Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lokalerne på Elev Skole kommer ikke til at stå tomme, når eleverne flytter til den nybyggede folkeskole i Nye. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Hvad sker der med Elev Skole, når eleverne flytter?

Det kom jeg til at tænke på for et par uger siden, da jeg endnu en gang skrev om skolebyggeriet i Nye. For jeg synes faktisk, at skolebygningen er ret fin. Og så ligger den mellem parcelhusene og de store landeveje som en af Elevs største og mest centrale bygninger.

Hvis du er fast læser af LystrupLIV, ved du formentlig, at skolebyggeriet i Nye er blevet forsinket, og at skolen efter planen står klar til august 2026. Til den tid flytter alle de lokale elever fra Elev Skole til den nye folkeskole, men det betyder ikke, at lokalerne på Elev Skole kommer til at stå tomme.

Aarhus Kommune har nemlig besluttet, at de skal benyttes til undervisning af specialskoleelever fra Langagerskolen – en skole som allerede nu er presset på pladsen.

Men før eleverne kan rykke fra Viby til Elev, skal Elev Skole lige ombygges indvendigt. Der er nemlig behov for nogle lidt andre omgivelser og en anden indretning på en specialskole end på en almen folkeskole. Byrådet har afsat penge til det, men det vides endnu ikke præcis, hvor lang tid ombygningen kommer til at tage.

I dagens nyhedsbrev kan du også møde den 53-årige Jens Pallesen, som har boet i både Lystrup og Elev, og nu har slået sig ned i Nye. Jeg har spurgt ham, hvad det bedste ved at bo i Nye er, hvad der bekymrer ham, og hvad han ville bede byrådet om at fikse, hvis han helt selv kunne bestemme.

Han er den første af en række borgere, jeg har talt med, og over sommeren kan du læse flere bud på, hvad der er det bedste og værste ved lokalområdet. Hvis du har lyst til at fortælle om dit forhold til Lystrup, Elsted, Elev eller Nye, så skriv til mig på membr@lystrupliv.dk.

Nederst i dagens nyhedsbrev har jeg samlet et kort overblik over nogle af de kommende dages begivenheder, og lidt fra ugen der gik. Vi lægger blandt andet vejen forbi nabobyen Hjortshøj, hvor der er festival i weekenden, og så får du et overblik over, hvor du kan fejre Sankt Hans.

God læselyst.

P.S.

LystrupLIV er for nylig blevet et betalingsmedie, og hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. 

Som abonnent kan du forvente at modtage et til to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med historier, der har betydning for livet i Lystrup, Elsted, Elev og Nye.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her.

Hvis du hellere vil se os lidt an, kan du fortsætte med at modtage nyhedsbrevet gratis og følge med i, hvad vi skriver om. 

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
For at gøre faciliteterne på Elev Skole egnet til et specialtilbud, skal skolen ombygges indvendigt. Kommunen forventer, at det kommer til at tage mellem et halvt og et helt år. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Specialskolelever flytter ind på Elev Skole, når folkeskolen i Nye står klar

Lokalerne på Elev Skole kommer ikke til at stå tomme, når den nye folkeskole i Nye står klar, og eleverne flytter. Der er nemlig flere og flere børn og unge i Aarhus Kommune, som får behov for specialskole- og specialklassetilbud, og derfor skal Elev Skole benyttes til undervisning af elever fra specialskolen Langagerskolen.

Skolen, som ligger i Viby, har allerede pladsudfordringer og har taget Kolt Skole i brug som en midlertidig løsning. Aarhus Kommune vurderer, at der er plads til 50 elever fra Langagerskolen i Elev. Langt de fleste af dem har ADHD eller autisme.

For at gøre skolen egnet som specialskole, skal den ombygges indvendigt. Der skal blandt andet være mulighed for at dele eleverne op i mindre grupper. Det forventes, at eleverne fra Langagerskolen kan flytte ind et halvt til et helt år efter, at skolen i Nye står klar.

Elev Skole kommer ikke til at stå tom, når eleverne efter planen flytter til den nye folkeskole i Nye til august 2026. Omkring 50 elever fra specialskolen Langagerskolen rykker nemlig ind i lokalerne, men først skal skolen ombygges, så den egner sig til at være et specialtilbud.

Lokalerne på Elev Skole kommer ikke til at stå tomme, når den nye folkeskole i Nye er klar til indflytning.

Antallet af børn og unge i Aarhus Kommune, som har behov for et specialskole- eller specialklassetilbud, er nemlig stigende, og derfor har Aarhus Kommune besluttet, at Elev Skole skal bruges til undervisning af specialskoleelever, når de nuværende elever flytter til den nye folkeskole – efter planen i august 2026.

Nærmere bestemt er det børn og unge fra specialskolen Langagerskolen i Viby, der rykker ind i lokalerne.

- Langagerskolen er et tilbud til børn, der primært har adhd eller autisme, men der er allerede kapacitetsudfordringer på skolen, og vi har et stigende behov for specialtilbud. Derfor er Elev Skole tænkt ind som en del af kabalen, når vi har fået bygget folkeskolen i Nye, siger Anne Marie Schmidt, som er bygningschef i Børn & Unge i Aarhus Kommune.

Pladsmanglen på Langagerskolen har allerede ført til, at nogle af skolens elever bliver undervist på Kolt Skole – en skole som ifølge en byrådsbeslutning skal sælges.

Det er ikke som sådan fordi, der efterlyses et tilbud i den nordlige del af kommunen, men vi vil gerne tilgodese de forældre, der bor i den del af kommunen, så de ikke skal køre hele vejen til sydbyen for at få deres børn i specialskole.

Anne Marie Schmidt, bygningschef i Børn & Unge i Aarhus Kommune

Folkeskolen i Nye skulle have stået klar til efteråret 2024, men som LystrupLIV har beskrevet, er byggeriet blevet forsinket, og eleverne forventes derfor først at kunne flytte ind til august 2026.

Et tilbud mod nord

Forsinkelsen kan ifølge Anne Marie Schmidt betyde, at Langagerskolen må tage yderligere lokaler på Kolt Skole i brug til undervisningen:

- Vi er ikke sindssygt bekymret, for vi har kunnet håndtere sådan nogle situationer før. Vi kender ikke mellemregningerne endnu, men selvfølgelig ændrer det billedet en smule, at vi nu skal vente to år mere.

Foruden den midlertidige løsning i Kolt har byrådet besluttet, at Langagerskolen i Viby skal udbygges. Alligevel er der fortsat behov for flere lokaler til specialundervisning. Derudover er der et politisk ønske om i højere grad at sprede specialskoletilbuddene ud rent geografisk.

- At det er et nordligt tilbud, er en kvalitet i sig selv. Det er ikke som sådan fordi, der efterlyses et tilbud i den nordlige del af kommunen, men vi vil gerne tilgodese de forældre, der bor i den del af kommunen, så de ikke skal køre hele vejen til sydbyen for at få deres børn i specialskole, siger Anne Marie Schmidt.

Læs mere om skolebyggeriet i Nye

Kommunen vurderer, at der er plads til omkring 50 specialskoleelever på Elev Skole, men afhængigt af hvordan skolen bliver indrettet, kan det tal ændre sig. Der går omkring 180 elever på Elev Skole i dag, men specialskoleelever kræver mere plads, og så er der langt mere personale per elev.

- Det er næsten en-til-en, når man taler om den her type elever, og det kræver plads, for man kan ikke undervise 28 elever i samme klasselokale, siger Anne Marie Schmidt.

Indvendig ombygning

For at gøre Elev Skole klar til specialskoleeleverne skal den bygges om indvendigt. Byrådet har samlet set afsat 31 millioner kroner til udvidelsen af Langagerskolen og ombygningen af Elev Skole. Pengene fordeles med 21 millioner kroner i 2024 og fem millioner kroner i hvert af årene 2025 og 2026.

Ombygningen i Elev skal blandt andet tage højde for nødvendigheden af at kunne dele eleverne op i mindre grupper, forklarer Anne Marie Schmidt:

- Specialskoler er indrettet markant anderledes end klassiske folkeskoler. Man har naturligvis også faglokaler til håndværk og design, billedkunst og så videre, men der er et meget større behov for at kunne dele eleverne op. Afhængigt af elevernes dagsform kan de også have brug for en-til-en undervisning.

Derudover kan der være behov for ekstra opbevaringsplads til hjælpemidler og lignende. Selve indretningen skal også tage hensyn til elevernes behov for ro og minimere forstyrrelser.

- Det handler i det hele taget om flowet på skolen. Et gangforløb, hvor der går mennesker forbi flere gange om dagen, kan skabe energi og liv på folkeskoler, men på specialskoler har man i højere grad brug for indadvendte enheder, siger Anne Marie Schmidt.

Også parkerings- og tilkørselsforholdene ved skolen i Elev er vigtige, da mange af eleverne bliver kørt til og fra skolen i minibusser.

Der er endnu ikke lagt en endelig tidsplan for ombygningen af Elev Skole. Kommunen forventer dog, at der går mellem et halvt og et helt år, fra den nye skole i Nye tages i brug, til Langagerskolen kan rykke ind i de nyindrettede lokaler i Elev.

Jens og Gitte Pallesen flyttede til Lystrup i 1996. Siden har parret boet i Elev, og nu bor de i Nye. Privatfoto

Jens har boet i både Lystrup og Elev – nu bor han i Nye og nyder, at folk ikke gemmer sig bag høje hække

Jens Pallesen har boet i området omkring Lystrup i 26 år. Først i Lystrup, så i Elev, og for bare to år siden flyttede han og familien til Nye, hvor han nyder, at folk ikke gemmer sig bag deres høje hække.

Hans yndlingssteder rummer alt fra købmanden Nyma til Lisbjerg Skov, men det bekymrer ham, at Elev og Nye ikke er forbundet bedre, og at der ikke er fokus på at få bundet beboerne i de to byer mere sammen.

I artiklen kan du læse, hvad der ifølge Jens Pallesen er det bedste ved Nye og omegn, og hvad der kan forbedres.

Jens Pallesen har boet i Lystrup-området i 26 år. Først i Lystrup, så i Elev og nu i Nye. Han fortæller om det bedste ved området og om det, der kunne være bedre.

Jens Kjær Pallesen, 53 år gammel, marketingmedarbejder, medlem af Elev-Nye Borgerforening, bor i Nye med sin kone, parret har tre børn.

Hvornår flyttede du til området og hvorfor?

- Jeg og min kone flyttede til Lystrup i 1996. Efter studierne flyttede vi til Elev, da vi fandt et hus, vi godt kunne lide, og så har Elev en lille skole, hvilket tiltalte os meget. I 2020 flyttede vi til Nye. Børnene er ved at være store, de har ikke samme glæde af en have, og vi er ikke havemennesker, så vi ønskede et mere simpelt liv.

Hvad er dit yndlingssted i lokalområdet?

- Et af mine yndlingssteder er købmanden Nyma i Nye. I både Elev og Lystrup har jeg savnet et café-agtigt sted, hvor man kunne mødes og få en kop kaffe. Det er netop det, som Nyma kan. Der er altid venlige mennesker, og der er plads til, at man kan sidde både indenfor og udenfor. Det er virkelig noget, jeg har savnet.

- Så er der selvfølgelig også naturen omring Lystrup, Elev og Nye. Lisbjerg Skov og Skårupgård Skov kommer jeg en hel del i. Vi tager selvfølgelig også ned til vandet, som vi heller ikke er særlig langt fra. Og så selvfølgelig engsøen – det er bestemt også et kæmpe plus for området.

Hvad er det bedste ved Nye?

- Jeg kan godt lide, at det hele ikke er så opdelt. Man spærrer sig ikke inde bag en høj hæk, og der er stadigvæk en masse grønt at kigge på. Man kan ikke undgå at møde folk, når man går udenfor. Det hele er åbent, og der er rigtig meget fokus på, at man skal komme hinanden ved. Der er selvfølgelig meget fokus på småbørnsfamilier, men jeg synes, at der er noget for alle. Alle er fokuserede på, at det skal være et godt sted at være, og at man er åbne over for hinanden.

Hvad bekymrer dig?

- Jeg synes, at der i Nye mangler et fokus på at samarbejde med Elev. Der kunne skabes en spændende symbiose, men der er ikke meget interesse i at samarbejde. Det er ærgerligt, at der fra Tækkers side ikke er fokus på det. For at Nye bliver en stor succes, skal Elev også regnes med. Hvis man får en fornemmelse af, at man kender og forstår hinanden, tror jeg, at man kan undgå meget bøvl og ballade.

- Mange fra Nye fokuserer på, at vi får noget med hinanden at gøre på tværs af Elev og Nye, når den nye folkeskole står klar, men jeg er bange for, at det ikke er nok. Man er nødt til at lægge grundlaget for det i begyndelsen. Nye har også et andet postnummer end Elev og Lystrup, og det skaber lidt en opdeling.

Hvis du skulle give en bøn til byrådet, hvad skulle det så være?

- Jeg synes ikke, at Lystrup er en særlig hyggelig by. Den er meget fragmenteret, så jeg håber, at der bliver udviklet en bymidte. Herude hos os kunne det være rart, hvis der blev gjort lidt mere ved vores naturområder. For eksempel mangler der mountainbikespor, og der er rigtig mange, der kan lide sådan noget. Måske kunne man lave noget mere tilgængelig information om de faciliteter, der er allerede er her, som for eksempel shelters og træningsområder.

- Byrådet kan jo ikke rigtig lave om på, at Nye og Elev ikke hænger særlig godt sammen. Det må være en bøn til Tækker i stedet for.

I en række artikler, som bliver bragt hen over sommeren, har LystrupLIV bedt forskellige borgere fra Lystrup, Elsted, Elev og Nye sætte ord på, hvad der er det bedste ved deres lokalområde, og hvad der bekymrer dem. Håbet er, at det kan starte en samtale om postnummer 8520, og at man kan blive inspireret til at besøge nye steder.

Illustration: Jysk Fynske Medier

Det skal du også vide: I weekenden er der festival i Hjortshøj, og på torsdag fejres Sankt Hans flere steder i lokalområdet

Efter syv års pause vender Hjortshøj Festival tilbage denne weekend. På torsdag markeres Sankt Hans flere forskellige steder i lokalområdet, og så har Lystrup Apotek indført et nyt tiltag for folk med usynlige handicap. Få det korte overblik her.

Der er flere ting på programmet i og omkring Lystrup den kommende uge. Få det korte overblik her.

Festival i Hjortshøj for folk i alle aldre

I Lystrups naboby Hjortshøj byder weekenden på koncerter, litteraturoplæsninger og tryllekunstnere, når Hjorsthøj Festival vender tilbage efter syv års pause.

Det er Andelssamfundet i Hjortshøj og fonden Vimby, som stiller festivalpladsen, fælleshuse og bygninger til rådighed, og på de tre scener Søscenen, Petersborg og Citronmånen vil der være koncerter og aktiviteter både lørdag og søndag. Der er også et børnetelt med aktiviteter til de mindste og vegetariske madboder. Det fulde program kan findes på www.hjortshøjfestival.dk.

Det koster 400 kroner for voksne at deltage begge dage, men der er også endagsbilletter, ligesom der er reducerede priser for studerende og unge. Billetter købes på hjemmesiden, og det er også muligt at slå telt op og overnatte på pladsen.

Hjortshøj Festival organiseres af en fast styregruppe og fungerede fra 2012 til 2015 som en støttefestival for byggeriet af bofællesskaber og værksteder for mennesker med udviklingshandicap i Andelssamfundet i Hjortshøj.

I 2012 flyttede 16 beboere med udviklingshandicap ind, og siden har frivillige med økonomisk hjælp fra fonde opført et bageri, en købmandsbutik og en café. Der er også en genbrugsbutik og et galleri, som fungerer som en del af beboernes dagtilbud. 

Omkring 300 frivillige bidrager til gennemførelsen af dette års Hjortshøj Festival, og arrangørerne forventer omkring 1.000 deltagende over de to dage. I år går billetindtægterne til at sætte gang i kulturlivet, som har lidt under coronapandemien.

Her kan du fejre Sankt Hans med bål og taler

Når Sankt Hans skal markeres torsdag den 23. juni, er der rig mulighed for at deltage i lokale bålarrangementer med taler, snobrød og sange. Både i Lystrup, Elsted og Elev inviterer kirker og borgerforeninger til fejring. 

Lystrup

Lystrup Kirke inviterer til bålsang og musik fra Århus Brassband på pladsen foran kirken. Arrangementet begynder klokken 19.00, og grillen vil være tændt, så man kan grille sin medbragte mad og slå sig ned på græsset eller i sin medbragte havestol.

Klokken 20.00 vil en kvintet fra Århus Brassband underholde med musik, og en halv time senere bliver bålet tændt. Derefter skal der synges, inden børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) holder båltale. 

Efter talen er der kaffe og kage til alle de fremmødte. 

Elsted

I Elsted inviterer Elsted Landsbylaug som sædvanlig til Sankt Hans bål ved det idylliske og historiske gadekær.

Grillen er klar fra klokken 18.30, og man er velkommen til at medbringe og tilberede sin egen mad. Der vil være opstillede borde og bænke, man kan sidde ved, og der er snobrød og sodavand til børnene.

Senere på aftenen tændes bålet, og midsommervisen skal synges i flammernes skær. Arrangementet er åbent for alle.

Elev

I Elev og Nye inviterer borgerforeningen igen i år til Sankt Hans-arrangement ved bålpladsen på Stokbrovej. 

Bålet tændes klokken 18.30, og der vil være fællessang og snobrød.

Også i Elev er der en båltaler, nemlig formanden for Elev Menighedsråd Lehn Bang-Mortensen. Han vil holde talen fra Elev Kirkes nye el-tuk-tuk.

Sankt Hans for børn

Har du ikke mulighed for at deltage til torsdagens arrangementer, kan du dukke op ved Pileengen bag Elsted Skole søndag den 26. juni. 

Her afholder KFUM-spejderne i Lystrup Sankt Hans for børn og familier. For en aktivitetsbillet, som koster 25 kroner, kan børnene lave pandekager og popcorn eller prøve pudeboksning eller 'slackline'. 

Det vil være muligt at købe kage, kaffe og te, og arrangementet løber fra klokken 14.00 til 17.00. Bålet tændes til en kort midsommersang kl. 16.00.

Lystrup Apotek klar med nyt tiltag for borgere med usynlige handicap

I samarbejde med Vejlby Apotek, Veri Apotek og Egå Apotek stiller Lystrup Apotek nu den såkaldte 'solsikkesnor' til rådighed.

Solsikkeprogrammet er et samarbejde med Videnscenter om Handicap, som har til formål at udbrede kendskabet til usynlige handicap i Danmark, som for eksempel demens, kroniske smerter, hørenedsættelser eller ADHD. 

For borgere med usynlige handicap kan almindelige hverdagsaktiviteter som at købe ind, tage offentlig transport eller benytte fritidstilbud, være svære, stressende eller angstfremkaldende. Men med solsikkesnoren kan handicappet gøres synligt i situationer, hvor borgeren har brug for ekstra tid eller hjælp. 

Man kan hente snoren på det lokale apotek ved bydelscentret på Lystrup Centervej eller på et af de andre apoteker nær Lystrup. At apotekerne er trådt ind i solsikkeordningen betyder også, at medarbejderne er opmærksomme på, hvad et usynligt handicap er, og at borgere, der bærer solsikkesnoren, kan have brug for ekstra hjælp, tålmodighed eller tid.