Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger LystrupLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Søndag eftermiddag blev der tilberedt råge over bål i Lystrup Sønderskov. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Var det noget med en skudt fugl tilberedt over bål?

Jeg har aldrig været særlig god til at spise kryb og insekter. Heller ikke da jeg rejste rundt i først Asien og senere Mexico. Det der med at spise en slange på spyd, en frø, en stegt fugleedderkop (ja, sådan en har jeg set) eller en græshoppe har aldrig rigtig tiltalt mig.

Til gengæld har jeg spist kanin og marsvin. Og nu også råge. Jeg har simpelthen smagt en af de der kragelignende fugle, som du helt sikkert har forbandet langt væk, hvis du bor i nærheden af Lystrup Sønderskov.

For søndag eftermiddag havde jæger David Hansen i samarbejde med Aarhus Kommune inviteret interesserede borgere til rågeregulering i Lystrup. Og efter jagten blev rågerne tilberedt over bål. Rustikt rågebryst i flødesovs blev det til, og det smagte faktisk okay.

Men hvorfor er det nu lige, at rågerne bliver skudt og reguleret? Hvilke steder gør man det? Hvor mange råger er der mon i Lystrup Sønderskov? Og hvorfor ligefrem tilberede dem bagefter?

Ørnstrupvej i det nordlige Lystrup er det ikke råger, der er problemet. Det er derimod bilister, som kører for stærkt. Det mener i hvert fald Bende og Henning Lauritsen, som bor ud til vejen, og de seneste mange år har kæmpet for at få opsat vejbump eller chikaner.

De har nemlig set alt for mange utrygge situationer, og de frygter, at det en dag går helt galt. Aarhus Kommune har fokus på vejen, men vejbump er ikke den mest oplagte løsning, lyder det. Faktisk kan de ende med at gøre mere skade end gavn.

Fra vejbump til Aarhus Kommunes nye skoleprognose. Den viser nemlig, at der om fem år kommer til at være færre elever på Lystrup og Elsted Skole, end der er i dag.

Det modsatte må siges at være tilfældet i Elev skoledistrikt. Der kommer intet mindre end 140 procent flere elever, og heldigvis er der jo en ny skole på vej til dem. Jeg har forsøgt at lave et overblik over nogle af pointerne fra skoleprognosen i den sidste artikel.

Så skal du også huske, at fællesrådet snart skal kåre ”Årets borger 2022” til en person, der har gjort en særlig indsats for lokalområdet. Har du nogle gode idéer til, hvem der skal hædres? Så kan du frem til d. 3. juni sende dit forslag med begrundelse til Jørgen Andersen på ja@slaaenbakken17.dk.

Hører du en fugl synge om noget, som jeg skal se nærmere på? Så send mig en mail på membr@lystrupliv.dk.

Billede af Mette Marie Birch Breuning
Billede af skribentens underskrift Mette Marie Birch Breuning Journalist
Børnene udsmykker rågen med mælkebøtter og blade, inden den skal plukkes, flås og skæres ud. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Nak og æd en råge: Søndag eftermiddag var der dømt rågeregulering og mad over bål i Lystrup Sønderskov

Gik man forbi Lystrup Sønderskov søndag eftermiddag, kunne man måske høre enkelte skud inde fra skovens dyb. Jæger David Hansen havde nemlig inviteret interesserede borgere til at deltage i reguleringen af rågerne i skoven, og efterfølgende blev fuglene tilberedt på bål.

Formålet var at sætte fokus på, hvorfor bestanden skal holdes nede, og give deltagerne mulighed for at smage på de kragelignende fugle. Omkring 30 deltagere var mødt op, og selvom der kun blev skudt en enkelt råge, havde David Hansen taget ekstra fugle med, så der kunne serveres rågebryst i flødesovs til alle de fremmødte.

Det er Aarhus Kommune, som står for reguleringen af rågerne i den kommunalt ejede del af Lystrup Sønderskov. Hvert år skyder frivillige jægere ungerne i perioden fra 1. maj til 15. juni. Det skyldes, at den konstante larm fra rågerne er til stor gene for de nærmeste beboere. Men der er bestemte krav, som skal være opfyldt, for at man må skyde fuglene.

De larmer, skider og er ret generende. Rågerne i Lystrup Sønderskov. Og så kan de faktisk spises. Søndag eftermiddag inviterede jæger David Hansen i samarbejde med Aarhus Kommune interesserede borgere til at deltage i reguleringen af fuglene. Og bagefter var der mulighed for at smage på det nedlagte bytte.

Bang! En kort pause. Bang!

Geværet går af, og fuglene letter fra deres grene i de høje løvtræer. Efter ti sekunders stilhed daler en kragelignende fugl ned fra himlen og lander med et bump i den fugtige skovbund. Et bytte er nedlagt.

Den nedskudte fugl er en råge, og omkring den samles børn og voksne for at se nærmere. Den ligger mellem træerne og er blevet skudt lige ved lungen. Blodet flyder lige så langsomt ud af dens bryst.

Rågen bliver fragtet til lejren ved bålhytten, hvor børnene ligger den på jorden. De samler mælkebøtter og blade, og lægger den til rette.

Fuglene larmer i alle døgnets lyse timer, og det vil sige, at folk bliver vækket klokken halv fire om morgenen. Hvis fuglene optræder massivt i et nabolag, så kan de være til fare befolkningens sundhed.

Niels Jørgen Friis, biolog ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune

Det er David Hansen, som har skudt fuglen med sit jagtgevær. Han har reguleret råger for Aarhus Kommune siden 2018, og scenen udspillede sig søndag eftermiddag i Lystrup Sønderskov, da han gennem sin virksomhed ”Far Vild” havde inviteret interesserede borgere til arrangementet ”Nak & Æd en råge”.

- Jeg kan godt lide selve jagten, men jeg synes også, at det er vigtigt, at man får et godt forhold til den. Dialogen mellem jægere og ikke-jægere er både vigtig, spændende og sjov, og Tv-programmet Nak & Æd har en spændende tilgang til at lave rustikt mad, så det handler egentlig bare om at få en fed oplevelse. Tit bliver man glad bare af at lave et bål, siger han.

Ret irriterende

Bag de lysegrønne blade kan man søndag eftermiddag ane den blå himmel. Grusstierne snor sig tværs igennem den fugtige skovbund, og fra bålpladsen kan man lugte røgen, som bliver hængende i tøjet i flere dage.

Egentlig er Lystrup Sønderskov en lille naturoase, som ligger mellem de trafikerede veje Lystrupvej og Sønderskovvej. Den bynære natur indbyder umiddelbart til ro og pause, men ro er der ikke meget af.

For lige over trætoppene flyver store rågeflokke rundt. Deres skrig er det første, man lægger mærke til, når man træder ind i skoven, og de kan høres på mange meters afstand. Det generer de mange naboer til skoven, og derfor bliver bestanden reguleret.

Kinderne blev dækket i camouflagefarver i ægte jagtstil. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Rågerne bygger reder i toppen af de høje løvtræer i Lystrup Sønderskov. De kan være svære at spotte mellem blade og grene. Foto: Mette Marie Birch Breuning

En af dem, som ikke kan undgå at lægge mærke til larmen, er Mette Winther. Hun bor lige i nærheden af Lystrup Sønderskov, og deltog ved søndagens arrangement.

- Jeg tænkte, at vi kunne se, hvordan vi kommer af med den larm, der kommer fra skoven. Vi er her rigtig meget, og når man er uden for, er det ret irriterende. Jeg har været her i halvanden time nu, og jeg er allerede træt af dem, siger hun.

Regler for regulering af råger

  • Rågen er en mellemstor kragefugl, som oftest yngler og danner kolonier i toppen af ældre løvtræer i mindre skove i land- og byområder. I yngletiden ”snakker” rågerne næsten døgnet rundt, og mange finder derfor fuglene generende.
  • Cirka tre uger efter klækning af rågernes æg begynder ungerne at øve deres flyvefærdigheder. Det gør de ved at kravle ud på grenene omkring rederne. Det er Naturstyrelsen, der udsteder tilladelse til at regulere råger. Da det er svært at regulere voksne råger, er det ofte rågeungerne, der reguleres. Det må kun ske uden for rederne.
  • Tilladelse til regulering af rågeunger uden for reden gives i perioden fra den 1. maj til den 15. juni. Det er kun forpagteren eller ejeren af den jord, hvor rågekolonierne er, der kan søge om tilladelse. Forpagteren kan dog godt give tilladelsen til at regulere videre til andre personer over 18 år med gyldigt jagttegn.
  • Råger reguleres som udgangspunkt med henblik på at forhindre markskader eller konsekvenser for menneskers sundhed, altså sundhedsgener på grund af støj. Sidstnævnte kræver dog, at der er boliger mindre end 200 meter fra rågekolonierne.
  • I Danmark reguleres der årligt mellem 90.000 og 110.000 råger, hvoraf langt størstedelen er rågeunger.

Kilde: Naturstyrelsen

Rågekolonierne på Aarhus Kommunes jord reguleres af frivillige jægere fra de århusianske jagtforeninger. Det gælder også i Lystrup Sønderskov, hvor størstedelen af jorden er kommunalt ejet.

Det er Niels Jørgen Friis, biolog ved Natur og Miljø i Aarhus Kommune, som registrerer, hvor mange reder der er i rågekolonierne. Derefter bliver jægerne tildelt ansvaret for forskellige områder.

- Rågerne skydes kun steder, hvor det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt. I Skanseparken inde i Aarhus lader vi for eksempel ikke jægerne skyde, for der er ikke et nedslagsområde, som er sikkert nok, når kuglen kommer ned igen, forklarer han.

En unik chance

Det er oftest rågeungerne, som bliver reguleret i den periode, hvor de lærer at flyve. Til den tid kravler de ud på grenene omkring reden, og sidder de der, må de skydes. Det er ikke tilladt at skyde fuglene inde i rederne, og forældrene må heller ikke reguleres, mens de har unger. Dør de voksne fugle, vil ungerne nemlig sulte ihjel.

Ifølge Niels Jørgen Friis skydes rågerne kun i områder, hvor larmen og afføringen fra fuglene kan få sundhedsmæssige konsekvenser for de nærmeste beboere:

- Fuglene larmer i alle døgnets lyse timer, og det vil sige, at folk bliver vækket klokken halv fire om morgenen. Hvis fuglene optræder massivt i et nabolag, så kan de være til fare befolkningens sundhed. Både fordi det kan være psykisk belastende ikke at få sin søvn, men også fordi der kan spredes sygdom via fækalierne.

Jæger David Hansen havde taget en masse råger med hjemmefra, som han havde skudt i forbindelse med en tidligere reguleringstur. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Både børn og voksne prøvede kræfter med at gøre rågerne klar til tilberedning. Brystet blev skåret fri, og lårene blev taget af, så deltagerne hver især kunne få en lille pose kød med hjem. Foto: Mette Marie Birch Breuning

For David Hansen, manden bag søndagens arrangement, opstod idéen om at regulere råger, da han ikke havde andre steder at gå på jagt. Og da der er behov for at regulere fuglene, var det en god måde at hjælpe på. Han vurderer, at der er omkring 1.600 råger i Lystrup Sønderskov.

David Hansen er uddannet jagttegnslærer og underviser både på ungdoms-, aften og højskoler. At formidle jagt og natur ”ligger ham meget på sinde”:

- Der er ingen, der kan forholde sig til at spise en kragefugl, og rågeunger kan man ikke købe, det er kun noget, som bliver reguleret. Så det er en unik chance for at prøve at smage råge.

Rågebryst i fløde

Tilbage i skoven ligger den døde råge udsmykket med mælkebøtter på jorden foran bålhytten. David Hansen holder tale for at takke skoven og fuglen for at lade livet. På en lang række ligger en masse nedskudte råger, som han har med hjemmefra. De skal flås og skæres ud.

Med ansigterne dækket i camouflerende farver går både børn og voksne i gang. Fjerene bliver pillet af, og hjerte og lever tages ud.

- Det er alletiders. Jeg er ikke så god til sådan noget, men min søn elsker det, og så er det jo fedt, at der er nogle andre, der kan lære ham det, siger Mette Winther.

Rågebrysterne blev brunet i smør og olie, inden der blev tilsat champignon, løg og hvidløg. Kødet blev serveret med kartoffelsalat og bulgursalat. Foto: Mette Marie Birch Breuning
Omkring 30 personer havde tilmeldt sig søndagens arrangement, som kostede 60 kroner for voksne og 30 kroner for børn. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Søndagens Nak & Æd-event blev arrangeret i et samarbejde mellem David Hansen, Aarhus Kommune, Smag på Aarhus, Lystrup Farver og Danmarks Jægerforbund, og cirka 30 personer deltog. En af dem var Eva Kirketerp, som bor i nærheden af skoven.

- Man kan næsten ikke undgå at lægge mærke til rågerne. Jeg synes, det er fint, at de regulerer dem, og sådan tror jeg, at de fleste har det. Det bliver spændende at smage, for jeg har aldrig smagt råge før, og det er da lidt eksotisk, siger hun.

Menuen bød på rustikt rågebryst med champignon og flødesovs, og selvom der blev lagt grillpølser på bålet for en sikkerheds skyld, tog både voksne og børn for sig af den tilberedte ret og nød smagen af vildt i skovens lysning.

- Råge i sig selv smager vildt, og det er en lidt karakteristisk smag. Fasan, gås eller kanin smager ret ens, når det er vildt, hvorimod en kylling eller kalkun, som er opdrættet, smager helt anderledes, siger David Hansen.

Bende og Henning Lauritsen har boet i det nordlige Elsted siden 1970'erne, og de er glade for området. Men trafikken på Ørnstrupvej bekymrer dem, for der bliver kørt for stærkt, og de frygter, at det en dag går rigtig galt. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Ægtepar kæmper for at få sat hastigheden ned på Ørnstrupvej: - Jeg er forbavset over, at det ikke er gået galt endnu

Der er behov for fartdæmpende tiltag på Ørnstrupvej i udkanten af Lystrup. Sådan lyder det fra ægteparret Henning og Bende Lauritsen, som har boet ud til vejen siden 1970'erne. De oplever dagligt, at der bliver kørt for stærkt, og at der opstår farlige situationer på grund af dårligt udsyn.

I 2016 fik deres grundejerforening foretaget en fartmåling, som ifølge ægteparret viste, at alt for mange kørte for stærkt på vejen. Derfor undrer det dem, at der endnu ikke er blevet opsat fartbump eller chikaner.

Ifølge Mette Sahlertz, som er mobilitetsplanlægger i Aarhus Kommune, er kommunen i gang med at gennemføre en fartmåling på Ørnstrupvej, som skal klarlægge, om der rent faktisk bliver kørt for stærkt. Hun understreger dog, at vejen ikke umiddelbart er oplagt til vejbump, da man i visse tilfælde kan risikere, at de gør mere skade end gavn.

Ifølge Bende og Henning Lauritsen bliver der dagligt kørt for stærkt på Ørnstrupvej. Siden 2011 har de uden held kæmpet for at få hastigheden sænket ved hjælp af vejbump eller chikaner. Aarhus Kommune er i gang med at udføre en fartmåling, men vejbump er ikke umiddelbart en oplagt løsning på strækningen, lyder det.

Det er praktisk talt på kanten af Elsted. Kigger man den ene vej, står parcelhusene side om side, og haverne er i fuld gang med at springe ud. Den anden vej er der udsigt til grønne marker og Skårupgård Skov, mens Elsted Kirke kan spottes mod øst.

Husene og markerne adskilles af Ørnstrupvej, og lige ud til den bor Henning og Bende Lauritsen. Det har de efterhånden gjort i mange år, og særligt de seneste 10 år har en ting bekymret dem.

- Der er absolut kommet mere trafik på vejen, og folk kører rigtig stærkt. Det er afgørende at få hastigheden ned, så der ikke sker ulykker, siger Henning Lauritsen.

Hvis man kan sætte vejbump og chikaner op andre steder, også på Lille Elstedvej og Lystrupvej, hvorfor kan man så ikke her?

Bende Lauritsen, bor ud til Ørnstrupvej

Ørnstrupvej forbinder Elsted og Lystrup med Elev og strækker sig fra Lystrupvej i øst til Høvej i vest. Henning og Bende Lauritsen bor tæt ved krydset mellem Ørnstrupvej og Lystrupvej, og de oplever, at bilisterne tror, at de drejer direkte ud på en landevej, når de kører fra Lystrupvej ud på Ørnstrupvej. Men faktisk kører man stadig i byen på det første lange stykke, og hastighedsgrænsen ligger derfor på 50 km/t.

- Generelt tror jeg ikke, at folk tænker over det. De tænker ikke over, at de stadig er i bymæssigt område, siger Bende Lauritsen.

Alt for mange kørte for stærkt

Som medlem af grundejerforeningen satte Henning Lauritsen allerede i 2011 fokus på problemet, og ifølge ham er ægteparret ikke de eneste, der har oplevet utrygge situationer på vejen. Flere af beboerne i området finder vejen utryg, både fordi der bliver kørt for stærkt, og fordi den er meget smal. Samtidig er der mange cyklister og gående på vejen, som i mange tilfælde bliver presset helt ud i grøften.

- Jeg følte, at jeg måtte gøre noget, inden der skete en ulykke. Jeg er forbavset over, at det ikke er gået galt endnu, siger Henning Lauritsen.

Ørnstrupvej forbinder Lystrup og Elsted med Elev. Ved krydset på kortet er der en lille bakke, som gør udsynet til og fra udkørslerne fra parcelhuskvarteret dårligt. Kort: Google My Maps

I 2016 fik grundejerforeningen i samarbejde med Aarhus Kommune foretaget både en trafiktælling og fartmåling på vejen. Den viste ifølge ægteparret, at alt for mange af bilisterne kørte for hurtigt. Samtidig er der på Ørnstrupvej en lille bakke lige inden de to udkørsler fra det store parcelhuskvarter, og det gør udsynet dårligt.

- Jeg kan af gode grunde ikke vide det, men min fornemmelse er, at fartmålingen fra 2016 stadig holder i dag. Hvis vi fik bump eller chikaner på vejen, ville hastigheden blive dæmpet, og så ville vi ikke føle os så utrygge, siger Henning Lauritsen.

Det har grundejerforeningen og ægteparret uden held kæmpet for i mange år, og det undrer Bende Lauritsen, at der ikke et sket noget. Blandt andet fordi der er vejbump i den modsatte ende af Ørnstrupvej i Elev:

- Hvis man kan sætte vejbump og chikaner op andre steder, også på Lille Elstedvej og Lystrupvej, hvorfor kan man så ikke her?

Bump kan føre til uheld

Det er der ifølge Mette Sahlertz, som er mobilitetsplanlægger i Aarhus Kommune, flere årsager til. For som udgangspunkt er Ørnstrupvej ikke en oplagt strækning at opføre vejbump eller chikaner på. Simpelthen fordi det i visse tilfælde kan føre til uheld, fordi bilisterne overser dem.

- Det ender desværre tit med uheld, fordi uanset hvor meget vi skilter det, så opdager bilisterne ikke de fartdæmpende foranstaltninger, når de er på strækninger, som ligger i åbent land og ikke er belyst. Og så går det galt, siger hun.

Når man alligevel har gjort det i den modsatte ende af Ørnstrupvej, skyldes det blandt andet, at det er bilisterne fra Ørnstrupvej, der har vigepligten, og at krydset har en uhensigtsmæssig vinkel.

Kører man fra Lystrup mod Elev ad Ørnstrupvej, må man køre 50 km/t det første stykke, derefter 60 km/t og længst mod Elev må man køre 80 km/t. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Aarhus Kommune er i gang med at lave en fartmåling på Ørnstrupvej, som skal fastslå, om det er bilisternes fart, der udgør problemet. Men spørger man Mette Sahlertz ligger udfordringen muligvis et helt andet sted:

- Der er forholdsvis mange gående på vejen, så i bund og grund handler det måske om, at der mangler en stiforbindelse ud til skoven. For når du ikke kan gå isoleret, så føles det som om, at folk kører meget hurtigt, uanset om de kører 60 eller 50 km/t. Så jeg er ved at afklare, hvad den egentlige problematik er, så vi ikke skyder ressourcer i en forkert løsning.

Savner en plan

Aarhus Kommune har gjort noget for at sænke hastigheden på Ørnstrupvej. For nogle år siden blev byskiltet flyttet for at gøre bilisterne opmærksomme på bygrænsen, ligesom der blev indført en fartgrænse på 60 km/t på en udvalgt strækning.

Og Henning og Bende Lauritsen anerkender også, at trafik er en forudsætning der, hvor de bor.

- Men det er stadigvæk en lille og smal vej. Det er ikke en hovedvej, og der er både cyklister, gående og bilister, siger Bende Lauritsen og Henning Lauritsen fortsætter:

- Vi ved også godt, at det vil skabe noget støj ved vores bolig, hvis der bliver opført bump ude foran. Men det er der ikke noget at gøre ved. Det skal være trygt at køre her.

At trafikken med al sandsynlighed vil stige med udbygningen af Nye, er Henning og Bende Lauritsen indforstået med. De savner dog en overordnet plan for, hvordan trafikken i området skal hænge sammen, og så efterspørger de bedre forhold for cyklisterne på Ørnstrupvej.

Og ifølge Mette Sahlertz bør fokus også ligge på de bløde trafikanter.

- Jeg får omkring 15 efterspørgsler om ugen på hastighedsdæmpende tiltag. Så det er svært at gøre noget ved dem alle. Ørnstrupvej er facadeløs, og den er oprindeligt ikke tænkt til cyklister og gående. Nu er der kommet en naturlig rute ad vejen til skoven, og det er man nødt til at se, om man kan tage hensyn til, siger hun.

Om fem år går der færre elever på Lystrup og Elsted Skole, mens elevtallet i Elev skoledistrikt vil stige markant. Det viser Aarhus Kommunes nye skoleprognose. Genrefoto: Timo Battefeld

Hvor mange elever går der på skolerne i 8520 om fem år? Få overblikket her

Om fem år går der færre elever på både Elsted og Lystrup Skole, mens elevtallet i Elev Skoledistrikt forventes at stige med hele 140 procent. Det fremgår af Aarhus Kommunes nye skoleprognose.

På Elsted Skole vil der være syv undervisningslokaler i overskud om 10 år, mens det største udbygningsbehov til nye undervisningslokaler i hele Aarhus Kommune findes i Elev. Det nødvendige beløb ender på 49,7 mio. kr.

Og der er også planer om at bygge en ny folkeskole i Nye, hvor eleverne fra Elev Skole skal gå fremover. Mod de 11 klasser som findes på Elev Skole i dag, forudser kommunen, at der i 2027 vil være elever til det dobbelte.

Der kommer til at være færre elever på både Elsted og Lystrup Skole om fem år, mens antallet af elever i Elev skoledistrikt stiger med 140 procent, det viser Aarhus Kommunes nye skoleprognose. Få overblikket over elevudviklingen her.

Hvor mange elever kommer der til at være i skoledistrikterne Elsted, Lystrup og Elev om fem år? Kommer der til at være lokaler i overskud på skolerne, eller kommer der til at mangle faciliteter? Hvad med antallet af klasser, vil det falde eller stige?

De spørgsmål kan man finde svar på i Aarhus Kommunes nye skoleprognose. Den bliver hvert år udarbejdet med udgangspunkt i kommunens befolkningsprognose, som kigger 10 år ud i fremtiden. Derudover tager den også højde for flytte- og bosætningsmønstre.

I listen herunder har vi forsøgt at give et overblik over situationen og udviklingen på de tre skoler i postnummer 8520.

Lad os dykke ned i det.

Elsted Skole

Elsted Skole. Foto: Mette Marie Birch Breuning

Elevtallet på Elsted Skole står til at falde de næste fem år. I indeværende skoleår går der 837 elever på skolen, og om fem år i 2027 forventes det tal at ligge på 722. Altså et fald på 115 elever svarende til 13,8 procent.

Antallet af klasser kommer derfor til at falde fra 35 i år til 32 om fem år.

Det betyder også, at der om 10 år kommer til at være syv klasselokaler i overskud på Elsted Skole. Skolen har nemlig 36 lokaler, men til den tid er der kun elever til 29 af dem.

Elsted Skole ligger ikke i top fem over de største skoler i Aarhus Kommune, men elevmæssigt ligger skolen i den høje ende af kommunens folkeskoler.

Alle børn er i kraft af deres bopæl eller opholdssted tilknyttet en bestemt distriktsskole. Det vil sige, at nogle børn og unge i postnummer 8520 på baggrund af deres adresse har ubetinget ret til optagelse på Elsted Skole, mens andre har ret til at blive optaget på Lystrup eller Elev Skole.

Der er dog frit skolevalg, hvilket betyder, at forældre efter eget valg kan søge om plads på en anden skole end distriktsskolen. Det kan både være et andet sted i kommunen eller i en helt anden kommune. Barnet kan dog kun optages, hvis der er plads på den valgte skole.

Lystrup Skole

Lystrup Skole. Foto: Jens Thaysen

Antallet af elever på Lystrup Skole forventes ligesom på Elsted Skole at falde de næste fem år. Der går i dag 482 elever på skolen, og i 2027 forventes det tal at ligge på 447. Det vil sige en nedgang på lige over syv procent.

Elevtallet kommer altså ikke til at falde lige så meget som på Elsted Skole, og antallet af klasser ændrer sig derfor også kun med en enkelt fra 22 i dag til 21 om fem år.

Der kommer hverken til at mangle klasselokaler eller være overskydende lokaler i skoleåret 2031/2032 på Lystrup skole.

Lystrup Skole er en del mindre end Elsted Skole, og på særligt de yngste og mellemste årgange går der cirka halvt så mange elever som på Elsted Skole.

Elev Skole

Elev Skole. Foto: Mette Marie Birch Breuning

I Aarhus Kommunes skoleprognose stikker Elev Skole ud som den folkeskole, der får den største mangel på lokaler om fem år. 

I dag er der kun klassetrin fra 0. til og med 5. klasse på Elev Skole, hvorefter eleverne flytter til Hårup Skole. På den nye folkeskole, som skal opføres i Nye, og hvor eleverne fra Elev Skole skal gå fremover, kommer der til at være 10 klassetrin.

Ifølge skoleprognosen stiger elevtallet fra 200 i år til 479 i 2027 fordelt på klassetrin fra 0. til og med 8. klasse. Det svarer til en stigning på lige knap 140 procent.

Klassetallet bliver fordoblet fra 11 til 22, og klassekvotienten – altså antallet af elever i hver klasse – forventes også at stige fra 18 elever til lige knap 22. Der er ni undervisningslokaler på Elev Skole i dag, og om 10 år bliver der behov for 33 klasselokaler. 

Ifølge skoleprognosen har Elev Skole det største udbygningsbehov i hele kommunen frem til skoleåret 2031/2032. Det nødvendige beløb ender på 49,7 mio. kr. til nybyggede undervisningslokaler, og der er afsat 250 mio. kr. til det nye skole- og aktivitetsbyggeri 'Grobund'. Det kan du læse mere om her.