Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En hjertestarter øger chancen for overlevelse i tilfælde af hjertestop, og i Lystrup er der registreret 38. De hænger primært ved virksomheder, institutioner og butikker. Arkivfoto: Liselotte Sabroe

Her finder du den nærmeste hjertestarter

Jeg har aldrig prøvet at bruge en hjertestarter, og jeg håber heller ikke, at det bliver nødvendigt. Men af en eller anden grund kom jeg forleden til at tænke på, at jeg hverken ved, hvor den nærmeste hjertestarter hænger, eller hvordan sådan en fungerer.

”Det burde jeg nok undersøge i tilfælde af, at uheldet er ude”, tænkte jeg. Så det har jeg gjort.

I Lystrup, Elsted, Elev og Nye er der registreret 38 hjertestartere. De er placeret relativt spredt, men særligt et sted i byen er der mange, og nogle af dem kan man bruge hele døgnet rundt, mens andre har begrænset tilgængelighed.

Ifølge Mads Gregers, som er læge og forsker, har hjertestartere stor betydning for overlevelseschancerne, og så er de nemme at bruge. Men hvis man køber en, er der flere ting man bør overveje og være opmærksom på. I artiklen kan du se et kort over, hvor hjertestarterne er placeret.

Fra hjertestartere skal vi til noget helt andet. Skolernes sommerferie er nemlig i fuld gang, og i denne uge er der blevet malet på livet løs ved den pædagogisk ledede legeplads Søndergård, bedre kendt som ’Byggeren’.

Det er ikke almindelig maling, der er blevet brugt, men derimod graffiti. Fritidsklubben havde inviteret til graffitiworkshop, og hvis du tænker, at graffiti handler om ulovligt maleri på togvogne og i viadukter, så er du måske omtrent lige så gammeldags som mig.

Men mine fordomme blev gjort til skamme, da jeg lagde vejen forbi workshoppen. Der handlede det om at give børnene mulighed for at prøve en anden fritidsaktivitet end det, de normalt bliver præsenteret for, og om at give dem indsigt i ’streetkulturen’ – som mange af dem er nysgerrige på.

Nysgerrige var politiet også, da de fredag i sidste uge var mødt talstærkt op ved et rækkehus på Lystrupvej. Aktionen ledte til anholdelsen af en 29-årig mand. Det kan du læse mere om i det korte nyhedsoverblik, hvor vi også kommer omkring spejderne i Elev og Nye, salget af mere end 300 kilo amfetamin og en ny bedemandsforretning i Lystrup.

Lad os dykke ned i det.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Ifølge Trygfondens hjemmeside er der registreret 38 hjertestartere i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. Nogle af dem kan bruges døgnet rundt, mens andre er tilgængelige i butikker og virksomheders åbningstider. Arkivfoto: Liselotte Sabroe

Se kortet: Ved du, hvor den nærmeste hjertestarter hænger, og hvordan den virker?

Det er ikke ligefrem noget, man drømmer om, men skulle man ende som vidne til et hjertestop, er det både vigtigt og betryggende at have en hjertestarter ved hånden. Det er der heldigvis gode muligheder for i Lystrup, Elsted, Elev og Nye, hvor der er registreret 38 hjertestartere ved både institutioner, privatpersoner og forretninger.

Tal fra Dansk Hjertestopregister viser, at en ud af tre overlever, hvis der bliver udøvet hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Og ifølge Mads Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstaden, er hjertestarterne vigtige for at øge overlevelseschancerne.

Enhver kan købe en hjertestarter, og i postnummer 8520 (og Nye) er nogle af dem døgnåbne, mens andre følger åbningstiderne for de butikker og virksomheder, som de hænger ved. Men spørger man Mads Gregers, er det bedst at sikre, at de er tilgængelig døgnet rundt, og at de er synlige, så hjerteløberne kan finde dem.

I artiklen kan du se kortet over, hvor hjertestarterne er placeret.

Der er registreret 38 hjertestartere i Lystrup, Elsted, Elev og Nye, som kan bruges i tilfælde af hjertestop. I artiklen kan du få et overblik over, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret, og hvordan den virker. For ifølge læge og forsker Mads Gregers har de stor betydning for overlevelseschancerne.

Det er ikke en særlig rar tanke, men hvis uheldet er ude, og man er i nærheden af en person, som får hjertestop, er en hjertestarter et vigtigt og praktisk redskab at have ved hånden.

I Lystrup, Elsted, Elev og Nye er der registreret 38 hjertestartere, og ifølge Mads Gregers, som er læge og forsker i Region Hovedstadens akutberedskab og hjerteløberordningen, har de stor betydning for overlevelseschancerne.

- At give hjertelungeredning er selvfølgelig med til at købe vigtig tid, og det er utroligt vigtigt, at man gør det, men hjertestarterne er et ekstra lag, og det er helt klart med til at redde endnu flere liv, siger han.

Han forklarer, at det blandt voksne typisk er hjerterytmeforstyrrelser, som fører til hjertestop, og at det netop er det, man kan sætte ind over for ved brug af en hjertestarter.

Ifølge en rapport fra Dansk Hjertestopregister overlever en ud af syv et hjertestop med hjertelungeredning, før ambulancen ankommer, mens en ud af tre overlever med hjertelungeredning og stød fra en hjertestarter.

Hvor er hjertestarterne?

I Aarhus Kommune er der registreret i alt 1.032 hjertestartere, og 38 af dem hænger altså i Lystrup, Elsted, Elev og Nye. De er nogenlunde jævnt fordelt, men der er særligt mange i erhvervsområdet i den sydlige del af Lystrup ved Lægårdsvej og Møgelgårdsvej.

De hænger både ved institutioner, butikker og virksomheder – der er for eksempel en hjertestarter ved Officelab på Skæringvej, ved Elsted Børnehus og købmandsforretningen Nyma.

Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, så er der færre, der kan få gavn af dem. Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid.

Mads Gregers, læge og forsker

Alle kan købe en hjertestarter og hænge den op, men det er ikke alle, som registrerer dem. Gør man ikke det, fremgår de ikke af Trygfondens officielle oversigt, og derfor kan de heller ikke sende hjerteløbere ud efter dem.

- Vi kan heldigvis se, at flere og flere vælger at registrere hjertestartere på nettet. 65-70 procent af dem, der køber hjertestartere, vælger at registrere dem. For at hjerteløberne kan hente dem, for eksempel klokken tre om natten, er det vigtigt, at man registrerer dem, siger Mads Gregers.

Hjerteløbere er frivillige borgere, som melder sig til at yde hjertelungeredning og hente og bringe hjertestartere i tilfælde af, at der er et hjertestop i nærheden.

- Vi sender hjerteløbere ud op til fem kilometer inden for hjertestoppet, siger han.

Det er den person, som er ansvarlig for hjertestarteren, der skal registrere den. Det kan gøres på Trygfondens hjemmeside.

Tilgængelighed døgnet rundt

Nogle af hjertestarterne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye kan bruges døgnet rundt, men flere er også kun tilgængelige i butikkernes åbningstider. Ifølge Mads Gregers forekommer cirka 60 procent af alle hjertestop i Danmark mellem klokken 16 og 08 næste morgen:

- Det er supergodt, at butikker og virksomheder opsætter hjertestartere, men hvis de hænger indenfor, og butikken lukker klokken 18.00, så er der færre, der kan få gavn af dem. Så vi ser helst, at hjertestarterens tilgængelighed ikke kun følger butikkens åbningstid.

Hvis du zoomer godt ind på kortet herunder, kan du se, hvor hjertestarterne i Lystrup, Elsted, Elev og Nye er placeret:

Det er ikke mere end fem år siden, at de første hjerteløbere blev sendt ud i Region Hovedstaden, og ifølge Mads Gregers kommer der i 60 procent af tilfældene på landsplan en hjerteløber frem før ambulancen:

- I Region Hovedstaden kan vi se, at når der kommer en hjerteløber frem før ambulancen, tredobles sandsynligheden for, at man får et stød med hjertestarter. Vi ved, at stød fra en hjertestarter og særligt tidligt stød, er forbundet med overlevelse. Så vi tror og håber, at der er en flot gevinst ved hjerteløberordningen.

Der er flest hjerteløbere i Region Hovedstaden, men Midtjylland rammer andenpladsen med 34.680 hjerteløbere per 30. juni 2022. Trygfonden har ikke tal på postnummer-niveau, da hjerteløberordningen er anonym. Det har derfor ikke været muligt at få svar på, hvor mange løbere der er i Lystrup, Elsted, Elev og Nye.

Hjertestarteren guider dig

Foruden brugen af hjertestarterne er det afgørende, at man udøver førstehjælp i form af hjertelungeredning i tilfælde af et hjertestop. Og hvor man tidligere gjorde meget ud af, hvordan det skulle foregå, er det ifølge Mads Gregers blevet simplificeret en del i dag – 30 tryk på brystet og to indblæsninger.

Lystrup Svømning har i en række år tilbudt førstehjælpskurser og gør det fortsat. Det næste førstehjælpskursus finder sted i september.

Førstehjælp trin for trin

  • Trin 1: Sørg for at der ikke er fare for din og den tilskadekomnes sikkerhed. Undersøg for bevidsthed ved at tale højt eller råbe til personen og tage fat i personens skuldre.
  • Trin 2: Tjek for vejrtrækningen, så tungen ikke falder tilbage og lukker for luftvejene. Bøj den tilskadekomnes hoved let tilbage og løft hagen op.
  • Trin 3: Ring 112. Hvis der er andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe.
  • Trin 4: Hent hjertestarteren selv, hvis du kan se den, hvis ikke du kan se den, må du bede en anden om at hente den eller vente på en hjerteløber. Hvis I er to, skal du fortsætte hjertelungeredningen, mens den anden sætter elektroderne på og sætter hjertestarteren i gang.
  • Trin 5: Den tilskadekomne skal ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag, når du giver hjertelungeredning. Tryk 30 gange på brystkassen med hænderne ovenpå hinanden og strakte arme. Giv derefter to indblæsninger i den tilskadekomnes mund, mens du holder personens næse lukket. Fortsæt uden pauser, indtil professionel hjælp overtager.

Kilde: Trygfonden

Når man har fået hjertestarteren ud af skabet, fortæller den selv, hvordan man bruger den, og hvad man skal gøre.

- De er ret intuitive at bruge. Det er også derfor, de er tilgængelige, og man tillader lægfolk uden uddannelse at bruge dem. De fortæller og guider en gennem hele forløbet – også i forhold til at give hjertelungeredning. Den holder øje med tiden, og den analyserer selv hjerterytmen og finder ud af, hvornår den kan støde, forklarer Mads Gregers.

Hjertestarteren består af to selvklæbende elektroder, som man skal placere på personen, og så er der en startknap og en ’stød-knap’, som kun kan bruges, hvis hjertestarteren selv giver besked om det.

- Vi ved, at for hvert minut der går, uden at man gør noget, falder overlevelseschancen med 10 procent. Man kan ikke forudsige, hvor man får hjertestop, men det er i hvert fald vigtigt, at ens hjertestarter er lettilgængelig, og at den er synlig, siger Mads Gregers.

Bagsiden af fugleburene på legepladsen Søndergård er de seneste to år blevet brugt til fritidsklubbens graffitiworkshop. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Graffitiworkshop i Lystrup: - Vi vil gerne ramme de unge med noget, de ikke bliver introduceret for i Foreningsdanmark

Mandag til torsdag i denne uge har fritidsklubben i Lystrup afholdt graffitiworkshop for børn og unge i alderen 10-17 år. Der er blevet sprayet og malet ved den pædagogisk ledede legeplads Søndergård, og det er mere end 10 år siden, at klubbens første graffiti-arrangement løb af stablen.

Ifølge pædagog og tovholder Thomas Jakobsen har de unge nemlig en generel nysgerrighed og interesse i streetkulturen. Formentlig fordi der ikke er så mange regler, og fordi aktiviteterne og fællesskabet er skabt af og til unge.

12-årige Rikke Pedersen og 11-årige Clara Hjortsberg var med til flere af workshopdagene, og selvom spraydåserne var lidt svære at styre, var det sjovt at lære nye teknikker og en helt ny måde at male på.

Der har været gang i spraydåserne ved legepladsen Søndergård i denne uge, hvor fritidsklubben har afholdt graffitiworkshop. Det er over 10 år siden, at arrangementet løb af stablen første gang, og ifølge tovholder og pædagog Thomas Jakobsen er de unge generelt interesseret i streetkultur.

Spraydåserne ligger spredt i græsset foran den store grønne væg, og lugten fra malingen hænger i den stille sommerluft. En håndfuld børn står under den skyfri himmel med ansigterne dækket af masker og maler graffiti.

Væggen, de maler på, er bagsiden af fugleburene på den pædagogisk ledede legeplads Søndergård i Lystrup, og de unge er mødt op, fordi fritidsklubben afholder graffitiworkshop. Ifølge pædagog og tovholder Thomas Jakobsen er det langt fra første gang.

- Jeg tror, det startede i 2008 eller 2009, hvor vi havde streetuger med skateboard-camp og graffiti-camp, og så er det fortsat gennem årene. Det er både for at ramme noget, som kunne være interessant for de unge, og som de ikke bliver introduceret for i Foreningsdanmark. Og så er det også min egen store passion, siger han.

Der er lidt mere action i det, end hvis man maler med sine akvarelfarver eller blyanter. Når man trykker på sin dyse på spraydåsen, vælter det ud med maling, og man skal skynde sig at komme i gang.

Thomas Jakobsen, pædagog og graffitimaler

I år har der været omkring 15-20 deltagere per dag, og workshoppen er sat i værks og betalt af Ung i Aarhus. Der er arrangementer i klubberne på tværs af kommunen hele sommeren.

- Det er for at give de børn, som ikke har de store sommerferieplaner, nogle flere muligheder, så de ikke skal sidde derhjemme, siger Thomas Jakobsen.

Skabt af unge til unge

At det lige er graffiti, der står på programmet, er ikke helt tilfældigt. Forrige uge var der et skateboard-arrangement på Elsted Skole, og ifølge Thomas Jakobsen er de unge nysgerrige på den type aktiviteter og kulturen heri.

- Vi har ikke direkte snakket om graffiti, men de interesserer sig meget generelt for streetkultur. Jeg tror, det er fordi, det er lidt mere ”fandenivoldsk”. Der er ikke så mange regler, og det er på mange måder skabt af de unge til de unge, siger han.

Mange af de unge har øvet sig på graffititeknikken ved at skrive ord og navne. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Han maler også selv graffiti, og for ham har det været vigtigt at give noget kulturelt videre til børnene, hvor de får mulighed for at skabe noget selv.

En af dem, som er dukket op til graffitiworkshoppen er 12-årige Rikke Pedersen. Forrige uge var hun også med til skateboard-arrangementet, hvor hun lærte at køre på ramper.

- Jeg synes, det er fedt, fordi man ser så meget graffitimaling rundt omkring, og så tænkte jeg, at jeg gerne ville prøve det. Vores busstoppested ude foran skolen er helt malet til i graffiti, siger hun.

For hende giver workshoppen inspiration og mod til at prøve noget nyt og udfordre sig selv, siger hun:

- Man lærer nogle nye måder at tegne på, også selvom spraydåserne godt kan være svære at styre. Med de gode lærere vi har, tror jeg faktisk, at man kan nå ret langt.

Mere action end akvareller

Foruden Thomas Jakobsen er der også en anden graffitimaler, som underviser børnene og lærer fra sig. Det første stykke tid går med at tegne skitser på papir, derefter lærer de unge at bruge spraydåserne, og om eftermiddagen bliver der malet i fællesskab eller mindre grupper.

- Der er lidt mere action i det, end hvis man maler med sine akvarelfarver eller blyanter. Når man trykker på sin dyse på spraydåsen, vælter det ud med maling, og man skal skynde sig at komme i gang, siger Thomas Jakobsen.

Foruden spraydåserne er det en god idé at bruge en maske, som dækker for både mund og næse, når man maler. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Når al pladsen på væggen er brugt, maler børnene graffitien over med grøn maling, så der er plads til nye motiver. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Nogle forbinder graffiti med noget ulovligt, fordi der bliver malet steder, hvor det ikke er tilladt. Hvordan tænker I den del ind i arrangementet og informerer børnene om det?

- For mig er det to forskellige ting. Det er ligesom, at man godt kan gå i en bokseklub uden at være en slagsbror. Så jeg tager udgangspunkt i den lovlige del, og så er der selvfølgelig nogle, der spørger ind til det ulovlige i det. Der kan jeg så fortælle om eksempler med erstatningssager og fængselsdomme, siger Thomas Jakobsen.

Ondt i armen

Mens 12-årige Rikke Pedersen godt kan forestille sig, at hun kommer til at male med graffiti fremover, vil 11-årige Clara Hjortsberg nok holde sprayeriet til denne uges workshop.

- Det er sjovt, fordi det er noget andet end at tegne med tusch. Der kommer mere farve på det, man laver. Men det kan også godt gøre lidt ondt i armen og fingrene, når man skal blive ved med at trykke på spraydåsen, siger hun.

Mange af de unge, som deltager, maler kun med graffiti til workshoppen, men nogle af dem tager også hobbyen med videre. Dem forsøger Thomas Jakobsen at vejlede så godt som muligt.

Der er nemlig en lang række uskrevne regler, når det kommer til graffiti, og så er det godt at vide, at der er lovlige vægge, man må male på, ved for eksempel Godsbanen i Aarhus.

- Jeg håber, at nogle af dem kommer til at fortsætte med at male graffiti. Nogle af dem, som har været med på workshops tidligere, laver stadig graffiti i dag, men de havde også interessen for det, inden de kom her, siger han.

Det skal du også vide: 29-årig mand anholdt for besiddelse af skydevåben, og ny bedemandsforretning rykker ind i Lystrup

Her får du det korte nyhedsoverblik fra LystrupLIV.

En person anholdt efter politiaktion

Fredag i sidste uge mødte Østjyllands Politi talstærkt op ved en adresse på Lystrupvej i Lystrup. Her ransagede en række betjente – herunder nogle kampklædte – et rækkehus, ligesom de gennemsøgte en skraldespand og en personbil, som holdt parkeret på adressen. Det skriver Århus Stiftstidende.

En nabo i området kunne berette til avisen, at en mindre kortege af politibiler i første omgang havde holdt parkeret et andet sted i Lystrup, inden adressen på Lystrupvej blev ransaget. Udover politibilerne var der også en række store politivogne og en ambulance på stedet.

Østjyllands Politi kunne fredag eftermiddag oplyse, at aktionen var afsluttet, og at en person var blevet anholdt.

Det drejer sig om en 29-årig mand, som er sigtet for at være i besiddelse af skydevåben under særligt skærpende omstændigheder. Han blev fremstillet ved grundlovsforhør bag lukkede døre i lørdags, og er foreløbigt blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Lokal blomsterhandler er lukket – ny bedemandsforretning åbner

Den lokale blomsterhandler på Bystævnet i Lystrup, Lystrup Blomster by Nordiq House, er lukket efter fem år i byen. Forretningen havde sidste åbningsdag den 12. maj, og lokalerne på Bystævnet kommer til at stå tomme indtil august. Til den tid flytter virksomheden Bedemand Keld Andersen ind.

- Jeg har fire filialer i forvejen i Aarhus, Risskov, Skødstrup og Rønde. Vi er altid kommet meget i Lystrup, fordi vi har forretning i Risskov, så vi er lokalt kendte i området, siger Frederik Andersen, efterfølger af Keld Andersen og indehaver af bedemandsforretningen, til LystrupLIV.

Han overtager lokalerne den 1. august og håber at kunne slå dørene op ultimo september. Foruden at tilbyde services i tilfælde af dødsfald, kan man også søge vejledning i den nye filial i Lystrup, hvor der kommer til at være en fast medarbejder.

- Der bliver mulighed for, at folk kan komme og snakke med os om deres sidste vilje, begravelsesopsparing og så videre. En bedemand kører ikke kun rundt i en stor bil med et flot jakkesæt på, vi er her for at vejlede og rådgive folk, siger Frederik Andersen. 

Virksomheden er medlem af Danske Bedemænd og har desuden den højeste certificering muligt herhjemme.

Skovspejderne tildelt midler fra Friluftsrådet og Isabellafonden

Skovspejderne i Elev-Nye, som holder til i Dønkok-hytten i udkanten af Lisbjerg Skov, har modtaget 38.000 kroner i tilskud fra Friluftsrådet og 50.000 kroner fra Isabellafonden. Pengene skal bruges til indkøb af både økser, spader og gryder, ligesom en del af midlerne er øremærket til køb af telte. 

- Vi er ovenud glade og taknemmelige. Vi er en helt nystartet forening uden en eneste krone, skriver gruppeleder Lene Duez i en skriftlig kommentar til LystrupLIV som reaktion på tilskuddet fra Friluftsrådet. 

Skovspejderne hører under Det Danske Spejderkorps, og blev oprettet af en gruppe frivillige forældre i august sidste år. Inden da var der ingen spejdergruppe i området, og børnene måtte derfor søge mod enten Lystrup, Risskov eller Hinnerup. Den nye forening tilbyder spejderaktiviteter for børn i alderen 3-10 år.

- Isabellafonden har muliggjort, at vi kan tage vores spejdere med på overnatningsture. Her oplever spejderne det rigtige spejderliv og får lov til at bruge deres færdigheder, skriver Lene Duez. 

Skovspejderne vil desuden holde et arrangement til Åben By-festivalen i Elev og Nye den 16.-18. september.

53-årig mand fra Lystrup idømt 18 års fængsel

En 53-årig mand fra Lystrup blev ved retten i Aarhus den 1. juli idømt 18 års fængsel for produktion og salg af 316 kilo amfetamin. Det skriver Horsens Folkeblad.

Manden har tidligere været medlem af Hells Angels og har desuden en tidligere narkodom med i bagagen.

Han har i samarbejde med en 52-årig mand produceret amfetamin fra en ejendom ved Gylling og solgt det på en parkeringsplads foran Lidl i Odder. Mændene har haft kontakt til køberne via det krypterede netværk Encrochat, og salgene fandt sted ved, at køberne placerede en Cocio-flaske på taget af deres bil for at identificere sig over for mændene.

Den 53-årige mand fra Lystrup var ifølge retten hovedmanden i sagen, da det var ham, der lavede aftaler med køberne og fik pengene – typisk 13.000 kroner for et kilo amfetamin.

Foruden de to mænd var der 11 tiltalte i sagen, som stort set blev dømt for alt det, de var anklaget for, herunder modtagelse af amfetamin, medvirken til overdragelse af amfetamin og besiddelse af våben. De dømte har tilsammen fået 120 års fængsel.