Vidste du, at der engang lå et børnehjem for ”åndssvage” børn i Elev? Flere af dem boede der, indtil de nærmede sig voksenalderen
Fra 1951 til 1984 lå der et såkaldt "ventetidshjem" i Elev. Børnehjemmet havde plads til 26 udviklingshæmmede børn og blev oprettet, fordi der var pladsmangel på institutionerne under den daværende åndssvageforsorg.
Selvom det var meningen, at børnene kun skulle bo på Elev Børnehjem, indtil der igen blev plads på de såkaldte "åndssvageanstalter", endte mange af dem med at bo der, til de blev voksne. Nogle af dem havde kontakt til deres forældre, andre slet ikke. Dorthe Messell, som i dag bor i Lystrup, arbejdede i en årrække som barneplejerske på børnehjemmet. Hun husker, at forholdene blev forbedret i takt med, at åndssvageforsorgen i højere grad "menneskeliggjorde" børnene.
Børnehjemmet havde både æsler, heste og får, og fra 1970'erne modtog børnene også undervisning på Stensagerskolen. Bygningen ligger stadig på Høvej, den drives fortsat af Jysk Børneforsorg, men er nu et bosted for unge mellem 17 og 30 år.
På Høvej 35 lige syd for Elev ligger der en stor sandfarvet bygning med en historie, der rækker langt tilbage i tiden. Den har ikke altid set ud, som den gør nu, men ejendommen har været ramme om flere forskellige institutioner. Først var det en højskole, derefter et mødre- og spædbørnshjem, og fra 1951 til 1984 var det et børnehjem – eller nærmere bestemt et såkaldt "ventetidshjem".
Elev Børnehjem var et af de 10 ventetidshjem, som blev oprettet på tværs af landet, fordi der var pladsmangel på institutionerne under den daværende åndssvageforsorg, blandt andet på Sølund i Skanderborg.
Dorthe Messell, tidligere medarbejder på Elev BørnehjemHoldningen dengang var, at havde du født et barn med et handicap, så skynd dig at få det anbragt og få et nyt barn. Man skulle endelig ikke have barnet hjemme, det var en for stor belastning.
En af dem, som havde sin daglige gang på børnehjemmet, er Dorthe Messell. Fra 1969 til 1984 arbejdede hun – med undtagelse af enkelte perioder – som barneplejerske på stedet. Hun begyndte som bare 19-årig og husker, at der var stor forskel på, hvor udfordrede børnene var.
- De var alle sammen udviklingshæmmede, og nogle havde også større fysiske men. Mange af dem havde Downs syndrom, men der var også børn med andre lidelser, som for eksempel spastiske lammelser, siger hun.
Lidt eller ingen kontakt
Hensigten med ventetidshjemmene var, at børnene skulle bo der, indtil der blev plads til dem på "åndssvageanstalterne", som det hed dengang. Som udgangspunkt var Elev Børnehjem beregnet til børn i alderen to til syv år, men mange af dem endte med at bo der, til de var voksne.
- De var der, til de var 17 år eller ældre, for der var ikke plads til dem andre steder. De kom fra hele landet men primært fra Jylland. Holdningen dengang var, at havde du født et barn med et handicap, så skynd dig at få det anbragt og få et nyt barn. Man skulle endelig ikke have barnet hjemme, det var for stor en belastning, siger Dorthe Messell.
Der var plads til 26 børn under 18 år på børnehjemmet i Elev. Stedet hørte under Jysk Børneforsorg og Statens Åndssvageforsorg. Mens nogle af børnene indimellem fik besøg af deres familier, havde andre ingen kontakt til deres forældre og søskende.
- For nogle af børnene betød det ingenting, og for andre betød det en hel del. Mange af dem, som kunne tale, var meget glade for at snakke om deres far og mor og vise billeder af dem, siger Dorthe Messell.
En gang om året var der forældredag på børnehjemmet, og hun husker særligt en episode, hvor en dreng spyttede efter sine forældres bil, da de kørte hjem uden at tage ham med:
- Han blev så skuffet. Det var ubærligt at se på.
Skolegang og mindre værelser
Ifølge ph.d. og historiker Finn Andersen, som har forsket i ventetidshjemmene, kom mange af børnene fra mindre bemidlede familier, hvor forældrene ikke havde råd eller overskud til at tage sig af dem.
- De demografiske undersøgelser viser, at forældrene kom fra de laveste socialgrupper og derfor ikke havde råd til for eksempel at tage over Storebælt for at besøge deres barn. I stedet fik børnene måske et postkort til jul, sagde han i 2017 til DR.
Men ifølge Dorthe Messell kom børnene på Elev Børnehjem fra meget forskellige hjem på tværs af indkomstniveauer.
Børnehjemmet var opdelt i to bygninger og tre afdelinger. I stueplan var der blandt andet fællesrum, spisestue, køkken, vaskeri og kontorer, og toiletterne stod på en lang række uden skillevægge imellem. Børnenes værelser fandtes på 1. og 2. sal, og mens de i begyndelsen sov på to store sovesale, blev flere af dem med tiden tildelt værelser med to-tre senge på hvert.
Det skyldtes ifølge Dorthe Messell, at der i begyndelsen af 1970'erne var en opbrydning inden for åndssvageforsorgen, hvor man i højere grad begyndte at "menneskeliggøre" børnene. Det betød blandt andet også, at de begyndte i skole.
- Da jeg startede på børnehjemmet, gik ingen af dem i skole, men senere kom der undervisningspligt - også for børnehjemmets børn - og så begyndte de på Stensagerskolen, husker hun.
Skrig, skrål og sæbe i øjnene
I det hele taget blev forholdene ifølge Dorthe Messell forbedret med tiden, hvor også graden af frihed og selvbestemmelse blev større. Derudover blev organiseringen lavet om, så personalet hver især blev primære omsorgspersoner for nogle af børnene, og de faste rammer blev løsnet lidt:
- Da jeg begyndte derude, var det fast, at alle børn skulle i bad om lørdagen. Og det var ikke nogen fornøjelse for dem. Det blev lavet om, så vi hver især var primære personer for nogle af børnene, og så skulle vi hver især sørge for, at de kom i bad, fik børstet tænder og klippet negle. Vi kunne tilrettelægge det sådan, at de kunne sidde i badekarret og lege lidt, så det ikke bare blev skrig, skrål og sæbe i øjnene. Det gjorde en stor forskel.
Dorthe Messell husker Elev Børnehjem som en god arbejdsplads, og hun har stadig kontakt til nogle af sine tidligere kollegaer. Hun mindes, at børnenes trivsel var i fokus, og at alle gjorde, hvad de kunne for at give dem så godt et liv som muligt.
- Op gennem 1970’erne fik børnene faktisk et rigtig dejligt liv. Bortset fra at nogle af dem har måtte undvære familien. Der var da nogle arme små stakler, og man gjorde jo sit bedste, men man kan aldrig nogensinde erstatte en familie, siger hun.
Foruden en årlig lejrtur og udflugter til Aarhus og Botanisk Have, var der også et stort fokus på natur og udeliv på børnehjemmet. På den store grund holdt de blandt andet æsler, får og heste.
- Vi havde en vogn, som vi kunne spænde æslerne for, og så gik vi ture op ad Høvej til Elev og tilbage igen. På et tidspunkt havde æslet fået et føl, og på en af vores ture kunne æslet høre føllet, der stod ved børnehjemmet og kaldte på det. Så vi måtte trække det der æsel til elev, og på vej tilbage måtte vi løbe, griner Dorthe Messell.
"Det var jo deres hjem"
Det var forstanderparret Svend Carlsen og Erna Carlsen, der oprettede ventetidshjemmet i Elev i 1951. Svend Carlsen var uddannet diakon, og parret anså børnene som en del af deres familie.
Forholdene på de danske ventetidshjem var meget forskellige, og mens forstanderparret i Elev var modstandere af tvang og vold, blev der andre steder gjort brug af blandt andet fastspændinger.
Børnene på Elev Børnehjem var i høj grad en del af lokalsamfundet. For eksempel deltog de i arrangementer med borgerforeningen og menighedsrådet for at samle penge ind til en bus til børnehjemmet. Derudover blev der også afholdt julefester og konfirmationsforberedelse i samarbejde med kirken.
Historien om Høvej 35 i Elev
- I 1885 blev bygningen på Elevvej 35 opført som folkehøjskole – den eksisterede frem til 1916.
- Herefter blev ejendommen solgt til Kvindehjælpen i Aarhus, og fra 1917 til 1920 husede den et optagelseshjem for unge kvinder.
- Fra 1921 holdt Elev Mødre- og Spædbørnshjem til i bygningen.
- I 1951 oprettede Erna og Svend Clausen Elev Børnehjem, som var et af 10 danske ventetidshjem. Børnehjemmet holdt til på Høvej indtil 1984.
- I 1985 lejede Dansk Flygtningehjælp lokalerne til midlertidigt opholdssted for 8-10 iranske flygtninge.
- I 1986 blev bygningen indrettet som kvindekollektiv for enlige kvinder med børn.
- Fra 1989 overtog familieplejen i Aarhus bygningerne som et bofællesskab for fire unge mellem 18 og 30 år med sociale vanskeligheder.
- I dag har Elev Kollegiet hjemme i bygningerne, hvor unge mellem 17 og 30 år bor og opholder sig og får bo- og jobtræning.
En gang om året inviterede en af naboerne til børnehjemmet også børnene til hjemmebagte boller og saftevand, husker Dorthe Messell.
- Det var en dejlig lille institution, hvor alle kendte alle, og børnene kendte personalet fra andre afdelinger. Så på den måde var det godt. Det var jo deres hjem, siger hun.
I 1976 overgik Elev Børnehjem fra at være et ventetidshjem til en institution under åndssvageforsorgen, og i 1980 blev Statens Åndssvageforsorg nedlagt, og alle ventetidshjem ophørte med at eksistere. Fire år senere flyttede Elev Børnehjem til Brabrand, hvor det skiftede navn til Birkebakken. Det eksisterer stadig i dag, og er en døgninstitution for børn og unge med betydelige og varige fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser.
Bygningen på Høvej huser i dag Elev Kollegiet, som ligesom Birkebakken fortsat drives af Jysk Børneforsorg. Elev Kollegiet er et bo- og opholdssted for unge mellem 17 og 30 år, der er i blandt andet bo- og jobtræning.