Boliger skal fordeles bedre: Ny plan udpeger 8520 som område med stort potentiale til alment byggeri
I en ny plan for en bedre fordeling af de almene boliger i Aarhus Kommune udpeges Lystrup, Elsted, Elev og Nye som områder med stort potentiale til alment byggeri. Hensigten med planen, som er på byrådets dagsorden i denne uge, er, at boligerne skal fordeles bedre, så det også fremover er muligt at bo til leje i almene boliger i oplandsbyerne.
Ifølge Cecilie Kjærgaard, AC-medarbejder i Almene Boliger i Aarhus Kommune, skal den nye plan ses som et værktøj, der skal benyttes, når man fremover skal prioritere, hvor nye boliger skal placeres. Andelen af almene boliger i Lystrup og Elsted ligger på 25 procent og skal ifølge planen fastholdes, mens kun syv procent af boligerne i Elev er almene. Særligt i forbindelse med udbygningen af Nye skal der derfor opføres nye almene boliger.
Konstitueret formand for Teknisk Udvalg Solveig Munk (Ø) mener overvejende, at planen er god, men den er ikke ambitiøs nok, og så savner hun fokus på behovet for flere seniorboliger.
Alle skal have mulighed for at bo til leje i ordentlige boliger til en rimelig pris. Hvad end man bor alene eller mange sammen, ung som gammel. Det er grundidéen bag de almene boliger i Aarhus Kommune, hvoraf de første blev opført for mere end 100 år siden.
Men selvom godt 27 procent af boligmassen i Aarhus Kommune er almen, er boligerne ujævnt fordelt, og det skal der gøres noget ved.
Cecilie Kjærgaard, AC-medarbejder i Almene Boliger i Aarhus KommunePlanen identificerer og udpeger sådan set bare nogle interesseområder for placering af nyt boligbyggeri. Vi siger ikke konkret, hvor der skal bygges. Det kommer i en senere proces.
I en ny plan for en bedre fordeling af de almene boliger, som er på byrådets dagsorden til endelig vedtagelse onsdag den 11. maj, er de tre skoledistrikter i Lystrup, Elsted og Elev udpeget som områder, hvor der er et stort potentiale for mere alment boligbyggeri.
- Som navnet antyder, skal planen bidrage til, at placeringen af nye almene boliger understøtter byudviklingen og målet om den blandede by i hele kommunen. Så der sikres et varieret boligudbud, fleksibilitet og gode lokalsamfund, uanset om du bor i centrum eller i oplandet, siger Cecilie Kjærgaard, som er AC-medarbejder i Almene Boliger i Aarhus Kommune.
Fastholdelse og nye boliger
Særligt i centrum af Aarhus har væksten kunnet mærkes, også når det kommer til almene boliger. Derfor har den nye plan fokus på oplandsområderne, og så har den altså til formål at udpege de områder i Aarhus Kommune, hvor der fremover er potentiale til at bygge nye almene boliger.
- Planen identificerer og udpeger sådan set bare nogle interesseområder for placering af nyt boligbyggeri. Vi siger ikke konkret, hvor der skal bygges. Det kommer i en senere proces, siger Cecilie Kjærgaard.
I både Elsted og Lystrup skoledistrikt er 25 procent af boligerne almene, mens andelen i Elev skoledistrikt ligger på bare syv procent – en af de laveste andele i hele kommunen. Og mens de to førstnævnte distrikter opfylder den generelle målsætning, er der behov for flere almene boliger i Elev skoledistrikt, som også Nye hører under.
- Det er også set i lyset af hele udbygningen af Nye, at potentialet i Elev skoledistrikt vurderes at være stort. Nye skal være en mangfoldig by med et varieret boligudbud, siger Cecilie Kjærgaard.
Kun én afdeling i Elev
I den første etape af byggeriet i Nye var der ikke sat krav om almene boliger, men i anden etape har Aarhus Kommune sat krav om, at 25 procent af boligbyggeriet skal være alment.
Det forventes ifølge Aarhus Kommunes tal, at Elev skoledistrikt vil opleve en befolkningstilvækst på 360 procent frem mod 2030, svarende til 6.062 flere indbyggere.
- Opførelsen af nye almene boliger realiseres gennem kvoteplaner, og kvotetildelingen vil fremadrettet ske med afsæt i den her plan. Så planen bliver et strategisk planlægningsværktøj, som man kan bruge, når man skal prioritere, hvor der skal opføres nye almene boliger fremadrettet, siger Cecilie Kjærgaard.
I Lystrup og Elsted er der 15 afdelinger med almene boliger, bestående af lejligheder med mellem to og fem værelser og rækkehuse. Samtidig er der inden for det seneste år opført 44 almene boliger på Asmusgårdsvej, og beboersammensætningen er generelt blandet, da der både er ungdoms-, familie- og seniorboliger.
I Elev er der kun én almen boligafdeling, som består af 42 familieboliger med mellem to og fem værelser. Det er Boligforeningen Århus Omegn, Boligforeningen Ringgården og Boligforeningen 10. marts 1943, der står bag de fleste af boligerne.
Flere seniorboliger, tak
Planen for en bedre fordeling af de almene boliger er på byrådets dagsorden onsdag 11. maj, hvor det forventes, at den bliver endeligt vedtaget. Byrådsmedlem Solveig Munk (Ø), som er konstitueret formand for Teknisk Udvalg, er som udgangspunkt positiv over for planen, men hun mener ikke, at den er ambitiøs nok:
- Vi synes, det er for uambitiøst med 25 procent almene boliger. Jeg ser gerne, at minimum 50 procent af boligerne er almene.
Desuden mener Enhedslisten, at der er behov for et større fokus på seniorboliger. Både fordi antallet af ældre borgere er stigende, og fordi efterspørgslen på seniorboliger er stor – det gælder også i Lystrup og omegn.
- Fordelen ved almene seniorboliger er, at de kan holde priserne nede. Når man bliver senior, falder indtægten ofte, og så er der jo grænser for, hvad man kan betale, siger hun.
Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune har ikke planlagt en udbygning af almene seniorboliger, og ifølge rådmand Christian Budde (V) kan kommunen ikke selv lykkes med opgaven.
- Vi skal have private aktører med, som vil bygge boligerne, og jeg er allerede i dialog med flere. Her er en gode nyhed, at der er flere på banen, og det er også nogen med store pengetanke, siger han til lokalmediet Skåde-Højbjerg-Holme.