Nak og æd en råge: Søndag eftermiddag var der dømt rågeregulering og mad over bål i Lystrup Sønderskov
Gik man forbi Lystrup Sønderskov søndag eftermiddag, kunne man måske høre enkelte skud inde fra skovens dyb. Jæger David Hansen havde nemlig inviteret interesserede borgere til at deltage i reguleringen af rågerne i skoven, og efterfølgende blev fuglene tilberedt på bål.
Formålet var at sætte fokus på, hvorfor bestanden skal holdes nede, og give deltagerne mulighed for at smage på de kragelignende fugle. Omkring 30 deltagere var mødt op, og selvom der kun blev skudt en enkelt råge, havde David Hansen taget ekstra fugle med, så der kunne serveres rågebryst i flødesovs til alle de fremmødte.
Det er Aarhus Kommune, som står for reguleringen af rågerne i den kommunalt ejede del af Lystrup Sønderskov. Hvert år skyder frivillige jægere ungerne i perioden fra 1. maj til 15. juni. Det skyldes, at den konstante larm fra rågerne er til stor gene for de nærmeste beboere. Men der er bestemte krav, som skal være opfyldt, for at man må skyde fuglene.
Bang! En kort pause. Bang!
Geværet går af, og fuglene letter fra deres grene i de høje løvtræer. Efter ti sekunders stilhed daler en kragelignende fugl ned fra himlen og lander med et bump i den fugtige skovbund. Et bytte er nedlagt.
Den nedskudte fugl er en råge, og omkring den samles børn og voksne for at se nærmere. Den ligger mellem træerne og er blevet skudt lige ved lungen. Blodet flyder lige så langsomt ud af dens bryst.
Rågen bliver fragtet til lejren ved bålhytten, hvor børnene ligger den på jorden. De samler mælkebøtter og blade, og lægger den til rette.
Niels Jørgen Friis, biolog ved Natur og Miljø i Aarhus KommuneFuglene larmer i alle døgnets lyse timer, og det vil sige, at folk bliver vækket klokken halv fire om morgenen. Hvis fuglene optræder massivt i et nabolag, så kan de være til fare befolkningens sundhed.
Det er David Hansen, som har skudt fuglen med sit jagtgevær. Han har reguleret råger for Aarhus Kommune siden 2018, og scenen udspillede sig søndag eftermiddag i Lystrup Sønderskov, da han gennem sin virksomhed ”Far Vild” havde inviteret interesserede borgere til arrangementet ”Nak & Æd en råge”.
- Jeg kan godt lide selve jagten, men jeg synes også, at det er vigtigt, at man får et godt forhold til den. Dialogen mellem jægere og ikke-jægere er både vigtig, spændende og sjov, og Tv-programmet Nak & Æd har en spændende tilgang til at lave rustikt mad, så det handler egentlig bare om at få en fed oplevelse. Tit bliver man glad bare af at lave et bål, siger han.
Ret irriterende
Bag de lysegrønne blade kan man søndag eftermiddag ane den blå himmel. Grusstierne snor sig tværs igennem den fugtige skovbund, og fra bålpladsen kan man lugte røgen, som bliver hængende i tøjet i flere dage.
Egentlig er Lystrup Sønderskov en lille naturoase, som ligger mellem de trafikerede veje Lystrupvej og Sønderskovvej. Den bynære natur indbyder umiddelbart til ro og pause, men ro er der ikke meget af.
For lige over trætoppene flyver store rågeflokke rundt. Deres skrig er det første, man lægger mærke til, når man træder ind i skoven, og de kan høres på mange meters afstand. Det generer de mange naboer til skoven, og derfor bliver bestanden reguleret.
En af dem, som ikke kan undgå at lægge mærke til larmen, er Mette Winther. Hun bor lige i nærheden af Lystrup Sønderskov, og deltog ved søndagens arrangement.
- Jeg tænkte, at vi kunne se, hvordan vi kommer af med den larm, der kommer fra skoven. Vi er her rigtig meget, og når man er uden for, er det ret irriterende. Jeg har været her i halvanden time nu, og jeg er allerede træt af dem, siger hun.
Regler for regulering af råger
- Rågen er en mellemstor kragefugl, som oftest yngler og danner kolonier i toppen af ældre løvtræer i mindre skove i land- og byområder. I yngletiden ”snakker” rågerne næsten døgnet rundt, og mange finder derfor fuglene generende.
- Cirka tre uger efter klækning af rågernes æg begynder ungerne at øve deres flyvefærdigheder. Det gør de ved at kravle ud på grenene omkring rederne. Det er Naturstyrelsen, der udsteder tilladelse til at regulere råger. Da det er svært at regulere voksne råger, er det ofte rågeungerne, der reguleres. Det må kun ske uden for rederne.
- Tilladelse til regulering af rågeunger uden for reden gives i perioden fra den 1. maj til den 15. juni. Det er kun forpagteren eller ejeren af den jord, hvor rågekolonierne er, der kan søge om tilladelse. Forpagteren kan dog godt give tilladelsen til at regulere videre til andre personer over 18 år med gyldigt jagttegn.
- Råger reguleres som udgangspunkt med henblik på at forhindre markskader eller konsekvenser for menneskers sundhed, altså sundhedsgener på grund af støj. Sidstnævnte kræver dog, at der er boliger mindre end 200 meter fra rågekolonierne.
- I Danmark reguleres der årligt mellem 90.000 og 110.000 råger, hvoraf langt størstedelen er rågeunger.
Kilde: Naturstyrelsen
Rågekolonierne på Aarhus Kommunes jord reguleres af frivillige jægere fra de århusianske jagtforeninger. Det gælder også i Lystrup Sønderskov, hvor størstedelen af jorden er kommunalt ejet.
Det er Niels Jørgen Friis, biolog ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune, som registrerer, hvor mange reder der er i rågekolonierne. Derefter bliver jægerne tildelt ansvaret for forskellige områder.
- Rågerne skydes kun steder, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. I Skanseparken inde i Aarhus lader vi for eksempel ikke jægerne skyde, for der er ikke et nedslagsområde, som er sikkert nok, når kuglen kommer ned igen, forklarer han.
En unik chance
Det er oftest rågeungerne, som bliver reguleret i den periode, hvor de lærer at flyve. Til den tid kravler de ud på grenene omkring reden, og sidder de der, må de skydes. Det er ikke tilladt at skyde fuglene inde i rederne, og forældrene må heller ikke reguleres, mens de har unger. Dør de voksne fugle, vil ungerne nemlig sulte ihjel.
Ifølge Niels Jørgen Friis skydes rågerne kun i områder, hvor larmen og afføringen fra fuglene kan få sundhedsmæssige konsekvenser for de nærmeste beboere:
- Fuglene larmer i alle døgnets lyse timer, og det vil sige, at folk bliver vækket klokken halv fire om morgenen. Hvis fuglene optræder massivt i et nabolag, så kan de være til fare befolkningens sundhed. Både fordi det kan være psykisk belastende ikke at få sin søvn, men også fordi der kan spredes sygdom via fækalierne.
For David Hansen, manden bag søndagens arrangement, opstod idéen om at regulere råger, da han ikke havde andre steder at gå på jagt. Og da der er behov for at regulere fuglene, var det en god måde at hjælpe på. Han vurderer, at der er omkring 1.600 råger i Lystrup Sønderskov.
David Hansen er uddannet jagttegnslærer og underviser både på ungdoms-, aften og højskoler. At formidle jagt og natur ”ligger ham meget på sinde”:
- Der er ingen, der kan forholde sig til at spise en kragefugl, og rågeunger kan man ikke købe, det er kun noget, som bliver reguleret. Så det er en unik chance for at prøve at smage råge.
Rågebryst i fløde
Tilbage i skoven ligger den døde råge udsmykket med mælkebøtter på jorden foran bålhytten. David Hansen holder tale for at takke skoven og fuglen for at lade livet. På en lang række ligger en masse nedskudte råger, som han har med hjemmefra. De skal flås og skæres ud.
Med ansigterne dækket i camouflerende farver går både børn og voksne i gang. Fjerene bliver pillet af, og hjerte og lever tages ud.
- Det er alletiders. Jeg er ikke så god til sådan noget, men min søn elsker det, og så er det jo fedt, at der er nogle andre, der kan lære ham det, siger Mette Winther.
Søndagens Nak & Æd-event blev arrangeret i et samarbejde mellem David Hansen, Aarhus Kommune, Smag på Aarhus, Lystrup Farver og Danmarks Jægerforbund, og cirka 30 personer deltog. En af dem var Eva Kirketerp, som bor i nærheden af skoven.
- Man kan næsten ikke undgå at lægge mærke til rågerne. Jeg synes, det er fint, at de regulerer dem, og sådan tror jeg, at de fleste har det. Det bliver spændende at smage, for jeg har aldrig smagt råge før, og det er da lidt eksotisk, siger hun.
Menuen bød på rustikt rågebryst med champignon og flødesovs, og selvom der blev lagt grillpølser på bålet for en sikkerheds skyld, tog både voksne og børn for sig af den tilberedte ret og nød smagen af vildt i skovens lysning.
- Råge i sig selv smager vildt, og det er en lidt karakteristisk smag. Fasan, gås eller kanin smager ret ens, når det er vildt, hvorimod en kylling eller kalkun, som er opdrættet, smager helt anderledes, siger David Hansen.