Folkeskolen i Nye bliver endnu en gang forsinket – står først klar i 2026
Folkeskolen i Nye er endnu en gang blevet forsinket. I den seneste melding fra kommunen lød det, at skolen skulle stå klar i efteråret 2024, men nu er det tidspunkt blevet rykket yderligere to år til august 2026.
Det skaber store udfordringer på Elev Skole, forklarer skoleleder Jens Mathiasen, som overflyttes til skoleleder på den nye folkeskole, når den står klar. Der er nemlig ikke plads nok til de mange elever, som skolen forventer at få, inden den nye folkeskole står færdig. Og det betyder, at nogle af eleverne må gå i skole i midlertidige pavilloner.
Forsinkelsen skyldes blandt andet, at der skal laves ændringer i helhedsplanen for Nye, som påvirker det lokalplanarbejde, der skal ligge til grund for byggeriet. Til gengæld bliver den gennemgående ringvej i Nye ikke placeret lige udenfor skolen, som det oprindeligt var planlagt.
Det vides endnu ikke, om de stigende materialepriser får betydning for skolebyggeriet, men hvis priserne bliver ved med at stige, risikerer projektet at skulle forbi byrådet igen.
Der skal bygges en ny folkeskole i Nye, hvor der både skal gå elever fra Nye og Elev, og det har været en lang proces med flere bump på vejen. For hvor skal skolen ligge? Hvilke elever skal gå på den? Hvordan skal skolen se ud? Og hvornår skal den stå klar?
De fleste af spørgsmålene er der kommet nogenlunde styr på, men hvornår skolen kan slå dørene op for eleverne, har været genstand for meget debat.
Den seneste melding var, at skolen skulle stå færdig i efteråret 2024. Men nu viser det sig, at byggeriet bliver yderligere to år forsinket, så den først står klar til august 2026.
Jens Mathiasen, skoleleder på Elev SkoleDer er de lokaler, der er på Elev Skole, men som sagt er pladsen trang, og skolen er bygget i en anden tid. Lige nu har vi 186 elever, og inden den nye skole står færdig, er vi oppe på cirka 500 børn. Den matematik fortæller i sig selv, hvad det er for en udfordring, vi står i.
Når folkeskolen er færdigbygget, skal eleverne fra Elev Skole flytte til den nye skole. Den nuværende skoleleder Jens Mathiasen overgår også som leder på skolen, og han ærgrer sig over, at byggeriet endnu engang er blevet forsinket.
- Det er en stor skuffelse, for vi trænger til det. Jeg kan se, at børnene er der, og pladsen er trang. Vi oplever nogle medarbejdere, som hver dag er nødt til at gå på kompromis med det, de gerne vil, fordi de fysiske forhold og muligheder er, som de er. Medarbejderne er meget kreative og løsningsorienterede, men jeg kan se, hvor meget de begrænsede fysiske forhold udfordrer. Det er smadderærgerligt, siger han.
Udskudt flere gange
Elev Skole er i dag en landsbyskole med elever fra 0.-5. klasse. Derefter skifter de fleste til Hårup Skole – de to skoler hænger ledelsesmæssigt og administrativt sammen. Ifølge Jens Mathiasen er de på skolerne i gang med at finde løsninger på de pladsudfordringer, som vil opstå grundet forsinkelsen.
- Der er de lokaler, der er på Elev Skole, men som sagt er pladsen trang, og skolen er bygget i en anden tid. Lige nu har vi 186 elever, og inden den nye skole står færdig, er vi oppe på cirka 500 børn. Den matematik fortæller i sig selv, hvad det er for en udfordring, vi står i, siger han.
Jens Mathiasen forklarer, at nogle af eleverne vil skulle undervises i pavilloner, der skal lejes til formålet. Når det ikke kan være anderledes, er det en løsning han er meget tilfreds med.
Planerne for den nye folkeskole i Nye er blevet udskudt ad flere omgange. Oprindeligt var der udsigt til, at skolen skulle stå færdig til skoleåret 2022/2023. Derefter blev projektet forsinket et år med indflytning til skoleåret 2023/2024.
Men da det tog længere tid end forventet at finde den endelige placering for skolen, blev slutdatoen yderligere skubbet til efteråret 2024. Og nu er skolebyggeriet altså blevet forsinket til august 2026. En forsinkelse på fire år i forhold til den oprindelige plan.
Rigtig mange benspænd
Det ærgrer Jens Mathiasen, men han har forståelse for, at planlægningen skal foregå i en bestemt rækkefølge.
- Der er åbenbart en rækkefølge i forhold til helhedsplanen og lokalplanen, og ting skal tage en vis tid. Der har været rigtig mange benspænd i den her proces. Det er ikke nogens skyld som sådan. Det er summen af benspænd, som er så ærgerlig, siger han og fortsætter:
- Når det er sagt, så er det en del af mit job at hjælpe med at finde de bedste løsninger for børnene, og det er vi i fuld gang med.
Skolelederen har indkaldt til informationsmøde på Elev Skole i næste uge. Her deltager LystrupLIV også for at få svar på, hvordan pladsudfordringerne på Elev Skole konkret bliver tacklet, og hvad der skal ske med de mange elever, indtil den nye folkeskole står klar.
LystrupLIV ville gerne have spurgt rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF), hvad han tænker om forsinkelsen og de store kapacitetsudfordringer på Elev Skole, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.
Mindre støj og trafik ved skolen
Ifølge Birgitte Andreasen, som er projektleder på skole- og aktivitetsbyggeriet i Nye, er skolebyggeriet blandt andet blevet forsinket, fordi der skal laves ændringer i helhedsplanen. Det har påvirket det videre arbejde med lokalplanen for skolens område.
- Vi har en helhedsplan, som vi har skullet passe os ind i. Myndighederne har i samarbejde med bygherren Tækker fundet ud af, at der skal ændres nogle ting. Det får også betydning for vores projekt. Så nu skal helhedsplanen tilpasses, og vi kan ikke blive færdige med vores lokalplan, før vi har en helhedsplan, siger hun.
Den primære ændring i helhedsplanen går på, at den gennemgående ringvej i Nye ikke skal gå lige forbi skolen, som det oprindeligt var planlagt.
Læs mere om skolebyggeriet i Nye
På LystrupLIV har vi ad flere omgange skrevet om planerne for en ny folkeskole i Nye.
Her kan du få et overblik over artiklerne, hvis du skulle have misset dem, eller hvis du har lyst til at læse dem igen (klik på punkterne for at læse):
- "Efter forvirring om elevfordeling: - Det er vigtigt for sammenholdet, at vi kan have vores børn på den samme skole"
- "Skoleleder vil føre værdierne fra Elev Skole med videre til Nye"
- "Se visualiseringerne: Sådan kommer Elev og Nyes folkeskole til at se ud"
- "Skole skal binde Nye og Elev sammen, men ikke alle er vilde med placeringen"
- "Hvor mange elever går der på skolerne i 8520 om fem år? Få overblikket her"
Ifølge Birgitte Andreasen estimeres det, at der i år 2040 dagligt kommer til at køre 9.800 biler på vejen. Noget som mange borgere har udtrykt bekymring for i deres høringssvar.
- Vi planlægger nu, at ringvejen ikke skal køre lige forbi skolen. Det gav et støjbillede, hvor det var nødvendigt at opføre en støjmur lige foran skolen, og det var bare smadderærgerligt. Så rent støjmæssigt er det meget bedre at flytte vejen, og i forhold til sikkerheden på skolevejen er man også fri for at være så tæt på en trafikeret vej, siger hun.
En positiv udvikling
Martha Kruse, som er projektleder for helhedsplanen for Nye, forklarer, at det ikke kun er borgernes høringssvar, som ligger til grund for ændringen. Det gør derimod nogle nye rammer fra planklagenævnet.
Hvor nævnet tidligere har vurderet, at man kan arbejde med lempede støjkrav ved skoler, tolker nævnet nu støjbestemmelserne anderledes. Og det ønsker kommunen at lægge sig op ad:
- Vi har ikke haft mulighed for at vide, at planklagenævnet ville tolke lovgivningen i den retning. Det er det, vi har reageret på, og så er det jo dejligt, at det passer med borgernes bekymringer.
Hvorfor ringvejen i første omgang var placeret så tæt på folkeskolen, kan Martha Kruse ikke svare på, da hun i sin tid ikke var ansvarlig for helhedsplanen. Men støjmæssigt har man altså haft lov til det.
- Jeg er rigtig glad for, at vi har fået fredeliggjort skolen. Vi har lavet nogle ændringer, som virkelig styrker skolen og gør, at man får en meget mere sikker skolevej. Det er også noget, som borgerne ønsker, så det er en rigtig positiv udvikling, siger Martha Kruse.
Det forventes, at helhedsplanen bliver godkendt efter sommerferien. Når helhedsplanen er vedtaget, skal arbejdet med lokalplanen for skoleområdet færdiggøres og planen vedtages, inden byggeriet kan gå i gang.
Stigende priser
Foruden forsinkelsen på de to år er der også en risiko for, at Aarhus Kommune ser ind i en prisstigning på grund af de forhøjede materialepriser. Det er dog for tidligt at sige noget konkret, siger projektleder Birgitte Andreasen:
- Der er en risiko for, at byggeriet bliver dyrere med de priser, vi har lige nu. I bund og grund har vi først det endelige overblik, den dag vi får den sidste regning, men vi har et vinderprojekt, og der har ikke været forlydender om, at vi skal skære i det.
Den faste pris for skolebyggeriet til kommunens totalentreprenør er 250 millioner kroner. Birgitte Andreasen forklarer, at der er afsat midler til uforudsete udgifter, men viser det sig, at der ikke er midler nok, skal projektet forbi byrådet igen, så der kan afsætte ekstra penge til byggeriet.
- Det er klart, at vi hele tiden skal være opmærksomme på, at vi har en anlægsøkonomi. Vi er i en anden situation nu, end da vi vidste, at det gik stille og roligt derudaf. Vi er mere påpasselige med pengene og sørger for ikke at bruge for meget, siger hun.