Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Maler og billedkunstner Hans Krull har skabt tre skulpturer af vanddæmoner, som spyr vand ned i det nye bassin. Foto: Mette Marie Breuning

Kom med indenfor i Lystrups nye svømmecenter

Jeg elsker at være i svømmehallen, og det er nok fordi, jeg forbinder det med min barndom. Det der med at tonse rundt i vandet med skumplader og badebælte på for derefter at være helt udmattet og få serveret pomfritter med remoulade og slush-ice i bistroen, det var lige sagen. Ja lad os være ærlige, det er jo stadig sagen.

Lørdag kom dagen så endelig, hvor Lystrup Svømning kunne slå dørene op til byens nye svømme- og aktivitetscenter Momentet. Efter mere end halvandet års byggeri og 12 års idéudvikling står der nu en splinterny bygning i forlængelse af den gamle svømmehal ved Lystrup Skole.

I Momentets bistro kan man få økologiske pomfritter, og så rummer de nye lokaler blandt andet et varmtvandsbassin, saunaer, træningsfaciliteter og nye omklædningsrum. Projektet har kostet omkring 45 millioner kroner, og foruden de fysiske faciliteter har maler og billedkunstner Hans Krull udsmykket væggene og lavet tre store skulpturer af vanddæmoner.

Foran Momentet har Lystrup Svømning anlagt et nyt samlingspunkt for byen, som de kalder Fællesskabspladsen. Der er blandt andet en grillhytte og et udendørskøkken, og så skal der plantes vilde blomster.

Fredag eftermiddag lagde jeg vejen forbi for at se det nye svømme- og aktivitetscenter, og du kan se billederne i artiklen længere nede.

Dørene til Momentet er åbne, og om bare tre måneder åbner sluserne ved pantstationen på Lystrupvej også igen. De har været lukket siden februar på grund af en større ombygning.

Selvom pantstationen er virkelig smart, når den virker, så har den været kilde til stor frustration hos mange af brugerne, fordi den ofte har været fyldt eller ude af drift. Det har Dansk Retursystem nu handlet på ved at lave en helt ny maskine, hvor der er plads til syv gange så meget pant.

Hvis du vil af med dine flasker og dåser, når den nye maskine står klar ved udgangen af august, skal du huske at downloade en bestemt app. Ellers kan du ikke få pantpengene ind på din konto.

Tak for din tid og god søndag.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Den nye bygning, som er opført i forlængelse af svømmehallen ved Lystrup Skole, hedder Momentet. Den består blandt andet af et opvarmet bassin, forskellige saunaer og nye omklædningsfaciliteter. Foto: Mette Marie Breuning

Se billederne: Nu står Lystrups nye svømmehal klar

Lørdag kunne dørene til det nye svømme- og aktivitetscenter Momentet i Lystrup endelig slås op efter mere end halvandet års byggeri. Det er 12 år siden, at idéen til det nye svømmecenter opstod, og siden har foreningen Lystrup Svømning arbejdet for at få projektet realiseret.

Indendørs byder de nye lokaler både på et varmtvandsbassin, saunaer, træningsfaciliteter og nye omklædningsrum. Væggene er udsmykket med vægmalerier lavet af maler og billedkunstner Hans Krull, og så har han lavet tre store skulpturer af vanddæmoner, som spyr vand ned i bassinet. Udenfor Momentet har Lystrup Svømning anlagt et nyt samlingspunkt, som de kalder Fællesskabspladsen med blandt andet grillhytte, udendørskøkken og aktivitetsbane.

Projektet har kostet omkring 45 millioner kroner, og både fonde, virksomheder og Aarhus Kommune har spyttet i kassen. Fredag eftermiddag fik LystrupLIV lov til at se Momentet, og i artiklen kan du komme med indenfor og se byens nye svømmecenter.

Lørdag kunne Lystrup Svømning endelig slå dørene op til byens nye svømme- og aktivitetscenter Momentet. Første spadestik blev taget i efteråret 2020, og byggeriet har kostet omkring 45 millioner kroner.

Der er ingen tvivl om, at Lystrup Svømning har været ude på en lang og spændende rejse i arbejdet for at få bygget et nyt svømme- og aktivitetscenter i Lystrup.

Idéen opstod første gang for 12 år siden, og lørdag uge kunne snoren endelig klippes og dørene slås op til det nye svømmecenter Momentet. Bygningen er opført i forlængelse af den eksisterende svømmehal ved siden af Lystrup Skole og har det samme arkitektoniske udtryk som skolebyggeriet.

- Det hele kulminerer jo med åbningen. Ikke kun for mig, men for alle dem, der har været inde over byggeriet, og som har været med til at skabe idégrundlaget til Momentet, sagde Camilla Jørgensen, direktør i Lystrup Svømning, da LystrupLIV fredag eftermiddag fik lov til at se det nye svømmecenter.

Foruden et nyt varmtvandsbassin rummer centret blandt andet forskellige saunaer, nye omklædningsrum, opholdsarealer, boksepuder og træningsområder, og så bliver det muligt at køre på motionscykel og løbe på løbebånd i vandet.

Jeg er virkelig spændt på at åbne noget, som ikke kun får betydning for Lystrup men for hele Aarhus. Et sted som er værd at besøge, og hvor det giver mening at mødes.

Camilla Jørgensen, direktør i Lystrup Svømning

Indendørs er væggene udsmykket med kunst udformet af maler og billedkunstner Hans Krull. Foruden vægmalerierne har han også lavet tre høje figurer, som står for enden af varmtvandsbassinet. De forestiller vanddæmoner, som spyr med vand.

En del af Lystrups centrum

Det første spadestik til byggeriet af Momentet blev taget i oktober 2020, og projektet har har kostet omkring 45 millioner kroner. Gennem årene har Lystrup Svømning arbejdet hårdt for at finde finansiering via fonde, organisationer og virksomheder. Aarhus Kommune har støttet byggeriet med 11,6 millioner kroner, og så har foreningen optaget et kreditlån hos kommunen på 17 millioner kroner.

Udover indendørsfaciliteterne har Lystrup Svømning anlagt en stor plads foran bygningen, som de har valgt at kalde Fællesskabspladsen. Her er der aktivitetsbane, grillhytte,  udendørskøkken, vilde blomster og meget mere. Tanken er, at pladsen skal være et samlingspunkt for byen.

- Visionen har været at skabe et sted, hvor man har lyst til at være, og hvor der er rum for fællesskab og sammenhængskraft. Der er gjort noget ud af det, blandt andet med kunst og planter, og vi har arbejdet for at skabe et helhedsindtryk mellem inde- og udefaciliteterne, sagde Camilla Jørgensen.

Endnu flere hold

Lystrup Svømning er med sine cirka 5.000 medlemmer Danmarks næststørste svømmeforening, og der er allerede planlagt over 200 svømmehold i næste sæson. Mulighederne for brugere med funktionsnedsættelser bliver også forbedret ved hjælp af blandt andet lifte og badestole i vandet.

- Indtil videre er der god tilslutning til mange af holdene. Vi har skabt en lang række nye hold for nye målgrupper, og der skal vi fortælle lidt mere om det. Men jeg er fortrøstningsfuld, sagde Camilla Jørgensen.

Det er et krav fra Aarhus Kommune, at de nye faciliteter primært skal bruges til foreningsformål. Derfor vil svømmehallen primært være forbeholdt medlemmerne hos Lystrup Svømning, men der vil også være offentlige svømmetider i den nye hal.

- Momentet er et familiested, som man kan nyde, og hvor man kan lære at svømme. Jeg er virkelig spændt på at åbne noget, som ikke kun får betydning for Lystrup men for hele Aarhus. Et sted som er værd at besøge, og hvor det giver mening at mødes, sagde Camilla Jørgensen.

I galleriet herunder kan du se billeder af Momentet. 

Galleri

Kunsten på væggene i den nye svømmehal er lavet af maler og billedkunstner Hans Krull. Udover det store bassin i midten er der et spabad i bunden af lokalet. Foto: Mette Marie Breuning
Tre store vanddæmoner står for enden af det opvarmede bassin. Manden bag er maler og billedkunstner Hans Krull, som selv bor i Lystrup. Foto: Mette Marie Breuning
Når man træder ind i Momentet, kan man gå op ad en trappe til et opholdsområde med bordfodbold og legeområder. Foto: Mette Marie Breuning
Der er også plads til aktiviteter for de mindste i Momentet. Foto: Mette Marie Breuning
En af de to nye saunaer er en vildmarkssauna, som man skal træde ud af hallen for at komme ind i. Foran den er der bygget en terrasse. Foto: Mette Marie Breuning
Der er kommet nye omklædningsrum og nye skabe. Foto: Mette Marie Breuning
Bruseområdet i de nye omklædningsrum. Der er også opsat en badetøjstørrer, som man kan bruge, når man har været i vandet. Det våde badetøj bliver tørt på 10 sekunder. Foto: Mette Marie Breuning
På Fællesskabspladsen foran Momentet har Lystrup Svømning opsat en grillhytte til madarrangementer. Foto: Mette Marie Breuning
Momentet er opført med skråtag, og er i samme arkitektoniske stil som den eksisterende svømmehal og Lystrup Skole. Foto: Mette Marie Breuning
Den gamle pantstation på Lystrupvej er på nuværende tidspunkt ved at blive udskiftet til en nyere og større variant. Arkivfoto: Tobias Heede Niebuhr

Slut med at køre forgæves? Forbedret pantstation genåbner på Lystrupvej i slutningen af august

Pantstationen på Lystrupvej har holdt lukket siden den 20. februar grundet ombygning, men den 31. august kan sluserne igen åbnes, og du kan komme af med alt den pant, du har stående i garagen.

Dansk Retursystem har brugt månederne på at ombygge maskinen, så den kan rumme syv gange så mange dåser og flasker. Fremover er håbet og forventningen, at brugerne kan undgå at køre forgæves til maskinen, fordi den er fyldt eller ude af drift.

Det er ikke længere nødvendigt at bruge pantsække, da dåser og flasker kan hældes direkte i maskinen. Den nye station kræver dog, at du har en smartphone, og at du downloader appen "Pant", så pengene kan overføres til din konto via den.

Pantstationen på Lystrupvej har været lukket i flere måneder, men den 31. august åbner sluserne igen. Stationen er blevet bygget om, så brugerne forhåbentligt undgår fejlmeldinger og en overfyldt maskine. Ændringerne kræver blandt andet, at man downloader en særlig app.

Hvis du i løbet af de seneste måneder har fået opbygget et ordentligt lager af pant, og din garage snart ikke kan klare mere, er det ikke så underligt. Pantstationen på Lystrupvej har nemlig været lukket siden den 20. februar på grund af ombygning.

Og nu kan Dansk Retursystem melde ud, at den nye og ifølge dem forbedrede station åbner den 31. august.

- Det er en helt ny type pantstation. Alt det, der var inde i den, bliver taget ud, og så bygger vi en minifabrik inde i stationen. Du hælder alle flasker og dåser ind gennem en sluse, og så bliver det sorteret, talt op og komprimeret på stedet, siger Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem.

Det vil ske væsentligt sjældnere, at brugerne kører forgæves, fordi maskinen er fuld. Som alt andet teknologi vil det i perioder skulle repareres. Tidligere, hvis der var noget i vejen, var begge sluser nede, men i den nye station er der to parallelle systemer, så den ene kan godt køre videre, selvom den anden er ude af drift.

Mette Klint, kommunikationskonsulent i Dansk Retursystem

Tidligere skulle flaskerne hældes i pantstationen og fragtes til Dansk Retursystems fabrik, hvor de blev talt op og komprimeret. Med den nye station får man altså både sine penge hurtigere, og så kan den rumme syv gange så meget pant.

- Den nye pantstation kan tage 60.000 flasker og dåser om dagen og tælle op til 120 i minuttet, siger Mette Klint.

Kun flasker og dåser

Som LystrupLIV og RisskovLIV tidligere har beskrevet, har stationen på Lystrupvej været kilde til stor frustration hos flere borgere. Mange har nemlig oplevet at køre forgæves, fordi der har været tekniske fejl på den, eller den har været fuld, når de er nået frem.

Hvor stationen førhen måtte tømmes to gange dagligt, forventes det, at den nye station skal tømmes et par gange om ugen. Dansk Retursystem har allerede opført den nye type station i Horsens og to steder på Sjælland.

- Det vil ske væsentligt sjældnere, at brugerne kører forgæves, fordi maskinen er fuld. Som alt andet teknologi vil det i perioder skulle repareres. Tidligere, hvis der var noget i vejen, var begge sluser nede, men i den nye station er der to parallelle systemer, så den ene kan godt køre videre, selvom den anden er ude af drift, siger Mette Klint.

Hun understreger, at den hyppigste årsag til, at de nye pantstationer kan være ude af drift, er, at brugerne hælder andet end flasker og dåser i maskinen:

- Det kan være syltetøjsglas eller andet, og det er oftest i god mening, men det er maskinen ikke gearet til at tage imod. Så min opfordring er kun at hælde tomme flasker og dåser med pant i maskinen. Man kan også hælde udenlandske dåser uden pant i, så materialerne kan blive genanvendt til nye dåser.

App på mobilen

Der er to afgørende forskelle på den gamle og den nye pantstation, som får betydning for brugerne. Den ene er, at det ikke fremover bliver nødvendigt at købe og bruge pantsækkene fra Dansk Retursystem. Flasker og dåser kan nemlig kastes direkte i maskinen.

Den anden er, at brugerne skal have en smartphone, så de kan downloade appen ”Pant”. Det er nemlig den, man skal bruge for at få panten ind på sin bankkonto.

Tidligere kunne man putte sit Dankort i maskinen, men da flere og flere har deres bankkort på telefonen, og mange bruger andre typer kort, som for eksempel Mastercard, har Dansk Retursystem valgt at lave et nyt system.

- For at imødekomme, at alle skal kunne bruge maskinen, har vi lavet en app, som alle har adgang til. Det er efterhånden få danskere, der ikke har en smartphone, siger Mette Klint.

Ifølge Danmarks Statistik ejer 93 procent af danske familier en eller flere smartphones.

Når man har downloadet appen, kan man tilknytte sin konto og eventuelle andre konti, som man ønsker at donere pantpengene til, og så er man klar til at bruge den nye maskine.

- Når du har afleveret din pant, skal du scanne en QR-kode, som knytter det afleverede beløb til din konto. Så har man typisk pengene på kontoen enten på dagen eller inden for en bankdag, siger Mette Klint.