Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lystrups tidligere mejeri på Bygaden er omfattet af en bevarende lokalplan, og kan derfor ikke rives ned uden tilladelse fra Aarhus Kommune. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hvad skal der ske med det gamle mejeri?

Jeg har hørt det omtalt som byens øjebæ, og jeg har hørt fra folk, som mener, at det skæmmer bybilledet. Men jeg har også hørt historier om dengang, det var en af Lystrups mest centrale og flotte bygninger. Hvor der var røg i skorstenen og et leben uden lige.

Det er naturligvis det tidligere mejeri på Bygaden, det skal handle om i dagens nyhedsbrev. For bygningen står som bekendt stadig, og det samme gør skorstenen, men man kan vist godt sige, at udtrykket har ændret sig lidt med årene.

Bygningen har både huset det lokale andelsmejeri og Århus Hørkram, men i dag bliver der hverken fragtet mælk, ost eller frugtkonserves fra lokalerne. I stedet er bygningen inddelt i en række lejligheder og et erhvervslejemål.

Men er der mon nogle mere langsigtede planer for byens gamle mejeri? Skal det sælges? Er der en istandsættelse på vej? Eller skal udlejningen af lejlighederne fortsætte? Det satte jeg mig for at undersøge, og svaret på de spørgsmål kan du læse i dagens første artikel.

Jeg kan allerede nu afsløre, at Lidl spiller en rolle i sagen – for som du måske kan huske at have læst her på LystrupLIV, har dagligvarekoncernen opkøbt nabogrunden, og Lidl har også tidligere vist interesse for mejeriet og den tilhørende grund. Mere om det nedenfor.

Derudover byder dagens nyhedsbrev på en liste over den seneste tids bolighandler i Lystrup, Elsted og Elev. Så hvis du er interesseret i det lokale boligmarked, eller går med salgs- eller købstanker, kan du med fordel læse med.

Afslutningsvis får du et kort nyhedsoverblik, som blandt andet byder på en midlertidig status over Rema 1000’s opkøb af Aldi og et forslag fra et lokalt byrådsmedlem om videoovervågning på samtlige letbanestationer i oplandsbyerne. Derudover har du mulighed for at give dit besyv med, når årets lokalitet i postnummer 8520 skal kåres.

Tak fordi du læser med.

Hvad savner du svar på?

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have LystrupLIV til at undersøge?

Så kan du sende det til mig via spørgeboksen på lystrupliv.dk/spoerg-os

Er det noget, du kunne finde på at diskutere med naboen over hækken? Så kunne det meget vel blive til en interessant historie i nyhedsbrevet. 

Jeg glæder mig til at høre fra dig, og jeg belønner månedens bedste spørgsmål med en kaffekop! ☕


Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Lystrup Andelsmejeri blev oprettet i 1888 og ophørte i 1956, hvorefter Århus Hørkram flyttede ind i lokalerne. I dag er der indrettet syv lejligheder og et erhvervslejemål i bygningen. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Lidl har været interesseret, men sagen er gået i stå: Hvad er planerne for den gamle mejeribygning i Lystrup?

Det var engang byens andelsmejeri, men i dag fremstår bygningen på Bygaden 24 – lige ved letbanestationen – relativt nedslidt. Der er dog en god grund til, at indehaver Kim Filt ikke har kastet penge efter en større istandsættelse.

Han har de seneste år været i kontakt med flere potentielle købere, og senest har Lidl vist interesse for grunden med henblik på at opføre en ny dagligvarebutik. Den sag ligger på nuværende tidspunkt stille, men dagligvarekoncernen har allerede opkøbt nabogrunden og en række matrikler på Møgelgårdsvej.

Om Lidl fortsat er interesseret i mejerigrunden, vides ikke. Virksomheden har ikke ønsket at stille op til interview med LystrupLIV, men området omkring Bygaden er dækket af en bevarende lokalplan, og det kræver derfor kommunens tilladelse, hvis mejeriet skal rives ned.

Uanset hvad er Kim Filt interesseret i at sælge, hvis den rigtige køber dukker op. Læs mere om planerne for byens tidligere mejeri i artiklen.

Dagligvarekoncernen Lidl har tidligere vist interesse for Lystrups gamle mejeri på Bygaden, og virksomheden har allerede opkøbt nabogrunden. LystrupLIV har forsøgt at finde ud af, hvad der skal ske med bygningen, som ifølge flere lokale trænger til en kærlig hånd.

I sin tid var Bygaden i Lystrup byens centrum og et rent handelsmekka med blandt andet bageri, slagter, barber og kro.

En af byens store arbejdspladser var andelsmejeriet, hvor der blev produceret både mælk, smør og ost, og senere overtog Århus Hørkram lokalerne med deres produktion af blandt andet syltede agurker og frugtkonserves.

Bygningen med den karakteristiske skorsten står stadig i dag, men den kunne godt trænge til en kærlig hånd. Der er dog en helt særlig grund til, at der ikke er blevet smidt en masse penge i en større istandsættelse. Det fortæller indehaver Kim Filt.

- Hvis ejendommen bliver solgt i næste uge, er der ingen grund til, at jeg putter en hel masse penge i at renovere den, for så bliver den sandsynligvis revet ned alligevel, siger han.

Jeg har også overvejet selv at lave et byggeprojekt på grunden, men det er for indviklet for mig. Så hvis der er nogle, der vil købe den, så sælger jeg den. Jeg har ikke nogen aftale endnu, så jeg venter på, at de helt rigtige ringer.

Kim Filt, ejer af det tidligere mejeri på Bygaden 22 i Lystrup

I dag består bygningen af syv lejligheder og et erhvervslejemål, men det er ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan. Ifølge Kim Filt har han været i kontakt med potentielle købere, som har haft planer om at rive bygningen ned.

- Dem, jeg har talt med, har haft planer om at rykke det hele ned og bygge noget andet, siger han.

Men en eventuel nedrivning kræver tilladelse fra kommunen. Det vender vi tilbage til lidt længere nede i artiklen.

Også grunde på Møgelgårdsvej

Ifølge Kim Filt har Lidl som den seneste virksomhed vist interesse for ejendommen med henblik på at opføre en ny dagligvarebutik på grunden.

Den sag ligger på nuværende tidspunkt stille, men dagligvarekoncernen har allerede opkøbt naboejendommen på adressen Bygaden 22. Og foruden den har Lidl også opkøbt en række matrikler på Møgelgårdsvej ud mod Sønderskovvej.

Her har virksomheden haft en indledende dialog med Aarhus Kommune om at opføre en 1.200 kvadratmeter stor butik med tilhørende parkeringspladser lige nord for Q8-tankstationen.

Hverken området ved Møgelgårdsvej eller Bygaden er udlagt til dagligvareforretninger i kommuneplanen, og det kræver derfor begge steder et nyt kommuneplantillæg og en ny lokalplan, hvis der skal gives tilladelse til en ny dagligvarebutik. Det kan du læse mere om her.

Lidl har opkøbt de matrikler på kortet, som er markeret med gult. Det røde felt er det tidligere mejeri på Bygaden, og ifølge den nuværende ejer har Lidl tidligere været interesseret i at købe ejendommen. Kort: Google My Maps
LystrupLIV har tidligere fået aktindsigt i Lidls foreløbige skitse over en 1.200 kvadratmeter stor butik med tilhørende parkeringspladser på Møgelgårdsvej. Det kræver, at Lidl køber yderligere fire matrikler på vejen. Vejen til venstre på billedet er Sønderskovvej. Tegning: Arkitema

LystrupLIV ville gerne have spurgt Lidl, om virksomheden fortsat er interesseret i grunden ved det gamle mejeri, men dagligvarekoncernen har ikke ønsket at stille op til interview. Vi ville også gerne have spurgt, hvad den opkøbte grund på Bygaden 22 skal bruges til, hvis ikke dagligvarekæden opkøber mejerigrunden.

Heller ikke i forbindelse med den tidligere artikel, ønskede Lidl at udtale sig, men LystrupLIV fik dengang følgende skriftlige svar:

- Lystrup er en attraktiv by tæt på Aarhus. Der er gode udviklingsmuligheder, og vi er altid på udkig efter spændende steder til nye butikker.

Den gamle stationsby

Det gamle mejeri og området omkring Bygaden er omfattet af en såkaldt bevarende lokalplan, som har til hensigt at bevare områdets historie og karakteristika fra dengang, Lystrup var en stationsby.

Det betyder blandt andet, at der gælder særlige regler for bygningernes facader, blandt andet skal farverne på bygningerne passe til omgivelserne.

Mejeriet er ikke udpeget som bevaringsværdigt af Slots- og Kulturstyrelsen, men den bevarende lokalplan for området slår fast, at bygningerne ved Bygaden – herunder også det tidligere mejeri – er beskyttet mod nedrivning. En eventuel nedrivning skal godkendes af Aarhus Kommune.

Der blev produceret både mælk, smør og ost fra det tilhørende "ostehus" ved Lystrup Andelsmejeri. Foto: Lystrup-Elsted-Elev Lokalhistoriske Samling

Samtidig understreger kommuneplanen, at bebyggelse af særlig arkitektonisk og kulturhistorisk værdi skal bevares.

Hvad Lidl tænker om det, har LystrupLIV som bekendt ikke kunnet få svar på, ligesom vi heller ikke har kunnet få svar på, hvorfor dagligvarekæden har opkøbt grunde på både Bygaden og Møgelgårdsvej.

Venter på de helt rigtige

Om Lidl overtager det tidligere mejeri eller ej, er altså fortsat uvist, men uanset hvad er den nuværende ejer Kim Filt interesseret i at sælge, hvis den rigtige køber dukker op.

- Hvis de vil betale nok for ejendommen, så er den til salg. Jeg har også overvejet selv at lave et byggeprojekt på grunden, men det er for indviklet for mig. Så hvis der er nogle, der vil købe den, så sælger jeg den. Jeg har ikke nogen aftale endnu, så jeg venter på, at de helt rigtige ringer, siger han.

Han forklarer, at han tidligere har givet optionsretten – altså købsretten til ejendommen – til en projektgruppe, men at den kontrakt er løbet ud.

Han forventer, at ejendommen bliver solgt, men sker det ikke, fortsætter han med at udleje lejlighederne i bygningen.

- Jeg har ikke andre planer for den, så i det tilfælde fortsætter jeg med at udleje lejlighederne. Jeg tror, at den bliver solgt, men hvis jeg kan se, at der ikke sker noget, så bliver jeg nødt til at renovere den og vedligeholde den, siger Kim Filt.

Spørgsmål vi gerne ville have stillet Lidl

LystrupLIV har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Lidl, men dagligvarekæden har ikke ønsket at stille op til interview. Nedenfor kan du se, hvad vi gerne ville have spurgt Lidl om.

  • Jeg ved, at I tidligere har været interesseret i mejerigrunden på Bygaden 24 i Lystrup. Har I fortsat planer om at opkøbe grunden – som jo ligger lige ved siden af den matrikel, I allerede har opkøbt?
  • Hvilke planer har I for arealet? Skal der opføres en dagligvareforretning, en butik kombineret med lejligheder eller noget helt tredje?
  • Hvorfor har I opkøbt grunde på både Bygaden og Møgelgårdsvej, som jo er adskilt af Sønderskovvej?
  • Hvad skal I bruge Bygaden 22 til, hvis ikke I opkøber grunden på Bygaden 24?
  • Hverken Møgelgårdsvej eller Bygaden er udlagt til dagligvareforretninger, og det kræver derfor et nyt tillæg til kommuneplanen, hvis I skal have tilladelse til at opføre en forretning. Forventer I, at det bliver muligt for jer at opføre en ny butik på et af de to arealer?
  • Satser I på at opføre en ny butik på Møgelgårdsvej eller på Bygaden?
  • Ejendommene på Bygaden er dækket af en bevarende lokalplan, som slår fast, at de ikke må nedrives uden tilladelse fra Aarhus Kommune. Hvilke overvejelser har I gjort jer om dette i forbindelse med opkøbet af Bygaden 22 og et eventuelt opkøb af Bygaden 24?
Den dyreste bolig på listen blev solgt for 3,8 millioner kroner, mens den billigste blev solgt for knap 2,8 millioner kroner. Fotos: Google Street View

Boligsalg i postnummer 8520 den seneste tid: Alle seks huse ligger i nogenlunde samme prisklasse

Er du på udkig efter en ny bolig, står du med et hus, du skal af med, eller er du bare interesseret i det lokale boligmarked? Så er der god grund til at læse med her.

Ritzaus robot har registreret seks boligsalg i Lystrup, Elsted og Elev i løbet af maj. Der er tale om fem parcelhuse og et rækkehus, som alle har et boligareal på mellem 120 og 245 kvadratmeter.

Til trods for størrelsesforskellene ligger salgspriserne på de seks boliger relativt tæt. Der er kun omkring en million kroner i forskel fra den dyreste til den billigste bolig.

Bliv klogere på de enkelte ejendomme i artiklen.

Ritzaus robot har registreret seks bolighandler i postnummer 8520 i løbet af maj, og de har alle én ting til fælles – prisklassen. I artiklen får du et overblik over den seneste tids boligsalg i Lystrup, Elsted og Elev.

Går du med købs- eller salgstanker, og er du i tvivl om, hvor meget du skal give for din næste bolig, eller hvor meget du skal sætte dit parcelhus til salg for?

Så kan du med fordel dykke ned i listen nedenfor, som giver et overblik over den seneste tids bolighandler i postnummer 8520.

Informationerne er indhentet af Ritzaus robot i løbet af maj måned, og baserer sig på oplysninger fra den digitale tingbog, Finans Danmarks boligmarkedsstatistik og Bygnings- og Boligregistret (BBR).

Købsaftalen på nogle af boligerne blev indgået for længe siden, mens overdragelsen af nøglerne i nogle tilfælde har fundet sted eller finder sted i løbet af den næste måneds tid.

Der er tale om fem parcelhuse og et rækkehus, og boligerne har alle én ting til fælles. De ligger i nogenlunde samme prisklasse. Det dyreste blev solgt for 3,8 millioner kroner, mens det billigste blev solgt for lige knap 2,8 millioner kroner.

Lad os se nærmere på det.

Hindbærhaven 22

Foto: Google Street View

Parcelhuset på Hindbærhaven 22 er blevet solgt for 3.325.000 kroner. Huset er 124 kvadratmeter stort, og det ligger på en grund, der er 706 kvadratmeter.

Ejendommen ligger i den nordøstligste del af Lystrup og er opført i 1984. Der er ifølge BBR-registret ikke lavet hverken om- eller tilbygninger, og boligen består af fem værelser og et badeværelse.

Kvadratmeterprisen på huset var ved salget 16 procent og 3.632 kroner højere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og parcelhuse i samme periode sidste år.

Du kan læse mere om boligen her.

Granbakken 12

Foto: Google Street View

Parcelhuset på Granbakken 12 i den vestlige del af Lystrup er blevet solgt for 3.450.000 kroner. Huset har et boligareal på 140 kvadratmeter og ligger på en grund, der er 798 kvadratmeter. Boligen har desuden en kælder på 70 kvadratmeter.

Huset er bygget i 1965, og ifølge BBR-registret er der ikke foretaget væsentlige ombygninger. Ejendommen er inddelt i ni værelser, og der er to badeværelser.

Ved salget var kvadratmeterprisen 2.814 kroner lavere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lignende huse i samme periode sidste år. Det svarer til et fald på 12 procent.

Du kan læse mere om boligen her.

Solbærhaven 145

Foto: Google Street View

Rækkehuset på adressen Solbærhaven 145 er blevet solgt for 3.000.000 kroner. Huset er placeret i den østlige del af Lystrup og er 123 kvadratmeter stort. Det ligger på en grund, som er 158 kvadratmeter.

Der er desuden 62 kvadratmeter i tagetagen, som er udnyttet til beboelse. Rækkehuset er fra 1986, og har ikke været ombygget i større grad. Det består af fem værelser og et badeværelse.

Kvadratmeterprisen endte ved salget med at være 2.667 kroner højere – svarende til 12 procent – end den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lignende boliger i samme periode sidste år.

Du kan læse mere om boligen her.

Hyldehaven 112

Foto: Google Street View

Parcelhuset på Hyldehaven 112 er blevet solgt for 3.475.000 kroner. Huset ligger centralt placeret i Lystrup, og har et boligareal på i alt 245 kvadratmeter. Det ligger på en grund, der er 980 kvadratmeter.

Boligen er opført i 1977, og der er ikke lavet større om- eller tilbygninger. Tagetagen udgør 102 kvadratmeter, som er udnyttet til beboelse, og huset har i alt otte værelser og to badeværelser.

Kvadratmeterprisen var ved salget 8.337 kroner lavere – svarende til 37 procent – end den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer og rækkehuse i postnummeret i samme periode sidste år.

Du kan læse mere om boligen her.

Elsted Skolevej 18

Foto: Google Street View

Boligen på Elsted Skolevej 18 er blevet solgt for 3.862.500 kroner. Huset er opført i 1903, det har et boligareal på 193 kvadratmeter og ligger på en grund, der er 911 kvadratmeter.

Boligen har et tagareal på i alt 122 kvadratmeter, hvoraf 26 er udnyttet til beboelse. Ejendommen har haft sin nuværende form siden en ombygning i år 2000. Huset består af i alt seks værelser og to badeværelser.

Ved salget endte kvadratmeterprisen med at være 934 kroner lavere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris på lignende boliger i området i samme periode sidste år.

Du kan læse mere om boligen her.

Bakkehældet 15

Foto: Google Street View

Parcelhuset på adressen Bakkehældet 15, som ligger vest for Lystrupvej i det centrale Lystrup, er blevet solgt for 2.799.000 kroner. Boligen er 160 kvadratmeter stor, og den ligger på en grund, som er 923 kvadratmeter.

Huset er opført i 1962, og blev ifølge BBR-registret bygget om i 1976. Boligen er inddelt i fem værelser og to badeværelser.

Kvadratmeterprisen endte ved salget med at være 5.895 kroner lavere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris for lignende huse i området i samme periode sidste år. Det svarer til et fald på 26 procent.

Du kan læse mere om boligen her.

Velkommen til det korte nyhedsoverblik fra LystrupLIV. Foto: Jens Thaysen

Det skal du også vide: Rema 1000’s overtagelse af Aldi trækker ud, lokal politiker foreslår overvågning, og Nye er med i ny arkitekturbog

Her får du et kort nyhedsoverblik.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Rema 1000’s overtagelse af ALDI trækker ud

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Det er ingen hemmelighed, at Rema 1000 pønser på at overtage Aldi-forretningen på Sønderskovvej i Lystrup. Det sker som led i en større aftale om at overtage i alt 114 butikker fra Aldi, som trækker sig fra det danske marked.

Men nu viser det sig, at de planer trækker ud. Det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der skal give grønt lys til overtagelsen, og Rema 1000 skulle have haft endeligt svar i slutningen af marts. For nylig valgte styrelsen dog at forlænge behandlingen med yderligere 90 dage. Det skriver Finans.

Det skal undersøges yderligere, hvordan fusionen kommer til at påvirke konkurrencen på markedet.

På hvilken måde granskningen påvirker Rema 1000’s planer om at opføre en butik i Lystrup, ønsker dagligvarekoncernen ikke at kommentere på. Til LystrupLIV skriver pressechef i Rema 1000 Jonas Schrøder:

- Af hensyn til og respekt for konkurrencemyndighedernes behandling af sagen kommenterer vi ikke for nuværende på det. De har arbejdsro.

Lokalt byrådsmedlem foreslår overvågning på letbanestationer

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Som LystrupLIV tidligere har beskrevet, bruger Aarhus Letbane og Midttrafik hvert år flere tusinde kroner på reparationer efter hærværk på letbanestationerne.

Derfor overvejer de to virksomheder, om der skal opføres videoovervågning på blandt andet Lystrup Station, og nu melder byrådsmedlem for Danmarksdemokraterne Jakob Søgaard Clausen sig også ind i debatten.

Han bor selv i Lystrup, og står det til ham, skal der opføres videoovervågning på alle letbanestationerne i oplandsbyerne i Aarhus Kommune. Han foreslår, at Aarhus Letbane selv skal stå for finansieringen.

- Nu er letbanen jo delvist ejet af Aarhus Kommune, så det er sådan set os selv, vi pålægger det. Budgetforhandlingerne må så vise, om det er muligt inden for letbanens økonomi, eller om vi skal finde pengene i nogle af de anlægspuljer, vi har i kommunen, siger han til Århus Stiftstidende.

Forslaget fra Jakob Søgaard Clausen skal indgå i budgetdrøftelserne for 2024.

Nye er med i ny bog om bæredygtig byudvikling

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Nye er kommet i fint selskab i Arkitektforeningens nye bog ”A Guide to Danish Architecture – Towards the UN Sustainable Development Goals”. Det skriver Århus Stiftstidende.

Bogen udpeger en række danske byggerier – herunder 12 fra Østjylland – som bidrager til at nå et eller flere af FN’s 17 Verdensmål, og som på hver deres måde opbygger stærkere lokalsamfund, forbedrer sundhed og livskvalitet, håndterer klimaforandringerne eller udfordrer vores forbrug af jordens ressourcer.

Heri er Tækker Groups store byudviklingsprojekt syd for Elev repræsenteret sammen med blandt andet genbrugsstationen i Lisbjerg, Maltfabrikken i Ebeltoft og Friluftshuset ved Silkeborg Højskole.

- Hvordan vi designer, planlægger og bygger har et stort potentiale til at bidrage til en reel bæredygtig omstilling. Samtidig spiller arkitekturen en kæmpe rolle for, hvordan vi trives, siger Natalie Mossin, redaktør og medforfatter på bogen til Århus Stiftstidende.

Bogen koster 150 kroner og kan købes i Arkitektens Butik.

Vær med til at vælge kandidater til årets lokalitet

Foto: Mette Marie Birch Breuning

Traditionen tro kårer Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd i år ”Årets lokalitet” i lokalområdet, og nu har du mulighed for at komme med dine forslag.

Fællesrådet kårer hvert andet år en lokalitet, bygning, vej, et område, en virksomhed eller institution, som er med til at højne standarden i lokalsamfundet og bidrage til livskvaliteten for dem, der bor og virker her. I ulige år er det en lokalitet, der bliver hædret, og i lige år er det en lokal borger, der bliver hædret.

I 2021 blev renseværket i Nye valgt til årets lokalitet, og det er fællesrådets kulturudvalg, der står for den praktiske del af udnævnelsen.

Begrundede forslag til kandidater kan sendes til Jørgen Andersen fra fællesrådets kulturudvalg på ja@slaaenbakken17.dk til og med fredag den 9. juni.