Hvorfor hedder Lystrup, Elsted og Elev egentlig det, de gør? Jo, byerne er sandsynligvis opkaldt efter personer
Du tænker nok ikke over det særlig ofte, men der er faktisk en grund til, at Lystrup, Elsted og Elev hedder, som de gør. Ifølge Peder Gammeltoft, som er navneforsker på Bergen Universitet, stammer byernes navne fra middel- og jernalderen, og så er i hvert fald to af dem opkaldt efter personer.
Lystrup er højst sandsynligt opkaldt efter en høvding, der hed Liuf eller Lyr, som var udflytter fra Elsted, mens Elev er opkaldt efter en mand, der hed Æti. Navnet Elsted kommer derimod af ordet 'ælli', som er en betegnelse for elletræer. Altså er Elsted byen ved ellebevoksningen.
Nyes navn er af gode grunde ikke blevet historisk endnu. Det er en sammentrækning af "ny" og "Elev", som egentlig opstod lidt i sjov. Uanset hvad har stednavne ifølge Peder Gammeltoft stor betydning for os mennesker og vores identitetsdannelse.
Hedder Lystrup, som den gør, fordi det var en by med masser af lys? Er Elsted opkaldt efter et elværk, og var der så mange elever i Elev, at man simpelthen besluttede at opkalde byen efter dem? Næppe.
Sammenligner man navnene i postnummer 8520 med andre danske byer, er de altså rimelig ”heldige” - de hedder jo ikke Tarm, Lem eller Hørmested. Og selvom bynavne ikke altid vækker latter, er der i langt de fleste tilfælde en forklarlig årsag til, at byer hedder som de gør.
Mange af dem er opkaldt efter de særlige kendetegn eller landskaber, som menneskene har opdaget og bidt mærke i.
Peder Gammeltoft, navneforsker på Bergen UniversitetByerne har været kendetegnet ved den person, som tilsyneladende var på stedet eller var leder af det. Det har man ment, var det mest sigende, og så har det omkringliggende samfund accepteret, at det var det, man kaldte byerne.
Ifølge Peder Gammeltoft, som har forsket i stednavne i 26 år og er navneforsker på Bergen Universitet i Norge, kan bynavne afsløre flere forskellige ting. Og i Lystrup, Elsted og Elevs tilfælde kan de fortælle noget helt bestemt.
- Nogle stednavne kan fortælle noget om, hvor gammel bebyggelsen er. Det kan stednavnene Lystrup, Elsted og Elev alle tre, og det er lidt usædvanligt, siger han.
En ung, driftig herre
Navnet Lystrup består af typiske vikingetids- eller tidlige middelalderlige elementer, forklarer Peder Gammeltoft. Endelsen -trup kommer af ordet torp, som betyder udflytterbebyggelse. Altså er Lystrup oprindeligt en udflytning fra noget andet.
- Den er sikkert udflyttet fra Elsted. Selve sognet blev udskilt fra Elsted Sogn i 1990, så den har stort set altid været en landsby under Elsted, siger han.
Det betyder altså, at Lystrup er en yngre by end Elsted, og generelt kan ’torp-navne’ ifølge Peder Gammeltoft dateres til perioden fra år 800 til omkring år 1350.
Den første del af navnet Lystrup består ifølge Peder Gammeltoft af et gammelt dansk personnavn, som kun er kendt fra stednavne, nemlig navnet Liuf:
- Liuf er et relativt alderdommeligt stednavn. Der har sikkert været en ung, driftig herre, der hed Liuf, som mente, at han kunne slå sig ned ude på udmarken ved Elsted, og så har han fået lov til det af Elsteds beboere.
Det siges, at Lystrup er opkaldt efter en høvding, som boede i området omkring 1200-tallet. Han forsvor både kristendommen, og at der nogensinde måtte bygges en kirke på hans marker. Hans gravhøj ligger efter sigende nær den nuværende Lystrup Kirke.
Har Æti arvet noget?
Elsted derimod er et typisk jernaldernavn, som muligvis også er sammensat af et personnavn. Peder Gammeltoft forklarer, at det kan være det førkristne navn Elef – et navn der går igen den dag i dag.
- Men det er måske mere sandsynligt, at bynavnet stammer fra ordet ælli, som henviser til elletræer eller ellebevoksning. Så det kan enten ved Elefs sted eller ellebevoksningens sted. Jeg vil tro, at træbevoksningen er mest sandsynlig, siger han.
Længere mod vest ligger Elev, som også er et typisk jernaldernavn. Ifølge navneforskeren er stednavne med endelsen -lev ret gamle. De er formentlig dannet mellem år 300 og 600. Samtidig betyder endelsen levning eller arv.
- Det ser også ud til at være et personnavn, der indgår her. Det er det mandlige navn Æti, som også er et vældigt gammelt personnavn, vi kun kender fra stednavne. Enten er det Æti, der har arvet noget, eller også er det ham, der har efterladt noget, siger han.
Modsat andre bynavne, som er opkaldt efter det, som indbyggerne har kunnet se eller lugte, er i hvert fald både Lystrup og Elev opkaldt efter personer i området. Det er altså det, som beboerne har fundet mest sigende om stedet, forklarer Peder Gammeltoft:
- Byerne har været kendetegnet ved den person, som tilsyneladende var på stedet eller var leder af det. Det har man ment, var det mest sigende, og så har det omkringliggende samfund accepteret, at det var det, man kaldte byerne.
Kraftfulde elementer
Stednavne og bynavne bærer ifølge Peder Gammeltoft en stor betydning for mennesker generelt. Der er nemlig koblet en stor grad af identitet til de forskellige bynavne.
- Det er en måde at definere og stedsliggøre, hvem man er, og derfor betyder de utrolig meget. Derfor ser man også sommetider konflikter mellem, hvordan myndighederne staver bynavne, og hvordan de bliver stavet lokalt, siger han.
Som navneforsker har han tidligere siddet i det danske stednavneudvalg, og derfor har han oplevet de konflikter, som uoverensstemmelserne i stavemåder har ført med sig:
- Det er en af de ting, der viser, at stednavne har stor betydning for personer. Det er et meget følelsesladet element i ens tilværelse, og hvis det ikke er, som man mener, det skal være, bliver man faktisk frustreret. Stednavne er vældigt kraftfulde elementer i vores sprog.
At lege med sproget
I dag er det mest af alt veje og gader, der bliver tildelt navne, hvorimod man ikke opkalder særlig mange byer. Et af de nyeste, danske eksempler på en by, der skulle have et navn, er faktisk Nye. Navnet er en sammentrækning af ordene 'ny' og 'Elev'.
Et navn som ifølge Peder Gammeltoft opstod lidt i sjov, men som endte med at blive vedtaget.
- Det betyder bare ny eller ”det nye”, så det er en sproglig innovation, som er slået igennem. Mange var irriteret på det, men jeg synes, det er sjovt, når folk tør at lege med sproget. Det er ikke et dårligt navn, det er kort og præcist.
At der ikke er særlig mange danske byer, der bliver omdøbt, betyder også, at det er svært at ændre på stednavne. På samme måde kan det ifølge Peder Gammeltoft være svært at slippe af med kaldenavne.
Lystrup er i folkemunde kendt som ’Gun City’ – et kaldenavn som ikke alle synes godt om. Hvad tænker du om det?
- Der er ikke noget at gøre ved det. Man kan forsøge alt, hvad man vil, men kaldenavne har deres egen levetid, og så dør de ud. I værste tilfælde kan man bidrage til, at navnet lever længere, hvis man går for hårdt imod det. Det forsvinder med tiden, siger han.