Se kortet: Ved du, hvor den nærmeste hjertestarter hænger, og hvordan den virker?
Det er ikke ligefrem noget, man drømmer om, men skulle man ende som vidne til et hjertestop, er det både vigtigt og betryggende at have en hjertestarter ved hånden. Det er der heldigvis gode muligheder for i Lystrup, Elsted, Elev og Nye, hvor der er registreret 38 hjertestartere ved både institutioner, privatpersoner og forretninger.
Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at en ud af tre overlever, hvis der bliver udøvet hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Og ifølge Mads Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstaden, er hjertestarterne vigtige for at øge overlevelseschancerne.
Enhver kan købe en hjertestarter, og i postnummer 8520 (og Nye) er nogle af dem døgnåbne, mens andre følger åbningstiderne for de butikker og virksomheder, som de hænger ved. Men spørger man Mads Gregers, er det bedst at sikre, at de er tilgængelig døgnet rundt, og at de er synlige, så hjerteløberne kan finde dem.
I artiklen kan du se kortet over, hvor hjertestarterne er placeret.
Det er ikke en særlig rar tanke, men hvis uheldet er ude, og man er i nærheden af en person, som får hjertestop, er en hjertestarter et vigtigt og praktisk redskab at have ved hånden.
I Lystrup, Elsted, Elev og Nye er der registreret 38 hjertestartere, og ifølge Mads Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen, har de stor betydning for overlevelseschancerne.
- At give hjertelungeredning er selvfølgelig med til at købe vigtig tid, og det er utroligt vigtigt, at man gør det, men hjertestarterne er et ekstra lag, og det er helt klart med til at redde endnu flere liv, siger han.
Han forklarer, at det blandt voksne typisk er hjerterytmeforstyrrelser, som fører til hjertestop, og at det netop er det, man kan sætte ind over for ved brug af en hjertestarter.
Ifølge en rapport fra Dansk Hjertestopregister overlever en ud af syv et hjertestop med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, mens en ud af tre overlever med hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter.
Hvor er hjertestarterne?
I Aarhus Kommune er der registreret i alt 1.032 hjertestartere, og 38 af dem hænger altså i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. De er nogenlunde jævnt fordelt, men der er særligt mange i erhvervsområdet i den sydlige del af Lystrup ved Lægårdsvej og Møgelgårdsvej.
De hænger både ved institutioner, butikker og virksomheder – der er for eksempel en hjertestarter ved Officelab på Skæringvej, ved Elsted Børnehus og købmandsforretningen Nyma.
Mads Gregers, læge og forskerDet er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, så er der færre, der kan få gavn af dem. Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid.
Alle kan købe en hjertestarter og hænge den op, men det er ikke alle, som registrerer dem. Gør man ikke det, fremgår de ikke af Trygfondens officielle oversigt, og derfor kan de heller ikke sende hjerteløbere ud efter dem.
- Vi kan heldigvis se, at flere og flere vælger at registrere hjertestartere på nettet. 65-70 procent af dem, der køber hjertestartere, vælger at registrere dem. For at hjerteløberne kan hente dem, for eksempel klokken tre om natten, er det vigtigt, at man registrerer dem, siger Mads Gregers.
Hjerteløbere er frivillige borgere, som melder sig til at yde hjertelungeredning og hente og bringe hjertestartere i tilfælde af, at der er et hjertestop i nærheden.
- Vi sender hjerteløbere ud op til fem kilometer inden for hjertestoppet, siger han.
Det er den person, som er ansvarlig for hjertestarteren, der skal registrere den. Det kan gøres på Trygfondens hjemmeside.
Tilgængelighed døgnet rundt
Nogle af hjertestarterne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye kan bruges døgnet rundt, men flere er også kun tilgængelige i butikkernes åbningstider. Ifølge Mads Gregers forekommer cirka 60 procent af alle hjertestop i Danmark mellem klokken 16 og 08 næste morgen:
- Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, så er der færre, der kan få gavn af dem. Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid.
Hvis du zoomer godt ind på kortet herunder, kan du se, hvor hjertestarterne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye er placeret:
Det er ikke mere end fem år siden, at de første hjerteløbere blev sendt ud i Region Hovedstaden, og ifølge Mads Gregers kommer der i 60 procent af tilfældene på landsplan en hjerteløber frem før ambulancen:
- I Region Hovedstaden kan vi se, at når der kommer en hjerteløber frem før ambulancen, tredobles sandsynligheden for, at man får et stød med hjertestarter. Vi ved, at stød fra en hjertestarter og særligt tidligt stød, er forbundet med overlevelse. Så vi tror og håber, at der er en flot gevinst ved hjerteløberordningen.
Der er flest hjerteløbere i Region Hovedstaden, men Midtjylland rammer andenpladsen med 34.680 hjerteløbere per 30. juni 2022. Trygfonden har ikke tal på postnummer-niveau, da hjerteløberordningen er anonym. Det har derfor ikke været muligt at få svar på, hvor mange løbere der er i Lystrup, Elsted, Elev og Nye.
Hjertestarteren guider dig
Foruden brugen af hjertestarterne er det afgørende, at man udøver førstehjælp i form af hjertelungeredning i tilfælde af et hjertestop. Og hvor man tidligere gjorde meget ud af, hvordan det skulle foregå, er det ifølge Mads Gregers blevet simplificeret en del i dag – 30 tryk på brystet og to indblæsninger.
Lystrup Svømning har i en række år tilbudt førstehjælpskurser og gør det fortsat. Det næste førstehjælpskursus finder sted i september.
Førstehjælp trin for trin
- Trin 1: Sørg for at der ikke er fare for din og den tilskadekomnes sikkerhed. Undersøg for bevidsthed ved at tale højt eller råbe til personen og tage fat i personens skuldre.
- Trin 2: Tjek for vejrtrækningen, så tungen ikke falder tilbage og lukker for luftvejene. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft hagen op.
- Trin 3: Ring 112. Hvis der er andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe.
- Trin 4: Hent hjertestarteren selv, hvis du kan se den, hvis ikke du kan se den, må du bede en anden om at hente den eller vente på en hjerteløber. Hvis I er to, skal du fortsætte hjertelungeredningen, mens den anden sætter elektroderne på og sætter hjertestarteren i gang.
- Trin 5: Den tilskadekomne skal ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag, når du giver hjertelungeredning. Tryk 30 gange på brystkassen med hænderne ovenpå hinanden og strakte arme. Giv derefter to indblæsninger i den tilskadekomnes mund, mens du holder personens næse lukket. Fortsæt uden pauser, indtil professionel hjælp overtager.
Kilde: Trygfonden
Når man har fået hjertestarteren ud af skabet, fortæller den selv, hvordan man bruger den, og hvad man skal gøre.
- De er ret intuitive at bruge. Det er også derfor, de er tilgængelige, og man tillader lægfolk uden uddannelse at bruge dem. De fortæller og guider en gennem hele forløbet – også i forhold til at give hjertelungeredning. Den holder øje med tiden, og den analyserer selv hjerterytmen og finder ud af, hvornår den kan støde, forklarer Mads Gregers.
Hjertestarteren består af to selvklæbende elektroder, som man skal placere på personen, og så er der en startknap og en ’stød-knap’, som kun kan bruges, hvis hjertestarteren selv giver besked om det.
- Vi ved, at for hvert minut der går, uden at man gør noget, falder overlevelseschancen med 10 procent. Man kan ikke forudsige, hvor man får hjertestop, men det er i hvert fald vigtigt, at ens hjertestarter er lettilgængelig, og at den er synlig, siger Mads Gregers.