Forsinket skolebyggeri skaber pladsudfordringer: Elever må undervises i pavilloner, og to klassetrin fjernes fra Elev Skole
Skolebyggeriet i Nye er endnu en gang blevet forsinket, og det forventes, at skolen står klar til indflytning i august 2026. Det skaber store udfordringer på Elev Skole, og det tager Aarhus Kommune nu konsekvensen af.
I dag går eleverne på Elev Skole fra 0.-5. klasse, hvorefter de fleste skifter til Hårup Skole, da de to skoler hænger ledelsesmæssigt og administrativt sammen. Men fra skoleåret 2023/2024 kommer der sandsynligvis kun til at være klasser fra 0.-3. årgang på Elev Skole. Formålet er at gøre plads til de mange elever i de mindste klasser.
Samtidig bliver det nødvendigt at opstille midlertidige pavilloner til undervisningen, da der allerede i 2024 vil være for få lokaler til eleverne. Hvor de skal opsættes, er stadig under afklaring, men ifølge skoleleder Jens Mathiasen kan det blive svært at finde pladsen i Elev.
Bygningschef i Børn & Unge Anne Marie Schmidt kalder pavilloner for en attraktiv løsning, når det ikke kan være anderledes. Men det er dyrt at sætte dem op, og det er i bund og grund ”ærgerlige penge”, siger hun.
Der kommer flere og flere børn i skolealderen i Elev skoledistrikt, og ifølge Aarhus Kommunes nye skoleprognose forventes det, at der om fem år er 140 procent flere elever end i dag.
Derfor er det nødvendigt med mere undervisningsplads, men da byggeriet af den nye folkeskole i Nye endnu en gang er blevet forsinket, og skolen først står klar til indflytning i august 2026, opstår der store pladsudfordringer på Elev Skole.
Det tager kommunen nu konsekvensen af, og fra skoleåret 2023/2024 bliver Elev Skole sandsynligvis en folkeskole med kun fire klassetrin.
Jens Mathiasen, skoleleder på Elev og Hårup SkoleVi kommer til at skulle sætte pavilloner op. Lige nu peger det mod, at de skal opsættes i Hårup, men det er vi stadig ved at afklare. Det helt optimale ville være, hvis udfordringen kunne løses i Elev, men det er svært at finde pladsen, og vi har heller ikke ekstra personalefaciliteter til det.
I dag går eleverne på Elev Skole fra 0.-5. klasse, hvorefter de fleste skifter til Hårup Skole. Men fremover kan det altså blive nødvendigt at flytte eleverne til Hårup allerede efter 3. klasse for at gøre plads til de mange elever på de mindste årgange.
- Fra sommeren 2023 kommer Elev Skole til at gå fra 0.-3. klasse. Det er vigtigt, at de mindste får en god og stabil skolestart. Vi flytter de ældste elever, fordi det er dem, der er mest robuste. Selvom jeg bestemt ikke vil underkende, at det bliver en stor forstyrrelse, siger skoleleder Jens Mathiasen, som overflyttes til skoleleder på den nye folkeskole, når den står færdig.
Pavilloner til undervisning
Oprindeligt skulle folkeskolen i Nye have stået klar til skoleåret 2022/2023, men byggeriet er ad flere omgange blevet forsinket. I sidste uge kunne Aarhus Kommune så melde ud, at skolebyggeriet endnu en gang er blevet forsinket, og at skolen først er klar til indflytning til august 2026. Knap to år senere end datoen i den sidste udmelding. Det skyldes blandt andet, at arbejdet med helheds- og lokalplanen for området trækker ud.
- Vi kan se, at folk er begyndt at flytte til området, og at de flytter hertil i den tro – og fordi de har fået at vide – at der ville stå en ny skole her. Så vi kan se, at børnene er begyndt at komme, og det skaber et rigtig stort pres på vores lokaler, som kommer til at udfordre os, siger Jens Mathiasen.
Elev og Hårup Skole hænger ledelsesmæssigt og administrativt sammen, og af hensyn til pladsmanglen skal der opsættes midlertidige pavilloner til undervisningen – en løsning som Jens Mathiasen er tilfreds med:
- Vi kommer til at skulle sætte pavilloner op. Lige nu peger det mod, at de skal opsættes i Hårup, men det er vi stadig ved at afklare. Det helt optimale ville være, hvis udfordringen kunne løses i Elev, men det er svært at finde pladsen, og vi har heller ikke ekstra personalefaciliteter til det.
Han forklarer desuden, at der helt principielt mangler faglokaler på Elev Skole til for eksempel sløjd, hjemkundskab og håndværk og design. Noget som ifølge Jens Mathiasen er nødvendigt for at kunne lave en varieret skolegang:
- Hvor man for eksempel både kan lave bevægelse og mere varieret undervisning. Vi har ikke plads til at lave en så varieret skoledag på Elev Skole med så mange børn og medarbejdere, der er udsigt til. Vi kan også mærke, at konfliktniveauet lokalt er lidt højere, fordi vi er rigtig mange på lidt plads.
En dyr løsning – ærgerlige penge
Tirsdag aften havde ledelsen på Elev Skole inviteret til informationsmøde om ændringerne på Elev Skole. Her inviterede Jens Mathiasen de fremmødte til at komme med input og gode idéer til at finde de bedste løsninger for børnene. Det kan du læse mere om her.
Ifølge Anne Marie Schmidt, som er bygningschef i Børn & Unge i Aarhus Kommune, skal pavillonerne ikke opsættes nu og her. Kommunen følger løbende udviklingen i elevtallet, men som det ser ud nu, kommer der i 2025 til at mangle fem lokaler på Hårup Skole og et lokale på Elev Skole.
- Vi skal ind og fintænke, hvornår vi sætter pavillonerne op. Det er bestemt ikke en billig løsning, fordi det er en lejet løsning. Og det er ærgerlige penge. Vi havde da langt hellere set, at skolen stod færdig, siger hun.
Hun forklarer desuden, at mængden af pavilloner har betydning for prisen, men at det primært er opsætningen og nedtagningen af dem, der har betydning for den samlede sum.
Mens elevtallet i Elev skoledistrikt forventes at stige de kommende år, vil mængden af elever i Elsted skoledistrikt falde. Det betyder også, at der kommer til at være undervisningslokaler i overskud på Elsted Skole. Men ifølge Anne Marie Schmidt er der ikke planer om at flytte nogle af eleverne til Elsted Skole, så de undgår at skulle undervises i pavilloner:
- Problemet opstår så tæt på, at vi er færdige med den nye skole, og hvis vi skal flytte børnene og lade dem blive undervist et andet sted, så vil det være ret forstyrrende. Så det handler om nogle gode overgangsløsninger, og der har vurderingen været, at det er den bedste løsning at lade dem blive, hvor de er.
Ifølge Jens Mathiasen har skolen også et ønske om at holde eleverne samlet, så det stærke fællesskab og samværet på tværs af klasserne kan opretholdes.
Styr på indeklimaet
Sidste år viste det sig, at der var fugt, råd og skimmelsvamp i pavilloner i syv århusianske daginstitutioner. De var oprindeligt tænkt som midlertidige lokaler, men blev sidenhen gjort permanente. Efter fundet blev det besluttet, at pavillonerne skulle rives ned.
Anne Marie Schmidt understreger dog, at der ikke er grund til bekymring, når det kommer til de midlertidige pavilloner.
- De pavilloner, vi havde oppe at vende i forbindelse med den sag, havde stået ved daginstitutionerne siden 80’erne og 90’erne. At man har en pavillon i et par år, er slet ikke det samme som at lade noget, som er tænkt som midlertidigt, stå i 30-40 år. Der er på ingen måde grund til at tænke, at det er en dårligere indeklimaløsning end resten af skolen, siger hun.
Hun understreger desuden, at lokalerne i pavillonerne skal leve op til de samme kriterier som klasseværelserne på skolerne. En nybygget skole er at foretrække, men ifølge Anne Marie Schmidt er pavilloner en god og attraktiv løsning, så man ikke skal flytte eleverne mere end højst nødvendigt:
- Hvis ikke du vidste det, ville du i mange tilfælde tro, at det var færdigt byggeri. Det er bestemt ikke et dårligt alternativ.