessant, og det er et marked, som udvikler sig. Dertil får vi også en stærkere position i foodservice.

Ifølge www.lasso.dk har Royal Leverpostej siden 2018 været 100 procent ejet af Stryhns, hvor den tidligere direktør Peter Høgh solgte sine aktier fra. Stryhns er ejet af den norske koncern Agra, som også ejer Graasten Salater og Langelænder Pølser.

14-årige Vera Hansen har netop fået det sorte bælte i karate, og i uge 30 deltager hun ved EM i Holland. Her står hun med chefinstruktør i den lokale karateklub i Lystrup Lasse Møller. Foto: Lystrup Shotokan Karate-Do

14-årige Vera skal kæmpe til EM i karate: - Så må jeg se, om jeg kommer til at uddele eller få tæsk

Det bliver nok en sommer, som 14-årige Vera Hansen sent vil glemme. Det er nemlig ikke mere end et par uger siden, at hun fik det sorte bælte i karate, og i uge 30 skal hun deltage ved Europamesterskaberne i Holland.

Til daglig træner hun i den lokale karateklub Lystrup Shotokan Karate-Do, og ifølge chefinstruktør Lasse Møller er det hendes ambitioner og dedikation, som er årsag til, at hun har kvalificeret sig til EM. Foruden de fysiske aspekter af kampsporten fylder den mentale del også meget, forklarer han. Karate er nemlig en sportsgren, hvor der er fokus på respekt og medmenneskelighed.

Vera Hansen håber, at hun vender retur med en medalje, men det vigtigste er, at hun får lov til at kæmpe en masse sjove kampe. Og så er fællesskabet og venskaberne både internt i den lokale klub og på tværs af klubberne noget af det bedste ved karate, mener hun.

Efter seks års træning har 14-årige Vera Hansen fra Lystrup fået det sorte bælte i karate, og i uge 30 deltager hun ved Europamesterskaberne i Holland. Ifølge Lasse Møller, chefinstruktør i den lokale karateklub i Lystrup, er respekt og medmenneskelighed to afgørende grundsten i kampsporten.

Det bliver en noget anderledes sommerferie end normalt for 14-årige Vera Hansen fra Lystrup. For bare et par uger siden fik hun det sorte bælte i karate hos den lokale karateklub i Lystrup, og i uge 30 deltager hun ved Europamesterskaberne i Holland.

- Jeg er selvfølgelig helt vildt glad, for jeg har gået til karate i mange år, og det har været mit mål i mange år, at jeg skulle til et internationalt stævne og på landsholdet. Jeg har gået og ventet på det sorte bælte, så det var en fed følelse at få gradueringen overstået, siger hun til LystrupLIV.

Vi gør meget ud af, at alle skal kunne være med. Vi har ganske mange, som begynder til karate i en halv-sen alder, hvor hofter og knæ måske er begyndt at skure lidt, og det tager vi også hensyn til. Det er aldrig for sent.

Lasse Møller, chefinstruktør i Lystrup Shotokan Karate-Do

Nærmere bestemt har Vera Hansen gået til karate, siden hun var otte år gammel. Al træningen har fundet sted i den lokale karateklub Lystrup Shotokan Karate-Do, og ifølge chefinstruktør i klubben Lasse Møller er Vera Hansens dedikation og målrettethed en del af årsagen til, at hun nu har kvalificeret sig til EM.

Ved en graduering gennemgår eleven et bestemt pensum, hvorefter det besluttes om eleven er bestået eller dumpet. Det er altså en form for oprykning, som Vera Hansen har bestået.

- Hun er en af dem, som er i klubben næsten dagligt, hvor hun underviser de yngste og passer sin egen træning med en meget høj fremmødeprocent og dedikation, siger han.

Plads til flere

Karateklubben i Lystrup træner den form for karate, der hedder Shotokan. Det er den mest udbredte stilart, hvor man ikke har fuld kontakt, men derimod blot markerer – det bliver også kaldt ’skin-touch’.

- Det er kun, når man slår mod maven, at der kommer lidt tryk på. Alt mod ansigtet skal være kontrolleret, og i børnekategorierne må der ikke være kontakt til ansigtet, forklarer Lasse Møller.

Hos foreningen i Lystrup er der både hold for unge og gamle, og ifølge Lasse Møller bestræber klubben sig på at holde fast i, at karate skal være for alle. Og selvom han kalder instruktørerne i karate for ’tydelige voksne’, som sjældent efterlader tvivl om, hvad der menes, er der også plads til fjolleri.

- Vi gør meget ud af, at alle skal kunne være med. Vi har ganske mange, som begynder til karate i en halv-sen alder, hvor hofter og knæ måske er begyndt at skure lidt, og det tager vi også hensyn til. Det er aldrig for sent, siger han.

Klubben kan fortsat mærke efterdønningerne af coronapandemien, hvor mange lagde deres træningsvaner om til gåture, løb eller cykling:

- Vi mærker en forsigtig fremgang, men det er ikke altid så motiverende, hvis der kun er fire-fem personer til træning. Hvis man er 10-15 stykker, får man en holdånd og en stemning, hvor man gør hinanden gode. Så der er ingen tvivl om, at vi har plads til nye, specielt på ungdoms- og voksenholdene.

Venskaber og respekt

Foruden det sjove i at dyrke karate, fordi man ”får lov til at slås, uden at man slås rigtigt”, er det sociale fællesskab og venskaberne i sporten det bedste, mener Vera Hansen. Hun har venner både i Lystrup og fra andre klubber.

- Når man er til stævner, får man et kæmpe adrenalinboost, og til træning får man en masse gode venskaber. Og så er det sjovt at se, hvem der går hele vejen, siger hun.

Fysisk er det udfordrende, fordi det både kræver en god muskelstyrke og en stærk kondition. På spørgsmålet om, hvorfor karate er sjovere end andre sportsgrene, lyder svaret:

- Det ved jeg ikke helt, men jeg synes bare, at ting der er vilde, er lidt sjovere end andet.

Ifølge Lasse Møller er mentalitet også en stor del af karate som sportsgren. Foruden de fysiske fordele i form af styrke, smidighed, koordination og kropsbevidsthed, er en af grundstenene ved karate nemlig respekt og bevidsthed om at behandle andre ordentligt.

- Vi plejer at sige, at vi gør verden til et bedre sted. Det er et helt klart udgangspunkt i enhver form for karate, at man respekterer både modstandere, elever og instruktører. Der er selvfølgelig noget hierarki, men det handler egentlig bare om, at nogle har været i gang i længere tid og dermed har tilegnet sig nogle ekstra færdigheder, siger han.

Deltagere i alle aldre

Når Vera Hansen i uge 30 drager mod Holland for at kæmpe ved EM, håber hun, at hun får en masse kampe mod dygtige modstandere fra andre lande. En medalje håber hun selvfølgelig også på, men det vigtigste er kampene.

- Det betyder allermest for mig at få en masse fede kampe mod nogle dygtige kæmpere. I og med at det er landsholdskæmpere kan de selvfølgelig noget, og det bliver fedt at møde dem, siger hun og fortsætter:

- Så må jeg se, om jeg kommer til at uddele "tæsk", eller om jeg får "tæsk".

Lasse Møller vurderer, at der kommer til at være over 1.000 deltagere ved Europamesterskaberne i Shotokan-karate. Han skal også selv kæmpe, og der er deltagere fra 12 år til over 65 år.

- Min egen forsigtige ambition på mine og Veras vegne er, at vi skal videre fra første runde. Danmark har generelt et rigtig godt niveau, og ved sidste EM blev Danmark kåret som den mest vindende nation. Vi skulle gerne videre fra første runde, men der er ingen tvivl om, at de andre lande også har øvet sig og stiller med stærke kæmpere, siger han.